Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 11 juli 2020

Ayn Rand - ett intellekt perverterat av egocentrisk passion




Mänsklighetens allra knäppaste medlemmar är tacksamma studieobjekt för astrologin. Högt på listan över vrickat folk placerar sig författarinnan Ayn Rand och hennes pseudofilosofiska lära Objektivismen där hon argumenterade för total egoism. Det är intressant att amerikanska mediejätten CBS 2011 lät en skribent totalsåga Rand i 10 punkter som visar imbecilliteten i hennes tänkande som typiskt nog ändå har ett fotfäste bland USA:s företagschefer. (En radikal sajt påminner sarkastiskt om att kvinnan som hatade "parasiter" som uppbar socialbidrag själv slutade sina dagar som bidragstagare!)

Jag kommenterade ett horoskop med födelsetimma redan i maj 2011 men noterar först nu att födelsetiden 15.30 är en spekulativ efterhandsrekonstruktion. Jag har upplevt att spekulativa astrologer har haft fel varenda gång ett födelseklockslag senare upptäcks. Oddsen är tyvärr mot det intressanta översiktliga omdöme som en kinesisk prognosmetod från Mingdynastin gav detta födelseklockslag: HSIAO CH'U - "Tiden för litenhet och litenhetens begränsade förmåga att influera". Idag skulle jag tolka detta utifrån kommunismen som beslagtog föräldrarnas lilla apotek och reducerade dem till små och fattiga.

Det var här hennes hat mot kollektivism föddes och med åren derangerade hennes förmåga att tänka friskt. I den här nya granskningen ignorerar jag den dubiösa fysiska ascendenten och väljer istället intelligensens och den "objektiva" aktivitetens Sol som ascendent. 

Månen är nämligen osäker och kräver födelsetid för att placeras rätt. Ett psyke i expansiva Skyttens slutfas blir runt fem på sena eftermiddagen till den helt motsatta kontraktiva och reserverade Stenbocken. Som vi ska se pågår så mycket andra underligheter på den här himmelen att ett distorderat psyke antyds i kosmos på ett djupare och mer grundläggande plan än de sista prickarna över i:en som planeterna sätter i deras sätt att lyfta fram De Tre Kvaliteternas grundplan.





Hennes födelse visar en total avsaknad av Mörkrets kvalitet (Tamas) men det vore naivt tro att bara därför total upplysning utan ett enda spöke i garderoben resulterar!

Det är sant att Ljusets kvalitet (Sattva) drar mot medvetenhet eller sökandet efter förklaringar och inte sitter illa med någon som filosoferar. Den totalt dominanta kvaliteten är dock Rajas, passionen som hinduismen menar bäst beskriver den nivå människan som art ockuperar. (Sattva tecknar närmast en gudomlighets transparenta medvetande.)

Mixen av Passion och Ljus tyder på en passionerad dragning åt förståelse och tydliggörande. Kan man bättre beskriva det namn hon gav sitt tänkande, "Objektivism"?

Problemet, för problem är det, att Passionen innehåller så många problem att det rena ljuset knappast har någon chans att tränga igenom hennes genuint mänskliga sida. Hennes privata liv var så sjaskigt att det krävdes en rejäl självlögn av Ayn Rand för att inbilla sig att hon fattat objektiva och "rationella" beslut i sitt liv.

Se hur intelligensens Sol i det oerhört objektivitetssträvande Stenbocken är fullständigt belägrad av problem. Dels angrips den av Mars som visserligen är mindre fysiskt våldsam i venusianska Vågen, men ger en intellektuell krigiskhet som sätter frågetecken för Solen förmåga till objektiv sett Objektiv Blick. Dessutom kämpar Solen med sin planetära dödsfiende Saturnus, och eftersom den senare har Stenbocken som sitt ena härskarläge förstår man att det finns en inneboende knepighet i Stenbockens tecken som antikens visa människor genomskådat: det latinska CAPRI CORNUS visar getens nyckfullt stångande horn och dessa oberäkneliga och vansinniga utfall skär sig distinkt mot Saturnus som tecknar lugn och kontroll. Det är sannolikt själva det kroniska kontrollmomentet som får geten att spricka från tid till tid och sparka och slåss vilt omkring sig. 

Ayn Rands soltecken och i synnerhet ett år då härskaren själv kommer hem och bekämpar den (enligt Saturnus) oacceptabelt fria Solen är en mycket passande sinnebild för patriarker, onda diktatorer och annat folk som låter sin irrationalitet bli andras lag och verklighet. Det är lite av zodiakens syndabock eftersom Jordelementet synliggör så tydligt (och kännbart) den inre kampen. Hos Ayn Rand handlar oförenligheten mellan Sol och Saturnus i hög grad om självstyre eller att ha någon "förtryckarstruktur" som kommunism (eller i Sverige "staten") över sig.

Vattenbäraren har också Saturnus som härskare men när Solen ansluter sig till en härskare på hemmaplan uppstår INTE samma konflikt. Förklaringen är att Luftelementet är andligt och de synliga effekterna kan utebli helt. Men i tankevärlden kan individen utkämpa många strider om relationen mellan frihet och bindande ansvar till sina medmänniskor. Vattenbäraren representerar summan av alla individuella andar/Solar och då det är Luft istället för fysisk Jord behöver detta tecken inte snubbla på rent materialistiska grunder utan har mer kapacitet att se den intellektuella modellen bakom det materiella resultatet. Luft är objektivt friare än Ayn Rand ens kunde föreställa sig i sin "frihetsvädjan".

Den ryska judinnans programmatiska själviskhet kommer dels från komplexet i Stenbocken, förvärrad av Mars som vållar obalans i Vågskålarna, men framför allt på framgångsplaneten Jupiter i ego-principens Väduren. Sund vilja att lyckas kan inte kritiseras men här bekrigar Mars direkt Väduren från Vågen där Mars anses "skadad" (den härskar i Väduren), så denna krumma Mars ger direkt en sjuklig passion i ego-Väduren.

Och det är nu förmågan till LJUS förstörs. För Jupiter i störd passion är herre eller disponent över båda de sattviska tecknen Skytten och Fiskarna. Och i Skytten hittar vi intellektets Merkurius (och kanske psyket/Månen) medan Fiskarna handlar Vågens härskare Venus. 

Den mentala obalansen är via Vågens tecken markant! Obalansen ligger i att Vågen väger snett och tillmäter en ego-expansion (Jupiter är expansiv) som bara är vanvettig.

Denna galna tänkare kunde alltså inte Annie Lööf genomskåda utan betraktade som sin favoritfilosof när hon tillträdde som Centerledare!

Barndomens upplevelser av föräldrarnas förlust av sitt privata apotek lär ha inlett den är gradvisa degraderingen av intellektet. Eftersom klockslag saknas finns inga planetära cykler (dasha/s) att granska, utan man får nöja sig att se på den ytterst generella "livstrappan" med planeternas anknytning till åldrarna.

Månen 0-4
Merkurius 5-14
Venus 15-22
Solen 23-41
Mars 42-56
Jupiter 57-68
Saturnus, Rahu och Ketu 69-108

Jag har inte sett någon uppgift hur gammal hon var när familjens företag socialiserades, men om det var i verkligt unga år under Månen, emotionella överföringar från stressade föräldrar präglade Ayn Rand, är horoskopets brist på klockslag beklaglig. Det är ett helt annat känsloliv i hennes omogna Skytt (detta är ett universalistiskt tecken men härskaren Jupiter är "bara" i nybörjartecknet Väduren, kort sagt ännu inte förmöget att förstå en doktrin som socialism annat än ur egoperspektiv - "hur påverkar det min nu-situation" (vilket ur familjehemmets ständiga nu innebar en förlust av ägandet av apoteket). 

Tankarna går här till flummiga begrepp som "unga" och "gamla" själar. Astrologin tycks teckna vilka som för detta liv tagit sig "unga" uppgifter och vilka som använder för att göra "de gamlas jobb". Ett otacksamt jobb kan tilläggas, om landet likt Sverige praktiserar hat mot ålder och erfarenhet och där ett ständigt tjatande hörs om att det är en "mänsklig rättighet" att slippa bry sig om historia, tradition eller de äldre, för att sedan göra om precis vartenda misstag som föregående generation kunde var varnat för. Det är förstås möjligt att föregående generation var så lurad av materialismens rävgift att det inte finns mycket att lära från dem, men ett sådant land existerar väl inte i den upplysta västvärlden?

Kom den onde kommunisten när Rand var en ung flicka som utvecklat ett tidigt tänkande (Merkurius 5-14) ska inte Merkurius "skada" i Skytten överdrivas (intellektet kan vara som skarpast och mest sakligt i motsatta Jungfrun). Men återigen är det den likaledes "skadade" Jupiter, Merkurius disponent, som drar tillbaka klockan till ett mycket banalt ego-perspektiv. Hela intellektet arbetar från denna begränsade förståelsehorisont.

Skulle Ayn Rand ha varit med om kommunismens intrång i föräldrarnas liv under sitt första till femte år och Månen istället står i Stenbocken blir historien enklare: babyns sinne upplever mer eller mindre tydligt att livskraften stryps vid något tillfälle. Saturnus system kväser den individualistiska Solen. Familjens företag går under pga. den förutbestämda konflikten i Stenbocken, och det måste ha märkts i barnets omvärld.

Kvinnans öde var mest sorgligt men det har inte hindrat USA:s bästa satiriker - manusförfattarna bakom The Simpsons - att håna Ayn Rands bidrag till Amerika. Det skedde i ett avsnitt där familjen Simpsons oklokt skriver in minstingen Maggie på "Ayn Rands barndaghem" på vilket "Objektivismens" absurditeter visar sig genom den vanvård av småttingarna som där pågår. Tänk att Annie Lööf missade den popkulturella klassikern! (Sändes sent 00-tal om jag minns rätt.)




(Det finns kommentarer på nätet till den här episoden.)

Inga kommentarer: