Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 juli 2020

Karisma och hysteriskt överspel


Courteney Cox och Katrine Moholt

Fick i en tv-trailer syn på norska programledaren för något allsångsprogram och förundrades över dubbelgångarfaktorn med gamla serien Vänners Courteney Cox. Dvs. innan den amerikanska plastik-zombifieringen nådde även den senare. Även om bilderna är första bästa jag fick syn på, tror jag alla ser en viss look-alike-faktor, särskilt om man påminner sig att Cox innan ansiktet stelnade brukade le som en sol. Av tv-trailern att döma spelade norskan över lika mycket som Cox i Vänner.

Men det riktigt fascinerande är dubbelexponeringen av kvinnornas födelsekartor. Cox (innerst) har en känd födelsetid som ger Stenbocken som ascendent, men för enklaste jämförelse hälls båda kartorna in i den "naturliga zodiaken", med Väduren i hus 1.



Tack vare Cox fysiska persona i Stenbockens sjunde grad kan man säkert tillskriva något av tvillingsjälsvibben norskans framgångsplanet Jupiter precis i närheten. Det finns något i ansiktens tunna och lite vassa linjeföring som kan hittas i Stenbocken. Inte ens "fettbildande" Jupiter gör jobbet i avmagrandets tecken!

Utfransning: Den saturniska Stenbocken skulle kunna vara ett tecken i riskzonen för anorexia eller BDD - oförmågan att se nyktert på kroppen och således hur långt man drivit sin självsvält för att betjäna allsköns kommersiella intressen som vill att mänskligheten ska må sämre än nödvändigt. (Hur kommer dessa företagschefer att återfödas - lytta och vanskapta?)

Av okänd effektivitet men ändå fascinerande är hur båda kvinnorna har månnodsaxeln gradexakt spegelvänd i Tvillingarnas/Skyttens 10e grad. Eftersom bloggaren har sin ascendent i just 10e graden av Tvillingarna kanske bara de som själva har exakta korrespondenser ser likheten? Enligt astrologin är alla födda med en större eller mindre uppsättning "filter" som ger ett perspektiv eller färgning av "tinget i sig".

Överlappningarna fortsätter: Cox framgångs-Jupiter i Väduren matchar väl norska Moholts energiska Mars i samma region.

Där Cox uttrycker Sol-Tvillingarnas nerviga energi, där måste jag gissa att norskans Måne ligger kvar i slutet på samma tecken för en "skugga" av samma tendens. Däremot är Cox överdramatiserande Måne i Lejonet skild från norskans Sol genom teckenändringen, så ingen dubblering av Sol/Mån-överlappningen.

Totalt sett är detta ändå ett flertal hel- eller halvträffar och ibland har det verkat räcka med det för riktigt tydliga look-alikes. Nästan som om det före dna-kodningen av en individ finns en annan himmelsk kodning som avslöjas för den som kommer på tanken att rita upp stjärnhimlarna vid födelseögonblicket.

Fotot på den cirka 10 äldre Cox också drar tydligt mot den extremt plastikfixade Cher. Kanske alla som bläddrat i katalogen över ingrepp och deras resultat slutar som tragiska kopior av varandra?

Det är inte förvånande att Cox gör ingrepp medan Lisa Kudrow från Vänner valt naturligt åldrande. Jupiter i Stenbocken är mer benägen åt det konstlad framgång än Kudrows ascendent i Tvillingarna.

Cox Stenbocken är hantverkaren och t.o.m. mästerarkitekten. Som skulptör ger den sig med lust på ett material och hackar och har sig tills Saturnus inom den här människan tycker sig se den tänkta idealformen. (Om Jordtecken 1, Oxen, står för det naturliga, börjar kultiveringen i 2an, Jungfrun. Stenbocken som det ultimata Jordtecknet står för storskaliga ingrepp på det naturgivna, en slags monumentalmåleri.)

Kudrow har också exceptionell intelligens (som ser igenom livets trams, även om Tvillingarna är kända för att vara felfinnare, då uppfattar så mycket och som kommunikatörer meddelar de sig - som gamle pratmakaren och nöjesdirektören Bert Karlsson). Kudrows ascendenthärskare Merkurius ligger perfekt i Lejonet i det 3e huset för intellekt, Tvillingarnas naturliga zon och Lejonet ber alltid en resonans till den gästande planeten. Placerar man Courteney Cox i sin egen karta finner man att hennes Tvillingarnas producerar mindre av intellekt eftersom Stenbocken som rollspel relegerar soltecknet till det oturliga 6e huset.

Förmodligen ser Cox på sig själv via 6e husets filter: kroppsligt åldrande som en sjukdom, olycka eller Fienden. (Närsyntheten hos motsvarande tecken, Jungfrun, ser träden men släpper fokus på skogen. Det är Lejonet intill som har "pax" på att se helheten till priset av omedvetenhet om detaljerna, som chefen som aldrig lär sig namnen på en massa medarbetare.)

Sjätte huset måste inte vara inblandat för en rejäl dos kroppsmissnöje. Ett flertal planeter (eller kanske bara Solen eller Saturnus) i det narcissistiska 1a ego-huset kan också göra tricket. Där kan det gå så långt att egot binder på allt och alla i sitt självtjänande, kanske undantaget Fiskarnas persona. (Se gångna dagars genomgång i tre delar av ascendenterna och deras "goda änglar".)




Inga kommentarer: