Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 9 augusti 2010

Miljardärsäcklets paralleller

Ur min datasamling med drygt 4.000 personer, resultatet av en sökning på det jag upplevde som de mest kritiska punkterna på himmelen för miljardären William Koch -  en ovanligt liten människa på jorden med alldeles för mycket pengar.

Jag valde följande sökmönster: Solen och Saturnus i Väduren, disponerade av Mars i Oxen. Den för sinnelaget viktiga Månen lämnade jag därhän.

Följande tio hittades:

Al Pacino
Dietmar Hopp
Jason Lee
Karla Homolka
Lasse Åberg
Lena Andersson
Melania Knauss-Trump
Naomi Klein
anonym
Uma Thurman

Al Pacino har erkänt att han sålde sin kropp som ung och har i övrigt både spelat Djävulen och släppt ut sitt helvete genom sina filmroller. Det vill säga, han både stämmer perfekt på idén om ett Satans barn men han har också hittat ett legitimt sätt att uttrycka sitt inre inferno.

Redan andra träffen tar upp temat från Koch: om Dietmar Hopp har jag skrivit in kommentaren "stinkande rik entreprenör", men också "filantrop". Faktiskt är han född den 26 april samma år som Koch och har också sinnelaget/Månen i ett jupiteriskt (expansionslystet) tecken. MEN det är Skytten och Månen undviker "infektionen" från Rahu och Ketu som försvårade Kochs himmel ytterligare.

Jason Lee är mest känd från "My name is Earl", en buskisartad tv-serie. Men skvaller förtäljer att han är en jävel privat och inte alls den närmast menlöst vänliga person han spelar i alla sina roller. Tankarna går till rikingen Koch och hans hustrumisshandel. Minns att vi talar om de två första zodiaktecknen Väduren och Oxen, vilka toppar ligan för brottsdömda soltecken.

Den tanken blir vi påminda om med nästa träff, Karla Homolka, som dömdes för medhjälp till mord på sin egen syster. 

Regissören och skådisen Lasse Åbergs saktmodighet är närmast identisk med sin trettio år yngre kollega i enkla och folkliga buskisgenren! Som bekant är också han en besatt samlare, precis som Koch - i Disneymojänger. I någon intervju för många år sedan menade han att det här var en "skada" från sin fattiga barndom. 

Han köpte alla leksaker (och mer därtill) i efterhand, vartefter pengarna började rulla in. Lasse Åberg är häpnadsväckande nog född bara två dagar efter Koch och det finns en möjlighet att Månen hunnit lämna Fiskarna och även den sällat sig till den klump i Väduren som materialistiska Mars-Oxen så totalt kontrollerar.

Eftersom födelsetid på alla dessa saknas, är det uppenbart att vi missar finliret med de solära horoskopen. På den grova nivån kan vi helt enkelt inte se varför Koch föddes stinkande rik och Åberg fattig. Men samlarbehovet har de båda utvecklat oavsett den så kallade miljöfaktorn!

Detta är tänkvärt och en distinkt poäng till astrologin som hävdar att det är stjärnorna som formar oss och inte miljön eller dna (annat än som ett subsystem som på ännu okänt sätt tar instruktioner från sin miljö i vidaste bemärkelse, åtminstone hela solsystemet).

Ett djupare om med antikens tänkare bättre påstående vore att säga att vi blir som stjärnorna styr för att vi är stjärnorna. Vi bär kosmos i vår egen själ. (Se hela den västerländska filosofitraditionen från Pytagoras via Platon och via biskop Berkeley fram till vår tids främsta kärnfysiker, Werner von Heisenberg med flera.)

Lena Andersson är författarinnan, ateisten och medlemmen i Humanisterna. Märkligt att jag lade in en släng mot ateismen i slutet av inlägget om William Koch. Eller kanske inte. Ateism är ofta bara en effekt av en överdriven materialism. Dragningen till sociala frågor eller pryldille smutsar ner själens finare sensibilitet och religion eller de stora frågorna blir aldrig aktuella. I det här livet.

Nästa namn, Melania Knauss-Trump, avslöjar att vi är tillbaka hos de stinkande rika. Det är en dottern till fastighetsmogulen Donald Trump. You're fired!

Naomi Klein är en fascinerande anomali här eftersom hon jobbar MOT de stinkande rika och exponerar rovkapitalismen för den parasit den är på jordens yta. En anonym privatperson, födda samma dag, år och månad som Naomi visar emellertid det gamla vanliga mönstret: helt fixerad vid materiella frågor, och det är kanske det Klein är också. Bara det att hon obsessar över dem.

Uma Thurman, känd skådespelare har jag svårt att få grepp om i den här kontexten. Vad man kan säga är att hon filmat för Tarantino som jag tycker är det mest hajpade och substanslösa som finns. Bara kitschig yta. Och en effekt av Solen + Saturnus är ju att formspråket tar över och dövar medvetenheten om den egna andesjälen (Solen).

Men återigen är Uma av den lugna typen, och det är förstås Saturnus som dödat mycket av Vädurs-Solens normala livlighet, samtidigt som Mars-Oxen är känd för sin sävlighet (se Mona Sahlin).

Vad man inte vill se är när den här typen blir uppretad eller lurad på några flaskor vin. Då kommer våldet fram, och Uma Thurman har som en del kvinnor börjat göra, sagt ja till våldsamma filmroller (jag tänker främst som skräpkonsumenten Tarantinos "Kill Bill"). 

Apropå ett tidigare inlägg om Solen och Saturnus och grönstarr, har både Al Pacino och Uma Thurman spelat blind i en film var!

*****

Glöm inte att dubbelmeningen egenmäktighet / egen makt (av egen kraft) ligger och lurar här. Några är uppenbarligen hyggliga typer och det beror så säkerligen på att födelsetimman + månplaceringen är fördelaktig. Jag menar, Lena Andersson skadar bara understundom sig själv (och andra) i sin tanklösa ateism. I allmänhet är hon en observant skildare av lokala miljöer. En av Djävulens enklare hantlangare.

Ja, socialrealism som "världsbild" kommer från den parasit som inte vill att du ska växa dig ur skostorleken Terra! Ju oftare du kommer tillbaka till jorden utan att lära dig något nytt, dess starkare blir Djävulens grepp. Oxens tecken är känd för sin tendens att bli habituerad. Därför har jag satt ena polen på Satans axel vid Oxen, munnen och det tanklösa njutandet av världens goda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar