Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 augusti 2010

Klärvoajansens signatur 2

I ett inlägg förra sommaren tittade jag som hastigast på horoskopen för fem klärvoajanta personer jag uppfattat som trovärdiga. Uri Geller har utsatts för så mycket hån att det krävs en viss urskillningsförmåga för att skära sig genom allt skitsnack och inse att hans förmågor faktiskt dokumenterats av två mycket välrenommerade laserforskare i USA. 

Jag noterade i det inlägget att samtliga fem var män. Här kommer då ett kompletterande horoskop för en synsk kvinna. Namnet upptäckte jag via Aftonbladets lilla ingress till en betalartikel som jag dock valde att inte läsa. Istället tittade jag runt för att verifiera kvinnans renommé.

Viktig var en sådan uppgift som där en kund i ett diskussionsforum konstaterade att den synska sagt saker "hon inte kunde ha gissat". Skeptiker orerar ju om sin favoritförklaring "cold reading" så fanatiskt och högljutt att de inte hör när den äkta varans lågmälda röst råkar passera förbi. De är väl fruktansvärt rädda för livet och vad som finns på insidan av dem själva, antar jag. Och med rätta, för som de låter på utsidan, så ful är också insidan!

Hur som helst, studiet av stjärnhimmelen för de fem klärvoajanta männen (öppnar i nytt fönster) uppvisade lite olika himlar. Fem är väldigt lite att dra några slutsatser av, men vi hittade två fall av den prekära "Vatten mixar illa med Luft" (Cayce, Monroe) som jag ofta kallat en om inte mentalsjuk så åtminstone svårhanterlig balansgång mellan det omedvetna och det rationella jaget. ("dissociation", "bortträngning")

Men jag fick en ny respekt för den här mixen efter att ha läst psykiatern Arthur Guirdham, själv synsk (ett sjätte manligt fall!) och med Luft/Vatten-problematik i horoskopet. Efter 40 år i yrket deklarerade han att många psykologiska tvångssymptom är störningar till följd av andliga förträngningar. Då först slog det mig hur både Edgar Cayces och Robert Monroe omvittnat vilka helvetets kval de genomgick innan de accepterade att de inte var galna utan hade en sällsam gåva!

Den andra vaga antydningen som syntes i horoskopen för dessa fem (eller sex) var Eldelementet, traditionellt det som står andevärlden närmast eftersom det har med kognition att göra. På simplaste nivån är Solen, härskare i Lejonet, helt enkelt ögonen och den fysiska synförmågan, men ockult indikerar Solen människans andesjäl som tillhör en värld utanför tid och rum och där alla själar är sammanflätade med varandra. 

Swedenborg, en av de synska, var sällsynt förfaren i att träda in i andevärlden och där hämta information från änglar (en högre "art" än människan på ett subtilare verklighetsplan än vårt).

Nu faller det sig inte sämre än att Berit Kroon, som Aftonbladet träffade, har samma placering för sin Sol som den berömde Ingo Swann, CIA:s och andra amerikanska organisationers försökskanin under många år då möjligheten av "psykiskt spionage" på Sovjetunionen utvärderades. Och hon har Månen i det tecken som förefaller indikera klarsyn i inte mindre än tre av de fem horoskopen, Skytten, vars härskare Jupiter förvisso signifierar människans högre men hos de flesta slumrande medvetandeförmågor.

Skytten är vad som synes helt domineras horoskopet för Emanuel Swedenborg, Sveriges världsberömda andeskådare. Berömd utomlands ska sägas, för säg den som blir profet i sin hemstad där sekularismen håller på att ta död på människors intelligens!

Eller, för att sammanfatta Berit Kroons horoskop på ett annat sätt: hon har båda Ljusen i ELDEN, vilket ger en helt obruten kanal från Solen (anden) till Månen eller psyket, vår lägre "kopplingscentral" mellan yttre sinnen och den eviga varelsen inom oss.


Rent tekniskt händer det intressanta saker här. På två sätt knyts Lejonet och Skorpionen samman, tecknen för Liv och Död. Och ska man vara riktigt esoterisk är inte allt vad det synes vara. Det är ju vi på jorden som är de döda och de som återfått sin eviga själsform som är de levande!

Men det är de två naturligt onda, Mars och Saturnus, som binder samman Lejon och Skorpion. Det här fenomenet har vi tidigare stött på i samband med "störda" horoskop av ett eller annat slag. Arthur Guirdhams tes kommer tillbaka: många mentalsjuka människor skulle ha varit friska om de inte lagt locket på sina "psykiska" förmågor!

Vi får helt enkelt resonera som att Kroon är en av dem som inte trillat i fällan utan använder en större del av sig själv. Men samtidigt aktiveras här vad bloggen lite schablonmässigt kallar en "dramadrottning". Och naturligtvis gäller det även för Kroon om än på ett oväntat sätt. För vad är det en medial människa gör om inte en som dramatiserar och levandegör ett "manus" från "andra sidan"!

Det jag finner mest intressant som själv bara har embryonala mediala gåvor, är att min konfiguration vid födelsen, en Sol som "bränner" Mars och samexisterar med Merkurius, också figurerar hos Berit Kroon. Men där undertecknad har en debil eller fallen Sol i Vågen utspelar sig den här kraftfulla trippeln i det tecken där Solen är som starkast, hemma i Lejonet.

Det är säkert av betydelse för en medial människa att ha bra tumme med Merkurius/Hermes - guden som rör sig mellan världarna! Och här är Merkurius inte bränd av Solen.

Varför har jag grönfärgat trippeln? Jo för att en Sol som bränner eller oskadliggör Mars potentiellt kan besegra den biologiska kroppens lusta, det som hela den fallna västvärlden skriver spaltkilometer om hur man ska vässa och optimera. Västerlandet marknadsför skamlöst vägen in i brutalt låg intelligens, vilket är vad som resulterar hos dem som låter värddjurets instinkt dominera. 

Jag har träffat människor med Mars stigande i öster som visserligen varit otroligt raka och spontana men så korkade att jag knappt trott det var sant. Här ska genast läggas in reservationer för vilket stigande tecken vi talar om. Mars i ett merkurialt tecken blir genast en mer intellektuell krigare.

I fallet Berit Kroon kan logiken tyckas enkel: Solen bränner bort den libidinösa Mars anspråk på psyket. Den turbulenta och stirriga Mars oskadliggörs effektivt av en ytterligt stabil Sol i Lejonets tecken, vilket ökar möjligheten för effektiv klarsyn. Och så var det förstås det lägre sinnet, Månen som tar emot Solens ljus från dess högre höjd. Planeterna är metaforer och sinnebilder för en okänd värld, men här berättar de ett entydigt språk!

Jag har också grönfärgat kombinationen mellan de båda naturliga välgörarna, Jupiter och Venus. Här är visserligen Venus fallen och Jupiter i detriment, men det gör ingen av dem onda. De är alltjämt en kraft för gott. Bristen på klockslag gör att det livsområde (hus) där den här godheten tydligast slår igenom inte kan säkerställas.

Eftersom sinnet (Månen) i Skytten disponeras av Jupiter (med Venus), uppstår här en konflikt mellan Eld och Jord. För en människa med världsliga ambitioner skulle det här betyda hinder som ev. sporrar den världsliga ambitionen, men som jag känner mig själv, med Mars bränd av Solen, är de materiella strävandena mycket små när den primitiva Mars oskadliggjorts.

Det är, som jag misstänker det här problemet som gör att Sverige har en riksateist som tror han går i Ingmar Hedenius fotspår och drar vanära över det annars så nobla Lejonet. Jag talar förstås om Humanisternas Christer Sturmark, själva sinnebilden för en materialistisk svensk som läst fel böcker och hamnat i scientismens träsk. 

På den himmelen ser man en Mars helt ur spår, patologiskt ur spår. Den är själv fallen i Vatten och den angriper trångsynthetens Saturnus i Luft, och här är alltså den labila mixen av Vatten och Luft som sedan i sin tur verkar negativt på Solen i Lejonet så det inte blir mycket kvar av zodiakens mest Seende och Sevärda arketyp. 

Tänk om Sturmark är en av dessa som hör röster och har inre tvångsmässiga syndrom - en av de potentiellt synska som psykiatern Guirdham talade om, men en som har lagt locket på och hatar allt som doftar av "övernaturligt"! Jag kan inte många citat utantill så jag får nöta de få jag lyckats memorera: "Gudarna du vände ryggen kommer tillbaka bakvägen som dina psykiska anfäktelser" (parafras på C-G Jung).

I det här inlägget fokuserade jag just den svenska mönsterateistens olyckliga snedstuds Mars/Saturnus/Sol. Jämför med Berit Kroons föredömliga och "rena" gestaltning av Lejonet - den Levande Andesjälen.

Tack Aftonbladet för betalartikeln, fast jag inte läste den. Den synska kvinnans horoskop har varit av stort värde i studiet av sann medialitet.

*****

PS. En bränd planet, som Mars i Berit Kroons fall, innebär inte att den är ineffektiv på alla nivåer. Charles Carter, den skickliga brittiske astrologen, studerade fall av hög intelligens och fann såväl Solen med Mars som Solen med Jupiter som välgörande i det avseendet. Återigen kan elementen spela in.

En av de formellt mest intelligenta människor jag känner (mensa) har t.ex. hela fem planeter i Tvillingarna, bl.a. Solen med Mars. Ändå sitter vi bara och pratar strunt när vi möts! Det kanske är jag som drar ner nivån. 

Eller också är det den lilla omständigheten att vederbörande är född bara några timmar före exakt nymåne. Månen är därmed rejält bränd, dvs den reflektiva sidan är inte framträdande. Istället uppstår en super-Tvilling, rastlöst och ovillig att dröja någon längre stund vid ett ämne och fördjupa sig! Den mannen zappar sönder sina dvd- och cd-spelare varje år!

:-)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hur nära solen ska en planet vara för att räknas som bränd? Kroon har ju t ex mars ca 6 grader fr solen. Är orben mindre för merkurius, som ju aldrig ligger mer än 28 grader fr solen?

Kan bidra med två namnkunniga kvinnliga medier till: Marie-Louise Hahn f 7/4 -53 och Doris Ankarberg f 3/10 -30. Hahn kanaliserar vertikalt fr en högre andlig dimension, "den helige ande" som den presenterar sig själv, och jag tycker det är ganska signifikativt att både Hahn och Cayce har/hade solen i fiskarna, och därmed säkert har lättare att koppla bort sitt dagsmedvetande, sitt ego. Vad jag förstår är Kroon av en annan typ, som mer förnimmer döda människor osv. Och Ankarberg är mera den typen också (har läst både av och om henne). Tydligen kan även en jungfru vara synsk. Har läst en bok om henne av parapsykologen Örjan Björkhem som berömmer henne för att vara den enda av många tänkbara medier som var villig att ställa sig i vetenskapens tjänst och låta sin synskhet undersökas av honom, och alltså har varit den enda som var intresserad av fenomenet ur en vetenskaplig synvinkel. Men så är hon jungfru också! :-)
S

Anonym sa...

PS: Hahn har också hon månen i skytten.DS

Seaward sa...

Tack för data. Välkommet i Sverige att ha jämn könsfördelning mellan de synska.
:-)

Förbränningen ("combustion"), om jag minns rätt, påminner om att astrologi är omen baserade på visuella aspekter. Den välmatade introduktionsboken i indisk astrologi, "Light on Life", ger orber på ±8-17° beroende på planet och huruvida den är direkt eller retrograd. Som skrivbordsastrolog har jag inte verifierat på vilket avstånd från Solen planeterna faktiskt smälter in i den och blir osynliga…

Författarna deFouw/Svoboda påminner om att planetens inre sida inte skadas när Solen bränner den, men väl den yttre. Husen den brända planetens tillfälligen härskar över (födelsetid krävs) tar också stryk av bränningen.

Kroons Merkurius ligger retrograd och faktiskt på gränsen till bränning (som för en retrograd Merkurius är 12°), men det är naturligtvis Mars som är den effektivt undanröjda. I mitt fall ledde t.ex. bränd Mars till att jag valde fängelse hellre än att göra militärtjänst (ideologiska skäl).

Kroons Lejon-Merkurius vid cirka 29° Lejonet är också intressant eftersom den är hela horoskopets "atma karaka", den planet som nått längst inom sitt tecken. (Liten reservation här eftersom Månens placering faktiskt inte är känd, Skytten tycks absolut sannolik men vore extremt osannolikt att den lyckas klämma sig förbi Merkurius och bli atma karaka utan att ha gått vidare in i Stenbocken. Det tidsfönstret är bara öppet cirka 18.30-19.30!

Dygnets återstående timmar är en Mån-Stenbock, vilket jag inte alls tror på i samband med medialitet. Notera också oklarhteten kring Swedenborgs födelsetid. Jag skulle hellre vilja se hans Sol i 29.59 Stenbocken som en Skytt-Sol, vilket den blir bara några minuter senare!)

Märk att en retrograd planet sägs tillväxa i betydelse (jämfört med en direkt), men detta måste värderas mot att kroon har Merkurius i sitt döda läge (mriti) enligt avashta-analysen! Jag kan inte påstå att jag nått någon större förfarenhet i alla dessa avvägningar, men kopplingen till "död" i samband med "kommunikationsguden" Merkurius plus dess status som andesjälens signifikator är onekligen intressanta omen när man vet att horoskopet tillhör en som har kontakt med dödas andar.

Det finns mycket material på nätet om detta, men så fort man öppnar lådan Jyotish är man inne på hundra gånger så komplexa resonemang som de man hittar på den här "mittemellan-bloggen". Det finns helt enkelt inte underlag för sådana diskussioner i Sverige, vårt nationalhoroskop har för dåligt öde och själv är jag nöjd med de strödda perspektiv en annan och djupare astrologi kan ge på det jag redan hade med mig "från väst".

Seaward sa...

Här en fördjupning av den indiska teorin om "combust" eller bränd planet. Lite andra resonemang och gradtal som synes.

Anonym sa...

Lustigt det där med merkurius placering! Ankarberg har nämligen också hon samma placering. Och Hahn har merkurius på samma placering fast i Vattumannen. (Exakt på bågminuten går ju förstås inte att få fram när födelsetiden är okänd.) Om man tänker sig att födelsetiden för Swann är lite justerad framåt till "en hel halvtimme" (2.30 alltså) skulle han också kunna ha merkurius i sista graden av lejonet.
Det är i vilket fall förstås alldeles för litet urval för att det skulle ha någon statistisk signifikans, men man kan inte undgå att tycka det är lite anmärkningsvärt.
S

Seaward sa...

Onekligen en kuriös "miniserie" du noterade! Värt att hålla ett öga på.

Om "onda andar" i det diffusa gränslandet mellan två tecken, se efterföljande inlägget om Gerard Depardieu!
:-)

Anonym sa...

Du har kastat bort ditt liv med meningslöst skräp, astrologi är så falskt att till och med katten ryggar tillbaka.