Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 5 augusti 2010

Hur grumlig var politikerpredendenten Falkvinge?


Frihet åt barngrejerna... (bild: AB)

Det var inte bara piraten Falkvinges groda om rätten till barnporr, upprepad flera gånger och inte bara på morgonens Eko men nu tillbakatagen, utan även att tala om polisen i termer av deras "trackasserier" i samma Eko-sändning som fick mig att undra om något håller på att gå sönder i den här politikerpretendenten.

Jag har för länge sedan pekat ut några sårbara punkter på födelsehimmelen och kom nu på tanken att söka genom min hopskrapade samling om drygt 4.000 horoskop för att se hur det lyckats andra vars psyke (Månen) står i självspillingens tecken Fiskarna och dessutom infekteras av sex- och olycksplaneten Mars.

Bara igår hörde vi skolminister Björklund med samma defekta Mars dra sitt strå för att dra in Sverige i mentalt mörker genom tvångsåtgärder mot dem som inte visar honom ansiktet. Jag kunde av egen erfarenhet peka på att argumentet med slöjor i klassrumssituationen var rent nonsens: den mest begåvade i eleven i min gymnasieklass var blind och hade aldrig i sitt liv sett en enda lärares ansikte!

Det finns alltså något självdestruktivt i Fiskarnas tecken, i synnerhet om också indikatorn för psyket eller sinnelaget ligger med Mars. Faktiskt, en torsk- och barnporrsvarning för Falkvinge är inte en omöjlighet med den här kombinationen. Minns de riktigt fula fall av sexuell depravation vi hittade i underhållaren David Letterman och torsken Garrido som höll en flicka inlåst på sin bakgård i många år. Barnporr IRL för den senare, för att prata datatorskspråk.

Nu vet vi alla hur olika individer kan svara på en given uppsättning planeter. Mot de tendenser att kollektiva problem visar sig i samband med dagar eller kanske t.o.m. veckor eller månader då riktigt besvärliga indikationer tecknas på himmelen, finns alltid de där horoskopen vars ägare gör bättre ifrån sig.

Det beror på att orkanen har sitt öga där stiltje råder. Det finns alltid några tidpunkter under svåra dygn då det öppnas en korridor av ljus och då anländer de lyckliga själarna, de som kommer hit inte för att "patologisera" och leva fan som tiden i stort föreskriver, utan för att adressera den kollektiva neurosen.

Att Falkvinge är en del av problemet och inte dess lösning har vi redan sett. Piratpartiets djupa bottensats röjer sig som en enda lång berättelse om lidelse hemma i sovrummet framför datorn. Där, bland porrsajter och illegala nerladdningar, föddes tanken på att faktiskt göra sig ett levebröd på rätten att tjuva och vara allmänt ljusskygg.

Stöttas den här tanken av ett lite "off" psyke av de andra offentliga personer som också föddes då Månen och Mars möttes i Fiskarnas tecken?

En sökning gav 27 individer, av vilka två är privata fall:

 • Alexandra Rapaport, skådespelare
 • Anders Jonasson, travspelare - känd för att ha dött direkt efter en storvinst
 • Angelina Jolie, skådespelare
 • Åsne Seierstad, brottsdömd författare
 • Dana Gillespie, sångerska, promotad av David Bowie på 70-talet och (re-)lanserad med homo- eller bisexuell image
 • Daniel Craig, skådepelare
 • Elin Kling, modejournalist
 • Emma Andersson, allmän kändis (Robinson-Emma)
 • Henry Allingham, världens äldsta människa (några månader innan hans saga var all)
 • James Woods, skådespelare
 • Jeffrey Dahmer, homosexuell massmördare och människoätare
 • John B Watson, psykolog, behaviorismens fader (vi är själlösa maskiner utan medvetande - mycket populär lära bland socialister på 1900-talet, t.ex. ledande svenska socialdemokrater som paret Myrdal)
 • John Forbes Nash, schizofren matematiker
 • Kevin Bacon, skådespelare
 • anonym, föreståndare, åldringsvården
 • Marie Picasso (Pettersson), sångare "Idol"
 • Marin Hinkle, skådespelare (gnälliga & negativa ex-hustrun i 2½ män)
 • anonym, vårdbiträde
 • Nicolas Sarkozy, politiker, president, fast i någon skandal nu, verkar det som
 • Rickard Falkvinge, politiker, karriären fastnad i gyttjan, verkar det som
 • Ricky Martin, macho latinsångare (som kom ut som homo)
 • Rudolf Eucken, författare (Nobelpriset 1908)
 • Russell Brand, brittisk underhållare, hemsk barndom, hemsk person
 • Simone Beauvoir, de, feminist, förnedrad av sin kände makes otroheter
 • Sophie Anderton, svårt bipolär brittisk fotomodell (nu ex-kändis)
 • Tiina Rosenberg, professor genusvetenskap (homo)
 • Ulf Adelsohn, styrelseordf. SJ

Jag kan direkt säga vad jag ser här, utifrån de jag har något intryck av. Den här kombinationen drar mot oroliga känslor och halsstarrighet! T.o.m. en av "de goda", den sympatiska f.d. landshövdingen Ulf Adelsohn, var under sin politiska karriär väldigt eldfängd och brysk i sin psykologi.

Jag skulle inte kalla grundtonen "abrasive" (hör ofta engelska ord i huvudet utan att hitta svenska motsvarigheter) eller "enerverande", men Mars är turbulent och tenderar att obsessa över allt möjligt. Den ger raka motsatsen till de fantastiska diplomater och behagliga naturer som resulterar ur Månen med Venus. (Med reservation för kontraindikationer, förstås.)

Tittar man t.ex. på skådespelarna är James Woods så nära psyko man kan komma! Han fullständigt excellerar i att ligga på toppen av kolerisk utlevelse! Och det här kan också ses hos Kevin Bacon som, sitt milda utseende till trots, tycks dragen till en hel del sjuka karaktärer och utsikten att bara få skrika och härja av sig. Och Daniel Craig vände helt upp och ner på figuren James Bond. Den nya Bond är själsligen anfäktad som ingen tidigare upplaga.

Att Ricky Martins latinmusik perfekt beskriver den här stimmiga själen i Fiskarnas Vatten, säger sig själv. Och puckot Russell Brand som visar hur låg klass det är på underhållning numera beskriver ett borderlinefall precis lika väl som den brittiska modellen som flippade ut i det offentliga ljuset en gång för mycket. Falkvinge-paralleller, någon?

Jag har ingen aning om vilka de svenska halvkändisarna är, Robinson-Emma eller Idol-tjejen. Fashionistan Elin Kling verkar kunna använda all sin oroliga energi till att byta kläder tio gånger om dan... Dessutom har jag pekat på hennes uttalande om fötterna i samband med den här kombinationen tidigare. (Fiskarna "härskar" över fötterna.) De två anonyma (kvinnor) var båda extrema känslomänniskor där åtminstone den enda mycket väl skulle kunna vara bipolär i sina stora humörsvängningar.

Och så har vi förstås några saftiga sexuella avarter här i gruppen, massmördaren och kannibalen. Men som alltid måste man ha hela horoskopet framför sig. Här har vi bara isolerat känslolivet eller psykets grundorientering. Och det drar faktiskt mot Fiskarnas kaotiska och via Mars uppbrusande och obalanserade stil.

Åter: som sångare har Ricky Martin lyckats kanalisera den oroliga sattvaenergin som här förorenas av Mars. Men hos svaga personer som Falkvinge tar den irrationella själen kontroll och man står mitt inför hela folket i radio och talar om polisens ständiga trackasserier som den värsta rättshaverist och sannerligen inte som ett politikerämne. Synd på så rara ärtor, för Solen befann sig ju i makthungriga Stenbocken (med Rahu) och ville så väl vara med och styra och ställa!

*****


DN: Piratpartiet vill att barnporren blir het valfråga
AB: Piratpartiet dementerar uttalandet om barnporr
SvD: Oklart valmanifest

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar