Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 1 augusti 2010

Existerar ett "Horans År"?

Förra inlägget baserade sig på några enkla riktlinjer: negativ polaritet, den feminina principens (Kräftan) gynnande (Jupiter) av materiell eller extern form (Saturnus i Stenbocken). 

Märk att båda tekniskt står "rätt", Saturnus hemma i negativt härskarläge och Jupiter i sitt upphöjda läge. 

Båda fokuserar med andra ord totalt den "negativa polariseringen", förstärker den, och lägger alltså grundplåten till en totalt materialistisk eller inomvärldslig orientering, Jupiter älskar lätta pengar och lätt framgång och "gör det gärna igen" med Saturnus - Stenbocken och Kräftan är den biologiska reproduktionsakten mellan arketypisk man och kvinna - avkomman är Väduren (barnet) och det är i Vågens tecken den primitiva kroppsliga akten får en smula värdighet genom att Venus där står för kärleken som ideal. 

Men det vi tittar på här är varken lidelsens guna i avsikt att skaffa barn (Väduren) eller att ingå en fast relation (Vågen), det är bara själva "jordgeggan". Medvetlös drift i själva kroppen utan någon högre princip närvarande. Djur som kopulerar och erfar djurkroppens stimuli. Ja, det går att få det att låta oerhört fult, särskild ur undertecknads perspektiv, som är Vågens - medvetenheten om kärlekens idé i himmelen eller halvvägs dit (Luftelementet)!

Naturligtvis kunde vi också ha kallat det "Horbockens År" och läst symboliken i andra riktningen, men utlösande faktor var ju en känd skådespelares dotter och hennes val att göra sig ett namn på det allra banalaste sätt.

Jag sökte igenom drygt 4.000 horoskop för att se om någon billigt, vinstlystet och slampigt - i manlig eller kvinnlig skepnad - lyst igenom hos celebriteter födda vid tidigare tillfällen då Saturnus och Jupiter arrangerat sig via samma tecken, Stenbocken och Kräftan.

Med Saturnus omloppsbana på cirka 29 år och Jupiters på cirka 12 år, visade det sig flyta lång tid innan den här planetära oppositionen upprepas. Min kändissamling ebbade ut betänkligt ju längre bakåt i tiden man gick och samtliga funna fall, 19 stycken, tillhör antingen planeternas förra möte 1932 eller det senaste, 1990/1991.

Obs. 1932 befann sig inte demonerna Rahu/Ketu i samma teckenpar, så strikt talat är "årskullen" 1990/91 en extremare grupp själar. Emellertid låg Rahu/Ketu i Fiskarna/Jungfrun 1932, vilket också är en negativ polaritet, så det finns ändå en viss släktskap mellan de två "kullarna".

1932:
 • Clement Dodd, skivproducent
 • Karin Falck, tv-producent
 • Eva Moberg, dramatiker (utpekad som årets förvillare av VoF för åsikter om telepati)
 • Harriet Andersson, skådespelare
 • Johnny Cash, sångare
 • Elizabeth Taylor, skådespelare
 • Miriam Makeba, sångare
 • Earl Woods, far till Tiger Woods
 • Sven Lindqvist, sk arbetarförfattare
 • Bertil Ströberg, spion (åt Polen) - nekade
 • Torbjörn Axelman, sluten vård efter tre mordförsök ("SVT-profilen")
 • Valentino Garavani, modedesigner, homosexuell
 • Jan Malmsjö, sångare, skådespelare
 • Cecilia Lindqvist, författare, Kina-specialist

1990/91:
 • Robin Fröström, "Stil-Robin", ytligheten personifierad
 • Caster Semenya, idrottskvinnan som vållade problem: man eller kvinna?
 • Kissie/Alexandra Nilsson, ännu en kandidat till ytligheten personifierad
 • Lena Meyer-Landrut, uttalar sig strax efter eurovisionsschlagerssegern att hon tänker ställa upp en gång till
 • Anonym, olycksoffer - spräckte skallen i olycka med trimmad moped (90 km/tim). Skallen syddes fast igen. 

*****

Det här är inte en ointressant skara! Merparten hade planeter som räddade dem ur den vinstlystna, billiga och själviska mentaliteten, men här finns några intressanta livsöden som tycks ha med materialismen och viljan att berika sig att göra.

Från den äldre generationen har vi förstås Tiger Woods far! Värre HORBOCK kan man inte tänka sig, hjärntvättade och drillade sin son att bli en fullständigt psykopatiskt materialist och karriärsökare. Bara det här fallet ensamt närapå bekräftar den fula grundtonen när mycket vill ha mer av denna världens goda (Jord och Vatten). Via sin totalt hjärntvättade son (från "andra sidan" eftersom han är död) har han kunnat se lätta pengar rulla in via hor för den vite mannen, hor för konsumtionsindustrin - hor i formen av hur mycket sponsoravtal som helst. Detta är exakt vad jag hade i åtanke när jag formulerade idén om "Horans År"!

Att vi hittar en så kallad arbetar- eller vänsterförfattare här är inte konstigt. Vänstern som ideologi är ren materialism, socialismens hela uppror var mot den gamla civilisationen och deras värderingar - bland annat en världsbild som rymmer en vertikal axel för relationen mellan människa och det gudomliga. I arbetarens värld finns bara den vågrätta axeln kvar. Plattmark. Världsliga ambitioner. Jord och Vatten och arbetaren själv som "härskare över produktionsfaktorerna". 

Jag har inte full koll, men jag tror vi har några ytterligare materialister/vänstermänniskor i den äldre gruppen.
En homosexuell kläddesigner (finns det någon annan sort?) matchar också den dragning mot material som är så typisk Jord/Vatten. Vi har också två fall av substansmissbruk, Elizabeth Taylor och Johnny Cash - Jord/Vatten är naturligt depressiva (fixering vid materialistska bekymmer, dvs oandlighet, skapar depressioner) och därför tycks tablett- och spritmissbruk vara vanligare i den negativa polariteten. De positivt polariserade blir snarare hypomana än depressiva när något felar.

Men det intressantaste namnet från den äldre gruppen är musikproducenten Clement Dodd, en jamaican. Oerhört lik Tiger Woods far i sin extrema materialism och girighet. 


Eftersom segrarna skriver historien är Dodd på ytan "den legendariska skaparen av Studio One i Kingston, Jamaica, den hetaste studion i början och mitten av 1960-talet". Nästan alla reggaestjärnor började där, bland annat Bob Marley. Och för nästan lika många ledde bekantskapen med Dodd till en livslång bitterhet. 

Dodd var en djävulskt girig producent som totalt utnyttjade sina unga och oerfarna musiker. En hora eller horbock i just den mening jag lagt in i begreppet här - en självisk materialist som söker materiella fördelar (eller makt) på gemena eller billiga sätt.

Kan tilläggas att Dodd var en extremt härsklysten och egenmäktig Stenbock. I oppositionen till Jupiter-Kräftan ligger på Stenbockens sida trenne planeter: Solen, Mars och Saturnus. Månen i Lejonet, så att sinnet i Eld disponeras av Saturnus i Jord. Simsalabim - här är den så ofta förråande anspänningen mellan Eld och Jord där Elden degraderar till en girig åtrå som åtrår Jorden i formen av materiella resurser. Dodd spelade in musik med sina artister som han sen bara satt på år efter år för att säkra sin pension. Han är skyldig hur många artister som helst ersättning när han nu återföds på jorden nästa gång.

Nu ÄR Jord och Vatten också en stämningsfull kombination och det måste man ge Dodd - han hade öra för "jordvibrationer", dvs musik. Och det kanske är längsmed det här harmlösa uttrycket för Jord/Vatten vi hittar mästerlige sångaren Jan Malmsjö.

*****

Den yngre generationen är som synes hittad genom slaskpressen, säkert finns det högpresterande unga människor också från det här året. Idrottskvinnan som råkade i problem över sin könstillhörighet är väl en sådan. Men mina ögon noterar här två mediahoror av ytlig sort, vilka väl bekräftar teorin om Saturnus och Jupiter som ett potentiellt lågvattenmärke när de står i sagda tecken.

Och, det är faktiskt en liten varningsklocka även för charmtrollet Lena Meyer-Landrut från Tyskland. Hon tänker naivt ställa upp i schlagerfestivalen även nästa år. Är det en "horas opportunism" man hör här om man analyserar noga? Varje vettig människa skulle väl gå vidare från en så spektakulär framgång och inte - dödsdömt - försöka upprepa samma sak en gång till? 

Det här kan man också koppla till att Lenas Sol står i Oxen, ett tecken som har en tendens att snabbt falla in i vanemönster. Ungefär som Venus i sitt härskarläge över Oxen bland mycket annat just representerar den repetitiva horan eller gatflickan - själva det motiv vi via Saturnus/Jupiter började nysta i här. Är det en hora inom Lena som tror hon ska kunna skörda ännu en seger lika lätt? Har hon redan fått vittring på lätt framgång?

2 kommentarer:

 1. undrar vem som horat mest stackars astrofjolla

  SvaraRadera
 2. Det kanske kan intressera övriga läsare att denna talanglösa kommentar postades inom några minuter från en lika intelligensbefriad utgjutelse över inlägget om Piratpartiets obalanserade horoskop.

  Här är alltså svart på vitt hur den svenska underklassen av idag låter, den som växt upp med datorn som sin enda vän. De här individerna kommer att få jobba en del med att bredda sina personligheter och sin helhetsbild av hur världen i själva verket fungerar.

  Men, som bloggen ofta understrukit, vi lever många liv. Det som inte hinns med den här gången kommer tillbaka som "bakläxa" i nästa jordeliv.

  SvaraRadera