Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 6 augusti 2011

(s)-politikerns motiv till partivalet

Nyligen granskade jag 53 moderatpolitikers horoskop för att se om några zodiaktecken var signifikant disponerade att föredra vad det nu egentligen är det moderata budskapet handlar om. Som soltecknet noterades då att den egocentriska Väduren var överrepresenterad, samt att Stenbocken helt saknade den moderata egoismens besmittelse.

Logiken till det sistnämnda var enkel, ett parti som dyrkar den laglösa marknadskapitalismen stämmer inte alls med Stenbocken som söker ordning och reda i tillvaron! Stenbocken tar ansvar för samhällsbyggandet, och det gör inte moderaterna i sitt privatiseringsvansinne!

Men det verkligt träffsäkra var sinnelagets Måne och hur aptitens eller begärets planet placerat sig bland moderater. Det var Oxen - den simpla penningens tecken - som attraherades, samt Jungfrun - privategoismens (en slags förfining av Oxen, mognadsstadiet innan det tredje och avslutande Jordtecknet Stenbocken börjar dra upp rimliga gränser).

Även om underlaget, 53 personer, är för litet, förvånade inte de två månplaceringarna det minsta. Detta är precis vad moderat (marknadsliberal) politik handlar om: pengar och att kultivera jorden för att för egen del öka sina rikedomar. 

*****

Som jämförelse ska nu 58 socialdemokratiska politiker granskas på samma sätt. Merparten samtida och en del från längre tillbaka i tiden. Några av de äldre dök upp i samband med en granskning av rasbiologin eftersom svenska socialdemokrater i likhet med övriga Europa trodde på sådant i början av 1900-talet. Från början var det 60, men efter dubbelkoll ströks två avhoppare från partiet (numera båda lobbyister).

Överlöparna sätter också namn som Göran Persson ifråga - nu ockerdyr konsult åt näringslivet! Och Mona Sahlins märkligt marknadsliberala stil. Men de får stanna kvar i listan - det är nu testets uppgift att först definiera vad som är tillräckligt socialdemokratiskt! Precis som hos moderaterna finns några fifflare eller ockrare med tvivelaktig moral. Politikerna har noterats utan någon särskild logik, vartefter namnen dykt upp i medierna.

Zodiak-tecken 58 (s)-politikers
fördelning
på de 12 tecknen
antal antal
8 3
2 3
5 5
3 8
6 6
4 7
7 4
3 4
1 2
9 6
5 6
5 5
Total 63 63
Signifik.
rel. snittet
4,8
(±50%):
<=2,4 eller
>=7,2
<=2,4 eller >=7,2


Öppna gärna (m)-testet (länk ovan) i eget fönster och jämför. Men minns att det är för få horoskop för att gälla som ett verkligt statistiskt test.

[Tillägg: Missa heller inte den intressanta metodologiska invändningen från en läsare och mitt svar i kommentarspalten.]

Buntar man ihop handlingsmänniskan Solen och den reaktiva känslomänniskan Månen, är det helt klart att den känslomässiga hunger efter pengar och ägodelar som utmärker den moderata politikern inte alls är vad den socialdemokratiska handlingsmänniskan (Solen) är intresserad av. Sossar driver inte (Solen) i frågor om Penningen (Oxen). För (s)-politikern är det enbart Kräftan som måntecken som är signifikant och partiets känslor är alltså riktade mot temat Trygghet (ekonomisk, emotionell) .

Jag erkänner gärna att jag kritiserade det ursprungliga socialdemokratiska partihoroskopet just för att stå för "gruppegoism". Jag justerade senare SAP:s "födelsedatum" och det är verkligen ett sorgligt horoskop som beskriver en svag och trampad kollektivvarelse som söker sin upprättelse.

Jag har tänkt om, (s) var inte bara en historisk nödvändighet utan representerar också alla tiders berättigade krav på jämlikhet mellan människor, rätten att inte bli utnyttjad av skrupulösa egoister. Månen i Kräftan representerar den lilla människan, och i så måtto känns det här som ett korrekt resultat.

Jag kan erkänna att jag hoppats på ett lite mer idealistiskt tecken på månsidan, men realisten i mig visste bättre. Socialdemokratin föder lika mycket egoism och fiffel som moderaternas hånfulla och ogrundade elitism och båda partierna mörkar sin gemensamma moraliska röta eftersom de båda är sekulära rörelse, grundade inte i gudomlig lag utan i människans förmåga att ljuga och pladdra på retoriskt.

Zodiaken börjar visserligen vid egocentrism (Väduren) och utvecklar sedan en allt mer omfångsrik och all-inkluderande berättelse tills det sista zodiaktecknet, Fiskarna, inte alls längre har någon fixerad egokärna! Allt genomgår samma utveckling men ett ego eller subjektivt perspektiv kan antingen vara i linje med det goda eller det onda.

I tabellen ovan är det likväl Väduren som når signifikans som soltecken, precis som hos de moderata politikerna. Tyvärr är det nog så att politiken är en egotripp för unga och omogna själar. Hur skulle en linslus som Väduren kunna motstå talarstolen i Riksdagen? Det är motsvarigheten till alla dessa unga modebloggorskors svansande (de är alla tungt under Väduren).

Politiken är således en väg till självbekräftelse för sossar i lika hög grad som för moderater och det är inte mycket att säga om den saken. Den ena råkar göra en insats för det goda idealet (s) och den andra råkar bidra till det onda i världen (m), men båda är lika goda kålsupare för de är egentligen bara egoister och lycksökare för egen del. Det här är en del i deras själsliga skolning under sina liv på jorden.

Lika påfallande överrepresenterade som handlingsmänniskan i Väduren är, lika ointresserad är Skytten av socialdemokratin - både som sol- och måntecken! Förklaringen är enkel: tecknet representerar, kanske mer än något annat, frihet och ständigt framflyttade gränser - det är ett upptäckartecken och inte alls ett samhällsbyggartecken.

Jag tror vem som helst med en förtrogenhet med zodiakens tecken förstår varför inte Skyttar lockas av socialdemokratin, men det beror inte på att Skytten längre är en småsint materialist som bara ser till vad han/hon själv kan få ut av det.

Kontrastera med nästa tecken så klarnar allt! Här är Stenbocken, byggaren av det långsiktiga och hållbara samhället med dess tydliga ansvarsfördelning och hederliga vilja att göra rätt för sig. Stenbocken "lågpresterade" i testet av kriminella horoskop men som socialdemokratisk politiker når det signifikans!

Skytten och Stenbocken är varandras motbilder, Skytten vill ständigt vidare, kanske göra "klipp", den gillar troligen den ekonomiska termen "tillväxt". Stenbocken tar ansvar, stannar kvar och organiserar en stabil grund för alla att leva på. Som jag sade tidigare, Stenbocken är imperiebyggaren.

Inte undra på att moderaterna uppvisade NOLL Solar i Stenbocken, det är här, bland socialdemokraterna vi hittar denna gamla typ av själ som vet vad ansvar och konservativ hållbarhet är för något!

Detta fynd, signifikant många Solar i Ansvarstagaren Stenbocken där moderaterna helst krossar ett samhället för att berika sig själva, är mycket viktigt. Men missa inte att (s)-politikerna samtidigt bildar en signifikant axel mellan Kräfta och Stenbock, en Vatten- och Jordaxel som enbart handlar om materiell välfärd...

*****

När det gäller den enda typ av lunärt känsloliv eller instinkt som är signifikant attraherad av socialdemokratin är det inte signifikansen i sig som tycks intressantast. Underlaget är så litet att en enda politiker till eller från avgör om resultatet är i linje med slumpintervallet.

Men det är trygghet som är nyckelordet för en socialdemokratiskpolitiker. Hushållens trygghet. Och inget fel i inrikespolitik!

Kräftan månar om sina egna, sitt eget. Samtidigt är det här lite sorgligt att se, en gång i tiden var socialismen en internationalistisk företeelse som ville ändra världsordningen. Denna Måne i Kräftan visar hur ringa åtminstone de svenska (s)-politikernas ambitioner är på den punkten.

Nu råder istället samma typ av känsloliv inom socialdemokratin som tycks dominera de rasistiska Sverigedemokraterna, en inskränkt och ängslig fixering vid det egna hemmet. Simpelt revirtänkande, helt utan nobel filosofi. Vänliga och humana, javisst. Men bara den egna gruppen. Naturalism, inte idealism.

Sossepolitikern är således inte mycket ädlare i sin maggropsreflex än en materialistisk och hypersjälvisk moderat.
Det moderata själslivet var som sagt bara en fixering vid penningen och det distinkt privategoistiska Jungfrun som resonerar, "jag har odlat detta fält, varför skulle jag behöva skänka tionde". Jungfrun, den enkla tjänaren, är ett kryp jämfört med det majestätiska Lejonet invid, och det är inte mycket att säga om den saken. Lejonet får med generositet och allkärlek söka lära Jungfrun att dela med sig även fast det svider illa i hennes själviska tarm. Men detta fina tecken saknas

Jag har tidigare noterat hur Håkan Juholt föddes just det dygn Solen går från Lejonet till Jungfrun. Han är satt att kämpa med just denna fråga eftersom hans väsenskärna drar i två riktningar: storsintheten en ledare måste äga och problemet med att arbetaren i allmänhet är en egoist - i precis lika hög grad som moderaten är det.

Månen i Kräftan inom socialdemokratin handlar om vardagslivet intill förbannelse, Månen är den ringa planeten där Solen står för självförverkligande.

Jag ger dock, fast med knapp marginal, (s) tummen upp för att Kräftan åtminstone tar hand om de sina - här finns åtminstone ett rudiment till social medvetenhet, även om rasismen ligger just under ytan. Det kan ligga något i kritiken om att vänstermänniskor skulle vara mer oförsonliga gentemot andra synsätt än deras eget! Kräftan är extremt inskränkt och irriterande subjektivistisk närhelst det minsta triggad.

Moderaternas dominanta två månar, Oxen och Jungfrun, är som sagt båda av Jord-typ och därmed enbart materialistiska. Ingen av dem är kända för någon social talang och Jungfrun vill enbart vara ifred och tjäna sina egna pengar. Ett distinkt fattigt tecken fast det påstås ägna sig åt kultur.

Jordelementet handlar i indisk astrologi enbart om pengar och försörjning. Det fascinerande är att det krävs en dominant (s)-Sol i Stenbocken, det tredje Jordtecknet, för att hålla dessa två mindre Jordtecken på kurs.

Det är Stenbocken som drar de rättrådiga linjerna i fråga om samhällets skyldigheter och förpliktelser gentemot den enskilde. Sätt en Jungfru till statsminister (t.ex. Jungfruascendenten Reinfeldt) och hela samhället kollapsar i ogenerös privatism!

*****

Men... Ingen trodde väl att andlig mognad, en "vertikal" dimension, skulle vara perfekt representerad i den falska "horisontella" dimension som den gudlösa sekulära människan gjort till sin enda verklighet?

I den meningen förstår jag varför Skytten skyggar extremt inför socialdemokratin, som ju är en ateistisk och socialrealistisk ideologi. Skytten står för ett högre vetande än så.

*****

Efterord.

En intressant effekt av (s)-politikernas Solar är att de två överrepresenterade tecknen, Väduren och Stenbocken, bildar den hårdnackade konflikten mellan Eld/Jord. Elden ser och hungrar efter, men Jorden är död och motspänstig och säger nej.

Unga själar degenererar sig lätt till "egenmäktighet" och går över lik för att få det livet tycks vilja förneka dem. Märkligt nog byggde mitt allra första inlägg om SAP-horoskopet just på den kartans spänning mellan Vädur och Stenbock. Här går således "syndromet" igen, men nu kollektivt skapat av ett antal (s)-politiker.

Ska man tala om "egen makt" - arbetarklassens strävan att förbättra sina levnadsomständigheter eller om "egenmäktighet"? För tre år sedan hade jag sagt det senare, och mina gamla invändningar om att socialdemokratin bara är materialism och ingen andlig ambition går tyvärr inte att helt släppa...

Kanske skulle en helt ny datainsamling med dagsaktuella (s)-politiker enbart visa att det här hänt något med partiet. Det håller ju på att hitta nya värden för framtiden, vilket kunde höras i Juholts betoning på ett samhälle som inte bara stirrade på Penningen utan ägnade sig åt livskvalitet, åt kultur! (Så djärvt sagt!)

Men okej, i så måtto man gör sig ett hem i denna världen, är det naturligtvis välfärd och rättvisa för alla som är Sanningen, och högerpolitik som är förräderiet mot människan och hennes värdighet.

Att inte Vattumannen utmärkte sig bland socialdemokraterna (vilket jag hade en from förhoppning om) förklaras kanske bäst som att egenmäktighetssyndromet Vädur/Stenbock är den kamp som förs i denna världen för att implementera konceptet om en enda Mänsklighet (Vattumannen) under en och samma ideologi.


Dataunderlag:


Alfred Petren
Anna Lindh
Anna-Greta Leijon
Arthur Engberg
August Palm
Barbro Holmberg
Björn Rosengren
Bo Krogvig
Carin Jämtin
Carina Hägg
Carl Tham
Claes Borgström
Daniel Wolski
Edvard Wavrinsky
Ernst Wigforss
Ewelina Tokarczyk
Gunnar Myrdal
Göran Färm
Göran Persson
Hillevi Larsson
Hjalmar Branting
Håkan Juholt
Ingvar Carlsson
Jan Eliasson
Jan-Emanuel Johansson
Jens Orback
Johan Hasslow
Kjell Olof Feldt
Laila Freivalds
Lars Thalén
Leif Pagrotsky
Margareta Winberg
Marie Hessle
Marita Ulvskog
Nalin Pekgul
Olof Palme
Per Albin Hansson
Per Nuder
Roger Mogert
Sebastian Navab
Stefan Stern
Sten Andersson
Sven-Erik Österberg
Tage Erlander
Thomas Bodström
Thomas Hartman
Thomas Östros
Tomas Eneroth
Tommy Waidelich
Ulrica Messing
Urban Ahlin
Veronica Palm
Wanja Lundby-Wedin
Wilhelm Björck
Ylva Johansson
Ilmar Reepalu
Åsa Westlund




6 kommentarer:

Anonym sa...

När det gäller soltecken skulle jag inte dra för stora växlar på det faktum att väduren får ett högt tal för båda partierna, eftersom det rör sig uteslutande om svenskar, och födelsetalen varierar mycket efter årstiden. Flest föds på våren och färst (borde det heta) på senhösten/vintern. Med tanke på det är det däremot anmärkningsvärt att så få sossar är oxar, liksom att så pass många är stenbockar. Statistiskt sett borde också fler vara fiskar, i båda partierna. Jag har sett en uppgift om att det vanligaste födelsedatumet i Sverige är 10 april, följt av 15/4 och 22/3. Många fiskar och vädurar. Jag har också läst att numera är det inte längre på våren som flest barn föds, utan det har förskjutits till juli. Orsaken är enligt insatta att folk helt enkelt planerar så att barnen ska födas under semesterperioden! Fler tvillingar och kräftor att vänta i framtiden alltså...
S

Seaward sa...

Det förvånar inte att du reagerar på min lättviktiga statistik först när politik kommer på tal - i frågan om de 161 mördarna och liknande tester har du inte anfört den här invändningen. Men politik är ju svenskens verkliga religion, handen på hjärtat.
:-)

Men jag har själv hört denna naturromantiska tes om födelsetoppen om våren (folk rullande i höskullarna förgående sommar, särskilt i begärets tecken Kräftan). Reservationer har även jag anfört i del 1 om moderaterna, fast med hänvisning till det låga antalet horoskop.

Så varför inte undersöka hur stora variationerna faktiskt istället för att bara lufta tvivel?

Jag valde Stockholms län år 2009 eftersom det tog en god stund att överhuvudtaget hitta statistik som visade enskilda månader (fann enbart jämförelser mellan hela år hos SCB).

Jag utgår från att landet i övrigt liknar nativiteten i Stockholms län.

Stockholms län
Totalt 2009: 27 992
Månadssnitt: 2 332

Jan 2 191 (-6%)
Feb 2 049 (-12%)
Mar 2 485 (+6%)
Apr 2 469 (+6%)
Maj 2 476 (+6%)
Jun 2 395 (+3%)
Jul 2 512 (+8%)
Aug 2 473 (+6%)
Sep 2 370 (+2%)
Okt 2 341 (0%)
Nov 2 134 (-8%)
Dec 2 097 (-10%)

http://www.lafa.nu/statistik/

Eftersom soltecknen inte sträcker sig över hela månader återskapar vi en approximativ uppgift för just Vädurens 30-gradersspann - eftersom meningsfullheten i uppgiften om värdet av att uppge solplaceringarna sattes i fråga:

Väduren ~14/4-14/5 1950:

(Mar 2 485/2 = 1 242 ) + (Apr 2 469/2 = 1 234) = 2 476 (+6%)

Som synes ett onödigt extrajobb, det är likväl en avvikelse från snittet på cirka 6%

Vi hade 8 (s)-politiker i Väduren av 58 (13,8%)
Snittet/slumpvärdet var: 4,83 Vädurar (~9%)

Med +6% kompensation för högre nativitet under Solens passage genom Väduren:
4,83 x 1,06 = 5,12

Förväntat slumpintervall för Väduren: 5,12 ±50% = 2,56-7,68

Slutsats: De små variationerna mellan årets månader påverkar i detta fall inte politikers överrepresentation i Väduren ett dugg.

Testet står på stadig grund. Det går visst att dra växlar på det - med förbehållet om det magra dataunderlaget. Det är emellertid en första granskning och det har givit intressanta indikationer om de två politiska mentaliteterna. Fram med hundratals ytterligare riks- och kommunpolitiker av de två färgerna. Det här kan bli kul!
:-)


PS. Solen i Väduren kan naturligtvis kombineras med mer eller mindre altruistiska månplaceringar! Som isolerat omen säger denna Sol inte mer än att viljan att visa upp sig är det dominanta draget, viljan att "göra en skillnad" så typisk för barnets psykologi.

Anonym sa...

Visst är det kul med statistik :-) Minns dock Mark Twains yttrande om tre sorters lögn: Lögn, Förbannad lögn och statistik ;-)

Jag hade tänkt på det där med ojämnheten i födslotal under året tidigare, men när det gällde de andra testerna antog jag att urvalet inte bara bestod av svenskar el nordbor. Längre söderut är väl födslarna jämnare fördelade över året, skulle jag tro.
S

Seaward sa...

Det var ett utmärkt tillfälle du gav här, att verkligen titta på påstådda fluktuationen över året.

Jag tror också årstidseffekten försvinner ju närmare ekvatorn man kommer. Men som sagt, det borde undersökas, det med så man inte nöjer sig med antaganden. Vem vet, folk runt Medelhavet kanske också planerar sina liv och barn!!!
:-)

Twain hade förstås rätt, och han var också anhängare av själavandringsteorin om jag inte minns helt fel.

Anonym sa...

Fast det där med en födslotopp på våren har ju inte med medveten planering att göra, utan det måste ju hänga ihop med klimatet på ett eller annat sätt. Den helt nya trenden med sommarfödslar däremot, är ju en annan sak. Folk söderut planerar säkert också sina liv, men sommaren innebär ju något speciellt för oss nordbor.
S

Seaward sa...

"topp våren / inte planering - klimat...".
-Precis det jag sade: "Jag tror också årstidseffekten försvinner ju närmare ekvatorn man kommer."

Om nordbor har sina specialiteter, har rimligen sydlänningar andra observanser, favoriserade semesterperioder etc... Vad om hela den muslimska delen av världen, påverkar månadslånga Ramadan nativiteten i dessa länder?