Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 30 augusti 2011

Journalistkårens sätt att självsanera


[Tillägg den 1 sep: En mycket intressant artikel i AB av en rättssociolog anknyter till min kritik i detta inlägg av hur Facebook påverkar psyket.]


DN "avböjer" detta inlägg. Läs själva och fråga er om innehållet är "subversivt" eller om det bara sitter en inkompetent moderator på DN!

"För att vi ska länka till din blogg så krävs det att ditt inlägg och din blogg är relevant för artikeln du bloggat om."

Notera hur DN förbehåller sig rätten att censurera hela bloggar som förefaller handla om annat än deras artikel. Vilket bekvämt sätt att avvisa ett inlägg utan att ens behöva sätta sig in i det. Vilket bekvämt sätt att t.ex. censurera hela ämnesområden - astrologi, filosofi - vilka kunnat belysa saken ifråga ur oväntade perspektiv. För att inte tala om samtidskommentarer maskerade som satir.

DN har nått det intellektuella haveriets gräns. Fåkunniga moderatorer ges myndighet att styra blogglänkarna precis utifrån eget tycke och smak. Censur och svensk dårskap av år 2011.

Turbulens i tidningsvärlden. Expressen stänger nätkommentarer, meddelar DN (även GP) och Aftonbladet sammanfattar vad andra tidningar gör för att stävja det anonyma näthatet.

Förvisso verkar AB:s nya metod bättre än Expressens, där man låter ett team moderatorer försöka lista ut om läsarkommentaren har med ämnet att göra eller inte (se detta inlägg om Expressens policy som återspeglingen av chefredaktörens horoskop).

AB väljer en lösning som inte är perfekt den heller, men som åtminstone inte utsätter tyckaren för samma censoriska godtycke som Expressens - här måste nu inloggning göras med namn som hämtas från det Facebook-konto var och en förväntas ha. 

Vad detta sänder för signaler vill jag inte ens tala om! 

Facebook utvecklar människans mest sociopatiska och förljugna sidor. Systemet främjar bara PR-människan inom oss alla och sedan jag sent omsider gick med insåg jag att ingen vettig människa väl kan vilja meddela sig genom att så obegåvat system. Antingen säger man för mycket eller för lite. Det blir som spam eller massmarketing - det man säger på "väggen" att skräddarsytt att angå alla och därmed ingen [1]. Meningslös kommunikation.

*****

Det är intressant att medierna nu riktar sig enbart mot att trycka tillbaka den lilla minoritet (som de alla hävdar att det är) som smutsar ner kommentarspalterna med rasism. (Expressens Mattsson är snäppet grinigare än så, han vill också förbjuda människor som inte förmår hålla sig till sak. Jag håller med honom till viss del - ofokuserade svamlare är enerverande. Men ska de censureras bara för att de inte har ett lika vässat sinne som andra?)

När jag lyfte fram Sveriges mentala problem ur ett "planetcykliskt" tillstånd i somras (den 1 juni, före Breiviks attentat mot sitt eget land) var det inte mediekonsumenterna jag såg som det stora problemet utan journalistkåren själv! Deras ständiga hetsande om än det ena och än det andra.

Men händelseutvecklingen ger den indiska metoden med planetära cykler rätt, för den nya repressionen från medierna vittnar än en gång om att det är just den här yrkesgruppen som tappat förståndet! Den vinglar hejvilt från den ena ytterligheten till den andra och kvällstidningsredaktörerna Mattsson och Helin visar var sitt prov på detta.

Den ene sätter inkompetenta censorer över folket och den andre integrerar det psykopatframkallande Facebook för identifiering av läsarna. När jag smakar på den senare metoden en gång till, är frågan om inte Helin/AB valde det sämre av alternativen... 

För vad är en namnunderteckning till läsarkommentaren om man samtidigt bejakar och normaliserar ett kommunikationssystem som sakta förgiftar hela mänskligheten? Som förvandlar dem till kalkylerande pr-maskiner för sig själva och sina göranden (Storebror som chefen eller den potentiella nya arbetsgivaren ser mig ju på FB - bäst att le mot kameran...).

Å andra sidan kan man bara häpna över Mattssons banalitet, näthatet är inte ett större problem för honom än att han på sin blogg raskt gör det vaknade kollektiva tidningssamvetet till en tävling där han är vinnare och de andra tidningarna härmapor! Att han först ventilerar detta sentiment för att sedan ta tillbaka det, spelar ingen roll. Han ville skryta.

*****

Notera hur nära i tiden Expressens policybeslut 29/8 ligger ett cykelskifte i svenska nationalhoroskopets ödesresa genom tiden:
Vimsottari Dasa:

 Rah MD:  2002-10-13  -  2020-10-13
  Merc AD:  2010-09-25  -  2013-04-10

   Pratyantardasas in this AD:

   Merc: 2010-09-25  -  2011-02-01
   Ket:  2011-02-01  -  2011-03-27
   Ven:  2011-03-27  -  2011-09-01
   Sun:  2011-09-01  -  2011-10-18
   Moon: 2011-10-18  -  2012-01-02
   Mars: 2012-01-02  -  2012-02-24
   Rah:  2012-02-24  -  2012-07-14
   Jup:  2012-07-14  -  2012-11-17
   Sat:  2012-11-17  -  2013-04-10

Den här ödesmetoden hade förutsett att Merkurius-företeelser (t.ex. medier) skulle ha gått in sin ansvarstagande solära sub-subcykel den 1 augusti. Nu hände det två-tre dygn tidigare. Men ändå!

Igår var det förresten nymåne i Lejonet och Venus (hon som sockrar) befann sig i konjunktion med denna omstart. Det kan vara transiten som skyndade på förloppet eller, rättare, preciserade cykellärans prognos.

Viktig är också symboliken i denna nymåne: Lejonet är den som framträder som en identifierbar individ! Månen den ansiktslösa pöbeln. Här "bränns" Månen bort och regeln är nu: "Visa din individualitet (din namngivna jiva-atma)"!

Jag är nybörjare på vedisk astrologi men kan inte låta bli att fascineras av hur mina första stickprov visat att systemet faktiskt har koll på viktiga gränser. Här lider Sverige av en ond demon 2002-2020 (Rahu mahadasa = huvudcykeln). Demonin har nyligen lokaliserats till subcykeln Merkurius skilda domäner (datakontrollerade transaktioner på börsen, journalistiken, med mera).

Och nu initieras dp en korrektiv sub-subcykel signerad Solen (chefen)... Men som jag påpekat i detta inlägg - med Facebook som sinnebild - har medierna alls inte åtgärdat roten till det onda. Vi är så djupt inne i demonens våld att vi tror näthatet är vårt verkliga problem!

*****

Annat i medierna om härdsmältan i det merkuriska fenomenet:
  • Publicisterna måste besinna sitt ansvar (SvD)
  • Anna Troberg (pp): "Bjud in människor till samtal" (DN)
  • Thomas Mattsson kommenterar reaktioner på nya policyn (Expr)

____

1. Den som avstår "väggen" eller vad "klotterplanket" nu heter och delar in "vännerna" i grupper som blir mottagare till mer skräddarsydd kommunikation omvittnar faktiskt att teknokratirötan nått än mer skrämmande proportioner. För genom Facebook tränar nu individen på att DISKRIMINERA andra! Nog sagt om detta verktyg. Det vittnar om att västerlandet inte har långt kvar. Alla friska värderingar är som bortglömda...

Inga kommentarer: