Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 augusti 2011

Såg soulhoroskopet, glödlampan sprack!

SvD meddelar att en känd låtskrivare gått bort: Nick Ashford som hade flera av soulmusikens många signaturlåtar på sitt samvete.

Exempelvis 60-talsplågan "Ain't No Mountain High" men också lika utslitna "I'm Every Woman" - betydligt tyngre i Chaka Khans original än Whitney Houstons cover (men det var den senare som var den stora säljsuccén).

Ashfords födelseår är troligen felskrivet som 1942 på franska AstroTheme; både Wikipedia och dödsrunan i Los Angeles Times är överens om 1941.

Jag kastar en snabb blick på den nyritade kartan, ser massor av intensiv Vädur och en vätskande Måne i Kräftan - kokande vatten, "sensationalism" - och blir pissnödig! Går till toa och spräcker glödlampan när jag tänder den! 

Det kan man kalla en levande illustration av Eld och Vatten i krig eller bra soulmusik! Horoskopet påverkade direkt mitt psykofysiska system och höjde energinivån.

(Jag upplevde i tjugoårsåldern problem med att glödlamporna gick sönder varje gång jag var känslomässigt exalterad, en mild form av poltergeistfenomenet som annars brukar vidhäfta hushåll där det finns ett barn på väg in i puberteten!)




När jag med förrättade behov återvänder till horoskopet ser jag en ny detalj som jag tidigare på morgonen övervägt att blogga om, men förkastat eftersom jag inte vet tillräckligt mycket för att uttala mig om. Cancer och egenmäktighet. Nick Ashford dog i cancer.

Världens kanske mest framgångsrika företagare Steve Jobs (för dem med ett historiskt perspektiv som startar vid hemdatorn) lämnade i går Apple (DN), och den inkastade handduken har säkerligen med hans tidigare cancer i bukspottkörteln att göra.

Steve Jobs horoskop hade också Mars i attack mot Saturnus och tecknen som bildar "av egen makt" (eller bara "egenmäktighet"), Väduren och Stenbocken, är viktiga i båda horoskopen. 

Ämnet blir inte mindre gåtfullt av de två tidigare cancerfall bloggen granskat (kanske finns det fler, men jag minns bara dessa) - skådespelerskorna Peggy Lipton som överlevde tarmcancer och Farrah Fawcett (Charlies änglar) som dog i tarmcancer. Båda hade Mars och Saturnus i aspekt.

Med de båda kvinnorna befann sig liemannen Saturnus i just Kräftans tecken, och ämnet blir inte mindre skrämmande av att både Ashbord och Jobs också har Kräftan (cancer) aktiverad i sina horoskop, Ashford med Månen i härskarläge (opponerad från olycksplaneten Mars) och Jobs, lite klurigare, Mars i Kräftans naturliga fjärde hus.

Fyra fall och några paralleller man kanske väl tidigt för att ens ställa upp en hypotes. Men brukar inte upptäckter gå till så här? Man noterar ett mönster och fortsätter hålla ett öga öppet... 

Jag kan emellertid tänka mig många roligare aspekter av astrologin att leda i bevis. Nick Ashford var 70 och hans död överskuggas av den glädje skapat genom sin enkla och smittsamma soul.

Och här är en poäng! Väduren och Kräftan är en oerhört barnslig kombination, "Ain't No Mountain High", 60-talsduetten med Marvin Gaye och Tammi Terrell säger allt! Jag har en god vän som musicerat med en känd svensk artist, Erik Gadd, vars karriär gått mycket i soulmusikens tecken. 

Musikern är själv genuint förtjust i amerikansk soul och Solen i Väduren och en Kräftascendent talar väl sitt tydliga språk här! En rolig hyssmakare i yngre år och en frisk fläkt på företaget där våra vägar korsades. För Gadd gäller exakt samma astrologiska signatur: mer Eld och Vatten i intensivt förhöjt läge. Nu är det Solen i Kräftan i ömsesidig reception med Månen i Lejonet!

(Cirka kvart i sex på kvällen når Gadds Måne Jungfrun, men hans vilja att återspegla Sol-Kräftans stämningar maximalt genom just en Måne i Lejonet ger här en så mycket bättre historia än en teknisk och sval Mån-Jungfru. Ur sannolikhetssynpunkt ligger Månen i Lejonet under merparten av dygnets timmar.)


Inga kommentarer: