Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 augusti 2011

Pompös!

Efter att sammanställt ännu en helhetsbild av "landsfadern" Fredrik Reinfeldt på min andra blogg, hittade jag etymologin för ordet "pompös" som så väl beskriver Reinfeldt då han otympligt staplar ord - som de föga bevingade, "Jag går sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär." (Se ledare i AB.)

Pompös stammar naturligtvis från den grekiska rollen Pompos, en guide eller vägledare. Merkurius under sitt grekiska namn Hermes var en psykopomp, han kände alla vägar och han ledde psyket (själen) till dödsriket Hades. Jämför moderna nära döden-upplevelser som nästan undantagslöst innehåller vägledarmotivet. Är det en ljusgestalt som kommer själen till mötes, har den ofta tolkats som Jesus, men ibland är det istället en anhörig.

Merkurius kallas i indisk astrologi Buddhi (intelligens) och det är troligast att den just avlidne ännu är kvar i ekot av sin egofixerade jordiska identitet och mötet med sitt sanna jag - den egna "Översjälen" - upplevs som mötet med en välbekant Främling som nu träder fram som "psykopompos" - ledande, men inte som Reinfeldts övermaga och pompös! Vissa har det bara inte i sig.

Jag återvänder i länken ovan åter till det faktum att Reinfeldt har Merkurius - psykopompen! - som horoskopets ledande planet tack vare den merkuriska Jungfrun, men att Jordelementet helt klart leder till en annan av den här gudens många roller: Reinfeldt är bara en räknenisse och marknaden är hans enda kunskapsfält. Detta är givetvis Merkurius som boskapens och handelns skyddspatron. (Tvillingarna leder faktiskt vägen för boskapen Oxen även i zodiaken - Merkurius för med sig Venus-kreaturen till marknadsplatsen.)

Reinfeldts problem är dock att den vinsthungriga profitören Merkurius i hans fall "tappats bakom vagnen" och ligger bakom ryggen på Jungfruascendenten. Detta är förlusternas hus och inte profitens!


I den meningen är också Merkurius som kommunikationens och intellektets gåva en källa till bakslag för Reinfeldt själv och Merkurius som lögnaren blir en tråkig möjlighet vid tolkningen. Det är som sagt denne Reinfeldt, som vägrar kommunicera med omvärlden på andra än sina egna villkor, som har mage att förbjuda skolbarn att debattera med honom eftersom han själva inte klarar annat än "samtal" förrän det knyter sig. Vem som helst bör nu ha upptäckt att det är något som inte är riktigt friskt i den här ledaren. 

Den omoraliska Mars stigande i privatistiska Jungfrun vid Reinfeldts födelse kan tjäna som en dubbel påminnelse (vid sidan av förlustplacerade Merkurius) att detta kan vara den svenska statsminister som går till historien som den mest omdömeslösa rekryterare vi någonsin haft. 

Har någonsin Sverige sett en sådan rad av ministrar få avgå till följd av diverse skandaler? Dessa var nästan alla moderater och det är helt klart att Reinfeldt saknar fungerande moral och att en enda människa kan förgifta ett helt lands rättrådighet från statsministerposten. 

Den kinesiska Ho Lo Li Shu-metoden (1200-talet?) dömer fullständigt ut ledarskapsförmågan hos dem som föds i en tid analog med Reinfeldts i den kinesiska sextioårskalendern:

[Talvärde] sex vid femte linjepositionen:
Kroniskt sjuk!
[Begagna] hêngritualen och ingen död [kommer att ådras].

Av de sex "linjepositioner" (eller perspektiv) på grundtemat YÜ (Entusiasm, Passion, Karisma) som tillföll Reinfeldts är den näst sista näranog helt andligt död. Jag har hittat ett (anonymt) fall under den sjätte och sista positionen, en dråpare, barn till en nynazistisk fader och enligt egen utsago helt utan känslor! Men som vi ser är den andliga döden redan i Reinfeldts position långt fortskriden. 

Det är därför att han själv är "kroniskt sjuk" han inte ser vad han orsakar det svenska samhället i sin privatiseringshets, sin syn på cancersjuka som arbetsföra och sin helt perversa idé med Fas 3-läger (vilka du inte vågar kritisera med mindre att du riskerar bli ställt på totalt bar backe i Reinfeldts nya sköna värld)!

I den första översättning av den kinesiska grundtexten jag blev bekant med, den berömda tyska av Richard Wilhelm som vidareöversattes till engelska av Carl-Gustav Jungs översättare Cary Baynes lät domen över Reinfeldts och parallella födelser lite annorlunda:

Ständigt sjuk,
men dör ändå inte.

Richard Wilhelm var inte sinolog utan en kristen präst som verkade i Kina under 1900-talets första årtionden. Men han hade i sin översättning hjälp av en lärd kines som invigde Wilhelm i den konfucianska tradition som under 2.000 år utvecklats sedan texten, "Förvandlingarnas bok", upphöjdes till en av den kinesiska statens fem obligatoriska verk. Utifrån den konfucianska sidotraditionen förklarade Wilhelm innebörden i den läsart han lärde sig:

Här är entusiasmen blockerad. Mannen befinner sig under ett ihållande tryck vilket hindrar honom från att andas fritt. Det här trycket har emellertid sin fördel - det hindrar honom från att förbruka sina krafter på tom entusiasm. Därför kan ett konstant tryck faktiskt tjäna att hålla en människa vid liv.

(Wilhelm/Baynes - I Ching, Book of Changes, Princeton University Press 1950)

Är det inte en tragikomisk situation att Sverige valt sig en tomboll till landsledare, vars "tomma griller/entusiasmer", dvs. hans orealistiska marknadskapitalistiska ideologis ogenomförbarhet faktiskt räddar livet på honom i slutändan?


Men lidandet på vägen mot att vi, folket, ger honom foten. Han har under flera år projicerat sitt lidande, sina blockeringar på andra och kallat DEM för "sovande", fullt friska och arbetsföra. Han har sagt att kvinnor inte ska ha något alternativ i hans värld - alla ska ut och jobba 100%. Det onda tryck som hämmar Reinfeldts förmåga att andras fritt (och tänka - för Luftelementet har med klar tanke att göra), det är Rovkapitalismens rullande hjul, Monstret som kräver att människan gör sig mindre och mindre, billigare och billigare, för att Monstret ska kunna berika sig. 

Inte konstigt att man inte kan vara lycklig som människa om detta är vad man tror på! Reinfeldts filosofi betyder att man i varje ögonblick sviker sina medmänniskor eftersom privatismen bara ser till sin egen vinst. Reinfeldt är enligt dessa förutsägelser en monster, ett hemskt olyckligt monster som inte förstår varför han mår så dåligt. Han förstår inte att han sprejat sin själ helt full av ett insektsgift som kallas marknadskapitalism.

Det var den enastående sinologen Arthur Waley som tog en andra titt på bl.a. omentexten ovan och föreslog att det ord som översättes som "ständigt" eller "kroniskt" hos Wilhelm/Baynes (HÊNG) i själva verket denoterade en uråldrig shamanritual - en djävulsutdrivning! 

Syftet med ritualen var att "hênga" den sjuka individen, dvs. åter få honom på stadig fot, göra honom "ständig" eller rättare, "beständig" I min översättning använder jag HÊNG två gånger, både som kronisk och som namn på ritualen för att lyfta fram kinesiskans dubbelmening. Den som kroniskt ser ut att må så dåligt som Reinfeldt faktiskt ser ut att göra, måste ont med ont fördriva. Han har vid någon tidpunkt absorberat onda, sjukdomsalstrande andar och bara genom en shamans eller häxdoktors insikter i andevärlden kan han undvika att ådra sig döden.

Moderat ideologi är döden själv.




_________

Referens. För Arthur Waleys tankar, se resurssidan med gammalt skannat material på sajten Calling Crane in the Shade. Författare är redaktör i ansedda medicinska tidskriften The Lancet och har, som kan ses av sajten, omfattande kunskaper i kinesisk kultur. Hans huvudteori i The Mandate of Heaven (2001) ger jag dock inte mycket för, men det är en annan historia. 

Här är en underhållande och lagom lång artikel som summerar några mytforskare om Merkurius som psykopomp och mycket annat.

Inga kommentarer: