Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 14 augusti 2011

Skeptiker & vaken natur födda nära i tiden



I en fotnot till inlägget om två svenska ateisters klena motstånd mot religiöse matematikprofessorn John Lennox i en debatt i april 2010 noterade jag en skeptiker som ansåg sig veta bättre än en indisk domstol som i år fastslog att astrologin är en vetenskap. 

Ett av skeptikerns argument var att zodiaktecknen inte längre stämmer pga. vårdagjämningens precession. Han uttalade sig alltså om indisk astrologi fast han inte ens visste om att den alltid har beaktat zodiaktecknens långsamma glidning relativt vårdagjämningen. Föga imponerande.

Av Wikipedia får man intrycket att Benjamin Radfords specialitet är att avmystifiera fenomen som spöken och hemsökta hus. Jag beräknade horoskopet, hittade förstås en födelse i kritiska och skeptiska Jungfruns tecken, men märkligt nog var han född bara dygnet från en av de trevligaste människor jag känner, en kvinna som med drag mot synskhet och som korrekt har känt av en avliden ande i sin lägenhet! Märkliga är ödets vägar.

Efter efterfrågningar visade sig föregående lägenhetsinnehavare ha dött en onaturlig död i bostaden! Kvinnans make har motvilligt medgivit att också han upplevt "något" i lägenheten, men istället för att kalla in andeutdrivare valde paret att byta bostad.



Jag söker min horoskopsamling (drygt 5.100 datum) efter andra Sol-Jungfrur år 1970 för att se om något mönster kan urskiljas. (Åter: Jag samlar upp födelsedagar till höger och vänster, men i någon mån påverkar mina intresset urvalet. Det saknas t.ex. idrottsmän och ekonomer medan jag t.ex. tagit notis om samtliga Nobelpristagare i litteratur och fysik.)

Jag hittade tio personer inklusive skeptikern som programmatiskt vägrar tro på spöken och kvinnan som korrekt upplevt närvaron av ett.

  • Benjamin Radford; 2.10.1970 - proffstvivlare
  • Kelly Ripa; 2.10.1970 - amerikansk programledare
  • anonym 1; 3.10.1970 - spökkänslig
  • Amy Jo Johnson; 6.10.1970 - musiker
  • Matt Damon; 8.10.1970 - skådespelare
  • Annika Sörenstam; 9.10.1970 - golfspelare
  • Constance Zimmer; 11.10.1970 - skådespelare
  • anonym 2; 11.10.1970 - medicinerad för markant bipolaritet
  • Carl Williams; 13.10.1970 - mördare, knarklangare, mördad i fängelset (2010)
  • Per Schlingmann; 16.10.1970 - (m) propagandaminister

En ytlig observation är att den spökkänsliga alltid varit en ovanligt vacker kvinna och matchar i denna gåva Kelly Ripa - Månen/Venus/Jupiter i Vågen har här skapat den närmast perfekta "söta" typen av Våg. 

Nu klarar jag inte att bedöma andra män särskilt väl och kanske finns det kvinnor som finner den kantiga figuren här ovan hunkig. Jag tycker emellertid inte mycket av kvinnornas Venus/Jupiter-välsignelse nått skeptikern Benjamin! Men som sagt, vad vet jag. 

Ett verkar dock klart, det måste handla om helt olika ascendenter, för med sagda tre planeter i kombination skulle jag chansa på utsagan "feminin och mjuk skönhet" varje gång!

Vad vi har 1970 är dock Saturnus fallen i egocentriska Väduren och jag misstänker att den ställer till problem i skeptikerns horoskop. Den spökkänsliga som bejakat sitt sjätte sinne (som är enormt stort och sensitivt i Vågen tack vare både Venus och förstärkaren Jupiter) har Vågen som ascendent och står således i maximal kontakt med sitt inre, sjätte sinne (Månen). 

Samtidigt har hon den fallna Saturnus i sjunde huset där den förvisso är maximalt världsligt stark men här förefaller uttrycka sig genom maken som förvisso är en mycket saturnisk typ (fåordig, inbunden - även Jungfru-Solens 12e husplacering upprepar samma bud om en introvert make...).

I fallet skeptikern Radford kan inte den substituerande månascendenten i Vågen vara den rätta! (Och chansen för det är ju bara en på tolv.) Hade han haft Vågen stigande borde han ha varit lika vacker som kvinnan jag talar om, eller Kelly Ripa, här i sina bästa år 1994 på dagtids-tv i USA, utseendelikheten mellan henne och den "spökkänsliga" är faktiskt påfallande. 



Jungfru + Våg är ofta en vinnande kombination, psykologiskt och inte sällan utseendemässigt också. Svagheten är att Luft och Jord i vår tid sällan ger annat än en jordnära förnuftstyp. Och det är väl på den allmänna simpelheten i tidsandan skeptikern Radford trillat dit...

Notera den venusianska mjukheten från Venus, Jupiter, Jupiter och hur mycket hårdare samma årgångs Jungfru blir när Månen flyttat fram till nästa Lufttecken Vattumannen. Nu är det den fallna Saturnus som "informerar" Månen istället för mjuka Venus och genast har vi hos Constance Zimmer en hård kantighet (fast också hon är attraktiv). 



Den som ser en skymt av Mona Sahlin här ser säkert rätt - Sahlins Vattuman-Sol opponerade hennes ascendent!

Det förtjänar att påpekas att Carl Williams, sökningens enda uppenbart kriminella natur (om man räknar bort propagandaministern) föddes under fullmånen med dess tendens att ta saker till extremlägen... Dessutom hade nu olycksbringaren Mars hunnit göra sällskap med Solen i Jungfrun för en riktigt ful fullmåne!

Den ärelystna och materialistiska Annika Sörenstams Måne förvånar inte det minsta: Stenbocken för getens vilja att klättra högst upp på berget/prispallen! Här drabbas dessutom Månen av aspekten från den egocentriska Saturnus så vi får ett riktigt tråkigt exempel på extrem egenmäktighet, fast här är det rättare att säga vilja att bevisa sin "egen makt"! Det är fascinerande att se hur all charm här är som bortblåst jämfört med Kelly Ripa som verkligen spelade ut rollen av dum blondin med fantastisk humor och självdistans!

Men någon röd tråd spanar man förgäves efter i det här lilla utsnittet av Jungfrur födda 1970! Och det är inte så konstigt - det finns egentligen ingen anledning att tro någon sådan skulle finnas. Här finns ingen total och långvarig kortslutning, som under vissa tider. Intressant är hur golfproffset Sörenstam stiger fram precis där man kunde ha räknat med en strebernatur, under kombinationen av jagiskhet och vilja till makt.


Inga kommentarer: