Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 15 augusti 2011

Buffet den store, Reinfeldt den ringe

Bara när man går till mänsklighetens (eller åtminstone landet) mest betydande individer blir astrologin så tydlig så till och med byfånar rycker till en smula.

Ta t.ex. den hedervärde Warren Buffett som för bara några år sedan var världens rikaste man enligt Forbes. Sedan dess har han skänkt bort en stor del av sin förmögenhet till välgörande och är nu "bara" tredje rikast i världen. På sistone ryter han till om skatterna i USA och säger att de rikaste behandlas av krypande små lakejer - de har pengarna och har råd att betala skatterna. (e24)

I Sverige, som kontrast, har vi en dunkel statsminister som vägrar uppge sitt partis inkomstkällor och som bara har en tanke i huvudet, att sänka skatterna för dem som inte behöver få det bättre, alltmedan han urholkar samhällsbasen med sin ensidiga privatisering. 

Hur stavas nu detta astrologiskt, en uppenbart stor människa och en liten gemen självisk prick? Som det faller sig kunde inte kontrasterna blir tydligare mellan dessa två. Fokusera bara respektive soltecken - vad hjärtat klappar för - och notera hur båda männen har ett s.k. "storkors" i den av den indiska filosofins tre kvaliteter. 


Warren Buffett, sanningssägaren, har Solen i zodiakens absolut ljusstarkaste tecken, i sitt härskarläge i Lejonet, och i 14-15e graden dessutom i dess maximala styrkeposition. Lejonet är den stora inspiratören, livgivaren, den generösa. Dessutom har han storkorset i Ljusets kvalitet Sattva, vilket indisk filosofi beskriver som den mest genomlysta materiella fiber vårt universum är vävt av. Detta återspeglas i renheten i tankarna hos dessa människor. 

Bloggen har sett ett eller två stolpskott med storkorset i Sattva, inte minst den vedervärdige holländske rasisten Geerd Wilders, men det är ett undantag som från regeln. Warren Buffett visar hur medvetenhet med logisk nödvändighet leder till sådana ord och handlingar som kommer från en människa som har förstått.

Hem till lilla Sverige. Vad var det då svenskarna röstade fram för några år sedan, och med knapp marginal återigen 2010? Ja, något förenklat raka motsatsen till en medveten, inspirerande och generös natur.



Här dominerar istället storkorset av Mörkrets kvalitet Tamas, en tjockare och trögare fiber i universum. Tamas guna förklaras t.o.m. skapa vanvett när ett psyke vävs av den här kvaliteten, men jag har en känsla av att den antika texten Bhagavad Gita dramatiserar en smula! 

I så måtto som jag lyckades verifiera traditionen om psykets (Månens) fall i Skorpionen i studiet av 161 mördare, och Skorpionen tillhör Mörkrets kvalitet, tycks det ändå ligga något i denna urgamla modell. 

Ljus och Mörker har inte med varandra att göra. Den ene visar vägen fram, den andra blockerar mänsklighetens framsteg eller håller tillvaron i ett skruvstäd av fixerade anti-intellektuella attityder.

Reinfeldts är paradoxalt nog därför en cementhäck, just det högern brukar vilja lasta socialdemokratin för att vara. En fundamentalist. Han är en cementhäck i en på tok för dyr kostym. Kultur kan inte köpas för ett femte jobbksatteavdrag, tölpaktigheten måste arbetas bort på andra sätt - genom utbildning. Men utbildning åt folket är inte nödvändigt i en tölps ögon!

Sanningen om det här landet som framtonat genom empiriska studier i den antika astrologin är inte helt smickrande. Landet glömde filosofin och att det saknas en skruv eller två är uppenbart när man hör Svenskt Näringsliv just välja ut filosofin som "olönsam"! 

Sverige är fast i en negativ spiral av mörker och beskäftig pragmatism, och det är Tamas som förklarar vissa problem med det här landet såväl som med Reinfeldts totala mörkläggning av landet under sin tid vid makten. 

Han må "bära folkets förtroende", men vilket folk! Intill sjukvårdsskandalen och därefter fas 3-förvaringen - att ta människors tid i anspråk för att skrämma menigheten att ta jobb till vilka skitlöner som helst - varken såg eller brydde sig svenskarna om den orättfärdighet Moderaterna svept in landet i! 

De förstod inte att det var något lurt med politiken Reinfeldt lurade på dem fastän tågen alltid var trasiga och apoteken inte längre brydde sig om att föra fullt sortiment i detta privatiserade nya Sverige!

I jämförelsen mellan Warren Buffetts och Fredrik Reinfeldts respektive soltecken visar astrologin återigen sin tydlighet när man väljer ut individer som i hög grad förverkligat sin ambition i världen.

Där Buffetts Sol majestätiskt lyser från sitt härskarläge i Lejonet, där har Reinfeldt hamnat helt fel med sin Sol i det tecken som tillhör kvinnor och Månen: Kräftans tecken för privat habegär och sjudubbla säkerhetslås på dörrarna till det egna. (Per Gessle påminde en gång om den arketypiska kvinnan genom att, en smula okänsligt kan tyckas, kalla sin hustru "dyr i drift"! Jag vet inte om hon bokstavligen är född Kräfta. Se vidare antikens fyra laster och begäret under Kräftans tecken.)

Reinfeldt förmedlar med sina monomana jobbskatteavdrag känslan av att vi har att göra med en distinkt liten vision i jämförelsen med Buffett. Men han är desto mer typisk för den rövslickande typ månmiljardären skäller ut för att deras lismande och krypande inför storkapitalet. 

Reinfeldt är som en god hustru som låser dörren när maken lämnar huset och kniper ihop som en mussla (clam, crab - kräftsymbolik) om vem det är som via partibidrag köpt sig hela Nya Moderaternas hus för att ha en nickedocka genom vilken de kan genomdriva en klassklyftepolitik i syftet att göra de rikare ännu rikare.

Faktiskt, i den här belysande studien har vi exakt vad den förnämliga konfucianska statsideologin menade med en nobel människa och en ringa människa. Hörs ett enda ord från den här borgerliga regeringen om etisk standard på individer (inklusive dem själva)? Naturligtvis inte. En regering som tappar skandalministrar med den frekvensen regeringen Reinfeldt har gjort, vittnar inte om någon högre personlig utveckling. De är helt enkelt inte bättre än de människor som valt den, och det är illa. Representativ demokrati handlar om att utse de dugligaste, inte de mest själviska och halvkorrupta!

Rösta nu snabbt bort borgarna så att det här landet kan återfå en smula värdighet. Det behövs fler Warren Buffett som ser objektivt på en situation och inte så klaniskt, så privategoistiskt. Och en vettig arbetsmarknadspolitik där rekryterings- och bemanningsföretagens urvalsmetoder granskas. Det finns nämligen diskriminering inbyggd i själva de datoriserade urvalssystemen, vilket jag påpekat i ett tidigare inlägg.


Inga kommentarer: