Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 11 augusti 2011

"ICA-Cindys" sorg över fadern




ICA-reklamen med det folkliga persongalleriet är en artistisk fullträff och ett exempel på perfekt reklam. Så tydlig är bilden som reklamen levererar att den nästan får mig att blunda för de håglösa och utleda kassörskor jag ser vid varje besök i mina lokala butik. Löpandebandprincip, snabbt processande av kunden. Och klassikern, ny för vår tid: prata rakt förbi kunden med arbetskamraten i kassan bredvid.

Av kvällstidningarna får man intrycket att Cecilia Forss - dvs. ICA-Cindy - sommarpratade om enbart vedermödor, men förmodligen har de här skamlösa organen valt att dela på de två saftigaste bitarna, sexuellt tafsande från en gammal kollega på den blott 13-åriga barnskådespelerskan Cecilia (AB), och den betungande förlusten av en central fadersgestalt till följd av medicinskt missgrepp (Expr).

Har då Forss ett ovanligt oturligt horoskop?


Nu hörde jag inte radioprogrammet, vilket hade varit en fördel, och vet därför inte om de här två nyheterna representerade ämnesvalet i stort. Men ett psyke (Månen) i Fiskarna är faktiskt martyrskapets sinnelag! Vattenelementet vältrar sig stundom in sina bedrövelser, när de inte hänger sig åt missbruk för att glömma livets otillfredsställande natur. Några glömmer sig själva i överflödande empati och (om-)sorg med andra istället. Inte för inte är Månen i härskarläge i huvudsakliga Vattentecknet Kräftan en symbol för omsorg om de nära och kära.

Det här horoskopet ger faktiskt tummen upp för den indiska astrologin vars huvudtradition (tror jag) är att identifiera fadern med Jupiter eller Guru oftare än med Solen. Att koppla fadern till patriarkatet - Saturnus - tycks inte alls förekomma i den här traditionen.

Och det är faktiskt Jupiter som ser ut att fara mest illa i horoskopet. I västtraditionen anses Jupiter "skadad" i Stenbocken: den generösa disponeras av den snåla (Saturnus). Notera skillnaden i kultur mellan väst och öst, faderskapet är strängt och snålt och kontrollerande i Europas tradition, i Indien är mannen en guru, en generös och givande influens i familjen. Nå, detta är förstås grundtanken, innan planeterna involverar sig i alla möjliga situationer...

I indisk tradition anses inte Jupiter skadad i hårda och materialistiska Stenbocken, och fastmer står den expansiva och generösa Jupiter i ett neutralt förhållande till sin tillfälliga värd, Stenbockens härskare Saturnus. Den senares kontraktion och snävhet behövs för att det ens ska vara meningslöst att tala om den förras kvaliteter. Alla astrologiska teckenpar betingar och konstellerar varandra.

Trots Jupiters passage genom ett neutralt tecken finns orosmoln för faderssignifikatorn. Inte minst för att disponenten Saturnus själv sjunger på elfte versen, akut mrita eller död i Vågens 30e och sista grad. Dessutom är den avhuggna Draksvansen precis invid, ett lika tydligt tecken på en separerande kraft som Saturnus själv - för Åldermannen är ju faktiskt också Liemannen!

Och att Jupiter verkligen indikerar fadersgestaltens onda öde, framgår av att även astrologins tredje illgärningsman, olyckans Mars, angriper Jupiter!

Budskapen är vagare om man väljer Solen som faderssignifikator. Här tvingas men till ett krångligt resonemang: Solen i slutet av Oxen står konjunkt med Merkurius över gränsen Oxe/Tvillingarna. Och Merkurius är den som förmedlar olyckans Mars tillbaka över gränsen till Solen i Oxen!

Solen som faderssignifikator disponeras av Venus som är skadad enligt västtradition (men återigen neutral i förhållande till Mars, dess tillfälliga värd, enligt indierna). Venus är emellertid indragen i en opposition med den döende Saturnus (och avhuggna Draksvansen), så den som söker spåra ett bud om en olycklig separation från fadersgestalten har material även enligt den alternativa traditionen. Men tolkningen faller sig i mina ögon något mindre naturlig.

Eftersom födelsetimma är okänd vet man naturligtvis inte vilka hus planeterna ockuperar. Vissa hus står t.ex. fadern närmare, nionde "jupiteriska" i synnerhet. Använder man (som här) Månen som substitut för ascendenttecknet är det Skorpionen som signifierar fadern, dvs. dödens tecken. Det leder oss direkt tillbaka till Skorpionens härskare Mars som här attackerar Jupiter/fadern via sin långa 210-gradersvinkel. 

Även med nödlösningen med en månascendent, får vi husomen som motsvarar verkliga omständigheter!

Det här är naturligtvis en helt missvisande analys, för innan fadern gick bort måste relationerna ha varit goda. Men av någon anledning är det Skorpionen, mörkret, och Mars - attackplaneten - som är "rubrikerna" på ämnet barnet och fadersgestalten. Det är märkligt. 

Med hela fem planeter av nio i Luftelementet kanske Cecilia Forss tillhör en av "historieberättarna" - hon ser livet i "typer" eller platonska "idéer" och bortgång via missgrepp på sjukhus är en stark bild. Notera för övrigt att familjeplaneten Månen här ligger i Fiskarna, tecknet som är nära associerat med förluster samt med slutna institutioner som sjukhus eller fängelser. 

Man ska inte glömma att Solen i Oxen är något av den kraftigaste symbol för habituation som finns, så naturligtvis måste Oxen uppleva varje förändring av status quo som "världens undergång". Mona Sahlin, moderskapets Måne i Oxen och med olyckans Mars talade årtionden efteråt om sitt barn som dog i presens, eller beskriv det som alltjämt med henne! Så klen är Oxens förmåga att gå vidare.

Dessutom fungerar Mars i Luft maximalt illa med ett känsloliv (Månen) i Vatten, och kanske bidrar detta till att det kvarblivande minnet av fadern inte var de lyckliga åren utan just missgreppet.

Eller också är bara kvällspressen värdelös på att återge en annan människas timslånga berättelse. Skulle ha lyssnat till programmet och bedömt själv...


6 kommentarer:

Anonym sa...

Sommar i P1 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=4549255

Det kan vara värt en podlyssning. Jag lyssnade förvisso enkom med ett halvt öra i går kväll, men vaknade till då andlighet inkluderat företagande (!) (pengar) dök upp. Vilken av vatten - jordaxlarna är aktiverad, var då min tanke? Nu verkar det vara Fisk - Jungfru (men jag tänkte naturligtvis Oxe - Skorpion).

Seaward sa...

Elementen är kanske inte det primära sättet att beskriva handel och handelsmän, det är Merkurius (varav t.ex. engelskans "merchant") och vårt snart utgångna ord merkantilism.

Merkuriska Tvillingarna är i lika hög som Jordtecknet Jungfrun kända för handel och "ICA-Cindy" inte bara blir känd för folket i en reklam för ett handelsmärke, utan har också den påfallande konjunktionen av Merkurius i Tvillingarna bryggad med Solen (distinktion - till skillnad från indistinkta Månen) i matvarubranschens eget tecken, orala Oxen!
:-)

Jag håller med om att handel med andlighet är en självmotsägelse - enligt vissa synsätt. (Synske Edgar Cayces trancekälla gav honom klartecken för att ta små avgifter för sina tjänster, men hans familjen levde i ytterst fattigt i hela livet, ett litet enkelt hus, enkla möbler och så vidare.)

Att se handel med andlighet i den här kombinationen mellan Jord och Luft (Sol + Merkurius) är inte lika självklart... Men det är klart, om den kompletta horoskopet skulle visa kopplingar till ex.vis 9e huset… Även en sådan fråga: handel kring andliga läror, är förstås ett specialområde. Har den "bristen på vördnad" en astrologisk signatur?

Nej, för jag menar att det är ett icke-problem. Som nämnt i förbigående var handelsmännen i antiken också de som förutom produkter också förde med sig berättelser och läror från avlägsna trakter och så att säga var spirituella impulsgivare.

Föreningen av "himmel och jord" hävdade jag helt nyligen apropå det jordiga Kina-horoskopet, är i själva verket den högsta graden av andlighet. Andlighet som inte förkroppsligas blir tomprat. En berättelse tappar inte i potential av att säljas som bok än av att förmedlas muntligt i samband med annat varuutbyte…

(Mänsklighetens klassiska varu- och tankeutbyte måste förstås hållas separat från dagens besinningslösa marknadskapitalism. Den är ett degenererat fenomen som enbart fokuserar på vinst i varje sekund.)

Anonym sa...

Måste komma med ett litet förtydligande inpass här: Programmets inslag om andlighet och övernaturliga upplevelser handlar bl a (hon berättar flera saker) om att hon upplevt knackningar och uppsökt ett medium som berättat att en avliden affärskvinna "fattat tycke för henne" följer henne, och hjälper henne i affärsmässiga ärenden (anden har sett att CF själv kommer att bli affärskvinna i framtiden). Det handlar alltså inte om någon diskussion om "handel med andlighet". (Inslaget kommer 50 min i programmet.) Jag tycker det var ganska modigt att på ett rättfram och sakligt sätt berätta om de här sakerna, m h t klimatet för dessa frågor i Sverige.
S

Seaward sa...

Modigt, verkligen! Eller dumdristigt. Jag nämnde för en förtrogen vän som jag uppfattar som intelligent några tidigare liv-fragment och hur man kan uppfatta dem om nu tidslinjen egentligen bara är en fiktiv föreställning (Kant). Jag såg genast distanseringen i hans kroppsspråk.

Samtalet kom in på tid och rum och när jag märkte att han inte ens (hög mellanchef inom IT) förstod Einsteins förklaring av hur rum och tid är sammanflätade (ett ämne jag i och för sig helt nyligen sökt greppa i tron om att vara den siste på jorden som inte förstått relativitetsteorin bortom den kända bilden av "bollen i tratten" - rummets kröning i närheten av materia), då insåg jag hur oändligt svårt det är att introducera ett nytt perspektiv på saker de flesta tror de förstår helt enkelt för att de aldrig exercerat sin tanke alls i frågan...

Anonym sa...

Apropå attityder till övernaturliga fenomen så lyssnade jag nyss på programmet Övernaturligt i radio (http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4122) Det handlade om anställda inom hemtjänsten i två olika kommuner (även sk "brukare" i ett fall)som upplevt oförklarliga och besvärande fenomen i arbetet. I ett fall fattade deras överordnade det kontroversiella beslutet att anlita ett medium, varefter fenomenen försvann och det blev lugnt. Det kostade 1000 kr, en struntsumma när man tänker på vad kommuner lägger pengar på. I det andra fallet blev de anställda hånade av sin överordnade när de tog upp saken, och anlitade på eget bevåg (och uppenbarligen bekostnad) ett medium som ordnade upp saken. Detta ledde till nedsättning av deras löner! Samt en Lex Sarah-anmälning, som dock las ner. Hjärnforskaren David Ingvar uttalar sig i programmet och menar så klart att det är fråga om psykiska störningar. Jag rekommenderar programmet, jag kände inte till det tidigare, men det har sänts flera tidigare program, jag får lyssna på nätet...
S

Seaward sa...

I naturalistiska Sverige är kampen hård om rätten att rita upp världsbilden!

Uppenbart är ateisten lika religiöst motiverad som någon, lika het i sin önskan att definiera en avvikare för att kunna bränna någon på bål...