Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 3 augusti 2011

Tropiska zodiaken falsifierad

Här vidareutvecklar jag ett svar till en läsarkommentar apropå testet av 161 mördare som bekräftade den senantika lärosatsen att Månen är "fallen" i Skorpionen.

Detta fynd gäller förstås den ursprungliga sideriska zodiaken. Tittar man på samma grupp genom västerlandets tropiska zodiak förloras testets viktigaste fynd, det att mördare och dödens tecken hänger samman!

I den tropiska zodiaken, där zodiaken är fastknuten till jorden med dess årstider blir det i stället Skytten som övertar Skorpionens syndabocksroll.

Men det finns inget stöd för en sådan egenskap hos Skytten i den astrologiska traditionen! Det är i Skorpionen Månen faller och inte i joviala och livsbejakande Skytten.

Detta är ett ovedersägligt fynd. Föredrar man likväl - mot den här bloggens växande empirisk evidens - den tropiska zodiaken, måste man istället söka en förklaring till följande avvikelser i den tropiska zodiaken från förväntat slumpgenomsnitt:

Tropiska
tecken
 161 mördares fördelning
på de 12 tecknen
antal antal
20
5
7 19
26
7
21
Signifik.
rel. snittet 13,4
(±50%):
<=6,7 eller
>=20,1
<=6,7 eller
>=20,1
(Enbart de tydliga avvikelserna noterade)

Solen i Tvillingarna tangerar med 20 mördare gränsen för statistisk överrepresentation. Men det finns inget i traditionen om snabbtänkta Tvillingarna som motiverar mord!

Det gör det däremot för Oxarna som detta är enligt siderisk zodiak, ett äganderättsligt tecken, först identifierad med sin kropp och därefter med det som kroppen kan samla runt sig. I sina ursinnesattacker (varifrån kommer tjurfäktning?) har den en potential som mördare, särskilt om den tjuvaktiga Tvillingarna fingerfärdigt förser sig med sådant den "jordägande" Oxen kallar sitt! (Oxen ser i värsta fall inte skillnaden mellan "identifiera sig med" och ägande.)

I den tropiska zodiaken tappar vi helt Vågens roll som fredligt (harmonisökande) tecken. Plötsligt är det Skorpionen som tar äran åt sig för fredsträvandena! Stämmer överhuvudtaget inte med traditionen.

Tradtionalisten och samhällsanpasslige Stenbocken var distinkt obenägen till mord i den sideriska zodiaken. Detta är helt i linje med att Saturnus, upphöjd i fredens tecken Vågen, härskar här.

Istället flyttar Stenbockens goda samhällsegenskaper tillbaka till den tropiska Vattumannen. Här är det svårare att uttala sig. Jag förstår att västerlandets alla Vattumän gärna velat se sig som "de bra", men de är Stenbockar som lärt in fel ordetikett för sin livsmission!

Den sideriska (verkliga) Vattumannen som stod snuddande nära överrepresentation bland mördare var begriplig i det sammanhanget eftersom Vattumannen står för sociala ideologier och strukturer, och mord väl är den tydligaste effekten av en individ på kant med sin sociala miljö. Mord är en naturlig funktion av social missanpassning, eller, som jag sade apropå exemplen Anders Breivik och Usama bin Ladin: Vattumannen som Lufttecken kan ge en fanatisk ideologi som inte skyr något.

Den här tendensen backar nu i den tropiska zodiaken och istället lastas Fiskarna för en benägenhet till mordiskhet. Stämmer inte alls med traditionen, där Fiskarna är ett självuppoffrande och inoffensivt tecken. Hos Fiskarna skulle snarare våld sig själv kunna resultera vid identitetskriser eller neuroser. Och likt Skytten är det ju joviala Jupiter som är härskaren!

Hade vi inte redan sett hur illa mördarna sitter med de de tropiska tecknen skulle underrepresentationen av Månen i Kräftan te sig helt rimlig. Kräftan är inte en avsiktlig aggressor, tvärtom är det självbevarelsedriftens tecken. Den tillgriper bara våld under hot.

Fyrfaldige boxningsvärldsmästaren Muhammad Ali är ett kuriöst exempel på Kräftan som ascendentecken (enligt siderisk zodiak). Pacifist och villig att avtjäna fängelsestraff för sin övertygelse ägnade han sig likväl åt boxning som yrke!

Och, som sagt, att flytta över den klassiska fallna Månen i Skorpionen på Skyttens tecken sakar all rim och reson!

Inga kommentarer: