Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 21 augusti 2011

Planetär mognad, och mer om planetära cykler

I introduktionsboken "Light on Life" av de Fouw/Svoboda påpekar författarna att avastha-metoden (beskriven här) är en lågprioriterad finjustering av tolkningen. 

Hur lågprioriterad var min fråga efter inlägget om Jerry Bruckheimer, Hollywoods bästa dansare kring Mammon eller guldkalven. Bruckheimer sägs vara outhärdligt petig med småsaker och jag såg detta i horoskopet genom dels:

  1. Jungfruns tecken - det kritiska och hårklyvande (Merkurius är den som spaltar upp och gör val)

  2. Pådrivande Jupiters goda avastha, dvs. Jupiters kombination av mognad och vitalitet i mitten av Jungfruns tecken, i kombination med bromsande Saturnus oförmåga att hålla tillbaka Jungfruns "gnäll- och kritikersjuka" eftersom åldermannen Saturnus i Tvillingarna själv var i sin sämsta avastha, "döende" i tecknets sista sex grader.

  3. Ansamlingen av planeter i Tvillingarna, som likt Jungfrun är en merkurisk analytiker och kritiker.

Jag har själv Merkurius som atma karaka eller själens signifikator - en tolkningsparameter jag nämnt men inte använder eftersom den tillhör en annan gren av indisk astrologi (Jaimini jyotish). Atma karaka blir den planet som ligger längst fortskriden i sitt tecken, jämfört med alla andra planeter. I mitt horoskop finns det ingen planet som hunnit lika långt fram som Merkurius i Vågens 27 grad.

Att atma karaka-läran måste hållas separat från avastha-systemet förstår man av att en själ knappast kan kallas t.ex. mrita (död) bara för att dess signifikator, som i mitt fall, befinner sig i planetens femte och sista fas. Om något skulle man väl i så fall tala om en gammal själ - men inte en död själ!

Nej, läran måste hållas separat och fast de Fouw & Svoboda är kortfattade i sin sprängfulla introduktionsbok till Jyotish, tror jag det korrekta sättet är att bara använda metoden för att jämföra planeterna sinsemellan, som jag gjorde i punkt 2 ovan.

Att en planet i sitt döda tillstånd skulle sakna förmåga bestrider jag verkligen, utifrån mitt eget horoskop som är rena skolboksexemplet åtminstone på den här punkten. Min enda "döda" planet, Merkurius, är nämligen också ascendenttecknets härskare, ibland kallad "hela horoskopets härskare" i västastrologin.

Gudar dör inte! Vad indisk astrologi menar är bara att denna Merkurius redan passerat sitt bäst före datum ur vår världs synvinkel. I termer av framgång i merkuriska frågor har jag också (ytterst) fragmentariska tidigare liv-minnen av flera liv som kan betecknas som just merkuriska - man kan betrakta fragmenten som "vykort" eller "korta videoklipp".

Framför allt ett liv som arabisk, mycket framgångsrik affärsman på 1000- eller möjligen 1100-talet. Jag drev tydligen mina affärer från både Fez och Rabat i Marocko, båda handelsstäder. (Det är drömmar och fixeringar vid enskilda ord som fått mig att nätforska de senaste tio åren och jag upptäckte då att både Fez och Rabat tillhör den "första vågen" av arabiska handelsstäder i väst.) Jag har också ett tidigare liv som författare bakom mig. En planet som står "mrita" säger tydligen "been there, done that".

I brist på information från den indiska traditionen om vad som egentligen menas med planetens ungdom, barndom, mogna ungdom, ålderdom och bortdöende, kan jag inte mer än utgå från min egen inställning till just Merkurius. Som handelsman och profitör - nej tack! 

Inlägget om Forbes 30 rikaste i världen, bekräftade på ännu ett sätt min remarkabla mättnadskänsla och trötthet inför blotta ordet pengar - just precis NOLL individer med sinnelaget i Merkurius positiva tecken Tvillingarna hade haft ambitionen (eller talangen?) att ta sig in på den här listans högsta del. 

Undertecknad har denna Måne i Tvillingarna och således disponerad av en "död" handelsman. "Been there, done that." Det indiska horoskopet, som jag bara känt till i tre år till och med bekräftar mina minnesfragment av tidigare liv!

*****

Intressant för denna döda Merkurius är hur oändligt dålig i matematik jag var som barn. Första klass och de elementära räknesätten var en chock som jag knappt tog mig ur, och jag var medioker genom både tvåan, trean och fyran. Men i femman hände något. Jag tröttnade på min egen dålighet, tog ett beslut att bli bäst i klassen. Och blev det! 

Under nästan en hel termin låg jag konstant före andra och gjorde "överkursuppgifterna". (Jag märkte att jag låg före klassen eftersom ingen annan bad fröken om extrauppgifter.) Genom blotta viljekraften kunde jag nu fokusera på de matematiska problemen. Men så var det som om något sade, "Okej, nu vet du att du kan." Jag tappade åter intresset för siffror och gled tillbaka i medelmåttighet.

Kan också tilläggas att jag helt utan datautbildning övertygade Sveriges fjärde största IT-byrå runt millennieskiftet om min duglighet. Jag utförde den tidens programmering utan problem. Det var mest villkorslogik och visar också att jag någonstans redan kunde den typen av tänkande.

Det är Merkurius som representerar logik och siffersinne och hela den här bloggens tonläge och attityd är kritisk mot ensidigt bruk av den hårklyvande logiken om den skymmer för de större penseldragen. Också den attityden kan vara en följd av att Merkurius långt framskridna position redan vet vilka Merkurius gränser och möjligheter i helheten är.

*****

När en planet är död så är den således bara död för världen, den saknar inte förmåga. 

Jag genomlever t.ex. sedan 2005 min planetära Merkurius-cykel och under den första subcykeln, Merkurius/Merkurius (aug 2005 - jan 2008) arbetade jag som översättare och undertextare. Det var ett sådant där "in på ett banalskalsjobb" efter it-åren

Faktum var att jag började förbereda egenföretagande just under sensommaren 2005 och gjorde en kort praktik hos en undertextarfirma under hösten. Jag höll på med detta till finanskrisen bröt ut i september 2008, men den "rena" merkuriska subcykeln slutade som sagt redan i mitten på januari.

I början av det året började min primära uppdragsgivare trassla med betalningen av mina fakturor. Företagets likviditet var så dålig att de tjuvhöll på sina kontanter. Till sist hade jag flera månaders arbete infrusna och visste att bara Kronofogden återstod. Den episoden låg bara veckor före finanskrisen i september.

Merkurius har allt i världen att göra med handelsmän, tjänsteutbyte men också tjuveri och oärliga transaktioner! När den ekonomiska problematiken började var jag inne i Merkurius-cykelns andra subcykel, den onda Ketu (hugga av, bestraffa, avskilja från sitt sammanhang). Januari 2008 - januari 2009, under Ketu, käftade jag med uppdragsgivaren som spelade oförstående "Oj, då ska vi genast skicka..." och sedan hände inget i alla fall.

Men poängen är: Merkurius är medfött "död" i mitt horoskop. Här, under Merkurius egen dasha, 2005-2022 "dog" jag från världen. Filosofen föddes (Merkurius i sin högre version) och jag började åter läsa böcker 2005. 

Den 24 november bryts ett nio år långt glapp till närmast föregående bokinköp! (Det var kvantfysikern Amit Goswami som med sin "The Self-Aware Universe" signalerade att den långa intellektuella trädan var över, där Merkurius bara tjänat Marknaden genom it-branschen. )

Eftersom jag inte nått en enda anställningsintervju på snart tre år (Merkurius = kommunikation), är det dubbelt sant att jag gick in i "döden" 2005, då jag blev översättare och egenföretagare. När jag skrivit att Sverige befinner sig under en ond demon till 2020 syns det i mitt öde som att landet saknar intelligenta handläggare i rekryteringsfrågor. Återigen den "lägre" Merkurius som simpel siffermanipulation som spökar. 

Rekryterare har så mediokra intellektuella förmågor i dagens Sverige att de inte förmår detektera skillnaden mellan talang och en nolla som med nöd och näppe klarar arbetsuppgiften. Det enda de går efter är numeriska värden som beskriver hur många år eller hur många kurser si och så den platssökande kan presentera. 

Dessutom råder akut åldersdiskriminering på arbetsmarknaden, så att helt enkelt fel siffror för "ålder" i datorernas gallringssystem är stängda dörren. Alla detta kan sammanfattas som att svenskarna fastnat i de fördummande siffrornas våld. Poker och de enkla människornas bingo och lotteridragningar - siffror som lurar människan får henne att sluta tänka!

Landet Sverige befinner sig i sin demoniska Rahu-cykel till 2020 och då denna främst stör landets 3e hur för it- och kommunikationsteknologi är svenskarna mer benägna än de flesta att tappa omdömet i frågor om simplistisk logik. Jag har - åtminstone tills jag skrev detta - vänner från it-branschen som sitter och tillverkar ren obehövlig smörja i formen av "appar". Det är en psykos detta med den lägre merkuriusmänniskan och hennes små mobilapparater.

Och ja, min Merkurius är så "död" redan vid födelsen att jag ännu inte köpt min första mobiltelefon!
Dessa stickprov från egna bakgården borde räcka för att illustrera hur en död planet beter sig och hur tydligt den verkar när individen dessutom når dess egen dasha.

*****

Tillbaka till frågan om betydelsen av planetens mognad.

Jag bestämde mig för att undersöka punkt 2 ovan genom att återvända till de 187 Nobelpristagarna i fysik (fram till 2010, om jag minns rätt), vilkas horoskop visade en astrologisk underrepresentation av "dissociationssyndromet". Dessa vetenskapens mästare saknade med andra ord tendensen att "slira i tanken", "skönmåla" och "efterrationalisera" - för att nämna några av den astrologiska signaturens mindre önskvärda effekter.

(På den positiva sidan kan nämnas humor gärna med absurda vinklingar samt den listiga förmåga att avleda publikens uppmärksamhet som magiker excellerar i - medveten vilseledning!)

Eftersom de Fouw/Svoboda inte preciserar hur mycket "fine tuning" avastha-läran representerar, valde jag att räkna ut hur många Nobelpristagarsolar som fanns i vart och ett av de fem tillstånden.

Minns att planeter mognar baklänges i negativt polariserade tecken, så att medan planeten är BALA, ett barn i Vädurens 1a till 6 grad (00:00-05:59), så gäller motsatta förhållandet, 25e-30e graden (24:00-29:59) för nästa tecken Oxen, och så vidare.

187 Nobelpristagare i fysik, 31,2 per avastha enligt slumpgenomsnittet:
  • 27 Solen som Bala (barnet)
  • 33 Solen som Kumara (ungdomen)
  • 34 Solen som Yuva (erfaren ungdom)
  • 30 Solen som Vdriddha (mogen/åldring)
  • 33 Solen som Mrita (döende)

Det här visar hur kuriöst dubbel verkligheten är. Min döda Merkurius röjer sig på otaliga vis inför det intelligenta medvetande vi alla har inom oss. Men när man övergår dill den döda människans verklighet, den simpla siffertroende typen av merkurier, då visar sig inget av signifikans i den här traditionen. 

Visst, den mellersta och "bästa" åldern för Solen hade flest Nobelpristagare men verkligen inget att skriva hem om. Jag utgår från att vi skulle se samma "likgiltiga brus" oavsett vilken grupp av framgångsrika människor vi undersökte. Avastha-metoden kan faktiskt avföras som rent skrock!

Till skillnad från zodiaktecknen och planeterna, ska tilläggas - dessa tycks enligt bloggens undersökningar faktiskt ha "naturer" som ger sig till känna genom kvantitativ metod. (Hur mycket jobb som helst återstår för att säkerställa och vidareutveckla bloggens tidiga rön...)

Här kan jag också passa på att upprepa något jag nämnt bara i förbigående, att de så kallade onda planeternas aspekter inte skiljer sig mellan brottslingars och ostraffade människors horoskop. Jag har inte hittat något som tyder på att aspekterna skulle ha en egen karaktär.

Den minnesgoda kanske erinrar sig hur jag talat om Mars "dödsaspekt" som skulle kunna ges talvärdet 8 eftersom Skorpionen och dödshuset är det åttonde från ascendenten. Detta må vara en symbolisk sanning (och verksam på det "psykiska" eller själsliga planet där man bygger upp föreställningar), men aspekten är inte mer frekvent ens i mördarhoroskop!

Detta är precis vad Charles Carter erkände från västtraditionens perspektiv redan på 1930-talet (i "The Astrological Aspects" - otaliga upplagor sedan dess). Han hittade ingen som helst skillnad mellan så kallat "goda" och "dåliga" aspekter. 

När inte heller det vediska, mycket mer minimalistiska aspektschemat visar några sådana egenskaper, då måste man nog säga att den som letar numerologisk signifikans i t.ex. aspekter är ute på en fantasiresa. Numerologi är en helt annan disciplin - den ska inte röras ihop med astrologin.


Inga kommentarer: