Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 14 augusti 2011

Ateism leder till självmord?

En alltför impressionistisk och yvig krönika från Marcus Birro om matematikernas tvångsvälde över livets alla områden (inte helt olik den här bloggens utfall) får omnämnde Christer Sturmark att slå ifrån sig på Newsmill

Inte mycket att säga om det genmälet, men det intressanta var en läsarkommentar som tipsade om en debatt mellan brittiska matematikprofessorn John Lennox och sagde Sturmark från april förra året. Den hade jag missat.

Hans bok God's Undertaker har jag både hyllat och kritiserat tidigare. När jag gjorde det var jag omedveten att den faktiskt kom ut på svenska i början av förra året och förstår att det bara var därför Lennox var i Sverige för att debattera med det här landets "ateister".


(Ligger kvar till 2015!)

Tyvärr var den här debatten enbart genant för de svenska ateisterna där Sturmark vid sin sida hade en svensk fysiker vid namn Ulf Danielsson vars existens jag också, märkligt nog, lärde mig om bara häromdagen. Saker kommer i klumpar...

Svenskarna tappade ofta ämnestråden och den luttrade britten påpekade det också! Jag tog flera skärmdumpar under de 80 minuterna och råkade fånga ett fantastiskt ögonblick när ateistsidan blivit påkommen med felaktig argumentation. 

Den psykologiska reaktionen i Danielssons och Sturmarks kroppsspråk är fascinerande. Den ena kopplar på sin allra mest arroganta och klentrogna min ("omöjligt att vi halkade snett här") medan den andra tar sig åt huvudet och blundar hårt ("det här hände aldrig")... Klicka för full storlek:



Men för att bättre förstå Danielssons min måste man veta att han aldrig en enda gång log under dessa 80 minuter. Den här ateisten verkar helt sakna glädjeämnen i sitt liv! Surmulet vägrade han möta upp gamle Lennox beskrivning av ett 41-årigt och lyckligt äktenskap med någon parallell ur sitt eget liv!

Denna mörkläggning är inte så konstig med den naturalistiska världsbild som kräver att man blockerar sig redan från själva tanken att det finns ett andligt centrum i och bortom kroppen som man måste ha kontakt med för att erfara lycka i livet. (En lycka, kan sägas, som bottnar i upplevelsen och den intuitiva vetskapen att man är mer än sinnevärlden.)


Varför jag släpar in scientisten och vetenskapsmannen på den här astrobloggen beror förstås på att jag så nyligen tittat på den senares horoskop. Givet det totala mörker fysikern utstrålar, får vi en oslagbar illustration av hans lunära (psykiska) sida, helt under Saturnus. Se detta inlägg.

För en aning om att ateism faktiskt resulterar i intelligenshämning (ett av bloggens påståenden som gjorts med ett illmarigt leende) avrundar Danielsson sin del av debatten med ett kontraproduktivt citat av poeten Harry Martinson, för en ateistisk vinkling. (Jag förmodar han valde Martinson för att ge ateismen lite Nobelprisprestige. Lennox hade namndroppat bra många av västerlandets största banbrytare som alla var religiösa.)
 
Men för att spinna myten om att ateismen skänker människan lycka ("den eliminerar religionernas hemska förtryckargud"), brukar man mörka det obekväma faktum att Harry Martinson begick självmord genom att sprätta upp sig själv med en sax under en sjukhusvistelse. Det är det jag menar med att han gjorde ateismen en riktig björntjänst genom att avrunda med Martinson av alla individer!

Faktiskt, jag har aldrig sett en svartare och mer suicidal uppsyn än Danielssons, så det är bara att hoppas hans liv snart går in i en mer upplyftande planetär cykel.

*****

Jag noterade ungefärlig tid för några vändpunkter under "debattens" gång, men glömde att notera vilken, om någon, av följande tider som motsvarar scenen ovan där ateisterna ertappas med att ha tappat greppet om sakfrågan.

Sturmark, 16e minuten: bland olika ting vetenskapen "begravt" nämner han astrologi. Han hade förra året uppenbarligen inte hittat den här bloggen med dess flera verifikationer av astrologiska teser. Dessutom har hans påstående nu vederlagts. [1]

Danielsson, 44e minuten, fallerar...

Lennox, 58e minuten, ger (via minspel och kroppsspråk) upp inför Sturmarks totala dumheter.

Danielsson, 62a minuten, flummar vilt

Danielsson, 69e minuten, falsk och nedlåtande diskurs om vad som skulle få honom att tro ("Gud in genom dörren"). Hans bedrövligt dåliga engelska (t.o.m. Sturmark var bättre!) kan ha försvårat för honom här. Lite senare tycks han avse Jesus med Gud.

Sturmark, 74e minuten, i en av hans normala små giftpilar: "homeopatins urvattnade Gud", söker håna antroposofin och kristendomen på en och samma gång. Inte konstigt att han hade tics varenda gång han öppnade munnen. Hans psyke befinner sig i totalt kramptillstånd pga. sin förgiftade världsbild och dåliga attityd (Mars/Venus i Vatten i attack mot Saturnus i Luft).

Sturmark 82a minuten hävdar att kristendomen skulle "slöa ner den moraliska utvecklingen". Något mer löjeväckande har jag aldrig hört. Moral har inte en utveckling, Sturmark är helt insnöad på evolutionsmyten. Moralen är, som de gamla kinesiska naturvetarna upptäckte, bara en annan sida av naturens lagar. Det går att dra slutsatser om det rätta och det felaktiga från naturen själv.

I den meningen är t.ex. homosexualiten en avvikelse eftersom den inte bidrar till livets fortgång, även om nu naturen själv har en inbyggd tendens till korruption, så att avvikande beteenden kan uppstå under vissa betingelser, hos individer eller i vissa grupper där medlemmarna förstärker varandras uppfattningar (masspsykos).

*****

Äldre inlägg av intresse (plockade på måfå från etiketten "ateism"):


Är gudstroende vetenskapsmän intelligentare? (referens till Lennox bok)

Pullman pulls your leg


_______

1. I år har någon med Humanisterna besläktad grupp rationalister sökt dra astrologin i smutsen i en indisk rättegång, men lidit ett förnedrande nederlag. Domaren förklarade att astrologin redan genom tidigare prejudikat befunnits vara en vetenskap med vetenskaplig metodik (Times of India).

En sajt kallad LiveScience söker bortförklara det indiska domstolsbeslutet genom att t.ex. nämna zodiaktecknens glidning över tid pga. precessionen. Indisk astrologi har ALLTID beaktat precessionen! Inte ens detta kunde de här hjärndöda skeptikerna ta reda på innan de började med sitt tanklösa debunking-tjatter...

Ingen kan betvivla att skepticism och ateism väcker hjärnans "religiösa centra", men de här typerna låter seriöst korkade eftersom hela energin kanaliseras mot att kortsluta den "naturligt" religiösa processen. Det är därför man man så ofta får känslan att de här människorna är mindre intelligenta. Deras "religion" är självdestruktiv och fragmenterar den intelligens vi lånar av universum, av helheten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tvivlar starkt på att Harry Martinson hade gillat att citeras i detta sammanhang. Han var nämligen ingen simpel ateist/materialist utan en sammansatt personlighet med en djup och komplicerad syn på andlighet och tingens mening. Han var alltså heller inte bekännande kristen. Men jag tror absoult inte att han skulle ha sympatiserat med Danielssons och Sturmarks resonemang. (Har som du förstår läst en hel del om och av honom.)
S