Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 20 november 2010

Den avdöda socialdemokratins horoskop

Bloggen använde länge ett horoskop för Socialdemokratiska Arbetarpartiet för att åskådliggöra kombinationen av Vädur och Stenbock som "egenmäktighet", som jagets (Väduren) vilja till makt (Stenbocken). (Se första och andra inlägget - öppnar i egna fönster.)

Horoskopet var ställt för den första kongressens sista dag: den 23 april brukar i allmänhet anges som SAP:s födelsedatum. Det var då föregående dagars diskussioner klubbades igenom.

I t.ex. statsangelägenheter är ofta flera horoskop lika möjliga. När Regeringen klubbade rikets nya grundlag valde jag t.ex. midnattstid för påföljande dygn eftersom detta datum är angivet i de officiella handlingarna. Just det fallet kan tyckas ganska entydigt.

Men för logikens skull, och för jämförbarhet med t.ex. horoskopet för Nya Moderaternas grundande, har jag kommit fram till att SAP:s första kongressdag bör användas istället för den sista. Och betänker man frågan ligger i teorin effekten eller slutresultatet inbäddad som en potential i fröet. Planeterna har flyttat sig en smula men horoskopen bör i ändå säga ungefär samma sak - om inte partiet helt ändrade inriktning under kongressdagarna!

Tack vare en krönika av Göran Skytte i SvD, där han i förbigående nämner att första SAP-kongressen inleddes vid "gudstjänsttid", har vi klockslaget 11.00. Det tycks för övrigt en hävdvunnen tid att starta partikongresser - Nya Moderaternas kongress 2007 startade också då, och detta datum projicerades bakåt för deras födelsehoroskop av år 2005.
 


Så här är då det "äkta" SAP-horoskopet för en historisk tillbakablick av vad som drev fattig-Sverige som just industrialiserats i 1800-talets senare del. Mycket riktigt dyker "egenmäktigheten" upp ännu en gång, fast nu med det mer exakta symbolspråk som en födelsetimma möjliggör. 

Syndromets ena hälft, Månen i Stenbocken, utgår men återkommer omedelbart eftersom vi nu ser Väduren inbäddad i Stenbockens eget tionde hus! Vi får ett Eld-tecken instängd i ett begränsande Jord-hus - ett makthus som fullständigt kokar av undertryckt vrede (Eld som animal passion) och önskan om att spränga de jordiska bojorna (fogdar, arbetsgivare, överhet)! Det är barnets psykologi (Väduren) som klättrat upp till härskarroll och vill ta över kontrollen. Det är spår av Karl Marx kommunistiska revolution i horoskopet, "proletariatets diktatur"!

Och notera planeten som stiger i öster klockan 11.00! Arbetarklassens Saturnus, "skadad" i den undersätsiga massans tecken Kräftan, men med "onda ögat" riktat just mot en maktposition i tionde huset. Kräftan och Väduren ger förstås i sig ett Eld/Vatten-krig, sensationslistiskt och stimmigt, men födelsetiden ger oss mer precision. 

Stimmigheten ligger i kongressen, rebellisk, i själen upprörda och motiverade att slåss för en större del av kakan. Det är det tionde huset som är det fula, för här hämmar arbetsgivarens begränsande natur (Jord) själva missionen (Solen) hos det arbetarparti som just föds (Vädur = begynnelse). Det är därför man kan se socialismen som en urkraft från helvetet, en orangeröd lavaström som bryter upp ur den repressiva jordyta som tecknar arbetsgivaren (10e huset/Jord/Saturnus).

Arbetarklassen har själva tagit på sig att agera Saturnus, den som drar gränsen och bestämmer hur kakan ska fördelas. På temat Saturnus som en dödens ängel, se hur kongressen öppnar med det mordiska sinnet: sinnelagets Måne är fallen i Skorpionen. Som pöbelns planet hetsas här folket till dess mest fanatiska krigiskhet genom det överhettade libidot i Väduren i tionde makthuset. 

I den här mobben skulle ingen civiliserad och balanserad människa vilja hamna! Här går det inte att resonera med jämvikt. Vi ser en astrologisk beskrivning av extrem agitation! Bloggens etikett "sensationalism" räcker knappt till för att beskriva den här direkta krigsförklaringen från Mars-Väduren som injiceras i den fallna och avundsjuka folksjälen. (Månen i Skorpionen är kapabel till extrem avundsjuka - och när den aktiveras från det statusmedvetna tionde huset kan just en sådan gruppegoism som jag tidigare talat om lätt läsas in i symboliken.)

*****

Kongressens självidentifikation är med den strama och diktatoriska Saturnus -  fast i Vatten inte sällan tenderande mot neurotisk upprördhet över andras gränsdragningar, Vatten är ett typiskt "offer för omständigheterna". Den här patologiserande tendensen stämmer perfekt med den olustiga tendensen vi just såg i ascendenthärskarens Måne i Skorpionen. 

Kongressen känner DÖDEN i olika former hänga tungt över sig, generellt som att Arbetsgivarens Eld (i tionde) torkar ut folkets Vatten (vätskebrist i fabrikerna) och som att själva Diktatorn ätit sig in i hela deras självmedvetande. SAP har vid den här tiden så i djupet präglats av slavdrivaren Saturnus att de själva börjat anta samma kvaliteter själva. Nu lustar arbetaren efter blod, hämnd, och ännu mer blod!

Denna remarkabelt skadade Saturnus, alltid inställd på att begränsa, förhindra och kontrollera, kan jämföras med den befriande och särdeles universalistiska (överallt utbredda) Jupiter. Filosofins och välmåendets Jupiter är hemma i härskarläge i expansiva Skytten, men ytterligt klent världslig placerad i trälens eller tjänarens tecken!

Jupiters placering är oerhört signifikativ: Arbetarens vision om välmåga (Jupiter) och en universell spridning av detta budskap. Se hur Jupiter "välsignar" Väduren - krigaren och järnarbetaren (Mars = järn) - i dess maktanspråk uppe i 10e huset! 

Man kan säga att tjänarnas hus är en källa till rikedom (Jupiter) men för den som för tillfället förfogar över dessa undersåtar. I tjänarnas hus växer insikten om att de själva (1a huset = ego) skulle kunna ta kontroll (Saturnus) och därmed skörda rikedomen (Jupiter) åt sig själva (6e husets tjänare och undersåtar). Väduren på tionde tyder på en ung eller ny härskare, en debutant.

Det är lönlöst att söka exakta linjer av typen "orsak och verkan" - saker och ting fungerar inte på det viset i idévärlden, men symboliken visar tveklöst vilka motiv som snurrar runt i huvudena på dem som samlats till den första SAP-kongressen. Om och om igen upprepar horoskopet arbetarens vilja till makt, att introducera proletariatets (6e huset) diktatur (Saturnus i 1a). Tveklöst är detta horoskop fundamentet för den svenska socialdemokratin. [1]

*****

I backspegeln kan man i det här horoskopet se historiens nödvändighet. Överheten, då som nu, undanhåller folket deras rättmätiga del, inte minst på den intellektuella nivån. 

Dagens Moderater, som kallar sig för det nya arbetarpartiet, duperar folk med små skattelättnader medan de verkliga vinnarna i bakgrunden kammar hem gigantiska summor genom att låta sina lakejer, politikerna, montera ner den svenska välfärdsmodellen och sälja ut för en spottstyver till rika privata intressenter. Staten krymper och minskar sina sociala utgifter, och de som får betala med ett liv i armod är de som idag motsvarar 1800-talets fattig-Sverige - sjuka, ofärdiga och lågutbildade!

Reinfeldt kallar sig arbetarens representant medan hans politik i själva verket skapar underklass och misär! Så ser Satans arbete ut i praktiken. Fast Reinfeldt inte ens förstår det själv är han bara en historisk pusselbit som i sin banala ondska förbereder en kommande revolution av något slag! Så korkade är dagens politiker att de inte överblickar Helheten ur alla dimensioner innan de rusar mot makten av rena egoskäl.

Om jag därför i bloggens begynnelse raljerade över SAP:s egenmäktighet som ett kollektivt uttryck för egoism (Väduren), är detta visserligen korrekt. Men vid den tiden granskade bloggen väldigt enkla astrologiska symbolkombinationer, och hade ännu inte introducerat någon filosofi eller morallära att tala om. 

I det gamla Kinas politiska filosofi ansågs revolutioner som både naturliga och önskvärda. Astrologin har bevarat samma insikt i Sattva gunas totala indifferens inför det rådande. "Låt de döda begrava sina döda", sade vishetsläraren och den politiska aktivisten Jesus (en uppenbar mix av rajasisk lidelse och sattvisk blick för det nya, det förändrade). 

Med de orden kunde Jesus ha syftat på den rigida Tamas guna som frusit fast i en slentrianmässig roll som underhållsarbetare och bevarare enbart av det rådande systemet eller någon ideologi man läste in sig på i ungdomen och sedan aldrig återvänt till för att verifiera eller falsifiera.

Det är uppenbart att zodiaken ger alla 12 tecken samma berättigande - varje perspektiv har sin väg, sitt uppdrag och fastän det gör livet på jorden till ett ständigt pågående krig är det just detta som är "mekanismen" som leder till själarnas skolning och utveckling. Fattar man sitt livsuppdrag lär själen inte återfödas en andra gång "under samma planeter". 

Jag känner t.ex. till ett eget tidigare europeiskt liv med politiskt ansvar, och horoskopet för den människan - en mycket liten fotnot, ingen allmänt känd person - visar ett tydligt egenmäktighetssyndrom. Därav mitt intresse för det ämnet på den här bloggen! Först i backspegeln ser man vilka tillkortakommanden man hade, vilka motiv man brottades med vid den tiden...

Zodiaken okejar alla perspektiv som lika giltiga, men ur ett högre perspektiv ser man vad zodiaken försöker lära mänskligheten. Inget tecken har full inblick i Alltet eller Helheten. 

Några enkla exempel på partiella perspektiv som nämnts tidigare: Utan egoformuleringen (eller egofixeringen) i Väduren skulle inte föregående Fiskarna och dess egolöshet kunna förstås, Jungfruns privatism (se Reinfeldt!) och putsande på sin egen renhet och attraktion skulle inte bli begriplig om man inte förstod att det självtjänande tecknet förbereder sig på Alliansen (bröllopet) i nästföljande Vågen. (Eller att, med Buddhas ord, "allt sammansatt går mot sin upplösning", vilket visas genom att bortruttnandets Skorpion följer på "sammansättningens" eller alliansens Våg.)

Jungfruns "groomande" skulle heller inte kunna förstås om man inte insåg att motsatta Fiskarna representerar förorening och vattnets spridande av smittsamma sjukdomar. Omvänt är det i Fiskarnas tecken Venus veneriska sjukdomar löses upp och det just genom att tecknet som ett renande, rinnande vatten eroderar motsatta Jungfruns pekuniära vinstlystnad! Det välbekanta dubbelmotivet Horan och Madonnan gömmer sig i den här axeln. 

Zodiaken är så skickligt konstruerad att kunskapen om något tecken helt skulle kunna falla bort, men genom de återstående skulle man kunna rekonstruera den saknade pusselbiten. Zodiaken är som ett hologram, sänt till oss från antikens tänkare, en rebus att knäcka om och om igen genom århundradena, ett blueprint över "uppdrag jordeliv" i dess alla varianter.

*****

Se även: Nya Socialdemokraterna - kanonhoroskopet! Mitt under krissammankomsten då Sahlin kastar in handduken är det som om hela himmelen öppnar sig och friska vindar blåser in den sanna bilden av idealistiskt motiverade människor i harmonisk kooperation!

Hånade himmelen alla maktkåta sossar, eller fanns det några som i detta läge hörsammade "Himmelens vilja" som de gamla kineserna skulle kallat det, med deras nobla fusion av kosmologi, religion och politik?

Se även horoskopet för kooperationens fader Robert Owen.
  • Expressen: Tio små negerpojkar
  • Dagens Nyheter: som ovan
  • Aftonbladet: Nuder säger "trams"
  • Göran Skytte i SvD: förfasar sig över vad som kunde ha varit - flera billiga och psykologiskt naiva tankar, tyvärr. Sahlins svar, "fel politik", var t.ex. bara en spegling i ord av den manifesta folkviljan! Men Sahlin var en hal ål av just den typen - orden gled på ytan och sökte minsta motståndets lag...


_____

1. En bister eftersmak är att extremt egoistiska och egenmäktiga diktatorn Adolf Hitlers födelse nu bara ligger ett dygn från SAP:s! Också Hitler kontemplerade en kupp mot etablissemanget (och försökte, men misslyckades i första försöket). "Andra inlägget" - se länk ovan - är mer sant än någonsin.


Inga kommentarer: