Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 3 augusti 2010

"Vad hände med Stephanie Zimbalist?"


Pierce Brosnan och Stephanie Zimbalist i
Remington Steele (1982-87)


Kvällstidningsskribenter brukar ju sitta på avlönad arbetstid och gräva fram faktabitar om vad som hände med någon idol de själva minns från sin ungdom. Här legitimerar jag mitt nostalgiska strövtåg genom en lättare tankeexercis.

När tv-serien om privatdeckarparet Remington Steele var ny såg jag några avsnitt. Mest för att jag tyckte den paranta kvinnliga deckaren var tilldragande. Men också för att en ung Pierce Brosnan - vars James Bond-berömmelse ännu låg många år in i framtiden - gjorde en så rolig roll som lättviktig spjuver. 

Långt senare skulle jag fatta vad jag gillade där, Brosnan har återvänt flera gånger till olika versioner på den amoraliska typen som inte förpliktar sig till något. Det var Brosnans Måne i ungdomliga Tvillingarna jag såg, just ett tecken som till sin natur är obundet. Men vid den här tiden visste jag ännu inte att man väljer sina favoriter utifrån egenskaper man själv i någon mån har - samma Mån-Tvilling fanns på min egen födelsehimmel, men jag hade ännu inte på allvar kommit igång med astrologin.

*****

Det är fantastiskt hur de eviga arketyperna "klibbar" fast vid människor. För vad är det som gör att Stephanie Zimbalists biografi på filmsajten imdb.com rymmer den egentligen helt triviala informationen att hon, en "pojkflicka" med mängder av frisksportintressen, brukade "mocka häststallarna varje morgon innan hon gick till skolan"?

Det är zodiaktecknen utifrån den sideriska zodiaken förstås. Våra födelsetecken tenderar att manifesteras i våra liv på mängder av sätt och inte bara i formen av personligheten. Blir vi indragna i en skandal är blåsvädret konstruerat utifrån vår "himmelska signatur".

Att göra rent stallarna och "pojkflickans" atletiska intressen (imdb.com nämner en hel rad av dem), sorterar ju klockrent under soltecknet Jungfrun, vars renlighetsiver är ett välkänt attribut. 



Det är också ett "sunt" tecken, kostmedvetet och så vidare. Hela Sveriges älskling, Maria Wetterstrand, en Sol-Jungfru, dröjde in i det längsta innan hon började sminka sig och le för gallerierna - ett så typiskt jungfrumotstånd mot det artificiella och konstlade. Lika showig som Lejonet just innan är, lika totalt dör showen i den effektiva men rätt förtegna Jungfrun. Zimbalist var också naturlig - gjorde sina egna stunts där kraven på kroppslig vighet var särskilda.

Och hästspillningen är heller ingen märkvärdighet. Zimbalist är renhållningsarbetare (Jungfru) i sin aktivitet, och detta för att psyket avtänder totalt på avföring: Månen "fallen" i anus och spillningens tecken Skorpionen. 

Och det ska understrykas: när Skorpionerna rasar sönder, då är de verkligen äckliga varelser, men Zimbalists Måne indikerar faktiskt en bättre genomsnittstyp, vad gäller Skorpionen som månplacering, än de många bindgalna mördare och psykopater jag hittar så fort jag öppnar en tidning och väljer ut någon bestialisk lustmördare för att studera vad himmelen aviserade för den dagen.

Bloggen innehåller, som jag sagt förr, oproportionerligt dystra exempel på Skorpionen till följd av att medierna säljer "avföring" i vetskap om att folk är så låga.

Zimbalists Måne ser illa placerad ut, i fall i ett mörkt Tamas-tecken och belägrad av Saturnus. Ja, den extrema överbetoningen på Tamas torde göra henne till en ganska låst och kategorisk personlighet.

Men i fråga om den fallna Månen menar jag att Saturnus i Skorpionen är en klar tillgång! Den torra och förnuftiga planeten låser psykets tendens att urarta och nära harm, Saturnus ger en exceptionell hård typ av kvinnlighet, en stoiker som "inte känner efter för mycket". Kanske en sådan som drar på sig epitetet "pojkflicka" och som vill göra sina egna stunts!

Men för hennes idrottslighet ska man inte missa atletiska Mars 210-gradersaspekt mot Solen i hurtfriska Jungfrun. Aspekten är inte kritisk vad gäller elementen för Mars i Vattumannen är en "civiliserad" placering och Luft och Jord (Jungfrun) samverkar bra. Mars och Solen är båda eldplaneter så ingen krock där heller. 

Dessutom höjer Mars Solens intelligens, så att vi, med Merkurius båda härskande och upphöjd i Jungfrun får en typiskt "smart kvinna" - just en sådan hon spelade i fem år i Remington Steele! Zimbalist var lika clever privat som privatdeckaren hon slog igenom som.

Ett sista citat från imdb.com som jag tycker är som plockat direkt från den här himmelen - det är Stephanie Zimbalist själv som säger:
"I'm not the sexiest thing in the world, I feel actors who have to *play* sexy lose all their sex appeal. When they start with the tongue and the heavy lids, it looks so ridiculous. I think you just have to be yourself." 
Skorpionen motsvarar vämjelsens och avsmaken som spontan reaktion. (Mån-Skorpioner kan hamna i lägen de bara slåss mot något eftersom det egentligen är känslan av aversion de göder.) Men Zimbalists Måne har bättre självkontroll än så, tack vare Saturnus. 

Hon nöjer sig därför med att tycka skådisar med sexuellt överspel ser "befängda" ut. Notera hur "ödet" lyckas manövrera fram en kommentar just om sexualitet från en kvinna som har Skorpionen som en viktig punkt, låt vara i praktiken någons slags anti-sexuell skorpion eller renlevnadsskorpion. 

Och sedan är det väl Sol-Jungfrun som talar igen, i orden om att vara sig själv. Maria Wetterstrand och Zimbalist skulle störtgilla varandra, för med båda samma sol- och måntecken skulle de känna en sådan där oidentifierbar släktskap som jag gjorde med spjuversidan hos Brosnan. Det här är nivåer som går bortom ytliga utseendelikheter (saknar själv varje yttre beröringspunkt med den substantiella Oxen Brosnan), känslan av identifikation bygger på att själar ibland är spunna av samma kosmiska råmaterial.

Så vad hände med Stephanie Zimbalist? Ingen aning, jag fastnade bara för citaten.

*****

PS. Jag har färgat den ömsesidiga receptionen mellan Mars och Saturnus svart. Vet inte riktigt vad att göra med den. Receptioner sägs stärka relationen mellan tecknen, men här utlöses ju samtidigt "det sociala utanförskapssyndromet". Kanske "utstötningen" bara visar sig i mild form tack vare receptionen. Faktum är att socialt utanförskap också skymtar förbi i biografin! 
"My upbringing was very un-Hollywood... I was born in New York and grew up on a ranch. I was never really smitten by the business in those days, never a fan type ...

It wasn't like I was an insider. I was never really brought into the show business side of my father's life. I guess that's been a blessing and a downfall. But it's made my own work the initiation."
Intressanta ord där, hon är akut medveten om att hon inte tillhör "det inre gänget"! Är det den "receptiva" Månen i Skorpionen som gör att hon känner sig som lite av svart får, någon som står utanför Vattumannen/skrået, kretsen, klubben, gruppen?


4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Seaward sa...

Troll-mentalitet raderas.

Inte ens ett försök att kommentera sakfrågan, Zimbalistas horoskop, eller huruvida citaten väl matchade horoskopet.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Seaward sa...

Lite allmän renhållning utförd under det här inlägget, apropå Zimbalist som mockade stallarna!

Ibland kommer gnällspikar förbi och släpper sin spillning! Men sånt glädjer ingen.
:-)