Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 11 augusti 2010

Lucifer, den störtade ängeln

En rätt kul nyhet i Expressen som illustrerar flera astrologiska och filosofiska teser.

Kvinnan hade både ett företag och en katt med samma namn. Nu sökte hon återvända namnet en tredje gång som registreringsskylt på sin BMW - hon "kom inte på något annat kul namn" (!).

Men tredje gången gillt. Nu blev det tvärstopp från Myndigheten för Luzifer, en felstavad version av namnet på ängeln som trotsade Gud och stöttes ut ur himmelen och störtade ner på jorden. Där lever han nu bojad intill historiens ände under namnet Djävulen. I det kristna Nya testamentet kallas han ibland "denna världens herre". Ett annat vanligt namn för 2.000 år sedan var Beliar eller Baal Zebub.

På bloggen figurerar vår djävul eller satan ofta. Han är inte alls så anakronistisk eller "av igår" som man skulle kunna tro. Det gäller bara att förstå vad slags själens böjelse den här personifikationen syftar på.

Jag tydliggjorde tidigt den fullständigt förblindade materialismen - konsumtionsmänniskan som inte ens ägnar frågor om det finns en gud eller en djävul någon tankemöda. "Vibrationsnivån" är nu nere på nästan kortslutning. Det råder total identifikation med materien. Uppgiften att mätta de fem sinnena med ständigt ny näring tar all tid.

Hade jag startat bloggen idag hade jag istället för den sataniska axeln kanske hellre talat om den djävulska axeln eftersom det finns en viss skillnad på de här figurerna. Djävulen är närmare associerad med Pan eller Fan, den brunstiga bockguden som saknar varje anstymmelse till kultur. Pan är en erövrare och påsättare och har avbildats i Stenbockens tecken.

Nu är naturligtvis merparten människor födda i detta tecken inte alls tanklösa offer för sin brunst, och det har dels att göra med att det kan ha andra zodiakala bud i horoskopet och dels har det att göra med vår kultur. Här kanaliseras den materialistiska lidelsen (rajas) tidigt, så att Djävulen gömmer sig bakom strebers och karriärister, prestationsmänniskor som brinner för att nå någonstans.

Som jag sade i ett äldre inlägg tar Djävulen Jesus upp på toppen av ett berg (en stenbockssymbolik) och visar honom alla världens kungariken kan bli hans, bara han byter sida till Mörkret. Jesus står förstås emot (men det gör honom inte till Stenbockens motpol Kräftan - den här Vatten/Jord-axeln beskriver just världslighetens in- och utsida).

Lidelse kan driva en själ mot insikt, men lidelsen via Stenbocken är kopplad till prestationer i Jordelementet. Filosofen Platon menade att Jordelementet var det enda som inte kunde övergå i eller transformeras tillbaka till något av de "lättare" elementen. Torsk på sinnevärlden! Tanken påminner mycket om den kristna legenden om att Djävulen är fast i jordverkligheten intill tidens ände. (Sen kommer även han att befrias.)

I denna världen presenterar sig alltid de mörka som Ljusbärare, som "lucifers", medan de sanna ljusbringarna inte sällan betraktas som bärare av osanning. Minns föreningen för Vetenskap och Folkbildning som senast röstade fram en sann ljusmänniska (Annika Dahlqvist), så lysande att nästan hela horoskopet brann av Eld.

Som mönstergosse valde samma grupp ut en murrig biolog. Naturligtvis gick den oäkta upplysaren i den negativa polaritetens tecken, Jord- och Vattenelementen, som pekar mot den mindre delen av verkligheten men som materialister påstår är den enda. Nu vet jag inte om årets folkbildare hade någon privat tro, men hans astrologiska kulör stämde helt med det här enkla och klatschiga schemat med en supralunär (himmelsk) verklighet och en sublunär (biologisk) verklighet.

*****

Så vad från dessa resonemang ska vi nu hitta hos företagarkvinnan som uppenbarligen är helt fixerad vid namnet Lucifer - jag menar något annat "kul namn" måste hon väl ha haft i sitt huvud?

Återkommande bloggläsare behöver knappast en kommentar till den här kartan, den talar för sig själv:



Det är i huvudsak de två första tecknen Väduren och Oxen som är betonade här. Och det ger en astrologisk tes: de fyra första tecknen tillhör zodiakens "personalistiska" del. Jag vill inte påstå att alla själar som föds här är unga och omogna, men nog verkar livet mest handla om att stajla sig. Och bilplåten var just bara en fråga om att på vilket sätt hon valde att personalisera sig.

Att man anar ett särdeles materialistiskt horoskop ser direkt den som läste inläggen om Miljardärsäcklet som blev blåst på pengar för falska samlarviner och genomgången av tio andra (av drygt 4000) med samma astrologiska signatur som miljardären. (Om honom, om snarlika fall - nya fönster)

Och så slumpar sig ännu ett fall av samma kaliber in här två dagar senare. Nja, trevligare skulle jag vilja påstå. Jupiter i sociala Vågen bidrar dock till att en smula lätta upp egocentriciteten som kommer av Solen/Saturnus i egotecknet.

Vi har dock en personalist, en Vädur, som helst vill sätta sitt egos signatur på allt. Här är det alltså Lucifer som är signaturen, han som efter sitt fall söker dra ner även andra i sin egen bojade position och vars effektiva energi är att förmå alla att bara åtrå världen och mer och mer förlora sin själ.

(Gollum och härskar-/maktringen är en spin-off på temat om Stenbocken/Saturnus som denna världens herre.)

I det här horoskopet är det ganska uppenbart att Saturnus totalt stryper och skapar rutin: Solen är egentligen kreativ men det enda man kan tänka ut i Saturnus våld är en upprepning igen och igen av samma gamla formel. Saturnus skapar rutiner som alltmer stänger det kreativa ljuset ute...

Jag vet inte vad horoskopinnehavaren driver för slags verksamhet, men rent spontant är det svårt att föreställa sig något som kräver kreativt tänkande. Saturnus förvägrar tanken högre tankehöjder, men i någon massproduktion gör den bra ifrån sig. Den skapar som sagt rutiner och fasta, repetitiva strukturer. Jupiter mittemot talar för att det kan lyckas henne bra i tajt definierade frågor.

I Oxen ligger en kombination av Mars och Venus, dvs ett glödande libido som är helt och hållet kanaliserat mot sinnlighet, denna världens njutningar och, förstås, pengar. I just det här fallet ser man en sanslös vilja att ligga i för att hitta sätt att berika sig - Mars hettar upp Månen i spretiga Skytten.

Detta budskap motsäger förstås den fantasilösa och "pk" Sol/Saturnus i Väduren (jfr t.ex. Lasse Åbergs föga originella filmer som verkligen beskriver Sveriges eget horoskop, också en kombination av Vädur/Oxe). Men låt oss säga så här: kvinnans sinne prövar alla idéer ur perspektivet pengar och lönsamhet - för det är från Oxen stimulationen (Mars) att hålla sig i rörelse kommer.

Som vi ser finns "Eld/Jord"-störningen (kamp för mer resurser) i båda riktningarna. Oxen rymmer Mars som är Eld-Solens disponent och samma Mars infekterar direkt Eld-Månen. Det innebär att livslinjen (Månen --> Solen) är en enda lång strid för mer rikedom och sinnestillfredsställelse.

Jo, det verkar som om Lucifer har full kontroll över den här födelsedagen!

*****

Eftersom Månen i Skytten egentligen är en potentiellt filosofisk placering, med disponenten Jupiter (religion/filosofi) i botten, är det naturligtvis fascinerande att se dels filosofiplaneten demolerad av en fallen Saturnus i Väduren och dels den glödheta materialistiska åtrån från Oxen kontakta det jupiteriska sinnelaget (Månen).

Ja, ingen missade väl den lustiga koincidensen där? 1970 var ett av de år då Satan/Lucifer "faller" i Vädurens tecken precis som Lucifer. Redan här, för hela perioden, vittnar astrologin om att himmelen sparkade ut en stor hoper själar som förbrutit sig mot de kosmiska lagarna.

Nu döljs den här ursynden av flera lager mascara - själens syndafall resulterar i flera lager planetära vävnader. Men ibland lyser det centrala budskapet fram: utstöttheten, utvaldheten att inte tillhöra de utvalda. Och på den här himmelen pågår därför en stor kompensation i inomvärldslig riktning som för att skyla och maskera fallet från utvaldhet genom att samla på denna världens tingel-tangel.

Som till exempel en statusbil som BMW. Någonstans nere i Jamaicas gettostäder, när 80-talet var ungt, kom en fattig sångare på att vitsa till det om det tyska bilmärkets initialer. Han skrev en låt om Djävulens barn och kallade sången:

Bad Man Wagon

Ett synonymtips till företagaren kanske, så hon inte snöar in helt på Lucifer!
:-)


Teddy Brown 1981, utgiven på litet bolag i Miami, Florida


2 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det något land i dag som är sant upplyst? Eller är det lika illa över hela världen?

Seaward sa...

Vad vet jag? Jag reser ogärna.
:-)