Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 20 december 2018

Sista ordet. Boken Folksjäl som gratis nerladdning.




Som slutord från den här bloggaren: lagom till jul kan boken Folksjäl gratis laddas ned som PDF-fil.

De läsare som köpte pappersboken får känna sig utvalda som har en av de mest sällsynta böcker som skrivits på svenska om krankheten i landets folksjäl. Dessutom saknar den tryckta boken (naturligtvis) PDF-filens diskreta bakgrundstext "recensionsexemplar". 

Apropå recensioner och omnämnanden dissade samtliga svenska kulturredaktörer möjligheten att inspireras av innehållet och en, kulturchefen för landets största tidning, gjorde det mest groteska: profiterade på uppslaget genom att låta en kollega skriva en nedlåtande artikel om astrologin med flera faktafel.

Den svenska diagnosen drabbar inte nödvändigtvis var och en, men finns ändå överallt i samhället som en diskret tvingande ödeshand, en politiskt korrekt standard som gör att svenska folket underpresterar jämfört med länder som ännu bärs fram av någon slags hederskultur. Vi kan väldigt lite men tror oss ändå kunna sätta oss till doms över folk och fä (eller astrologin som heuristiskt verktyg).

Bokens politiskt inkorrekta slutsatser och bl.a. svenskarnas tendens att sno åt sig lite extra i tid och otid besannades omedelbart. Medan Bonniers/AdLibris finska division följde mitt rekommenderade gatpris på 19-20 euro tyckte sig den svenska avdelningen behöva lägga på 120 kronor ytterligare - trots att Finland har högre bokmoms än Sverige (10% resp. 6). När en debattbok (låt vara originell) i Sverige landar på över 300 kr har näthandlaren effektivt dödat titeln. Man kan bli konspiratorisk för mindre.




Bemärk att det är en print-on-demand-bok: näthandlarna tar inga ekonomiska risker med att köpa på sig ett lager som förblir osålt. Det saknas därför skäl att hålla sig med den gamla världens höga marginaler. AdLibris lyckades inte ens pricka in att boken är på svenska utan anger "engelska" till förvirring för den prospektiva köparen. Så mycket för det svenska "it-undret"...

Att distanslåna från det lokala biblioteket (7 exemplar finns i några av landets universitetsbibliotek) är omständligt, så det var inte svårt att tre månader efter publicering, när hela det svenska medielandskapet valt att förbigå den med tystnad övergå i fas 2: gratis nerladdning så att alla via maximalt förenklad astrologi kan studera blåkartan till de processer som strömlinjeformar oss och gör oss lika platta i utblicken som psykotikern!

(Forskningen noterar att den psykedeliska upplevelsen tvärtom utmärks av att subjektet upplever djup och rikedom i det naturgivna. Den psykedeliska, "sinnesöppna" människan behöver inte shoppa lika maniskt som svenskarna gör.)

Mycket studienöje! Och minns att ju mer uppmärksamt du följer nationalhoroskopets toppar och dalgångar, desto mer befriar du dig från folksjälens krankheter! 

I bästa fall slutar du som en helt befriad och garanterat olönsam levande människa. Den sorts världsmedborgare alla på lite sikt kommer att bli i en postkapitalistisk värld som alla bygger tillsammans, av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. För så är det skrivet i stjärnorna. Karl Marx var på rätt spår men såg bara plattmarksversionen av denna gudomliga tanke...