Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 12 december 2018

Svarta tisdagen 1929 - en blåkarta för västerlandets nästa och sista sammanbrott


Skurkbanken Lehmanns aggressiva vd Dick "Gorillan" Fuld.
Enligt Vogues ägare 20e århundradets värsta direktör,
orsakade enorm fattigdom och lidande för USA:s folk.
Kapitalismens "gåva" till den mognande Världssjälen...
 
Redan 2011 kommenterade jag horoskopet för New York-börsens sammanbrott den dag som störtade världen in i kapitalismens hittills längsta depression och där den Rika Eliten till sist tvingades stimulera ekonomin genom ett världskrig med miljoner människor inkastade som bränsle. Som vi alla vet sitter samma Elit kvar i maktpositioner, inte minst i Sverige om man ser till hur vapenindustri och staten är hopvuxna som siamesiska tvillingar...

Dagen innan, i "Här dog Reinfeldts falska dröm" hade jag granskat den kriminella banken Lehman Brothers utifrån New York-börsens reaktion på dess konkursdag och jag tillade: "det finns, för att uttrycka sig milt, återkommande mönster i ... dessa horoskop". Det var en del övergripande planetpositioner jag syftade på eftersom kartan för Svarta tisdagen utgick från midnatt medan Lehman Brothers-kartan använde sig av börsens öppnande 9.30.

Så varför inte rita om Svarta tisdagen med klockslaget 10.00 New York-tid, vilket var när börsen öppnade 1929. (Källa: en koncis historik.) Med det nya horoskopet blir parallellerna till Lehman och finansbubblekraschen 2008 ännu tydligare:





Jämfört med Lehmann-kartan (inlyft från 2011-inlägget)...



...syns tydligt den massiva anhopningen i den onda daimonens eller den världsliga förlustens 12e hus. Men Skorpionascendent för börsens öppnande Svarta tisdagen leder till värsta härvan av svagt placerade planeter. Kan man de många gånger antika astrologiska lärosatser kan man unna sig att vara fri i associationerna och t.ex. notera att DEPRESSIONENS Saturnus är på väg att stiga i öster - Saturnus sämsta världsliga position enligt hinduisk astrologi - samtidigt som stora och lätta pengar - spekulationsnissarnas Jupiter - är på väg att sjunka ner i dödens (solnedgångens) väderstreck väster - Jupiter sämsta världsliga position. Och det är då de två Stora Ödespenslarna som samverkar till bilden av en riktigt klen period. 

Sedan kan man notera hur försvagad Skorpionascendentens härskare Mars är genom att vara fånge i just 12e förlusthuset (med den agerande Solen). Här finns också "demonen" eller rättare sagt den halshuggna Draksvansen som uppenbarligen inte desarmeras bara för att den ligger i ett ont hus. Jag börjar mindre och mindre lita på en del schablonregler som indisk astrologi förser nybörjaren med, tills dess han/hon är mogan att låta den egna intuitionen leda tolkningsarbetet...

Här är det viktigt att den giriga och blinda naturinstinkt Skorpionen och Mars representerar - en slags besatt fortplantningsinstinkt som Naturen består sina simplare kreatur med, att denna Mars inte bara står i förlusthuset utan att rollen som ond demon här spelas av Venus, pengarnas och jämviktens symbol. Venus är dessutom en illgörare för Skorpionen i öster eftersom blind drift i princip är som att säga "våldtäktsman" - driften fattar inte poängen med Venus intellektuella förspel! 

Och det blir värre eftersom den onda daimonen (här Venus) nu flyttar upp till 11e huset, det grekerna kallade den goda daimonen och som i modern tid blivit något slags idealhus. Här ser man så tydligt man kan önska sig hur USA:s vilda 1920-tal, tiden för börsklippare och stora och lätta förmögenheter är en följd av Ondskan som planterats i vår värld för att mänskligheten till sist ska lära sig om sitt eget mörker och byta ut sina själviska och giriga civilisationsmönster mot styresskick som är altruistiska och bättre anstår den verkliga människan som ännu på det hela taget inte har fötts till denna världen, men ligger förberedd i den eviga Idévärlden. Det är den mänskligheten vi förhastat döpt till homo sapiens, fast det ännu finns ytterst få tecken på att vi är ett vist släkte. Teknologins framfart snarare hotar att förstöra världen och alla släkten, ett hot den svenska staten, så uppbunden till sin heliga export och penningflöde naturligtvis blir sist av alla stater och reagera på. Sverige är en inkarnation av vad filosofen Hannah Arendt kallade "den banala ondskan".

Svarta tisdagens horoskop har med andra ord självdestruktiv förlust som verksam idé i idealhuset och det blir naturligtvis inte bättre av att det är Venus (den onda förlustdemonen eller bestraffaren av girighet) som disponerar den redan från början världsligt klent placerade Jupiter, spekulation och stora pengar på den pinsamt låga medvetandenivå vi nu diskuterar. (När Jupiter visar sitt rätta ansikte representerar den filosofi och religion och en levande medvetenhet om högre verkligeheter - det vi brukar kalla intuition.)

Kort sagt, hur man än kryssar genom det här horoskopet när västvärlden slungades in i 1930-talets Stora Depression som övergick i Krig för att NÅGRA ville få fart på den kapitalistiska ekonomin, är det svaga placeringar och återvändsgränder hur man än vrider och vänder på kartan. Att utfallet blev så extremt som det blev kan man naturligtvis inte säkert säga utifrån astrologin - en karta måste försiktigt tydas utifrån den verklighet som råder vid tiden. Det är därför svenska politikerhoroskop får så låga betyg - medierna riktar befolkningens uppmärksamhet åt fel håll för att medborgarna inte på allvar ska börja ifrågasätta den rådande världsordning Sverige så visionslöst och osjälvständigt följer med i.

*****

Svarta tisdagens horoskop dök upp som en liten utvikning under en granskning över morgonkaffet av den horribla finanskapitalisten Richard S. Fuld Jr som aldrig fick något straff för de tallösa amerikaner hans självberikande gjort hemlösa och utfattiga. Också Fuld är kommenterad på bloggen och det är i upptäckten att snart alla viktiga milstolpar i västerlandets pågående förfall redan astrotaggats som jag varvar ner som bloggare efter tio år. (Ockulta ögat som inledningsvis innehåll astrologi och lite annat smått och gått startade den 18 december 2008.) Det blev knappast några besökssiffror likt modebloggarnas men hej, vi är i arbetslinjens Sverige nu, landet där allt handlar om produktion och konsumtion. Gekås! Gekås! Överkonsumtionen har t.o.m. ett alldeles eget tv-program intill västerlandets nästa och sista sammanbrott.



2 kommentarer:

Fredrik sa...

Kreugerforskare anser att kraschen 1929 var orkestrerad för att knäcka Ivar, vilket ej lyckades. Den stora mordkomplotten 1932 lyckades. Ivar sägs vidare ha varit kontroversiell för bankeliten med sina stora lån till länder, vilka hade som villkor
att det ej gick till vapen

Seaward sa...

Tanken är spännande, jag vet att Kreuger var en formidabel Krösus i sin tid men kan för lite i ämnet för att kommentera.

En liten varningsklocka ringer här som när Rudbäck storsvenskt hävdade att Platons sjunkna kontinent Atlantis egentligen var Sverige. Spontant känns det en smula magstarkt att hela västerlandet kretsar kring vår lilla avkrok (eller våra Stora Män). Sådana tankar är mer typiska för primitiva folk i urskogen, vars uthuggna skogsglänta blir navet i deras värld och därför också färgar omvärldsuppfattningen! :-)

Men din övergripande tes - den diffusa intressegrupp intressenter som profiterar på krig eller på pengar - köper jag. Någon skulle kalla detta Klassamhället som idag mörkas av alla medier eftersom tidningsmurvlarna är så mitt uppe i sin egen inbillade resa mot någon form av ledarposition och status...