Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 9 september 2020

Peter Madsens sociopati bara slapp journalistik

U-båtskonstruktören Peter Madsen har erkänt att han dödade den svenska journalisten. Enligt Expressens plankning av Ekstrabaldet skyller han på att Kim Wall pillrade på knapparna störde ordningen i kapten Nemos undervattensleksak. 

Typiskt psykopatbeteende att skylla på den andra säger en röst med tvivelaktig psykologisk insikt. Givet mördarens Måne i Krabban, oceanens, hemmets och överhuvud slutna utrymmen är det betydligt mer troligt att se honom som för vuxen man med en småpojkes emotionella självinsikt. 

Kvinnan rubbar hans invanda cirklar i u-båten och eftersom den senare redan är hans kvinna (båtar och deras kvinnliga namn) blir hon därför ett akut hot - hon bedriver en cat fight mot hans u-båt. Månen i Krabban upplever hot mot egna reviret eller sina käraste sjufalt starkare än andra månplaceringar (kycklingmammeproblemet) och han tappar vettet.

Nu har jag skrivit om Madsens karta tidigare, men inte om hans själs orientering, horoskopets atma karaka. Jag har ofta noterat hur viktigt det är för Månen i Krabban att ha en stark solär ledare eftersom denna sinnelagsplacering är den renodlade irrationella själen alltid agerar instinktivt och ger reviret företräde. En stark Sol behövs för att ge mer än en vegeterande tillvaro (direktivet att leva och inte bara som plantan överleva).

Det är zodiakens lägst utvecklade "berättelse", den om naturens intelligensbefriade men inbyggda försvars- och överlevnadsinstinkt. Den ligger normalt så långt under medvetandetröskeln att man inte funderar över den. Kurr i maggen - hunger - går och åter något. Den irrationella själen är absolut rationell på sina egna villkor men vad antiken menade var att bara människan givits en rationell själ (förmågan att planera långt, till och med enormt långt) och att näringsnivå tillhör växtlighet som bara "vegeterar". Månen i Krabban kan bli passionerat idog och uthållig bara Solen driver den till något mer än "bara vara" (Dock kan Sol och Måne i Vattenelementet vara precis rätt i sjukvårdsyrken som räddar liv. I frågor om kroppslig rehab har förmodligen Eld en större roll.)

Krabban är på många sätt ett oansenligt tecken (mosvarande borgare som alltid lätt oroliga kryper in i sina skal till stadslägenheter och i tanken om att stadens "massa" ska skydda dem. Men samtidigt var det själva kärnan för allt jordiskt liv. Framåt 1a århundradet tog i princip alla västerländska filosofer exakt denna princip som sin grundprincip varpå allt annat bygger. Både platonister, stoiker och aristoteliker var eniga om grundprinciper som låter misstänkt likt den äldre världens djupare förståelse av zodiaken (långt innan den blivit något under- och medelklassen använder för att bygga falskt ego):

"Varje levande varelse älskar sig själv, och söker från födelseögonblicket säkra sin egen fortlevnad." (Citat från romaren Cicero, en stoiker, och hans De Finibus V.)

Notera att fenomen som självhat dyker upp först i den irrationella själen, som kan gå helt snett. Inga växter eller djur hatar sig själva.

Problemet är att Madsen har nästan den sämsta tänkbara atma karaka. Det är nästan så att Solen kniper den rollen i hela 29e graden av Skytten. Att ha den generiska atma-signifikator som personlig själsindikator hade varit bättre, även fast sinnelagsascendenten placerar Solen i 6e huset för Fienden och Olyckan. Livräddare skulle ha blivit ett bra uttryck eftersom Solens disponent är den Stora Välgöraren Jupiter som kniper den olycksdrabbade dör dödens käftar (Skorpionen).

Men Mars har nått maximala 30e graden i sitt tecken, och själv en antydan om vart själen strävar. Mars är tyvärr mycket klent placerad i Vågen ("detriment") och förlitar sig på tvåsamhet i tid och otid för att få något gjort. En distinkt men obalanserad impuls till parbildningar. Dessutom är hans talang för detta ohyggligt begränsad pga. oppositionen från senfärdiga Saturnus i ett egocentriska Väduren, en usel placering för den här planeten som bör representera en stor överblick (betydligt större än det egna perspektivet). Det är de här omständigheterna som får mig att gissa att det var en sjuårig grabb i vuxenkropp som dödade Kim Wall eftersom hon stökade runt i hans pojkrum. Det är klart att man kalla det sociopati om man har noll psyklogisk insikt. Men astrologin säger att han aldrig haft en vettig psykologisk mognad. 

Att atma karaka i Vågen sedan disponeras av Venus i hatets och åtskillnadens Skorpion gör inte saken bättre. Även Venus är i tekniskt skadat (detriment) tillstånd här så att den psykiska problemkombinationen av irrationella instinkt (Vatten) och rationalitet (Luft) inte drar jämnt. Som Ptolemaios hävdade under 2a århundradet är intilliggande tecken/hus isolerade från varandra och det är väl närmast förödande när det kommer till atma karaka och dess underliggande disponent. Jag menar, även i Västerlandet är den normala medborgaren omedveten om sin själ och föga intresserad av dem. Egot känns ju så verkligt. 

Men för Madsen är något verkligt fel redan från födelse, när själen dessutom är "avhängd" - från sin inre själ? Här räcker inte orden till. Och från hinduiskt håll hittar jag inga tips på hur man ska uppfatta en annan själ som bas för den egna. Vad är detta för entitet? Man kanske kan ta lätt på benämningarna och se mer tekniskt på saken: den själ som följde med på resan och livsupplevelsen "Peter Madsen" hade avsevärda problem, det är bara det hans astrologiska ingångsvärde säger.


Inga kommentarer: