Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 23 september 2020

Lider Amy Conney Barrett med Rättvisans varje nederlag?

Mest för att se om tidigare intryck att juristers horoskop ser ut som Fan själv fött fram dem, granskar jag Amy Conney Barrett som seglat upp som tänkbar ny domare i USA:s Högsta domstol. Och visst haglar det av ofördelaktiga placeringar även i detta - förvisso ett sinnelagshoroskop enbart, i brist på tid. Utsikterna att bli vald till positionen framgår inte av en månascendent, men visst kan människor med brinnande äregirighet avslöja sig redan ur sinneslagsperspektivet!

Mängden märkliga placeringar skyller jag, nu som tidigare, på att människor i kamp med brottslighet rimligen måste ha lika solkade horoskop som förövarna i linje med devisen "it takes one to know one", med den skillnaden att de som väljer att upprätthålla Lagen har valt annorlunda är lagbrytarna.

Ömsesidig reception mellan planetära vännerna
Venus och Saturnus. Luft och Jord i förening
stärker individens RATIONALITET.

Hinduisk astrologi menar att ett sinnelag i intellektuella Tvillingarna har ett gott läshuvud och dras mot filosofiska frågeställningar, till vilka naturligtvis tillhör ämnet Etik. Hinduerna menar, mycket snarlikt några av den grekiska platonismens mer dunkla uttryck att Lagen är ett platoniskt paradigm som i princip motsvarar den naturliga lagen som, när begåvade människor upptäckt lagbundenheter i världen inser att detta är yttringar av en högre gudomlig Lag. Det är naturligtvis intressant att den här konservativa och garanterat kristna juristen har just den gudomliga Lagen som opponent till "läshuvudet" eller psyket i Tvillingarna. Oppositioner mellan positiva (drivande) tecken kan ses som stimulerande och utvecklande: här är ett vetgirigt sinne som ser Jupiter/Lagen som en sparringpartner.

Men för Tvillingarna är faktiskt Lagen/Jupiter en "verksamt ond" faktor och förklaringen kan vara så enkel att tecknet är amoraliskt och upplever sig fritt så att  bindande lagar alltid hämmar det merkuriska tecknets tankefrihet. Man påminns om att Tvillingarnas naturliga kommunikations- och intellektshus, det 3e är ett "ont men förbättringsbart" hus enligt hinduerna. 

Men för ACB:s sinnelagsascendent är det inte längre Jupiter som representerar den gudomliga Lagen utan härskaren till det 9e huset, dvs Saturnus, som annars står för människans lagstiftning och samhällsstrukturer (maktfördelning, ev. klassindelning m.m.). Och här börjar mysteriet direkt: om sinnet opponerar eller lär sig av en defekt Jupiter i härskarläge, är detta den korrupta kapitalistiska överheten (Jupiter = de stormrika) som hon minglar med eller t.o.m. dömer i mål mellan stridande rikingar/storföretag? Vad säger då den verksamma lagplaneten i förlorande 12e huset? Att hon lider varje gång gudomlig & världslig lag kommer till korta. Varje gång HON SJÄLV FÖRLORAR ETT MÅL? 

För här är ännu ett mysterium: Saturnus äger Solen i legalistiska Stenbocken, men den står också i ett av de onda husen, det 8e för korruption och död. Kan detta vara en indikation om att "vilja sätta dit korrupta gärningar? Äregiriga (måttlöst så) Rahu med Solen i onda karmans 8e blir måhända hur juristens sinne uppfattar lagöverträdare. Ja, frågan är om hon uppfattar dem alls, brottslingarna står i inkonjunkt till hennes psyke, vilket när brytningen inträffar mellan Måne och Sol innebär en kuriös dubbelsidighet i naturen. Hon är en spirituell kommunikatör bland vänner och i hemmet (Månen) men visar upp en mycket mörkare sida i ämbetet (Solen).

Nästan allt utspelar sig i horoskopets dunkla eller problematiska områden, och Venus i 9e huset för samvete (och den paradigmatiska Lagen) tycks mig en alltför svag planet för att avgöra något. Men säg så här: Venus empatiserar med 9e religions- och samvetshuset och hon känner starkt med Saturnus när denna kommer till korta i 12e huset för "samhällets förlorare". Det kan också tyda på att hon känner starkt för de svagas rätt i samhället, även om Månens opposition mot de korrupta rika (ond Jupiter) instinktiv drar henne mot helt andra - och mer inkomstbringande - brottmål.

Viss lösning på tolkningsproblemen ges av den ömsesidiga receptionen mellan den exekutiva domarens Saturnus och dess disponent Venus. Detta knyter stenhårda band mellan "samvete" och "förlust" och här ser åtminstone jag hur en konservativ människa lider ända in i själen av vår tids orättfärdighet. Tolfte är ett starkt empatihus (bra för sjuk- och själavårdare) och detta tyder på ACB:s starka engagemang i lagfrågor - särskilt som Solen verkar på basis av legalistiska Saturnus. Gissning: jag har bara sett några rubriker och letat upp födelsedagen utan att läst om henne. Men jag skulle gott kunna tänka mig att detta horoskop betecknar någon som är för dödsstraff.

Intressant i sistnämnda fråga är att med eller utan födelsetimma blir våldets och omoralens planet Mars är horoskopets atma karaka. Denna tar därför över från Solen som "själens indikator" och nu visar sig att sinnelaget alltid ruvat på 10e husfrågor eller på ren och skär makt. Nu är också Mars både en naturlig illgärningsman och för Tvillingarna dessutom en verksam illgörare. Den här gången beror det på att Tvillingarna är en logisk och rationell varelse, en handelsman och räknenisse. Mars å andra sidan, är helt laglös och står för impulsiv aktivitet. Tvillingarna är alldeles för slipade för att ha någon behållning av människor som inte ens följer tankelivets regler och i synnerhet inte när Mars står i den Irrationella Själen, eller Vattenelementet. 

Juristens atma karaka är sannerligen ett mysterium! Är det vad hon vill: ta makten och agera ut som en emotionell vettvilling från maktposition? Det är nu ett födelseklockslag skulle kunna vara till nytta. För om AK befinner sig i t.ex. 6e huset för Fiender, blir budskapet helt logiskt: hon vill sätta efter Fiender som kan beskrivas med Mars. Med Lilla Illgöraren i 6e gäller det juridiska tecknet Vågskålarna i öster, ett tecken som eftersträvar balans mycket passande för en rättvisans företrädare. Dessutom förblir Mars "verksamt ont" när Vågen har ascendentposition. Men allt detta är förstås bara gissningar. 

Ett intryck kvarstår dock: atma karaka är av så pass förråat slag att det kanske är som jag spekulerade kring förre svenske överåklagaren Stetler. Sälen har gjort en vända som brottsling i tidigare liv och nu tar i så den nästan spricker för att jämna ut sin natur genom att välja juridiken.


Tillägg.

Nyfiken på vad den här katolska juristen stod i frågan om dödstraffet (jfr katolicismen och abort) googlade jag fram en profil som jag detta:

[At the hearing]  She acknowledged that, if she were instead being nominated to serve as a federal trial judge, she “would not enter an order of execution,” but she assured senators that she did not intend “as a blanket matter to recuse myself in capital cases if I am confirmed”.

https://www.scotusblog.com/2020/09/profile-of-a-potential-nominee-amy-coney-barrett/

I lägre befattning än den nu aktuella skulle hon alltså inte beordra dödsstraffet, men nu, hungrig på en topposition och lagom inställsam, och bedyrar att inte personliga åsikter kommer att påverka. Hon är redo att avrätta mot sina personliga övertygelser. 

Vad gäller  horoskoptydningen blir man inte mycket klokare av detta besked. Livet/Solen i dödshuset "ägda" av Liemannen Saturnus också i ett dödshus. Det här verkar vara samma sort undanglidande ordvrängare som man ofta associerar med lagens moderna utövare...


Inga kommentarer: