Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 18 september 2020

Motormagasinet Top Gears anonyma testförare

 


Efter ett liv med minimalt inflytande från Dumburken blev man gammal nog att få uppleva den degenererade svenska statens dekret att alla medborgare måtte delta i finansieringen av schlagerfestivalen och dess årliga 48 deltävlingar. Efter att sextio år in i livet köpt min första tv undersöker bloggaren nu vad man får för sina skatteinbetalningar. Många kanaler bygger helt på omtagning av gammal skåpmat. Sånt folk har levt och dött med under årtionden. 

Nyligen insåg jag att de tre åldrande programledarna i brittiska Top Gear stod för prima underhållning vare sig man är motorentusiast eller inte. Inte minst för deras distinkta karaktärer och småtjafsande, engelsmännen har en smartness i sitt "banter". Men säg den glädje som varar. 

Nyss övergick repriserandet till senare säsonger och den nya trion med Matt LeBlanc (Joey från Vänner) var helt slätstrukna i jämförelsen. En ny och hetsig bildklippning och steril grafik visade också att serien börjat uttrycka i vår psykotiska samtid. Inte värt att lägga tid på, men det är bara en tidsfråga innan dessa eviga reprissändningar startar om från säsong 1 igen så att men kan ha kul med syrliga trion Jeremy, James och Richard.

Tv-seriens testförare "The Stig" som det gjordes så mycket av, "outades" 2010 enligt IMDB.com och visade sig vara en känd brittisk racerförare vid namn Ben Collins. Han hade en mer aktiv roll än att bara köra ett varv med testbilar eller instruera Top Gears celebritetsgäster hur att ta en kurva snabbt. Han var själv något av en regissör och "koreograferade" de varjehanda bilarnas färd. Och det tände mitt intresse, hur vidöppet måste inte ett medvetande vara som ser filmiskt på tre bilar i storslagen natur (Top Gear måste ha haft en väldig budget som fraktar exklusiva bilar över hela världen för att köra runt dem i avlägsna delar av världen.)

Ben "The Stig" Collins karta gör ingen student av astrologiska koder besviken. Klockslag saknas men det är en nymåne med både Sol och Måne i den regisserande Saturnus tecken Vattenbäraren. En nymåne är en så koncentrerad "medveten i nuet"-faktor att bara den passar för en racerförare. Symboliskt (som alltid) blir Månens reflektionen av det kognitiva Sol-Ögat närmast ögonblicklig och typen gör sig bra i situationer som kräver reflexer. Men både Sol och Måne behärskad av Saturnus? Känd i Indien som Shani, "Den Långsamma"? Hur går detta hop?

Svaret ligger i härskarens egen berättelse:


Inte bara ligger Saturnus i sitt kanske mest lättfotade tecken, med Vattenbäraren samstämmiga Lufttecknet Tvillingarna (kommunikationer, rörelse), men eggas dessutom av oppositionen från rent fartfyllda och äventyrslystna Mars i Skytten: svart Eld (destruktiv) i ett ljust Eldtecken. Naturligtvis kommer motorsport från de mörkare delarna av det medvetna universum och fossilbränsle är inte längre politiskt korrekt. 

Den äldre ledartrion vältrade vällustigt och verbalt i hur fel de låg i tiden som älskade bensinslukande monsterbilar utan några av nutidens fega säkerhetssystem som it-fascister utvecklar för att ta alla myndighet och ära av människan. Teknokratin gör livet lättare och till sist förlorar människan alla sina roliga excentriciteter och blir själv en robot...

Merkurius är viktig att studera för framförandet av ett motorfordon och även en nymåne ger två av hinduernas tre ascendenter så verkar 12e-husplaceringen inte riktigt stämma: detta är ju ett martyrskapets eller förlusternas hus som bara matchar en racerförare om man ser placeringen som "risken att invalidiserad" eller omkomma i en olycka. (Olyckor ses i 6e huset och 12 speglar 6e,  hospitaliseringen eller än värre som konsekvensen av en olycka.)

Men Merkurius disponent är ju (återigen) Saturnus, och den planeten befinner sig i lättsamma Tvillingarna och i det lekfulla och tursamma 5e huset. Motorsport medför risker (vilket inte minst Olyckans Mars i opposition till lekfulla huset omvittnar) men den här mannens merkuriska intellekt har en fenomenal uppbackning i sin tursamt placerade disponent. Här uppstår dessutom en ömsesidig reception när båda gästar den andras hemmatecken och det intensifierar relationen mellan lycka och förlust. Men riktigt känner hur adrenalinet strömmar till i det här horoskopet som lever i Vattenbäraren/Saturnus mycket medvetna och väloganiserade intellekt. 

Intressant är också att Collins i så många år valde att vara anonym. Men jämför estradören Solen-i-Ljonet med Solen-i-Vattenbäraren. Den första vill glänsa (eller faktiskt prestera) individuellt. Vattenbäraren intar lätt andrapositionen utan att behöva dra uppmärksamhet till sig själv, men är förmodligen t.o.m. en viktigare bidragsgivare för helheten än centralfiguren som är fokus för massornas beundran. 

Solen i Lejonet är pur EXISTENS "Jag Är" medan denna livshetta utvidgar sig (och svalnar av) tills dess att ett omgivande luftrum uppstår. Det är i denna omgivande Luft gamla tänkare (och astrologer) sett Guds intellektiva verksamhet. 

Utvikning. Gud är inte "intellektuell" utan den i svenskan ovanliga böjelsen på substantivet intellekt. "Intellektion" - det intellektiva Intellektets verksamhet - saknas också i vårt av ateism och materialism svårt begränsade språk. Alltså är det gudomliga i sig intellektuellt till dess väsen, med det tillägget att alla tankar existerar samtidigt i det gudomliga medvetandet (Nous). (Tid tillhör en lägre verklighetsnivå och där råder inte intellektion annat än i seriella tankar - precis som de 12 tidsåldrarna kan ses som tolv tankar som (för oss) tar rejält lång tid på sig att formuleras.)

Även om den kombinerade sol- och månascendenten kanske inte representerar Collins fysiska närvaro i världen (som kropp), så säger den en hel del både om hans kynne och solära aktivitet. Det är en handlingsmänniska (nymåne) men som processar ansenliga datamängder via sinnena och har med Jupiter och Venus i 1a huset en fantastisk kompositionsförmåga - här är då den artistiska regissören i honom. Båda Välgörarna skapar också den "feminina" följsamhet som behövs för att köra snitslad bana. Visserligen är med stor säkerhet den verksamt onda Jupiter horoskopets atma karaka (själens signifikator) men en Jupiter som degraderat från filosof eller präst till "klippare", "chanstagare" eller "guldgrävare" passar perfekt in på en racerförare. 

Även om en dålig Jupiter kan bli snuvad på konfekten, alltför chanstagande och hoppfull, så räddas den här kartan av ett intellekt i tursamma 5e huset. Det finns inget så bra korrektiv som ett intellekt som står bortom passionerna. Tvillingarna är en del av Sattva Guna, någon som bygger sitt tänkande på hårda data eller sann kunskap. Jupiter som verksamt ond kraft sysslar med övertro eller rena chansningar och når inte den goda Jupiters sanna intuition, men man kan gott tänka sig att något av Jupiters fulla kvalitet ändå kommer igenom i Collins fall: den har välgöraren Venus vid sin sida. Astrologin blir till sist ett enda jämkande av åsikter där ofta nog ytterligheter trubbar av varandra...

Det sista som är spännande med Collins karta i den här bloggens synkretism är att se 11e huset som grekerna gjorde: som "den goda daimonen" som alltid - enligt hinduerna - är en verksam illgörare ur ego-/ascendentperspektivet. Jag har sedan bloggens omstart sökt harmoniera dessa till synes oförenliga traditioner med den egentligen självklara insikten att ego/kropp är ett uselt och fallet tillstånd för själen att befinna sig i och när "högre intelligens kallar" vänder sig enkelt folk bort och fortsätter träna sina kroppar och sminka sina ansikten som om de var eviga i sin kroppslighet. Men i racerförarens fall kliver den goda ängeln ned i hus 1 och här är det alltså den "verksamt onda" Jupiter som är den goda ängeln. 

Denna goda daimon är ond bara för att den vill spräcka Vattenbärarens svaghet: att vilja kontrollera och spela herre på täppan. Jupiter introducerar här ett chanstagande moment i Ben Collins hjärta och sinnelag och påminner honom om att en 100% systematisk människa är en död robot, en AI-typ, en IT-fascist! Den goda daimonen vill vara "ett osäkrat vapen" i racerförarens liv. Sällan har man sett en högre intelligens så nära (men ibland slitsamt) inblandat i egots utblick och värderingar som när den goda ängeln sjunker ner och kräver sin röst på egomedvetandets nivå. 

För den som kan läsa graden av godhet ur en människas ansikte syns tydligt att Ben Collins är en mycket god människa, och Nymåne plus båda Välgörarna i 1a huset måste göra honom till en av Storbritanniens stoltheter i den andliga världen. Typiskt att de bästa bland själarna gärna gömmer sig eller väljer obskyra roller. Redan Platon hävdade detta som någon slags högre naturlag. Låt avskummet välja makt- och politikerroller - de själarna har knappt lärt sig de första bokstäverna i alfabetet och rusar efter exakt de meriter den av Satan dominerade lägre verkligheten stundligen hyllar genom medierna. 

Åtminstone i västvärlden. Andra civilisationer på Jorden just nu kan representera själar på ett betydligt högre kollektivt utvecklingsstadium. Vad om t.ex. en enkel men helt avskild civilisation infödingar i Amazonas urskogar? Det kan vara själar så rena att västerlänningen bara kan mörda dem i sin egen låghet, med sina skogsskövlande, kapitalistiska strävanden.

När jag såg nyheten (AB) att späckhuggarna börjat attackera båtar utan för Spaniens och Portugals kust sistlidna sommar tänkte jag bara: "Naturens Hämnd". Djurarterna har till sist - med sitt globala bestånd dödat till 70% av människans härjningar - äntligen börjat fatta vem deras Fiende är. Späckhuggarnas signal till båtarna var: er sort är inte längre välkomna på våra vatten.

I den femte massutrotningens tid kommer människans art att ingå. Ben Collins må vara en bra själ med brittiska mått, men också han tillhör "de onda jupiterianer" som visat de framfötterna. Av samma kaliber är Sverige enligt nationalhoroskopet. Här står den onda Jupiter i tursamma 5e huset så att landet har en tendens att släppa sina förbrytare fria utan åtgärd. Som lagbokens arketypiska förlaga avslöjar den onda Jupiter i Sverige att det är 5e huseliten som favoriseras av en lag som är skriven så illa att maskorna är vida och låter de skyldiga slinka igenom. Se bara Telia-chefen som kom utan trots mellanhavandena med Uzbekistans elit.

Så i den yttersta analysen verkar allt bli en enda moralisk gråzon. Ben Collins har obetydligheter som intelligens, koreografisk talang och stor överblick. Men han är samtidigt ett motorfreak och älskar nerven i farliga sporter, men inte mer än att han känna Stenbockens/Vattenbärarens saturniska känsla av kontroll inför situationen.

Hans "högsta goda" (hus 9) är känslan av harmoni med sin omvärld (Venus) och inte ens chanstagaren Jupiter kan helt förta att det är den goda Venus som påverkar honom att hålla sig kvar på vägen istället för att slira av. I vissa horoskop når den yttersta godheten inte från hus 9 ned i horoskopet och individen blir helt samvetslös, men detta är en väl integrerad karta med mängder av "internkommunikation" mellan planeterna. 

Så även om tiden runnit ifrån västerlänningarna fanns det ändå partiellt goda individer, även om de i den större bilden var passiva medhjälpare till västerlandets undergång och slutliga fall in i en ny och skönare värld.


Inga kommentarer: