Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 11 september 2020

Atma Karaka - själens symbol

[Inlägg från 7 okt 2011 ompublicerat med tillägg.]
 
Intressant indisk text om själens indikator, Atma Karaka (ofta sammanskrivet på indiska sajter), men en smula svårläst pga. den halvdana engelskan och enstaka pedagogiska bakvändheter. Dessutom en "lektion" i en serie, så ett och annat begrepp används som förutsätter en bakgrund. Men värdefullt ändå. Skärper man sig och använder allt man vet om hinduismen, anar man flera av sammanhangen.

Bara en mening som prov (i översättning):
Genom att förstå betydelsen av begreppet Varahamihira ... för konceptionsögonblicket, förstår vi att inflytandet från samhället och föräldrarna med mera, på barnet, är obetydligt. Atmans (själens) natur är redan definierad av (själens) förflutna karma.
Det här bryter jag loss från den korta artikeln. Viktiga punkter (i översättning) för analysen av Atma Karaka (planeten med högsta gradtalet i horoskopet):

1. Signifikationer och andra egenskaper hos planeten som är Atmakaraka.

2. Husen som behärskas av Atmakaraka.

3. Huset där Atmakaraka befinner sig.

4. Huset/-en vars Atmakaraka är "Naisarghik karaka" (?)

5. Statusen hos Atmakaraka i relation till värdtecknet.

6. Kopplingen mellan Atmakaraka och de planeter som kan vara kombinerade med den eller i aspekt.

7. Positionen hos planeter och hus ur Atmakaraka-ascendentens perspektiv i horoskopet (dvs. signifikatorn räknas som hus 1 i ett alternativt horoskop). Den här ascendenten är känd som Karaka lagna.
 
8. Bhava Arudhas associerade med Atmakaraka eller de som styrs av den, med mera.
 
(Vid kontroll april 2018 har tyvärr bloggen raderats. Synd, det var högklassig information.)

http://ahimsazr1.wordpress.com/atma-and-atmakaraka-planet/
 
 
*****
 
Tillägg 200911
 
Jag förstår nu varför den djuplodande hinduiska referensen försvann: En granskning av nätet visar att det på tio år förfallit totalt. Överallt har kommersiella sidor med samma standardtexter poppat upp och astrologer gömmer sina lektioner bakom betaldörrar eller säljer kurser till hiskliga priser. När den här bloggen öppnade 2009 fanns det fantastisk kunskap som människor delade med sig. Så är det inte längre.
 
 
 
Den här länken såg dock initialt lovande ut: 
 
 
Hittar en sajt av en mindre än erfaren brittisk student av Joytish. Han tycks ha sysslat med västerländsk astrologi utan att förstå varför hans "klena" Merkurius (fallen i Fiskarna) som dessutom befann sig i ett svagt hus definierade så mycket av vad han sysslade med. Men efter efter att ha upptäckt den hinduiska atma karaka-doktrinen insåg han att det var hans atma karaka som var nyckeln. 
 
Resonemanget är grötigt: han förefaller beskriva sin Merkurius som klen enligt den västerländska metoden, men den är normal i Väduren i enligt tropisk zodiak. Uppenbarligen bevisar han i sina ofullständiga deklarationer hur väl den sideriska zodiaken faktiskt fungerar genom att vara blind för sin haltande logik. Han uttrycker en svag och fallen Merkurius först efter skiftet till den sideriska zodiaken. Hela inledningen andas av ett rörligt intellekt. (Tur att han hittade Jyotish - läran som rensar sinnet från skit!)

Sidans merit är att redovisa några tips om "själens signifikator" beroende på vilken den är. Men när kommunikatörs-Fisken berättar att atma karaka är den planet som visar var själen mest uppehållit sig i tidigare liv och därför bör vara en rejäl talang, matchar det inte alls nybörjarboken Light on Life som han direkt därpå nämner. 
 
Jag har läst den två gånger och deFouw & Svoboda förklarar att AK betecknar "själens åtrå" - och åtrå eller "begär efter" indikerar just avsaknaden av sådan talang som man redan lärt sig gång på gång genom liven!
 
Men webbsidan citerar mer och när en aktad guru säger att AK är "konung bland planeterna". I det ögonblicket är jag beredd att köpa idén att den står för den mest förvärvade kunskapen av vad de åtta planeterna (inkl. Rahu) nu representerar...
 
Men nybörjarsidan berättade något (från annan källa) som saknas i Light on Life:
 
DEN STÄNDIGT BACKANDE RAHU ges här specialregeln att dess värde vid bedömningen av vem som är Atma Karaka måste göras efter "Rahus gradtal minus 30". Först därefter kan man bedöma om denna besynnerliga planet är en kandidat till AT-titeln. Förutsatt att inte det råder oenighet även om denna lärosats!
 
Men det gör det uppenbarligen, redan Wikipedia motsäger:
 
"Since the lunar nodes naturally moves in a retrograde/backwards movement, apply the exact minutes and seconds of the lunar nodes and do not inverse it. Same thing has to be done when the five planets namely Mercury, Venus, Mars, Jupiter and Saturn are in a retrograde movement."

 
*****
 
Att källan som pekar ut Rahu som "kungen bland planeter" rimmar otroligt illa med dess fundamentala natur som en av illgörarna (den är en eklipsskapande demon för guds skull) blir ännu ett huvudbry när man väljer hur man ska se på på noderna.
 
Jag tycker mig fått begripliga resultat gemen att betrakta dem som illgörare, men så ska man inte glömma att Rahu bara kanaliserar och förstärker värdtecknets härskare. Och om denna härskare bakom Rahu på alla sätt är stark och bra, då lyfter individen mot skyarna i sina företag - gudabenådad som det vill synas.
 
Till och med denna regel om specialfallet Rahu är betydligt mer sofistikerad än sidans citat om "Rahu som kung bland planeterna". Vore den kung skulle den inte vara variabelt ond eller god beroende på vad den förstärker! En kung är per definition något gott. Eller? Faktum är att bloggaren citerar en ledtråd men låter bli att analysera fortsättningen om den "dåliga kungen" eftersom hans eget horoskop passar in på den beskrivningen. Dålig på "Merkurius" och men just därför har själen åtrå till detta ämnet. Då är vi tillbaka vid Sideriska siktets ursprungliga förståelse, den om AK som "själens åtrå"...
 
 
PS. Rahu som "konungen bland planeter" - se 9/11-horoskopet: Rahu i Tvillingarna i makthuset (10) och husets ägare Merkurius stigande i öster i sitt upphöjda läge i Jungfrun. Det enda sättet man kunde tolka detta är som att terroristerna hade rätt - de markerade mot USA och visade att det fanns en ny kung i stan... 
 
Nu hade den kartan visserligen Solen (kunga- eller auktoritetsmotivet) som AK, i den mån man kan tala om att Tiden själv har någon själ (mycket tveksamt). Men det går att ta den kartan till grund och fungera mycket om civilisationer som filterbubblor där de inom bubblan inte förstår sig själva eller vad de står för.


Inga kommentarer: