Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 8 september 2020

Är de 40 brottsklanerna bara en myndighets fantasi?

Något med polischefens avslöjande om de 40 brottsklanerna i landet lämnar en vag känsla av mytisk fabrikation. Och nog är det fantastiskt hur vår dekadenta räknenissekultur lämnar de hängivna omedvetna och exponerade för angrepp inifrån det egna psyket, inifrån en värld av "arketyper", fantasier som dikterar det man ser i världen. Ja, t.o.m. demoniska väsen kan få fritt spelrum för de allra mest omedvetna. (Ja, andemakter - spöken - kan styra resultatet för räknenissar innanför sina skygglappar!)

När jag började tänka närmare på saken är det uppenbart att svenska poliskåren ser sina brottsliga byten via mytiska föreställningar. Låt mig ge tre exempel:

  1. Ali Baba och de fyrtio rövarna - känd saga från Tusen och en natt. (Wkipedia)

  2. Den judiska numerologin har lämnat avtryck i Bibeln. Judarna var precis lika intresserade av numeriska representationer som arabiska terrorister som väljer viktiga datum till attacker: "What does 40 mean in gematria (judisk numerologi)? The gematria of the Hebrew letter מ The number of days the spies were in the land of Canaan. Years in the desert—a generation. Days and nights of rain during the flood that occurred at the time of Noah."

    (Svar från Googles första träffsida på en väl vald fråga. Jesus 40-dagar långa fasta i öknen där Satan kom in i hans medvetande är en parallell till judarnas ökenvandring. För frågan huruvida polisen fått Satan själv i sinnet eller något obetydligt spöke som stör - se tidigare resonemang om Löfving.)

  3. Det tredje exemplet är nästan roligast och var den första jag kom att tänka på. Från den konfucianska härskarmanualen I-Ching beskrivs alla de "positioner" som anses centrala i furstespegeln och kosmologin. I yngre år använde jag på lek bokens 64 kapitel som numerologiska omen i vardagen - bröt för skojs skull ned fyrsiffriga dörrkoder och noterade "karaktären" hos personen jag jag besökte. Bara trams förstås, men se vilken grundtanke kineserna knöt till situation nummer 40:



Tecknet XIE indikerar ett "uppnystande" av ett svårt statligt problem, som inbegriper kriminella element som motsätter sig statens maktanspråk! 

Det kinesiska systemet har sex undernivåer, och när jag jämför alla 64 situationer inser man att detta är en kosmologi som är utarbetad i sådan detalj att en motsatt kombination av Yin och Yang-energierna till den under inspektion exakt motsvarar en spegelbild, illustrerad med en allegorisk situation från verkliga livet. Det är upp till läsaren att med skarp närvaro förstå de spegelvända principerna och är den ena oklar kan motbilden skänka mer förståelse. 

(Motbilden är här JIA REN, Familjen som sinnebild för, tja en familj med alla roller väl utförda från rätt hierarkisk position, eller ett välstrukturerat samhälle där gammelfar är högsta auktoritet. Kineserna vördade som sagt de gamla i ställt för att som den laglösa svenska staten spotta på dem och förskjuta dem.)

Detektivens eller polismyndighetens "uppnystande" av något subversivt element (Ali Baba och de fyrtio rövarfamiljerna) är således bara en liknelse till en faktisk situation där den osynliga Principen XIE sägs verka, även om allegorin i det svenska fallet stämmer bokstavligt. 

Naturligtvis måste härskaren förstå situationen på dess principiella nivå inkl. de sex olika schatteringarna. Hade Sverige varit ett land som hedrat visdom, istället för att frysa ut människor från arbetsmarknaden vid "40" och hedra imbecilla gamla ideal om ungdom och styrka (inte olikt Hitlers och Mussolinis program). 

Principen XIE når sin upplösningen i sjätte och sista aspekten. Här är tyske prästen Richard Wilhelms översättning och kommentar (översatt från tyskan av Carl Jungs översättare Cary Baynes):

"Prinsen skjuter mot en hök på en hög vägg och dödar den. Allt är nu till gagn."

Wilhelm: "Höken på den höga muren symboliserar en mäktig underhuggare i hög position som blockerar Förlossningen [alternativ översättning av tecknet XIE]. Denne motsätter sig [sannfärdighetens] inre inflytande eftersom han är förhärdad i sin ondska [eller kriminalitet]. Han måste med kraft avlägsnas, och detta kräver lämpliga verktyg."

I andra av principens delaspekter nämns tjuvar och banditer rakt ut, men själva upplösningen pekar lustigt nog på precis det polischeferna inte vill tala om: att kriminaliteten går ändå in i regeringen, "mäktig underhuggare i hög position".

Som synes är Polisens senaste utspel för att driva igenom den nya it-ålderns fasciststat som hämtad ur en handledning i hur man konstruerar en sägen, även om textsamlingen i antiken naturligtvis vördades som uppenbarad sanning om hur verkligheten alltid följer någon av ett antal identifierade situationstyper.


Inga kommentarer: