Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 2 september 2020

Löfven - krishanteraren


Ville bara för blogg och eftervärld dokumentera detta statens försök att genom pressutskick skapa en illusion av att det fortfarande finns en kapten på skutan.

När den här marionetten tillträdde såg jag en del godhet i horoskopet. Åren har nu gått och frågan är om något mer kan sägas, alltjämt utan födelseklockslaget.

Den här gången frångår jag månascendenten och väljer soldito för en (visserligen inte slutgiltig) antydan om handlingsmannen, ledaren, intellektet Löfven.


Ser det väldigt enkelt ut i kartan, är det ofta så också i verkligheten. Ur det solära perspektivet presenterade sig Löfven för folket som Bortbytingen och vann på det massor av sympati, till en början. 

Den ömsesidiga receptionen mellan härskarna till Modersprincipen Krabban och Barnet Väduren (Måne och Mars) är det definierande draget, utan bara för bardomen utan för hela Löfvens ledarskap. Han gömmer sig bakom den frånvarande mammans kjolar (Månen är här "halshuggen"/Ketu så att alla kan se Löfvens egen resning).

Charles Carter, den brittiska astrolog genom vilken jag halkade in på ämnet, hade så många exakta iakttagelser även ur den hinduiska zodiakens perspektiv, att jag undrar om han inte bara skrev rakt ur intellektet, bollande med principerna. För det han beskriv var den tropiska zodiaken och i allmänhet avvikande placeringar. Ibland har jag undrat om han inte i smyg använde den hinduiska zodiaken men skrev för den tropiska zodiakens publik, väl medveten om att majoriteten saknade urskillningsförmåga att se finten. Han försöker, när allt kommer omkring, lansera en hinduisk prognosmetod i en gammal glömd bok från 1920-talet, så han kan inte ha varit omedveten om skillnaderna...

I vilket fall säger han så här om kombinationen av Eld-Väduren och Vatten-Krabban i en bok från 1947. Mer av yr kortänkthet än med en ömsesidig reception mellan psyket/Månen och aggressionen/Mars blir det knappast. Det är inte en aspekt som gynnar distanserat eller komplext tänkande. Den handgripliga typen med tillfälliga kollapser in i självömkan eller sentimentalitet ligger betydligt närmare Löfven i Carters spann:

Himlakroppar i Eld i rät vinkel till kroppar i Vatten alstrar stor styrka, t.o.m. våld, och är potentiella källor till tragedi. Likväl ser man den ofta i horoskopen för framgångsrika och begåvade människor. Benägenheten till överdriven känslosamhet kan antingen virvla upp och övergå i ohanterbar vrede eller också uttrycka sig som den dygdiga människans indignation. Den kan också degenerera och blir till ren sentimentalitet. Väduren i mix med Krabban representeras av ... [här följer ett antal gamla exempel nu glömda utanför England och troligen aldrig ens kända i Sverige]. Man kan kalla Väduren/Krabban för "den skränande stormfågelns kvadratur". 

(Essays on the Foundations of Astrology, s.80)

I vårt fall är det Löfvens sluddrande och osammanhängande grammatik (stormfågelns snattrande) som avslöjar att han ständigt verkar utanför sin komfortzon, i överhettat tillstånd.

Ur Solens eller intelligensens perspektiv är det därför inte lyckosamt att det 3e huset som står för grammatik och logik är uppblåst av en OND JUPITER. Kartans allmänna överhettning och dominansen av en Jord/Vatten-typ (jfr vapendragaren Mikael "Brunkolaffären" Damberg) i intellektets och räkneförmågans sektor visar att detta är näringslivets tjänare och inte den arbetande människans vän (någon sådan vän förefaller inte finnas i det här landet). Löfven är ett sladdbarn till Ekonomisterna. Men det har väl de gångna åren visat tydligt nog. 

Kort sagt: Här finns inget att hämta för den som är nyfiken på Sveriges framtid.



Inga kommentarer: