Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 september 2020

Åkesson justitieminster? Clint Eastwoods dödsskräck. En cigarr.

 

Clintan dyker upp halvvägs in i texten

Antingen har Jimmie Åkesson en udda humor eller också är han småt korkad som ens fantiserar om rollen som justitieminister. T.o.m. i en borgerlig regering är detta alltför avslöjande för den genomsnittliga borgaren som inte utan anledning valt att bo i skyddet av den stora stadens ringmurar, ständigt oroliga och i ytterligt behov av "starka män".

Jag photoshoppade professionellt (nja...) bort glasögonen för att kolla en sak... Ett är säkert: ju förr Åkesson dumpar Hitlerfrisyren, desto förr kommer han att släppas in från kylan och övertyga svenskarna att han gjort upp med sitt nynazistiska yngre jag. Så lättlurade är nämligen svenskarna att de går på ytan även i viktiga frågor.

Men seriöst, skulle han klara en av de viktigaste ministerrollerna? Alla makthavare kan sorteras under "Saturnus" som just makt eller auktoritet. Om man placerar Saturnus i hus 1 som subjektet, kommer man i närheten av den klockrena bilden av Saturnus "upphöjd" i rättvisans tecken Vågskålarna (Justitia - här tempereras Saturnus hårdhet med Venus kvaliteter)?

Händelsevis placerar sig Venus andra tecken, Oxen, i 10e makthuset - ingen slump då Åkessons Sol då placerar sig där. Är det hans livsdröm? Makt, ja, men så långt som till specifikt Justitieminister vore att övertolka. Oxens förmåga att förstå rättvisa ligger på ett jordnära plan: den ser saker i kronor och ören. Men en Justitieminister måste ha förmågan hos typ Venus-i-Vågen, ett Lufttecken som representerar fallenhet för de bakomliggande osynliga principerna. Man kan inte sätta en kassörska på denna post, det förstår säkert alla utom Åkesson själv.

Ett är säkert, vilken maktposition han än söker kommer Satan att följa honom, ett märkligt öde som vissa födslar råkar ut för. Förvillaren som lever genom att förställa sig och dupera andra tycks hos Åkesson fungera som självdupering. För när man nu söker tecken på vad denna maktposition (Saturnus hus 1) skulle åstadkomma, visar sig Solen (intelligensen) inte bara korrumperad av Satans stjärna Algol utan också destabiliserad på disponentens (Venus) nivå.

Nådens planet Jupiter skulle hamna helt i skymundan (hus 12) om denna smärre makthavare tilldelades en viktig roll. Och till sist: Född bara några dagar från Hitler delar dessa båda den förvirrande konjunktionen mellan Venus och Mars. I 9e huset för "det högsta goda" landar här Venus och perverteras till att tala Venus (rättvisans eller Justitias språk) men starkt influeras av hat och orätt - krigshetsaren Mars naturliga läggning. Så Åkesson gör nog rätt i att behålla sin Hitlerfrilla, alla med något vett har redan förstått att han befinner sig på lekstugenivån.

*****

Så långt en tendentiös text. Dock kanske mindre så än man kunde tro. Som partsinlaga slipper bloggaren gå på djupet med den fascinerande lärosats från Ptolemaios (1a årh.) som säger att intilliggande hus (= tecken) inte ser eller hör varandra, de är "inkonjunkta". 

Men hur långt kan man ta en sådan doktrin? Det skulle betyda att idealsamhällets visa filosofier (hus 9) inte har någon kontakt med makthavarnas hus 10 och därmed kastar sina pärlor för svinen? Den hinduiska astrologin hade samma tanke om intilliggande hus och därför kanske det bor en logik i att de sprätt ut tillägget "ett hus som kan förbättras" (upachaya-hus) lite varstans i zodiaken (husen 3, 6, 10 och 11). Tionde politikerhuset ligger inom människans förmåga förbättra, även om grundregeln är att politiker inte lyssnar till dem i grannhuset 9 som verkligen vet (filosofer, etiker m.fl.). 

Nionde filosofihuset kan t.ex. inte förbättras eftersom det redan representerar den universella morallagen - möjligen kan falska filosofer förstöra eller skapa en villolära som inte rimmar med direktiven för mänskligheten - jag tycker mig minnas att Fredrik Reinfeldt (känd födelsetid för ovanlighets skull) hade ett verkligt förrädiskt hus för "det högsta goda".

Problemet med korrumperade och talanglösa politiker förvärras naturligtvis om demokrati råder. Det är just demokrati som gett oss memorabla och helt korrupta politiker som Sahlin, paret Reinfeldt och t.o.m. den harmlöse men distinkta ja-sägaren Löfven som dansar precis som Kapitalet önskar av en svensk regering. Det var definitivt inte demokrati i Ptolemaios Egypten eller i Indien när dessa gamla astrologiregler först skrev ned (kungligt envälde var regeln på den tiden), men hinduernas "förbättringstanke" påminner om västerländske Platons funderingar över möjligheten av ett gott samhälle där filosoferna inte bara var vägledande experter utan hade den faktiska makten. 

Befolkningen fick leka demokrati på en lägre nivå där de aldrig kunde riskera samhället på det sätt Sverige, en demokrati, har schabblat bort all ordning och reda. Som tidigare nämnt (för flera år sedan) hade Platon lösningen på att detta innersta råd korrumperades: de måste leva kommunistiskt och egendomsfritt. Det är inga som helst problem för den som är filosof och bringat sin irrationella lägre själ till lydnad. För svenne banan är det närmast en omöjlig nivå att uppnå och naturligtvis inte alls lockande. 

Platons visa råd av filosofer kan därför inte korrumperas eftersom Satan eller rötan (enligt medeltida tanke) tar sig in i analöppningen (se den brittiska kartan i föregående inlägg). Se Åkessons horoskop igen! Satan på topp ger den absolut sista man vill ha bland filosofer med makt över politikerna. (Rollen som justitieminister är i princip demokratins patetiska ersättning för Platons niondehusråd, men också så nära insikterna i detta nobla hus man kan komma i en modern västregering. Åkesson klampar som en drömmare på och söker den position han är minst lämpad av alla att bekläda - i detta liv.)

*****

Skrivlusten var tömd efter förgående politiskt inkorrekta men (tyckte jag) rätt smarta kombination av det brinnande Kalifornien och den eld Gud enligt Bibeln sände över sodomiterna (typ: en stad med ett horhus i varje kvarter och ett övermått av homosexualitet - precis som lycksökarnas delstat Kalifornien).

Efter väl förrättat värv övergick jag under lördagen till  lite soffliggande. Det vankades matiné på tv med en ovanligt udda film i den skickliga regissören Clint Eastwoods katalog: den lågmälde kontemplationen över död, sorg och möjligheten av ett "Afterlife". 

Matt Damon är inte huvudperson, men det namn som skulle dra publik. Många avskyr filmen för att den var så långt från tuffingen Clint (och Matts rollfigur är en verklig mespropp - den här skådisen gör "vanliga människor" bäst). 

Efter filmen slog det mig att Clintwood har ett extremt Algol-infekterat horoskop. Jag tror även Clintan har kämpat mot Satan men förlorat. "I've got you under my skin." ingen som höll på den skattefifflande republikanen Mitt Romney som ny president är fri i sitt tänkande. 

 
För det är just intellektets Merkurius Satans stjärna slagit klorna i, vilket i sin tur förklarar Clintans berömmelse för exceptionell fåordighet. Merkurius i Oxen är normalt inte en talför placering (men musicerar istället ofta mycket bra), men med Satan i kroppen sjunker det språkliga intresset maximalt.

Clintan som regissör är i linje med Månen i Krabban istället totalt intresserad av känslostämningar (och allt yngre fruar ju skröpligare han själv blivit). Allt detta tyder på att Satan lurat honom på ett helt liv av intellektuell träning. Det är hans Måne i naturens Vatten som dominerat honom, psyket har verkligen handlat om att nå toppositionen inom sin genre och han blev med åren en verklig auteur.

Glöm inte att Månen representerar fantasi och det sjätte/inre sinnet som kopplingscentral för de fem yttre sinnena. I Krabbans (naturens tecken) är denna placering i sig en nära på sataniskt påverkad inomvärldslighet. Men man får inte glömma att det bor mycket empati hos naturbarnen, under förutsättning att de har tid utöver att bygga stadsmurar eller andra sätt att känna sig säkra. (Livets första cell började med att genast bygga sig skyddande väggar - cellmembranet.).

Det är Månen som bäst förklarar hur Clintan med åren började vissa allt mer ömsinthet i sina roller. Hans yngre stöddiga typer ligger snarare hos den banala Mars-i-Väduren, den ensamme hjälten eller i värsta fall bara ett skrytigt barn, en "show-off".

Givet Clintans låsning till det inomvärldsliga, fagra kvinnor och sträva vilda västern-landskap, gavs ett nyhetsankares nära döden-upplevelse i "Afterlife" heller inget svar, Clintan skriver in lite allmänna observationer hämtad från forskningen och låter den enkla industrijobbaren Matt Damon stå som ett levande frågetecken för sin ovanliga medialitet och förmåga att kommunicera med de döda.

Clint Eastwood är inte egentligen intresserad av metafysik och det är Djävulen som blockerar honom. Inte minst eftersom symboliken undflyr hans ego genom att gömma sig i 8e dödshuset som också kan ge indikationer om gammal dålig karma.

Denna ointellektuella placering gör därför Matt Damons roll extremt osannolik. Ingen med de gåvorna skulle kunna vara så okunnig och tom på tankar i förhållande till sin förmåga. Eller ens vilja distansera sig från förmågan som Damons rollfigur vill. Det är Clint eget nihilistiska satansintellekt som färgar av sig på hans alter ego, Damons rollkaraktär. Att han ens gjorde den här filmen måste förklaras med att själv blivit så gammal att frågan om det hinsides började göra sig känd. 

Den metafysiskt mest ointresserade människa jag mött i hela mitt liv har likt Clintan Solen och Merkurius i Oxen i 8e dödshuset. En försiktig gissning är att den här huspositionen gör att döden känns så obehaglig att man väljer att förneka allt som har med den fortsättning att göra. Solen står för liv i denna värld och på en högre nivå den odödliga själen. 

Men i fysiska Oxen i den fysiska dödens hus gör blotta tanken på att allt detta måste offras så outhärdlig att man slår över i ateism, en form av psykisk sjukdom (psyke = själen, det är alltså en åkomma som sitter i själen och har mer än troligt med att den här symboliken kan antyda död i ett tidigare liv som traumatiserar själen i nästföljande liv). För att slippa möta sitt inre blir allt rörande metafysik förbjudet tankeområde för den Oxe som bara vill sitta under sin korkek och lukta på blommorna (Disneys tjuren Ferdinand).

Att Clintan dock öppnar den förbjudna 8e burken kan kanske fattas som att dess ägare (Venus) har en mer intellektuellt öppen position i det utmärkta 9e filosofi- och upptäcktshuset vilket dock inte leder till några större insikter. För mörka huset bommas genast igen av 9e husets härskare Merkurius som alltså luras av Satan att hålla på hemligheterna. Clintans ömsesidiga reception mellan de tillfälliga härskarna över den fysiska dödens 8e och det metafysiska livets 9e har som synes problem!

Antikens vakna tänkare namngav sannerligen denna stjärna i Oxens tecken rätt. Här är tecknet där dragningen till "denna världen" och dess Herre är som starkast och t.o.m. Oxens ägarskap över munnen och svalget på kroppen vittnar om att det är jordiskt gott man vill mumsa på, och inte t.ex. den högre tankens frukter. 

Jfr Åkesson som över ett par luncher leddes till att ta parti för Svenskt Näringsliv i frågan om att låta enskilda profitera på människors vårdbehov. De som röstar för detta är närapå asätare! Oxens gapande och hungrande mun kan ta sig rent otäcka uttryck! Minns apropå unge Clint Eastwood, ikonisk med bredbrättad hatt och cigarr i mun den sexualfixerade Sigmund Freud och även hans ständiga blossande på cigarr/manslem och slutliga död av cancer i munhåla och svalg, exakt Oxens "regioner". Ibland är kanske "en cigarr inte bara en cigarr", apropå Freuds extremt trångsynta symboltolkning:

Freud hade samtliga onda hus aktiva och det är ingen ovanligt mönster för människor inom vård och omsorg - det är ju inom dessa sektorer en stor del av deras liv tillbringas. Freuds självförvållade muncancer kan eventuellt skönjas genom att Oxen är svag för sinnliga njutningar, särskild orala. Den sataniskt angripna Merkurius (luft, andningsvägar) står inte bara i dödshuset, den underliggande disponenten Venus har det heller inte lätt. 

Venus är visserligen Vågascendentens härskare och en välgörare, men överdriftens Rahu finns med i leken och Venus - om man går till tredje nivån - disponeras av Mars i 12e huset för världslig försakelse. Huset står också för terminalvård. Men Mars inifrån den "onda daimonens" sektor kastar dessutom sin 210-graders dödsaspekt mot Venus som därmed blir en symbol för "skadliga njutningar" (och Freuds behandling av Wiens överklasskvinnor (Venus) - allesammans i charlatanens ögon "sexualneurotiker"!

Kort sagt: Venus som indikator på Freuds fysiska kropp antyder att allt inte är väl och skulle man studera de planetära cyklerna (dasha/dashas) fick han garanterat cancer under någon av de många illavarslande planeter som det här horoskopet rymmer. Nu sägs visserligen Jupiter i olyckans och ohälsans 6e hus "skydda från olyckor", men det är bara en åsikt i en bok om hinduisk astrologi. 

Inom den här grenen verkar det finnas lika mycket svepande antaganden och rena villoläror som i den västerländska formen. Förklaringen är kanhända att den nybörjarbok måste ge förenklade schabloner (ungefär som den här bloggen stannat vid ett antal "syndrom" eller andra återkommande motiv). Men uppenbarligen är Freuds planeter i dödshusen 8 och 12 av större betydelse en "räddaren i nöden" i 6e.


Inga kommentarer: