Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 september 2020

Kändisvin var för fem år sedan. Sedan kom Jill...

Ack, dessa kändisar som sätter sitt namn på vinetiketten och höjer priset en tia flaskan för att tjäna lite vid sidan av! Fenomenet hade säkert ett eller ett par år på nacken när Aftonsluddret listade ett gäng viner 2016. 

Snabbspolning fram till hösten 2020 och svenska artistkrisen efter coronarestriktionerna. Sångerskan Jill Johnsson kommer sist av alla på idén att kränga nåt ordinärt vin och lägga på en tia flaskan för sitt namn. Köparen får en amatörmässigt designad etikett och raden "stolt presenterad av Jill Johnson" - den vanliga formuleringen när personen inte har ett dyft med produkten att göra. 

Jag märkt hur generiskt lika i smaken alla viner från Kalifornien för en hundralapp är, och de blir inte mäkrvärdigare av att lägga på en femtiolapp till. Jag fastnade för Apothic Red för 99 kr i våras innan tv-reklamen började gå helt infernaliskt. Kände mig mäkta skicklig som utan att vara vinsmakarehittat fram till ett både mustigt och elegant vin utan att ledas av reklamen - jinglar som visade att också andra insett att det här var något att satsa på. Men frågan är varför alla viner smakar så lika? Är det samma smakförstärkande kemikalier i allt från Kalifornien?

Hur som helst, den som vill spara den där tian i kändispålägg kan lika gärna köpa populära A.Red där etiketten har en modern och stram design till skillnad från "countryvinets" - Jill skriver dig på näsan - och förmodligen återigen samma fylliga och "vibranta" smak som Jills utlovar. Fast vinets karaktäristik på Apothics Red är inte skrivet i fånigt stor stil på främre etiketten utan, som brukligt är, på baksidans lilla lapp med närmare detaljer. Det här luktar billigt försök att casha in under coronan om det här "Nashville"-vinet som inte ens kommer från Jills "egen" delstat.

Varför tog det henne så länge att få ändan ur soffan och hoppa på kändisvin-trenden? Kanske för att hon fått ekonomiska bekymmer av coronan först nu. Kanske för att hon är en så extremt mat-, dryck- och penningfixerad Oxe (som officiella reklamtexten säger - förutom det om pengar förstås). Oxens tecken är känt för att inte anstränga sig i onödan, de gillar samma gamla vanliga lunk där allt fungerar som det alltid gjort. Men coronan började välta världen och till sist frustade även oxdjuret Jill till och insåg att något nytt måste till för att bidra till penningflödet. .


Sinnelaget är mycket osäkert när Månen nått maximala 30e graden av Stenbocken. Men kombinationen av Måne och Jupiter i materialistiska Jord-Stenbocken understryker Jills knastertorra Jord-Oxe och hennes attraktion av det slöa amerikanska countrylivet.

Ponerar man en månascendent i Stenbocken ramlar olycks- och krisplaneten Mars in i 2a ekonomihuset. Visserligen är Mars en verksam välgörare för strävsamma och uthålliga Stenbocken så den här Oxen saknar inte energi att komma upp med samma idéer eller planer (Luft i ekonomihuset) som hela kändiskollektivet (Vattenbäraren = en särpräglad grupp) redan anammat.

*****

Pga. av osäkerheten om Månen är det här ett av de horoskop där inte själens åtrå (atma karaka) går att uttala sig om. Antingen är det just "mat- och dryck" via Månen, den absolut lägsta ambition en själ kan ha för att reinkarnera (förmodligen bara en själ som i tidigare liv svultit ihjäl). Om Månen hunnit in i Vattenbäraren, övertar istället Saturnus i Oxens 25e grad rollen som själens indikator. 

I Oxen är detta en slö och ytlig Saturnus och det märks på programmet "Jills Veranda" som visserligen visar "lagom" historiskt intresse för trakten hos Jill. Historia är typiskt Saturnus, men också Oxens lättjefulla duttande vid saker och ting. Historia via tingen. Inget potentiellt laddat tyck få förekomma i det programmet, kanske mest för att Jill saknar allmänbildning att egentligen möta sina gäster. Det är säkert Jills kombination av Venus + Saturnus i Oxen som ger denna slätstrukenhet, en genomsnittlighet som passar alla men entusiasmerar ingen.

Mars attackerar visserligen soltecknet, men detta är ett angrepp från ett rationellt och i andra horoskop t.o.m. intellektuellt tecken mot Oxens kroppsliga fixering. Och en Oxen svarar som sagt inte på den intellektuella nivån, så Mars (kritik?) "tar inte" i det här horoskopet. Jill Johnsson är vad hon alltid varit, en solid manifestation kropp och som dessutom låter inom givna ramar. Och det stämmer bra med att atma karaka skulle vara den "kroniska" Saturnus! Det är något charmigt över kvinnan även om nästa tecken knappast skulle orka förbli i den stiltje Oxen representerar! I påföljande Tvillingarna vaknar tankeförmågan och viljan att röra sig utanför countrymusikens kohage och uppleva inte bara mat och dryck utan "food for thought".

*****

Eftersom det märkliga fenomenet Jill ändå slår an bland bredfolkligheten (*) skulle en gissning kunna vara att födelsen ändå inträffade sedan sinnelags-Månen trillat in i Vattenbäraren så att nationalhoroskopets Sol i samma tecken bildar ett samstämmigt par. Men ett sinnelag i Stenbocken fungerar lika bra - nationalhoroskopets Venus i Stenbocken lystrar direkt till ett sådant sinnelag och hör det musikaliska (Venus) som undertecknad upplever som en underordnad aspekt av artistfenomenet. 

Dessutom stämmer Månen i Stenbocken mycket bättre med en människa som arbetar med fixa och färdiga former eller schabloner, vilket visst var där den här texten började med funderingar över vinflaskans etikett som förutom att se amatörmässig ut, spinner på de billigaste schablonerna i motiv och text. Bara en vanlig okreativ text från en copywriter som väl snart fått nog av att skriva "medryckande" om mat och dryck.

 

(*) Det hierarkiska uttrycket "lågkyrklighet" finns i svenskan sedan äldre tid, en smått nedsättande term jämfört med "högkyrklighet". "Bredfolklighet" ska också fattas som en pyramid som saknar konsistens och likt vatten bara flyter ut, breder ut sig brett (som ett delta), nära den jord som kan ses som en Jill som villigt suger i sig en tia i bidrag för varje flaska hennes publik - det närande vattnet - är villig att ge henne. 

Jämför med underhållaren Jonas Gardell i som i coronatid verkar helt desperat över publikrestriktionerna och vill avsätta kulturministern. När inte det lyckas fortsätter han spy galla över politikerna. Typiskt nog drivs han av den kolugna Oxens motbild, den avundsjuka och dödsskräcksfyllda Skorpionen. Jag lyfter fram tecknets värsta sida här, eftersom det är den som definierar Oxens förnöjsamma i-världen-varo. Gardell är förvisso Sol-Våg, men hans disponent Venus har råkat in i problem med destruktiva Mars i Skorpionen.

Bredfolklighetens riktningslösa meandrande befinner sig långt från den gudomliga värld Platon och hans osynliga men formativa Idéer lanserade. De elitistiska grekiska filosoferna var faktiskt reda att underkänna vissa människor förmågan att reinkarnera i en ny kropp - ett enda liv var allt de hade. (Det är lätt att inse att sådana tankar redan kommit hotande nära ren urartning, som nazismens syn på underlägsna folk eller Sveriges okontrollerade åldersrasism på arbetsmarknaden.)

Under platonismens utveckling hade efter några hundra år den sublunära världen (Jord + Vatten) glidit från en skapande Guds händer till en annan gud, mer demon faktiskt. En förlaga till den kristna föreställningen om Pan/Fan eller Djävulen som en slags rådare över växter och djur. Men sådana frågor funderar inte tjuren Ferdinand över. Varför bekymra sig om det naturliga livets ändlighet när det finns blommor och vinsorter att lukta på? Det är farligt lätt att bli det man sysslar med.


Inga kommentarer: