Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 15 september 2020

Fantastiska fyrans Flamman outar sig?

Första svenska numret av
Fantastiska Fyran (1967)
Bild lånad av:
https://www.seriesam.com

Lustigt hur teman kan sammanträffa. Medan jag lägger text till nyliga inlägget om Jimmie Åkesson och halkar in på det berömda uttalandet "ibland är en cigarr bara en cigarr" (apropå Sigmund Freuds sexualfixerade drömtydning), har i Aftonbladet publicerats nyheten att skådespelaren Chris Evans av misstag skickat ut ett foto på en kuk till miljoner följare. Aftonhoran antyder att det är skådisens eget organ.

AB citerar dessutom en röst som visar hur lågt västerlandets ungdom sjunkit, de kan inte längre skilja mellan fantasi och verklighet efter en uppväxt kontinuerligt inflammerade i hjärnan av smartphones och dataspel: 

”Skydda honom som han skyddade världen”, skriver flera Twitteranvändare om Marvelstjärnan och syftar på hans hyllade roll som superhjälten Captain America."

För den som av och till skummar den här bloggen uppifrån och ner rekommenderar jag att först läsa den tidigare texten om Jimmie Åkesson, Clint Eastwood och Freuds cigarr för att förstå den remarkabla synkroniciteten mellan AB:s publicering och den här bloggens. Det som att den här bloggaren ovetande sitter och kommenterar häftiga rörelser i Världssjälen och egentligen inte behöver leta i tidningarna efter dem. De finns naturligtvis där också.

 


AB:s slasknyhet gav en anledning att göra horoskopet för en av de få skådisar jag tyckt genuint illa om från första gång jag såg honom i en filmroll. Jag har inte funderat så mycket över den saken, Kate Hudson har utlöst samma negativa känslor hos undertecknad. Det är något frånvarande eller drogat över Evans uppsyn och då särskilt blicken. Som att han inte är hemma i kroppen.

Jag har förstås bara sett Evans göra någon enstaka rollfigur utöver de två serietidningsrollerna, den helyllepatriotiske Captain America och den i filmversionen egocentriska och ytliga Flamman. Det är knappt han fungerar som ett team med de andra i Fantastiska Fyran. Och det beror inte han kan flyga cirklar runt polarna och stajla.

Skorpionascendenten ger just stajliga Lejonet i tionde "uppvisningshuset" och Solen ligger själv i ett hörnhus. En över medelmåttet stark önskan att visa sig på styva linan, med andra ord. Merkurius i undanstuvade eller nedskruvade 8e huset tyder på att han gillar hjälteroller som utspelar sig en sjuårings intellektuella nivå. Tänk vad DOLLAR kan göra människor små och ointressanta!

Utvikning. Jag slår mig i backen på att svenska kidds kallar hjälten Torch. Stora företag "lokaliserar" inte längre sin "produkt" - det är amerikanska titlar som gäller i alla länder. (Det är så man ser hur desperat den amerikanska kapitalismen är, medveten om sin förestående död.) Och i samma dans ner mot avgrunden blandar svenska reklammän numera skamlöst engelska och svenska i sin köppropaganda. Klarna vill in på amerikanska börsen, inte svenska.

Det är inte rollernas karaktär jag hakat upp mig på utan något diffust som varit sig likt i utspelet från film till film - en liten överlappning mellan filmerna som måste vara Chris Evans egen personlighet som sipprar igenom i allt han gör. (Det finns gott om exempel på sådana skådespelare som gissningsvis mer eller mindre är sig själva i alla roller - har nämnt sedan länge avdöda Jarl Kulle förr - han bara spankulerade runt i varje film och var exakt samma person.) 

Givet bloggarens märkliga reaktion är AA-rankat födelseklockslag hos astro.com tacksamt. Och det är inte svårt att se var Evens personlighet diffar från bloggaren. 

Båda har ett stort mått av intellektuell Luft (4 av 7 planeter hos bloggaren, 3 av 7 hos Evans). Men skådisen har begravt sin intellektuella sida i de onda "Vattenhusen" och framstår enbart som en känslomänniska och mycket troligt sexmissbrukande vulgär man - privat motsatsen till den amerikanska moralist han spelat i så många filmatiseringar av barnsagorna från Marvel-industrin. Kommer Marvel att kunna använda honom i fler patriot-roller efter sin "nip slip"?

Hans ofta misslynta blandning av sorg och anklagelse i blicken - ett resultat gissar jag av Månen i gråterskans 12e hus och Skorpionens opposition till Anklagaren Satan som missar en exakt opposition till Skorpionascendenten med bara 2 grader. Detta är en stark opposition, nästan i paritet med Åkessons Algol/Sol-konjunktion (förra inlägget). 

Men Evans variant av den sataniska axeln som binder män till deras kukar och kvinnor till deras vaginor och ofta helt berövar dem förmågan att filosofera eller ens tänka utanför lådan (kroppen), denna egenhet  syns också genom att Mars är klent placerad i njutningslystna Oxen och därifrån opponerar Skorpionascendenten. Den "dick pic" som skymtar på Evans display var i svartvitt. Vem tar en svartvit "selfie" idag? 

Min teori, utifrån horoskopet, är att Evans råkade outa sig själv som en garderobshomosexuell som konsumerar kukbilder. Jagets indikator (här: Mars) i opposition med sig själv indikerar visserligen den lindrigare mentalsjukdom som kallas narcissism och som drabbat hela världen med dagens smartphones.

När ascendenthärskaren är utlokaliserad till 7e huset för "den andres blick" och bara kan förstå sig själv genom foton eller genom att se sig själv på film kan detta vara en signal om att man vill ha samma ("homo") som partner som det man själv är (och kanske i synnerhet om Mars, den enda explicit maskulina symbolen, äger ascendenten (Sol och Måne är inte primärt man och kvinna, de är båda neutrala). Tyvärr har jag alltför få homosexuella kartor med känd födelsetid för att avgöra om detta är en signifikant markör.

För att testa denna hypotes om narcissism som en underliggande variant av homosexualitet tog jag fram den lilla högen av 212 homosexuella manliga horoskop. Bristen på klockslag för alla utom en handfull gör testet opålitligt, men att ersätta den fysiska ascendenten med det egna sinnets Måne är åtminstone värt att pröva. 

Chandra Lagnas härskare (måndisponenten) i opposition till 1a huset hos 212 homomän (exempel, sökmönster: Mo.ARI & Mo.180.Ma):

    Su Mo Me Ve Ma Ju Sa
ARI             0
TAU          0
GEM       0
CAN -------------------
LEO 5
VIR       4
LIB          1
SCO             1
SAG                2
CAP                   0
AQU                   0
PIS                1

Sinnet (Månen) är "sin egen" och kan således inte halka i opposition till sig själv via en disponent. Att söka på 2 kriterier reducerar som synes ett redan litet underlag. Men "segrare" med hela fem placeringar är intressant: när Månen i självförhärligande Lejonet representerar egoupplevelsen uppstår en markant disposition till homo ("sig själv närmast") när Solen dör i (det psykiska landskapets) västra region och opponerar Månen. Eller i andra ord: fullmåne mellan Lejon och Vattenbärare löper större risk att leda till homosexuell identitetsförvirring. Solen ligger nu i ett Saturnustecken och dessa två är planetära fiender. 

Solen representerande den levande själen här och nu medan Saturnus står för tidens gång men också karma som binder den. Någonstans ger det här ovetenskapliga testet ett resultat som känns logiskt. Månen i identitetssplaneten Solens tecken förstärker sinnets upplevelse av att Solen/identiteten hamnat i fel eller ett fientligt Saturnustecken!

Tvåan, Månen i Jungfrun opposit sin disponent Merkurius (fallen och svag i Fiskarna), är också suggestiv för hypotesen om homosexualitet beror på en sjuklig narcissism som behöver "samma sort" som partner för att kunna förstå sig själv, men det får räcka med spekulationer baserade på enbart en sinnelagsascendent.

Det lilla testet gav ingen återkoppling till ingredienser i Evans karta där det ju istället var den fysiska kroppens födelseögonblick som ger en kropp i opposition till sig själv via ascendenthärskaren (ser vis själv utifrån/via partnern).

 

*****

Tekniskt tillägg

Egentligen tror jag Chris Evans är en mycket olycklig människa, kanske pga. spöken i garderoben. Skorpionascendenten har en blandning av tillgångar och problemskapare bland planeterna:

Skorpionen---Mån,JupSol,MarMer,Ven,Sat

Som Vattentecken och härskare över naturens blinda biologiska reproduktionsinstinkt har Skorpionen Månen och Jupiter som välgörande vänner, Månen äger exklusivt Krabban eller modersprincipen medan Jupiter råder över biologi och Vatten i sitt ena härskarläge, det i Fiskarna (Jupiter, Krabbans initiala livscell delas och mångfaldigas under Jupiters överinseende).

Neutral för Skorpionen är lustigt nog dess egen härskare Mars (som också har en Vattennatur via Skorpionen). Varför Mars inte är uttalad god kan bero på att det dock är den Lilla Illgöraren och skaparna av astrologin kan ha insett att det biologiska livet inte är hela historien utan tvärtom ett själens olycksFALL i arbetet. Att Solen som symbol för liv här på jorden också bara är neutral kan ha att göra med att Lejonet och Skorpionen står för liv och död respektive, så att den livsfrämjande Solen på sätt och vis är en anomali i dödens tecken Skorpionen.

Men Skorpionascendentens största problem är när en som är menad att göra skorpioniska ting (sätta avkomma till världen, kriga och hata, ev. sköta om sjuka och döende), ska tänka intellektuellt. Merkurius är en verksam illgörare liksom den ömma Venus som inte alls vill ha Skorpionens okänsliga våldtäkt (män har ofta svårt att justera hårdheten så att kvinnan är med i leken). Vidare är Saturnus en verksam illgörare och också detta är underligt med tanke på att både Skorpionen och Saturnus har med döden att göra. 

Men möjligen kan det ha att göra med att Skorpionen representerar en kort livslängd medan Saturnus är långsam och symboliserar det varaktiga. Skorpionen är där avunden sitter lokaliserad (avunden på sinnliga Oxen som verkar ha allt det goda) och kanske är Skorpionen avundsjuk på Fader Tid (Saturnus) för att dennes tid är så mycket längre än den flyktiga köttsliga värld som sexdriften är förknippad med? Tyvärr har jag aldrig hittat några hinduiska förklaringar till deras schema, så det är fritt fram för var och en att söka se logiken bakom uppställningen med planeternas verksamma natur!

Varför jag anar olycka hos skådespelare är att Månen (sinnelaget) visserligen går i harmoni med Skorpionens i hög grad känslomässiga ascendent. Men i sig står Månen "bortomvärldsligt" placerat i 12e och det lidande jag ser i hans ögon är nog Månen i Vågen som internt inte är i balans med den han är i detta liv (en trans-kandidat? - superhjältekostymen är redan halvvägs där). Våg-Månen bottnar nämligen i Venus och den planeten gillar inte Skorpionen (som bland tecknen nästan kan utnämnas till misogyn nr 1, även manliga Stenbockar kan vara rätt arroganta gentemot kvinnliga eller "mjuka" värden). 

Evans Venus står dessutom i 8e huset som bl.a. representerar dålig karma och därför också bortträngningar. (Tvärtemot västtradition tror jag inte att djup insikt av klärvoajant typ sitter i 8e huset. Det är bättre logik hos hinduerna som ser det gudomliga 9e huset som människans "stora horisont" - klärvoajant tillhör inte den egna kroppen utan är en gåva från högre medvetandetillstånd. 9e husets betydelse av religion och filosofi omvittnar också detta.)

Samma kan sägas om skådisens intellekt: Skorpionen går på impuls och finner Merkurius logik bara skada den impulsiva människan - det är inte rätt element för henne. (Se Flamman/Human Torch och hur actionfylld och negativ till kommunikation han är jämfört med de andra superhjältarna. Också Captain America är surmulen och trögpratad.)

Till sist är det typiskt att "egen lyckas smed" - Jungfrun - står i 11e idealhuset. Captain America - Evans - formligen upprepar det själviska USA och får bli ett rättfärdigande av landets mordiska instinkter riktade mot än den ena, än den andra fienden ute i världen. Samma Skorpionascendent och samma Saturnus-Jungfru i 11e. En passande skådis för rollen.

Däremot är kombinationen av progressiva Jupiter och konservativa eller tvärlåsta Saturnus ett problem och det blir inte bättre av att denna låsning till samma form (han kanske känner att superhjälterollarna sinkar hans karriär) bygger på den uselt placerade Merkurius i ett annat hus där inte mycket händer.

Stjärnstatusen kan i hög grad tillskrivas en Solen som visserligen borde vara världslig svag i sitt helt nyfödda läge i Oxens 30e grad (planeter mognar "baklänges" i negativa tecken enligt avasha-doktrinen). I gengäld är Solen också Evans atma karaka - den renodlade symbolen för vad själen vill. Han vill vara hjälte eller spektakulär ledare och det prominenta hörnhuset hjälper till. Men han blev bara hjälte för småbarn pga. Solens låga mognadsgrad enligt avashta-reglerna.


PS. Med bloggarens ibland bakvända metodik skrevs allt detta utan en tanke på att dammsuga nätet på information eller skvaller om Evans. Men Wikipedia har i princip svaret. Han är en nästan aggressiv (Skorpionen/Mars) förespråkare för "same sex"-relationer.

Case closed.

https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Evans_(actor)

 


4 kommentarer:

Havsörnen sa...

En snabb googling ger att jag starkt ogillar Evans uppsyn, samt att hans förespråkande för samkönade äktenskap kan bero på att hans kära bror Scott (1983-09-21, Boston MA, rating AA) tillhör homosarna. Scott med öppen mun och tungan utsträckt tillsammans med expojkvännen:

https://i.postimg.cc/dVfJp7Pf/Screenshot-20200915-104550.jpg

Under Coronan tog förhållandet slut och nu bor bröderna Evans tillsammans. Tänk om det är Scotts dolme Chris råkade lägga ut på Instagram?

Ketu i Skorpionen andra huset. :-)

Havsörnen sa...

1983-09-21, Boston 09:00, AA.

Havsörnen sa...

Symboliken i skjortans motiv går inte heller obemärkt förbi...

Seaward sa...

Lägger fallet Scott till handlingarna för ev. framtida studier.

Utan att lägga bilder sida vid sida slår det mig att Alyson Hannigan som spelade sexkåt i både American Pie-filmerna och i tv-serien How I Met Your Mother Hannigans tid är okänd men nymåne i Fiskarna (som hus 1) ger precis som i fallet Evans en väldig massa luft "dränkt" i vattenhusen (eller: tankar besatta av känslor). Som aktris flöt hennes blick lätt in något internt töcken - "sängkammarögon" (12e hinduiska huset, sängkammarens nöjen).

Sympati/antipati: Har noterat henne i tidigare inlägg och det är möjligt att en straight blick har lättare att acceptera en individ på den Irrationella Själens nivå eller t.o.m få positiva vibbar om det är en person av motsatt kön...

Ska inte dra in den Aktiva Principen och den Passiva Principen som redan romaren Cicero (anhängare av den stoiska filosofin) nämner i en text Eld/Luft som Aktiv och Vatten/Jord som Passiv - före någon känd astrologisk text. Men denna tillvarons dualism är en alltför grundläggande nivå för att försöka förstå varför vissa kroppar väljer polarisera sig mot samma sort, dvs. polariseringens frånvaro.