Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 5 september 2020

Återbesök: mördarhoroskopen + en tortyrchef

Nyheten att en kambodjansk tortyrmästare och massmördare dött (Expr och den tio gånger så utförliga förlagan i N.Y. Times) fick mig att lägga ännu ett datum till samlingarna. Jag ådrog mig också att ju mer data som samlades in, desto mindre blev de astrologiska effekter som bloggen under flera år belåtet kunnat rapportera om. 

När jag nu sökte på "murder" som jag skriver in i alla horoskop (och har gjort till vana att stava "m*rder" i alla kartor för mordoffer för att slippa gallra bort felträffarna varje gång), hade gruppen vuxit något, till 412. Och så händer slutligen det paradoxala, att mitt tyngsta argument för den sideriska zodiaken faller. Argumentet bestod i att mördare rimligen inte har Månen i Skytten som är ett jupiteriskt tecken, men att det blev så mycket rimligare när man bytte till siderisk zodiak och får dräparna under dödens Skorpion istället, tecknet för Månens "fall".

Och nu händer alltså det att Månen i Skytten går om Skorpionen med sex träffar. (Jag vill minnas att denna växling inträffade efter att jag samlat in en större mängd mindre kända nazister som, typiskt för flockbeteenden hade samma Måne i Skytten som deras ledarvarg, Adolf Hitler. Uppenbart har alltför få horoskop tillkommit sedan dess - flera år sedan - för att en eventuell ordning skulle återställas.) 

Men det står nu också klart att den astrologiska effekten verkligen är, som Ptolemaios  menade, "mycket liten". I själva verket så liten att modern statistik med dess sätt att bedöma vad som är "signifikant" nu bara skulle se slumpmässiga fluktuationer.

412 mördare

       SO    MO    MA
ARI    23    26    44
TAU    38    32    33
GEM    22    32    37
CAN    26    31    34
LEO    41    29    41
VIR    33    30    37
LIB    31    34    38
SCO    44    46    31
SAG    40    52    26
CAP    22    35    30
AQU    44    34    35
PIS    37    31    26

Men trots att hela testet gått i stå är det märkligt hur zodiaken verkar vilja tala. För naturligtvis var tortyrmästaren Duch definitivt en mordisk skorpiontyp. Problemet verkar vara att så många faktorer kan ge samma slutresultat och ofta är det en sammansättning av flera faktorer än bara två ("planeten x i tecknet y"). 

Se bara de många problem som fick massmördarens psykiatriska experter att tala om ett sociopatiskt och domderande beteende i rättssalen när han en gång dömdes till livstid:

"Sataniska axeln" via Sol opposit Saturnus - kargt och känslolöst i det yttre.
Milda Venus bortbränd av Solen och hindrad i sin natur av motsatta Saturnus
---och så den "sataniska" Algol på allt detta.

Det mest påfallande är att tortyrchefen på det ökända fängelset har samma storkors i Mörkrets kvalitet som ett antal tidigare svenska politiker på högerkanten. Det gör den "svenska arbetslinjen" mer begriplig. Den kambodjanska tortyrchefen använde sig också av slavarbete för att bestraffa medborgarna, inte som den borgerliga högern för att deras egen ekonomiska system gjort människor arbetslösa (Fas 3 oavlönat tvångsarbete om någon minns denna makabra historia i modern svensk politik). Nej, "Duch" ägnade sig åt helt godtyckliga bestraffningar. Jag återkommer till tecknet på godtycke i tortyrchefens horoskop.

New York Times nämner att Duch i rätten försök slinka undan med att han var lika rädd för regimen som alla andra (samma argument som nazitoppen vars horoskop var så likt Reinfeldts). Men kambodjanen har faktiskt inuti det stora svarta korset en delmängd (Skorpionen/Vattenbäraren) som i viss mån bekräftar detta. "Den sociala utstötningen" som Skorpionen erfar som det omgivande samfundet (Vattenbäraren) inger faktiskt fruktan.

Problemet är att en slug lögnare kan vända på korten: jag upptäckte för första gången "det sociala utstötningssyndromet" med en nattvakt på ett pensionärshem. Kvinnan roade sig nattetid med att gå runt till sängbundna gamlingar och örfila dem! Detta pågick under många månader innan en av dem lyckades få någon anhörig att börja gräva i ärendet. Sverige och landets sjukliga åldringshat - det kryper genom hela samhällskroppen. Det är urgamla härskarfasoner som lever kvar i den svenska nationalsjälen och har om något snarast förvärrats när den sociala ingenjörskonsten byggde in attityder till "den som inte arbetar" i samhällssystemet.

Att Satansstjärnan Algol inte ligger konjunkt med den hårda och auktoritära Saturnus kompenseras istället av att den stjärna som både verkar kunna beteckna illvilja och Djävulens frestelser opponerar inget mindre än tortyrmästarens egen Sol, hans identitet eller själsliga inre! I vissa fall är resultaten inte så mystiska, Bob Dylan är en häcklare och kritiker och han har en livaktig satan i sin karta! Men Duch har verkligen det värsta tänkbara uttrycket eftersom han dessutom inte har någon riktig stringens i sin ondska. Solen i Skorpionen baserar sig på våldets Mars i klen position i Vågen. 

Tydligen insåg han några år efter sin dom ondskan i sitt tidigare liv och omvände sig till den syndfokuserade kristendomen. Det är rätt typiskt den Lilla Illgöraren när den befinner sig i ett tecken som tillhör Venus, den harmoniska avvägningen. Tortyrmannen kunde alltså med religionens hjälp till sist inse vilket monster han varit.

Missa inte att det råder en ohelig och rätt oanvändbar ömsesidig reception mellan denna veka Mars och Vågens härskare Venus i sitt lika skadade läge i Skorpionen (och perverterad av Satansstjärnan). Den här ömsesidiga receptionen är inte bara svårhanterad eftersom instinkt (Vatten) och intellekt (Luft) inte förstår varandra. Dessutom insisterade egyptiern Ptolemaios på att planeter i granntecknet inte kan se/kommunicera med varandra. Hinduerna har exakt samma doktrin. Ibland spelar det ingen roll, men här blir effekten att den viktiga Solen saknar all kontakt med sin disponent Mars, ännu ett tecken på inkonsekvent agerande, på godtycklig tortyr / maktutövande.

Psyket till sist. Månen i Vattenbäraren ligger sannolikt kvar i tecknet när Duch föds, men med den märkligt avtrubbande Ketu (den halshuggna delen av den äregiriga demonen). Den här typen har normalt inte någon äregirighet så den faktiska ascendenten är nästan garanterat inte Vattenbäraren. Men som psykindikator kan man förstå att känslorna är helt bortkopplade inför tortyrutövandet. Sociala utstötningssyndromet som kunde ge fruktan för att inte tillhöra partiets inre krets tycks dock motsäga en som inte fäster sig vid känslor, egna eller andras, så det kommer aldrig att bli något svar på om han likt nazisten Eichmann (som övervaknade arbets- och dödslägrens effektivitet) ljög när denne efteråt bara sade sig ha gjort vad han var tvingad till i Tredje riket.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker att du borde vara medlem av "International Society for Astrological Research". Därför att där gör man astrologiska studier med hjälp av programvara och stort horoskop-underlag precis som den här bloggen gör. Den föreningen skulle behöva mer material från en siderisk astrolog. Föreningen är för övrigt inte bunden till någon speciell typ av zodiak utan handlar om att hitta så mycket bevis som möjligt för att astrologi verkligen fungerar.

https://isarastrology.org/

Seaward sa...

En idé helt i linje med vissa av de här bloggens förehavanden. Har sparat länken - tack! - och får se hur jag ska använda min tid efter (tidig) pension. Tänkt fördjupa mig i nyplatonismen, men den är så krånglig att lite astrologiforskning skulle kunna vara rena desserten efter en tankeintensiv arbetsdag...