Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 juni 2022

Solsidan i Sveriges horoskop visavi Platons krav för eudaimoni

[Ett inlägg från 8 maj som blev liggande...]

Ämnet Sverigehoroskopet är uttömt, men ett par rader i engelska Wikipedia om Platons definition(er) av eudaimoni eller lycka var så bra (fast som författaren säger "förenklade"), att de ledde tillbaka till astrologin och särskilt Sveriges horoskop...

Platon argumenterar för att dygder är tillstånd i själen och att den rättskaffens människan är någon vara själ är välordnad och harmonisk, med alla dess delar i passande verksamhet för personens bästa. Han argumenterar också för att en ojuste människas själ utan dygderna, är kaotisk och i krig med sig själv. Även om den orättfärdiga lyckas tillgodose de flesta av sina begär kommer bristen på inre harmoni och enhet att kväsa varje chans att uppnå eudaimoni.

Det låter som att Platon säger att människan inte har mycket till val. Gömmer sig en ojuste själ under egot och kroppshöljet är t.o.m. den värsta strebermentalitet lönlös. Verklig lycka infinner sig ändå inte. Men Platon menade att människan visst har en fri vilja att förbättra sig, och uppenbarligen måste greker och indier haft tydliga kontakter, hinduisk astrologi har t.o.m. noterat i vilka av horoskopets hus människan har möjligheten att förbättra sig, trots att astrologin ser så deterministisk ut och till stor del är det.

Intressant nog är maktens 10e hus ett av de områden människan själv kan råda över. Dessvärre grusas ofta det här allmänna löftet av horoskopets faktiska utseende. Den tillfälliga ägaren till 10e huset kan själv stå i ett så svagt hus att karriär eller makt inte ens faller individen in (bloggaren har ett sånt horoskop) eller att ambitionen finns men frustreras av andra astrologiska indikationer.

Ödet finns och t.o.m. vaga antydningar om vilka som inte ens är villiga att ta den lilla chans till förbättring som räcks ut i t.ex. 3e "förbättringsbara" huset för kommunikation, läs och skrivkunnighet. 

Ett livsområde nr 3 har klappat ihop i Sverigehoroskopet och inte enbart till följd av vår illa planerade invandring som lämnat mängder av människor vind för våg, utan framför allt genom den nya teknologin, förslappande smartphones som premierar dumstirrande på bilder framför textläsning och inte minst den vinststyrda svenska skolan som gör en ny generation till clowner som inget land i världen behöver. 

Då skapar kapitalisterna helt enkelt en slavmarknad i Sverige där dessa obehövliga får cykla runt med mat åt sina Överherrar för nästan noll lön. Ja även, cykelbud och elsparkcyklar sorterar som den lägsta och mest perversa sortens kommunikation - Sveriges störda 3e hus igen.

Men 3e intellektshuset har inget med eudaoimoni eller lycka att göra. Vad indisk och grekisk astrologi här delar är synsättet på "den kosmologiska axeln" som jag tidigare på bloggen kallade den komplementära oppositionen mellan 11e och 5e huset. Men 11e är också, enligt grekerna, "den goda daimonens" hus, en tradition som i väst kom att konkurrera med den matematiska beräkningen av den personliga daimonens lott. 

Jag har förslagit att 11e huset mer liknar den anda som svävar över en stad eller ett land, dess skyddsande eller vägledande princip. I tyranniska samhällen som Sveriges, där alla medborgare fostras i samma officiella världsbild ("socialiseringsprocess") kan man tala om en kollektivt andlig överton. Sigmund Freud hade sagt att våra djuriska "Detet" kontrolleras av det samhälleliga Överjaget som samhället påtvingad varje medborgare. 

Dessa två poler kunde Freud ha hämtat direkt från den grekiska astrologin där 11e är "den goda daimonen" eller Överjaget och 12e "den onda daimonen" eller "Detet" (det privata sexlivet förläggs till 12e i den indiska traditionen och ger en vink om varför båda traditionerna ser amorösa Venus som "upphöjd" i Fiskarna - korrelatet till 12e huset). En mans kartritning eftersom slutsatsen blir att Kvinnan (Venus) måhända skänker behag men dock är "den onda daimonen" som konkurrerar om Männens uppmärksamhet! :-)

Det här problemet åsido, den goda och samhällstillvända daimonen är då den andra eller kraft (representerad av 11e naturliga herre Saturnus  - patriarkatet!) som skyddar hela samhällsbygget i kraft att majoriteten medborgare framgångsrikt hjärntvättats och inte ens vill försöka "tänka utanför lådan". Så håller sig ett samhälle stabilt.

Indisk astrologi kallar inte 11e huset "den goda daimonen" men att det är samma lära i bakgrunden syns av det motsatta 5e huset som i det generiska horoskopet (alla och ingen) representerar människans (eller samhällets) själ. Det är hinduernas namn på huset, den goda lyckans hus som avslöjar kopplingen till grekernas eudaimoni. 

Om daimonen är mittöver - i grunden representerad av Gränsdragaren och Mästerarkitekten Saturnus - blir sann lycka något som bara finns i den själ som svarar på detta tilltal. Solen eller själen äger 5e huset i den naturliga eller generiska zodiaken och bloggaren kan från sina cirka fem år av daglig meditation verkligen inställa i att hjärtat sitter i solen eller hjärtat.

Under kundalini-energins uppvaknande och stigande genom ryggen kommer den punkt där den börjar arbeta på hjärtat. Likt en dåre råkade jag efter cirka två år ut för okontrollerade skrattattacker och lyckorus när energin rörde sig i hjärtat. Jag liknade det vid att hela regionen blivit "kolsyresatt" och bubblade. Kundalinienergin nådde ända till hinduernas sjunde center strax ovanför hjässan och i antiken måste detta ha varit välkänt i väst, med tanke på alla glorior runt helgonlika gestalter. 

Exakt så upplevde jag 7e energipunkten, motsvarande Saturnus, den generiska goda daimonen. ("Kundalini" må vara ett sanskritord men det psykologiska/andliga fenomenet var förr känt även i Väst. Sen kom "Upplysningen" och Väst förkastade gammal kunskap för att börja om.) Trots slutna ögon såg jag "invärtes" hur kundalini sprutade upp genom hjässan och en guldfärgad fontän och troligen - fast mitt "inre öga" var bara riktat uppåt - föll fontänen tillbaka och bredde ut sig som ett äggskal runt hela den sittande meditatören. 

Denna gulddusch upprepades flera dagar för att sedan aldrig mer återkomma. Kundalinis "reningsbad" hade gjort sitt och bloggaren tillhörde nu de väckta, men somnade in så fort han började jobba inom näringslivet. Det insåg jag först efter IT-bubblans krasch i början av 00-talet. Det tog det flera år innan nattdrömmarna började återvända och jag tog drömmarnas återkomst som tecken på att själen nu närmat sig kroppsverktyget som den lämnat när kroppen började ägna sig åt ovärdiga ting.

Tillägg: Noterade nyligen att SVT Vetenskapsmagasin presenterar drömmar som ett sätt för hjärnan att spola sig ren som NY vetenskap, trots att fabeln i princip går åter till psykoanalysens fader Freud! Sanningen är förstås att drömmarna har ett betydligt djupare syfte än så, för den som inte är materialistisk förnekare av själen eller tillvarons ultimata dualism, det eviga och det temporala.


I temporala och därtill demoniska sällskap klarar inte levande människor (eller snarare deras själar) att vistas. Antingen drivs de att utkämpa poänglösa strider eller också tvingas de gå tillbaka i zombieläge igen. Själen får vänta in sin eudaimoni i ett annat och mer gynnsamt liv. 

Nyplatonisterna - innan Kyrkan fick makten att förbjuda all "hedendom" (tvärstopp för allt platonskt på 500-talet) - diskuterade själens natur och dess benägenhet att skadas av värdkroppens biokemiska känslostormar. Den här bloggen ser de Fyra Elementen som sinnebilder för en finare struktur själen tagit på sig vid denna återfödelse, men i sig saknar andesjälen allt samröre med kosmos och dess komponenter. (Se f.n. 3 inlägg som innehåller tankar om kroppens subtila fordon, ochema pneuma.)

Eudaimonin finns inom räckhåll för alla som odlar tankar högre än konsumtionssamhället. Sann lycka bor inte i konsumismen som är en angelägenhet i främst för Eld och Vatten - visuell stimuli och känslans reaktion. Den formgivande Saturnus och dess guldregn måste vara förklaringen till att greken Hesiodos kopplade samman Saturnus med den första och gyllene epoken. Då var människan ännu naturligt klok och oförstörd av degenerationsprocessen, ekorrhjulet, kretsloppet, världen, sina egna okloka samhällsbyggen med deras torftiga ambitioner. 

Saturnus koppling till metallen bly är långt, långt senare och uttrycker en annan möjlig associationskedja som utgår från Saturnus i en mörkare era när mänskligheten redan förlorat sitt högre förstånd. Längs denna tanke är istället Saturnus symbol för depressioner och blytungt sinnelag - se horoskopet för aktrisen Reese Witherspoon och gissa hur bra hon egentligen mår med tung svärta i 1a huset, trots massor av pengar på banken till följd av den tunga svärtans envetna arbete.

SAT * CIT * ANANDA

Rent vara > Glasklart medvetande > Lycksalighet/eudaimoni

Detta hinduiska "recept" skulle kunna vara en beskrivning av Solen i sitt härskarläge i Lejonet (alternativt i 5e lejonassocierade huset): tecknet är fast och orörligt i gudomens närhet (Eld står närmast det gudomliga av elementen). I dess rena varande stillas medvetandet och blir helt klart, liksom i meditation en förutsättning för eudaimonin att framträda.

Så ser det inte ut i dagens Sverige. Detta är "ren grekiska" för landets styrande och i synnerhet för finans- och folkhälsoministern (vem det nu är).

Återkalla gärna någon av de många blogginlägg som diskuterat den verksamt onda Solen i 5e lejonaktiga huset, uppblåst av den eviga expansionens Jupiter som också har rollen av en görare av ont. Och se ännu en gång hur det svenska intellektets Merkurius - i grunden gott - står inträngd mellan dessa två så att svensken inte tillåts tänka en enda frisk och obunden tanke. 

Som nu, när Överheten vill gynna vapenindustrin och därför tvingar på folket NATO... Glöm Rysskräcken - det är motsatsen till att äga eudaimoni i hjärtat. Stat och experter har ännu en gång lyckats förminska svenska folket och sorgliga små kryp som ropar efter mamma NATO. Men det här handlar som vanligt bara om stora och fula pengar. Och så deras Överhetens patetiska verktyg långt ner i näringskedjan som ser till att det låter som det gör i landets medier och tv-nyheterna.

 

Inga kommentarer: