Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 25 juni 2022

Elvis och USA:s kärlek till schabloner

 


https://www.dn.se/kultur/myten-om-elvis-storre-an-manniskan-i-hollywood/

DN skattar Elvis som ett så dött fenomen att en intressant artikel om artisten som filmkuriosa lades ut som fri läsning dagen före Midsommarafton. Men texten var bra och är ett skäl till återbesöka ikonens horoskop och jämföra med USA:s. I sig har Elvis musik inte spelat någon roll för bloggaren och mannen själv har bara förekommit på bloggen (2014) i samband med en lättviktig look-alike-fundering.

Det finns likheter mellan artisten och landet som stärker misstanken att läkaren Ebenezer Sibly i England kan ha fått korrekt information om det nya landets födelse. Elvis långt senare horoskop fungerar utmärkt som illustration av en princip som syns redan i den USA-kartan som baseras på Siblys uppgift om när Oberoendeförklaringen undertecknades.

En fransk sajt - fransoserna är stora på intellektuellt informerad astrologi - diskuterade 2002 (på engelska) Siblys karta enligt tropisk zodiak. Texten förklarar frimuraren Siblys sannolikt symboliska klockslag som involverar Londons koordinarer för delar av horoskopet med planeternas positioner över Philadelphias himmel! 

Det var väl mastigt t.o.m. för undertecknad som skummade igenom delar av texten. Astro.com. summerar skälen till sitt USA Nr. 1, den karta den här bloggen alltid använt (plus/minus några minuter) men adderar till sin egen röriga genomgång en lång text som summerar argument jag känner igen från den franska sajten:

Nyckelmening: "The time of 10:10 PM [i Siblys illustration] has been rectified by several other astrologers in the 20th century, notably Dane Rudhyar who proposed a time of 5:13:55 pm, LMT in Philadelphia, which puts 13Sag10 on the ascendant [tropisk zodiak], just 2' from the MC of 13Sag12 drawn on Ebenezer Sibly's horoscope."

https://www.astro.com/astro-databank/Nation:_USA_No.1

Någon läsare kommenterade förekomsten av det flertal USA-horoskop astro.com i numrerad form presenterar. Exemplet Elvis lär inte slutgiltigt avgöra frågan. Men Skorpionascendenten förefaller så träffsäker att jag inte velat gå ned i den ormgrop som rör USA:s sanna karaktär och öde. Sibly såg sin karta som ett omen om en blivande världshärskare, den här bloggen ser något annat, men använder förstås mycket enklare spelregler.)



Elvis Presley tittade gärna under lugg, snarast blängde på omvärlden. Det passar utmärkt med en Skorpionascendent som alltid överskattar och värnar egot som om det var en dyrbar hemlighet, trots att det är det enda uppenbara - kroppen / ascendenten är ju själens enda uppenbara gränssnitt mot omvärlden. 

Den mest genomskinliga lögnare jag träffat hade Skorpionen i öster och Mars med Venus i väster, relationsfrågan var ett kaos för kvinnan, en äktenskapsbryteriska, och det var uppenbart att mycket i det livsödet bestod av falskskyltning och idel vita lögner. Skorpionen kan därför vara ett bra tecken för den som jobbar med PR och avsiktliga lögner, som i reklambranschen - en verksamhet som fulländats i USA.

Defensivitet eller hemlighetsfullhet kan förstås ledas åter till Skorpionens härskare, Mars i dess negativa orientering. Men i praktiken är inte Mars herravälde över positiva Väduren den brölande och direkta typ man skulle kunna tro, Väduren som "Debutanten" är ofta påfallande försiktiga och känner sig för innan de sätter ner foten. Aktrisen Uma Thurman är ett bra exempel som tydligt låter Väduren som zodiakens debutant lysa fram, Väduren tvekar att ta för sig på det sätt som en del senare zodiaktecken gör. Lite som Bambi på isen.

En annan "förklaring" till folkskyggheten ligger just i Skorpionens nedsatta förmåga att samverka med Folket, Kollektivets eller Publikens Vattenbärare. Skorpionen är instinktiv och skyggar eller undandrar sig Massans Åsikt - Vattenbäraren är själv inte instinktivt Vatten utan Luft som resonerar och formulerar tankar kring den lägre Vattenvärlden. Det är den organiserande Luften och som både söker gripa Skorpionens okända natur men samtidigt slirar i försöken som förklarar USA:s ohyggliga rovdrift på naturtillgångarna och som gjort landet till något av en värsting i rollen som supermakt.

Intressant nog föddes Elvis som själva essensen av det fördomsfulla amerikanska folket: Månen står för en lägre mentalitet än Vattenbärarens, ett sinnelag som är hårdare knutet till den lokala hemmiljön, så typiskt för amerikanen där filmdatabasen imdb.com alltjämt finner det viktigt att uppge varje beståndsdel i filmstjärnornas släkthistoria. För en del listas säkert 4-5 olika etniska inflöden, som om det intressanta var vilka hundraser som korsats för just den här kändisen.

Man kan, apropå imdb:s "stamtavlor", påminna sig att USA jämte Sverige (och en kort tid Nazityskland) är världens värsta rasister (i smyg eller öppet). Detta är i USA:s fall en klar följd av Skorpionascendentens oförmåga att samverka med folkdomstolens Måne i Vattenbäraren : "det sociala utanförskapssyndromet" bildas av de två tecknen.

"Syndromet" förde först kristna av en mängd förföljda trosvarianter till Nya världen. Det förekom t.ex. dödsstraff i England för renlevnadsivrande avvikare från den officiella anglikanska tron. Men snart nog började det astrologiska ominat istället illustrera amerikanerna själva, nu mobbare och innehavare av "exklusiva sanningar" (folkmordet på indianerna, lynchandet av negerslavar efter den vite mannens godtycke, McCarthy-erans kommunisthat och politiska utrensningar i USA. 

Och nu, i tidernas ände "utstötarsyndromet" via USA:s agerande som geopolitisk aktör. Landets försök att utmanövrera och krossa Ryssland i dessa dagar är kanske det sista väl dolda skorpioniska illdåd USA kommer att utföra som före detta supermakt. Den stundande Vattenbärarens tidsålder kommer att visa den Nya Människan i sin friska dager, och utan Skorpionen/Dödens skugga och tendens att vilja boosta sina egna intressen på andras bekostnad (och alltid med reklamens genomfalska språk). Morgondagens värld kommer som helhet att agera samfällt, som en global mänsklighet, men denna värld kommer inte mänskligheten själv att klara. Det kommer efter Naturens "hämnd" på den nuvarande människan.

Om USA därför har ett problem med sitt skorpioniska rollspel i förhållande till folksjälen (Månen i Vattenbäraren), så är Elvis präglad av samma "rasdiskriminering". Men som gränsöverskridande Sol-Skytt tar han inledande steg bortom det fördomsfulla och destruktiva USA: han imiterar "negermusiken" och vickar på höfterna. Folket jublar och vuxenvärlden förskräcks. 

Genom att skickas till NATO-Tyskland för sin militärtjänstgöring tar etablissemanget definitivt allt farligt ur kroppen på Elvis och reducerar honom till den harmlösa B-skådis DN-artikeln skriver om. Operation kastrering hade i princip pågått redan sedan Elvis fick kontakt med musikjätten RCA i New York och några inledande rock-n-roll-hits fick ge vika för allt mer strömlinjeformad och ofarlig musik.

Elvis korta period som rebell kan fattas i termer av auktoriteten Saturnus som har full kontroll över hans sinnelag i Vattenbäraren. Den syns redan när han tar svart musik som sin förebild/auktoritet och bygger sin tidiga scenpersona på svart musik. Det normala i USA vid tiden var att det vita Amerika genast spelade in svart musik som vann i popularitet och vita ungdomar serverades menlösa och välkammade cover-versioiner av vita artister - så uppehålls rassegregationen även i underhållningsindustrin som alls inte var den tillflyktsort i USA där artister kunde mingla över rasgränserna.

Färgade originalet till SH-BOOM 1954, snabbt urblekt i nyinspelning
- den version det vita USA känner till. https://secondhandsongs.com/performance/38026

*****

Elvis Saturnus i Vattenbäraren är en stark planet och understryker sinnets/Månens förmåga att ta in hela koncept och göra dem till sina. Men denna förmåga betyder samtidigt att Saturnus är ett freudianska Överjag - samhällsvärderingar - som sitter djupt i honom och som inte funkar med det skorpioniska rollspelet. Detta är en konflikt inom Elvis från första början. I Memphis minglade svarta och vita musiker, men det var inte så det rasistiska USA som helhet fungerade. Elvis var tvungen att "av-lokaliseras" för att bli en mer utslätat ikon för ritbords-USA.

Saturnus är därför viktig i Elvis karta, precis som den har en viktig roll i USA-horoskopets 11e idealhus där Saturnus dels tecknar en schablonmässig eller principiell syn på saker : Saturnus i agrara bondtecknet Jungfrun är det amerikanska idealet om "the self-made man" eller individualisten som väljer att stå ensam och t.o.m. avskyr stat eller annan överhet.

Denna aspekt av den amerikanska mentaliteten triggar Elvis horoskop bara inledningsvis. Se hans Lyckopunkt och den energifyllda Mars nästan exakt vid USA:s kliché eller schablon om den strävsamme arbetaren i JORD i 11e idealhuset.

Se även: https://siderisk.blogspot.com/2009/02/knastertorrt-om-jordelementet_28.html

Men Elvis Saturnus-i-Vattenbäraren ger samtidigt en större och mer allomfattande symbolik lantbrukar-idealet. Vattenbäraren är LUFT och inte JORD, och relaterar inte till jordens håvor utan det element genom vilket människor förstår varandra och kommer samman. Saturnus med Månen ger ett sinnelag som vanligt folk (Månen) - den ansiktslösa massan - relaterar till. 

Därmed hittar också Saturnus som den planläggande Överheten en villig marionett i Elvis, en spratteldocka med vilken de effektivt kan styra den amerikanska massan. (Tekniskt: Månen ser en vän i alla planeter och därmed har i princip Saturnus eller Överjaget krupit under skinnet på Elvis redan från födelsen.)

Det är denna "fjärrstyrning" som gjorde en så stor del av Elvis liv till den smygande tragedi och pillermissbruk som till sist tog hans liv. USA:s mördarhoroskop hade skapat sig ännu en martyr att göra religion av! (USA:s sjuka 9e hus för religion och särskilt pseudoreligioner som t.ex. "Homeland Security" har kommenterats flera gånger tidigare.)

*****

Bara några tankar vartefter de anmälde sig. Allt fler detaljer i kartkombinationen visar sig, ju mer man tittar. Vad om Elvis PERFEKTA opposition mellan sin Sol och hemlandets? Elvis Sol har passerat exakt opposition med 2° men så unik var Elvis att man också måste räkna in hans Personliga Daimon i tajt konjunktion med hans Sol. Därmed kan man ändå tala om ett perfekt par, Elvis och USA och USA har förstås Jupiters väldiga pengasummor vilka Elvis därmed får åtkomst till i sin dagaktiva (solära) verksamhet som artist.

Att daimonens lott och Solen sammanfaller här, är ett av de bästa exempel jag hittat sen den här egyptisk-grekisk-romerska lotten fördes på tal. Bakom Elvis själ (Solen, atman) dolde sig ett högre väsen, Daimonen, men var tydlig i sin manifestation. Och den varelsen hade för ett liv som Elvis riktat in sig på 2a ekonomihuset: för upplevelsen att gå från amerikanskt armod till "the good life"!

Oppositionen mellan Tvillingarna och Skytten är verkligen expansiv och handlar därför om mycket mer än några års militärtjänstgöring i Tyskland för att anpassa ynglingen till "amerikanska själens mentalitet". Se även detta solära omen som exempel på den perfekta spratteldockan som sprider "amerikanska värderingar" globalt. 

Elvis Sol kommer därmed, trots Skyttens gränsöverskridande fördomsfrihet att låsas av USA:s Sol och blir en del i den sataniska pengamaskin i han hamnade i: axeln som löper mellan 2a ekonomihuset och 8e döds- och arvshuset är den mest instinktivt rikedomssökande, som en andra natur. Elvis klarade naturligtvis inte hantera sin plötsliga rikedom genom den speciella tumme han hade med USA:s nationalhoroskop och öde. Som den enkla människan han var (tänk: en Ullared-shoppande svensk) hade han inte begåvning annat än att köpa Cadillac-bilar åt alla sina vänner och bygga sig ett vulgärt residens. 

Men hela denna "avvikelse" från den unge rebellen var naturligtvis precis vad hans inre daimon ville. Det högre Jaget är ibland föga gudomligt och verkar ibland vara rena nybörjare på Jorden.

Daimonen gjorde sig kvitt den allt fetare och mer missbrukande Elvis-kroppen efter att ha gjort den (triviala) erfarenheten av "rags to riches"-historien som är del av den amerikanska mytologin. Den varelse som var Elvis för en kort tid kommer troligen inte att upprepa det stup som svenskar allt efter förmåga dagligen kastar sig ned för som casinomissbrukare och aktiespekulanter. 

Sveriges ONDA JUPITER är den amerikanska (mar-)drömmen som copycatlandet sprider ner för massorna att duperas av. Sverige - ett helt land fylld av Elvisar som hoppas på framgång genom program som Idol. 

Lycka den som föddes under något annat än en OND JUPITER som sin ledande stjärna. Det ökar avsevärt chanserna till självinsikt om man redan i tidigare liv blivit immun mot de falska lyckodrömmar som den dolda Överheten håller som moroten framför den lättlurade arbetsåsnan."Arbetslinjen" är långt ifrån en naturlag, modellen har några vinnare men många fler förlorare.

Om verklig lycka (distans från det materiella), se även nyliga:
Platons krav för eudaimoni/lycka

 

Inga kommentarer: