Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 27 juni 2022

Omaka par: Schyffert och Busch

 


 

Klickmagneten i DN är förstås att direkt avslöja hur illa Ebba Busch tycker om komikern Henrik Schyffert. 

Detta är förväntat eftersom humor kräver hög intelligens för att bli mer än kompiskramar och råflabb åt slapstick (den nivå av enkla och tydliga signaler Ebba känner sig hemma med). 

Det är förstås ett genomtröskat ämne att studera hennes lergyttjiga orientering, men vad om Henrik Schyffert? Vad lite jag sett (aldrig några shower eller liknande) har varit stundtals briljant och han är alltid befriande i sin förmåga att introducera lite "brittisk vimsighet" i sina påfund, en påfallande "fri" själ. Men födelsehimlens grunddrag hade jag tillfälligt glömt. (De två stora ljusen, Sol och Måne ritar definitivt grunddragen utom i exceptionella fall där den ena eller båda är utslagna genom t.ex. obskyra positioner på himlen.)

Men här stämmer profilerna bra: Ebbas hela livslinje en negativt polariserad dödsstörning ner i själslig avtrubbning och materialism. Schyffert har både Sol och Månen positivt polariserade, Luft och Eld en kombinationen jag tidigt döpte "kreativitet". Han tillhör de "supralunära" gudagestalter som tillhör mänskligheten något av värde. Jord och Vatten är löpandebandproducenter och ibland enbart tärande konsumenter (mest intresserade av att tillgodose sina egna behov).

Alla med en umgängeskrets värd att tala om består garanterat av en blandad skara, men ska man vara petig är det nog så att typiska typer som bäst "känner" eller är "bekanta" med dem vars orientering är den motsatta. Lika barn leka bäst.

*****

Men...

Det finns en liten chans att Ebba föddes mycket tidigt på dygnet och har en positivt polariserad Måne i Tvillingarna (vilket skulle förklara hennes snacksalighet). Men i frågan om livslinjen, om vägen från instinktivitet till mogen medvetenhet (Månen till Solen) är kommunikationsglapp mellan Måne och Sol lite allvarligare än när andra planeter ställer sig dissociativt och kontaktlöst till varandra. 

En födelse mellan midnatt och före kvart i nio på morgonen (alls ingen omöjlighet) ger då Solen i Stenbocken inkonjunkt psykets Mån-Tvilling. Detta varslar om ett intrapsykiskt glapp som faktiskt är mer allvarligt än om hon varit rent fullmånebarn, där Jord och Vatten ger extrem äregirighet och materialism men inte nödvändigtvis en avsiktligt lögnaktig människa. 

Man måste vara öppen för möjligheten att detta faktiskt är en StenbocksStreber utan vettig kontakt med sitt lägre psyke, en Måne som försöker svara intellektuellt på livets tilltal men faller platt och helt enkelt inte förstår begåvning på den höjd Schyffert representerar. Och då är han ändå inte speciellt "svår", men kräver åtminstone ett modikum av fattningsförmåga hos sin publik.

Att svenskarna ens tolererar politiker så den låga begåvningsnivå de gör, beror på att Sverige avlat bort all begåvning ur folkhopen. Och fördumningen har accelererat med varje ny "it-tjänst " - senast "ljudboken", ett valium som knäpper av intellektet (medan aktiv läsning istället skärper individens förståelse). Ebbas absoluta okunskap om svenska litteraturklassiker var faktiskt ett varsel om att Solen har hängt av Månen, dvs. en verkligt tidig morgonfödelse. Det ändrar i grunden de åtskilliga inlägg som diskuterat hennes ärelystna materialism så att den aktiva solära viljan kommer i svår osynk med hennes logiska förståelse.

Här ett sinnelagshoroskop för 8.40, Månens sista döende minuter i Tvillingarna innan fullmånen tekniskt sett inträffar (tecken till tecken). Vad som stöder denna månplacering är hur extrem hennes makthunger blir, samtidigt som Solen i Stenbocken är helt avknäppt (smått orealistisk) i 8e korruptions- och dödshuset. En farlig politiker vars psyke skapar sjättehusfiender Fiender till höger och vänster (förutom dem hon hallucinerar fram själv):



Det typiska för en makthungrare blir att det denne inte förstår (t.ex. humor) inte kan lämnas därhän utan istället spontant ger aktiv ovilja och en önskan att förbjuda. Denna kvinna saknar helt enkelt intelligens att förstå t.ex. bevekelsegrunderna för socialistiska värderingar, hon är alltför hjärntvättad sedan barnsben och saknar intelligens att modifiera sådant som redan satt sig och blivit fixerade åsikter. Det räcker med att vifta en röd flagga och Busch-typen får psykbryt. Det krävs ack så lite intelligens att bara stelna till i en fundamentalistisk uppfattning men så mycket mer begåvning att att våga använda intelligensen, se och kanske revidera tidigare åsikter.

Aftonbladets Lena Mellin kallade häromdagen Magdalena Andersson en gambler, en spelare, som röstade mot ett sosseförslag i regeringen i avsikt att ändå föra in det senare. Det är fyndigt men en rejäl överdrift. Hur vek basen för en Stenbocken än är blir den aldrig en chanstagartyp. Busch däremot är urtypen för det värsta av alla världar, massor av den jupiteriska lycksökartypen och samtidigt en makthavare med en extremt rigid Saturnus. 

Solen i 8e disponerad av Saturnus i den fixerade typen av Vatten i 6e olycks- och fiendehuset skulle ge en som dör i sina synder utan att förmå erkänna att man fastnat i fel tankar. Detta förstockade sinnelag har Busch redan visat prov på och talar också för att Solen inte fungerar väl med Månen.

En sökning av tiotusen kartor med Saturnus i Skorpionen som fundament till Solen i Stenbocken och dessutom den hypotetiska Mån-Tvillingen ger 8 träffar. 

  • Ingrid Thulin;27.1.1926;12:00, skådespelare
  • Eartha Kitt;17.01.1927; 4:00, "svår" artist (bakgrunden summerad här)
  • Vikram Pandit;14.1.1957;12:00, groteskt överbetald CEO
  • Sanna Schiller;2.2.1985;12:00, vänsterpartist, kritiserade SVT för nazinormaliseringen (public service agerar draghjälp åt högern)
  • Melody Gardot;2.2.1985;12:00, jazzsångerska i svår smärta efter att vid 19 blivit påkörd av bil
  • Mischa Barton;24.1.1986;12:00, aktris som snabbt försvann från Hollywoods a-lista. troligen personliga problem
  • Erik Bengtzboe;9.2.1987;12:00, Moderat styrelsemedlem: indoktrinera skolelever bli egenföretagare (samma rigida fanatism som Busch uppvisar)
  • Yuja Wang;10.2.1987;12:00;+8, kinesisk klassisk pianist (här kan man också tala om en rigid musiktradition - Stenbocken som den stora formalisten och Saturnus-Skorpionen som djupa och instinktiva känslor för utförandet)

Jag jämför med Schyfferts Saturnus i Fiskarna som grund till Solen i Vattenbäraren och Månen i Skytten. (Hör konstruktionsfelet på himlen: Vattenbäraren ska BÄRAS av Saturnus som själv dumpit ner i Vatten!) 

Även här 8 träffar och en signatur som matchar USA:s förste president är något Busch knappast kan ståta med, samtidigt som en ekonomisk brottsling vittnar om att typen har en förslagenhet!

  • George Washington;22.2.1732;10:00, politiker, president
  • Ivan Boesky;6.3.1937;12:00; ekonomisk brottsling, insider-brott
  • Diane Baker;25.2.1938;12:00; skådespelerska
  • Robert Hansen;15.2.1939;12:00; seriemördare
  • Neil Sedaka;13.3.1939;12:00, fd. popstjärna, skrev och framförde mängder med hits i 1960-talets början
  • Mattias Croneborg;4.3.1967;12:00, rasistisk tidningsredaktör
  • Dennis Coleman;23.2.1968; 8:32, mördare
  • PM Nilsson / Peter Magnus Nilsson;24.2.1968;12:00, bombhöger och krass högerdebattör "pragmatisk rasist": "Svenskt näringsliv, bejaka Sverigedemokraterna"

Faktiskt, Schyfferts signatur ger fler uppenbara förbrytare. Buschs lösa paralleller, så typiskt för den jordbundna känslotypen, producerar istället bra inom musiken. Materia är ju egentligen bara vibrationer och jag har ofta tyckt mig märka hur bra Jordtecknen fungerar inom musikfacket.

Tänker man på saken inser man att Schyfferts hejdlösa humor inte alls passar en "innerlig musikant-typ" som Ebba, en som älskar jazzens och klassiska musikens formalism - spela efter noter eller jazzimprovisera inför vissa uppsatta ramar. Vill minnas att Busch skrålat offenligt och därmed skulle kunna ha en Mån-Tvilling som stärker en högre än genomsnittlig dragning mot musik (som bygger på mental uppskattning av toner och deras gruppering).

Det måste vara Saturnus i Skorpionen som får henne att avsky Schyfferts milda och smarta anarkism, i sig en följd av Saturnus i runtflytande Fiskarna vilket gör hans Sol-Vattenbärare kvick och oberäknelig. Samma som "spelaren" Magdalena Andersson, en princip-Saturnus som kan tvärvända, vilket inte Skorpionen är kapabel till eftersom den ännu håller på att kämpa mot det biologiska livets realiteter (döden). Saturnus i Fiskarna representerar en högre grad av befrielse men som ibland övergår i rent opportunistisk anpasslighet. En Saturnus som domineras av känslor snarare än ren logik. Gissningsvis utmärkt för spinndoktorer och andra idéspottare.


Inga kommentarer: