Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 juni 2022

Borgerlig politisk kommentator och den svenska kontexten

Tidigare i år reagerade jag på Expressens Viktor Barth-Kron och hans torra sarkasm. Han var naturligtvis för en NATO-anslutning och lika förprogrammerad som övriga Expressen-medarbetare att driva hornen i sidan på en - det medges - så högervriden socialdemokrati att svensk "demokrati" uppenbart bara handlar om en yrkesgrupps inbördes kamp om makten. Folket är bara valboskap trots att på pappret makten utgår från dem.

Att nedvärdera en befolkning till boskap att driva i önskad riktning varje valår, har en återkoppling i astrologin. Var firar folkmassans planet Månen sin "upphöjelse" om inte i kossans, Oxens, Tjurens tecken? Och vad står det till Oxen korresponderade 2a ekonomihuset för? Jo, i indisk tradition "flyttbara resurser" som pengar eller boskap. De svenska mediernas språkbruk tillhör således den arroganta Överheten - inte minst partierna. Folket är något de äger och som de bara har att puffa i rätt riktning inför valet för att behålla det svenska Klassamhället!

*****

I Barth-Kron-kommentaren jag såg drog han till med ett "vi (Sverige) borde vara glada om NATO ens vill ha oss" - sannolikt ett hån riktat mot regeringen Andersson. Jag blev påmind om den där inlindade men tydligt hånfulla attityden när jag läser en ny B-K-kommentar (typiskt giriga mediehus instängd bakom betaldörren bara efter några timma. Varför planerar de så virrigt - bättre direkt utesluter landets alla köpsvaga direkt?):

Ingen tvingade ju Socialdemokraterna att panikompröva sin säkerhetspolitiska linje först när det näst värsta tänkbara, ett ryskt anfallskrig i närområdet, redan hade hänt. Natoansökan hade kunnat skickas in under betydligt mer ordnade former för flera år sedan. 

Det där är smart om än lite billigt. Säg vilken regering som INTE reagerar på det som redan hänt. De tillhör dess natur att ligga ett steg efter verkligheten och täta och söka styra om. B-K:s syn på frågan om NATO-medlemskap ska naturligtvis vändas tvärtom: det hade inte behövts varken för flera år sedan eller efter kriget i Ukraina. Västcivilisationen håller på att avveckla sig själv och de här problemen med stridslystna småbarn i ledarpositioner kommer att vara historia när Naturen väl utraderat stora delar av mänskligheten...Ett storslaget scenskifte väntar...

Men B-K är nere på personnivå och jabbar mot fienden Socialdemokraterna (trots att det partiet också driver borgerlig politik så att medborgare, för att ha något inflytande, i stort bara har ett enda samhällssystem att rösta på). 

Överhetens fulspel är sådant att en betydande del av svenskarna har en demoniserad bild av Vänsterpartiet och för övrigt alla radikala visioner för en ny värld eller en helt annan ekonomisk grundplan. Sverige kommer garanterat aldrig att gå i fronten för någon världsförbättring så man nöjer sig med att symboliskt fira en klimatkonferens i Stockholm för 50 år sedan. Så trött och orkeslöst! Många tidningsskribenter har påpekat om att klimatläget har blivit värre, inte bättre, under dessa 50 år och att Sverige är en av de värsta klimatbovarna...

Har Naturen någon form av intelligens som de antika filosoferna tänkte sig - den är dock en dunkel spegelbild av universums Rationella Själ, en alltigenom intellektuell essens som genomsyrar Alltet - i så fall kan man spekulera i om denna Natur är förmögen till riktade insatser som att frysa ner Sverige i en partiell istid så att denna ingrodda Kapitalist till nation inte vidare får något ord med i laget. ("ingrodd Kapitalist" - se nationalhoroskopets 5e hus för lyckligt lottade och lycksökare.)

B-K på personnivån kan jag bara uppskatta eftersom han angriper Morgan Johansson (i linje med högerns nya hot om misstroendeförklaring) och detta åter med sina torra understatements:

[P]olitiskt motiverade misstroendeomröstningar mot enskilda ministrar är ett otyg. Hade oppositionen motiverat sitt tilltag med Morgan Johanssons slirande på sanningen, statsrådets gränslösa twittrande eller bara otrevliga ton i största allmänhet hade det varit en sak...

I det här läget blir jag intresserad av det astrologiska källsprånget till denna djupa ironi och tar en titt på B-K:s födelsedygn. 


Sinnelagshoroskopet med Månen i Vattenbäraren indikerar en Luft-attityd, ett intellektuellt sätt att närma sig frågor. Solen i Jord är en pragmatiker även om månhoroskopet flyttar ned praktisk Jord ett pinnhål (12e sektorn är undertryckt relativt 1a).

Att även krigaren Mars står i Luft (Vågen) understryker att det är en mental krigare och kanske är det här bloggaren med samma Mars-Våg känner igen sig i B-K. Men B-K föredrar inlindande underdrifter, och det kan bero på att halshuggningens skede - illustrerad av södra månnoden/Ketu - håller Mars aggressioner kort. Den här bloggaren har likaledes en "tuktad" Mars men istället genom att Solen "bränner" (osynliggör) Mars och tar kommandot - krigaren har en befäl. Astrologin har många sätt att berätta om inte samma så åtminstone besläktade berättelser.

Naturligtvis har även den här bloggen gått hårt åt Morgan Johanssons hopplöst lågpresenterande svenskhet, en typisk svensk politiker och skälet till att den fula men smarta Överheten i landet helt enkelt kringgår landets nominella demokrati så fort det handlar om att skydda Stora Pengar. Bloggens eventuellt fleråriga läsare förstår hänsyftningen och drömmer kanske mardrömmar om Sverigeshoroskopets systematiska ojämlikhetssträvan! 

Kartan från 1974 visar Sverige som ett land som söker driva fram ett nytt klassamhälle med Rika och Fattiga tjänare (massinvandring). Att detta onda omen inte märks förklarar hinduisk astrologi som att korruptionen kickar in först med lämpliga planetära cykler som sätter den Onde Rike Mannen (verksamt ond Jupiter) rörelse eller nationens demoniska månnodsaxel. 

Bloggaren vaknade till medvetenhet om detta först med girighetens och hybrisvansinnets norra månnod (2002-20) - det var här nyliberalismens röta gick in i sista fasen för Sveriges del. En formulering om den följande onda Jupitercykeln (2020-36) var att välfärdssystemen skulle spricka och den Onde Rike Mannen söka säkra sina tillgångar i en allt svårare tid. 

Vem kunde ana för några år sedan att en lokal Ukraina-kris skulle tas som svepskäl för ALLA kapitalister - alla länkar i produkters "värdekedja" - skulle vilja säkra sig mot förlust och tvinga slutkonsumenterna att betala hela kakan! Ondskan i världen börjar nu närma sig ett verkligt bottenläge, ett Harmageddon (i jämförelse med vilket Ukrainakriget är småpotatis).

Men åter till B-K-kartan. Intellektuell må skribenten vara, men han är också en antagonist, hur mycket hans Ketu-månnod söker tona ner Mars stridsspetsar. Den avsiktliga antagoniseringen syns i den teoretiska mismatch som råder mellan sinnelaget av intellektuell Luft-typ och dess fundament i rabiat anti-intellektuell känslomässighet: Luft-Månen disponeras av Saturnus i Vatten-Skorpionen. Elementen kombineras inte eller åtminstone resulterar i efterhandsrationalisering av en djupare liggande hätskhet (Skorpionen) och bottnar ofta i sociala problem. 

Skorpionen är zodiaken utstötta (symboliskt "dödade") och tvingas den samman med Vattenbäraren kan man precisera att problemet rör den sociala dimensionen, samhällsskicket. Individer med dessa två figurer kan kompensera sitt utanförskap genom att välja en doktrin eller ideologi som garanterat säkrar dem en ytterkantsposition - långt från Annie Lööfs famösa försök att förklara sin nyliberala extremism för att vara "mitten" i svensk politik (hon har mer rätt än någon kan ana, men medierna vill inte diskutera den ekonomiska grundplan som deras vinstmaskineri bygger på). 

Ett mer sällsynt utfall (för "mobbnings- eller utstötningssyndromet" verkar ofta vara en problemindikation) är individer som adresserar problem i samhället och angriper dem på ett skorpiongiftigt eller häcklande sätt. Det är typiskt att B-K har en själsvände i salta Lena Mellan i Aftonbladet - tidningen som ingår i hemlig kartell med Expressen för att tillse att hela den kvällstidningsläsande befolkningen serverar samma illusion av ett höger/vänster-val i Sverige.

Men det partibundna valet i denna tudelning döljer den antidemokratiska Elitens sätt att ge pöbeln något att tro på. Det är Sverigehoroskopets Sol och totalt blåser befolkningens Måne på konfekten och som stockholmsbo tidigare verksam inom det förhatliga it-området kan jag intyga på att alla i Huvudstaden inbillar sig tillhöra Eliten som rider ovanpå "simpelt folk", attityden se i snart nog varenda reklamsnutt på tv som visar upp tölpar till svenskar - det är så stockholmaren ser på "de andra", som löjliga karikatyrer. 

En hårt karikerande attityd, det är exakt vad B-K:s Sol i Stenbocken ägnar sig åt. Jag kom (åter) att tänka på mitt 1970-tals rockgrupper som alla som hade koll måste gilla. Amerikanska New York-gruppen (i prakten en duo) Steely Dan. Huvudfiguren och låtskrivaren har kommenterats på bloggen och hans torra och ironiska texter kring sociala företeelser är en tydlig följd av hans horoskop. Nu föddes han under en nymåne i Skytten, men intellektets och uttrycksförmågans Merkurius har hunnit in i Stenbockens 1a grad, exakt där B-K har sin Sol.

Här är astrologin i dess vagaste form: satirikern Fagen och B-K har en generell överensstämmelse i aktiveringen av flera tecken. Skorpionen, Skytten och Stenbocken står på rad och från individfixeringens ofrånkomliga död i Skorpionen öppnar därpå zodiakens "universalistiska tredje akt" (dessa fyra avslutande tecken är de där härskarna Jupiter och Saturnus för första gången visar sig i zodiakcirkeln). 

Man kan därför räkna med ideologiska eller samhälleliga intressen hos dessa och i enstaka fall svårt degraderade livsöden där individen inte vuxit i medvetenhet utan där den universella sista akten misstolkas som "global" och vi får rika sprättar som lever som om världen var deras. Svenskarnas charterflygsjuka är ett sådant exempel på att ett avancerat tecken som Vattenbäraren (11e timman eller tecknet) korrumperas och dras ned på personlig nivå. Sverigehoroskopets 5e hus för Elit och lyckligt lottade ser ut att ha hela samhället eller t.o.m. mänskligheten (Vattenbäraren i olika format) för sitt bästa, men fundamentet för Sverige är Saturnus som BARA står i ungspolingen Tvillingarnas tecken, en av de blott "personliga" i zodiakens första akt. 

 

Sverigehoroskopet och folket i jordhålan (brun)
med sin längtan efter lyxliv via luftvägarna (blå)

 

Redan i nionde syns hyckleriet eller överspelet från landets besuttna. Tvillingarnas härskare är köpmannen Merkurius (i spekulativa femte), och hans roll som importör/exportör är dubbelt tydligt i nationalhoroskopet genom placeringen i 9e huset för Utlandet men även "mitt högsta goda". 

Svenskarnas ideliga okynnesresor bygger alltså på att de gjort själviska vinster som sitt högsta goda. De har världens förstörelse som ideal därför att landet som helhet har samma horribla syn på vad livet handlar om. 

Johanna Frändén lever ljuva livet nere i Frankrike och har åsikter (inte helt olika den här bloggens) om flygbesatta svenskar. Publiceringens ursprungliga rubrik syns i länken men AB ville vara lite fräcka och bytte efter en tid till ett klickbete, till en mer konfrontativ variant: "Du och jag är orsakerna till att det gått åt helvete"

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/BjazA9/johanna-franden-det-ar-inte-i-sverige-de-modiga-besluten-tas

Nationalhoroskopets "högsta goda" låter i mina öron som demonen Mammon eller ren satanism. Men en sådan här prioritering följer naturligt på ett sekulärt samhälle som satt människans fåvitska tankeliv som alltings mått istället för den nödvändiga ödmjukhet och distans som bygger på att nationen och medborgare äger en riktig filosofi eller religion. Glöm heller inte att nationens Vågascendent förutom att beskriva harmoni och rättvisa också är det instrument Krämaren använder. I den meningen rimmar landets persona väl med den pekuniära sjukdom som löper som en farsot ur det 5e Elithuset och blir modell för vad folket förväntas bli för ena.

Denna själviska krämarmentalitet som ses i Sveriges hus 9 är basen för i princip ALLT Sverige och dess folk företar sig och politikernas "religiösa" påbud när Ekonomi blivit den enda religionen är: "låt varje medborgare bära sin egen kostnad - vi i Överheten måste kunna skinna er på ert mervärde (skatten)". Detta är inte långt från Kapitalismens rövarmentalitet eller maffians utpressning för att "beskydda" butiks- eller restaurangägaren.

Skillnaden är att Staten idealt sett borde ge intäkterna tillbaka till medborgarna. I Sverige går pengarna istället till dyra vapeninköp för att lisma och krypa inför den Stora Satan USA eller kanaliseras - via riksdagsbeslut - till de medborgare som kvalat in i nationalhoroskopets 5e sektor för de på "solsidan". 

I det här landet gäller det att odla kontakter och hitta position bland de privilegierade. Den är ett exklusivistiskt och nyrikt snobbland alltsedan 1974-kartan och i synnerhet började den otrevliga sidan växa under demoncykeln 2002-20 (som utspelades primärt i Sverigekartans 3e kommunikationshus). 

Under denna period digitaliserades allt och svensken IRL dog som fungerande varelse. Vad jag förstår av medierna betraktar dagen dekadenta svenskar eventuella partners som varor man "skrollar" eller "svajpar" förbi som vid vilken shopping som helst. Samma snobbistiska och exkluderande anda. IT förstörde mänskligheten mer än någon som involverat sig med fenomenet kan förstå. 

Avvikelserna från allt vad den mänskliga Luft-triangeln i zodiaken kan berätta om humanitet är så groteska i Sverige att dystopi är en enda hållning. För om Staten och degraderat individerna under årtionden och politiker är medelbegåvade men äregiriga från folkdjupet, då är den här demokratin ett dött projekt. Medierna ägs av Storfinansen (i nationalhoroskopets 5e hus för dem på "solsidan") så den Verkliga bilden av hur landet ligger kommer aldrig att nå folk i stort. Sveriges dödsspiral går inte att häva, och det ska bli mycket spännande att uppleva på vilket sätt Sveriges "lilla död" från och med november 2022 kommer att uttrycka sig.

https://siderisk.blogspot.com/search?q=%22lilla+d%C3%B6d%22

*****

Det här kom att handla mer om Sverige än Viktor Barth-Krons sinnelagshoroskop. Jag gissar att han inte var tillräckligt intressant att dissekera, trots att flertalet planeter var verksamma i den universalistiska zodiaksektorn. Förklaringen är förstås att Skorpionen vägrar släppa sin individualistiska trygghet och att den extremt viktiga sinnelagssymbolen Månen direkt påverkas. 

Det här är ett vanligt borgerligt problem. Små människor som skapat sig ett hägn i denna värld förstår inte varför de skulle släppa in fler i sitt välståndsreservat. Det är "individualismen" som hämmar intelligensen. B-K är alltså ett exempel på hur en lägre utvecklad sektor i horoskop kidnappar den mer omfattande universalistiska sektorn och korrumperar den, just som svenska charterturister gör eller som de ännu sliskigare typer som lever via någon slags EU-identitet och känner sig "utvalda" på det sättet. Globetrotters är en äldre beteckning för glidare som likväl sitter fast i ego-synden.

Vad föreslår då bloggaren, om det svenska livet är så hemskt? Ingenting för ögonblicket. Men tidigare har jag skissat några gånger på hur världens metamorfos, som redan börjat, blir plågsam inte minst pga. Klimatkatastrofen, men kommer att utmynna i en högteknologisk världsregim - troligen med Kina som säte. Ytterligare en tid längre fram kommer att se människan vinna enorm kunskap om det mänskliga genomet och då kommer en nya människoart att skräddarsys. 

Kapitalismen är kriminaliserad vid denna tid av omstart efter Naturens Vedergällning och det är inte längre någon risk att de besuttna skapar designerbebisar med överlägsna egenskaper för t.ex. sportprestationer eller intellektuell skärpa. 

Den nya kunskapen gör till sist människan till en gud som bygger kroppen i sin egen avbild (enligt sin egen tanke - ren filosofisk idealism modell Platon), kroppar som eliminerat många av naturens mindre önskvärda beteenden. "Himmelriket har nu kommit till jorden" om man med Himmelen avser Saturnus eller Sjunde Himmelen och den här Luft-planetens blueprint för allt i vårt kosmos, en Världssjäl vad mänskligheten angår.

Om astrologin ännu levt vid denna tid (säg 100 år framåt) hade naturligtvis systemet tvingats anpassa. Om lilla illgöraren Mars inte längre finns med i generna, då är det väl rätt poänglöst att tolka Mars på himmelen? Den gamla kartan behövs inte längre. Fast man kan just undra? Materialister har dödförklarat astrologin sedan "Upplysningen" och likväl levererar den utmärkta nycklar till insikt även om t.ex. Sverige i modern tid.


PS. Som vanligt släpper bloggaren alla figurer så fort de kommenterats. När inlägget skulle förses med taggar såg jag att Viktor Barth-Kron fick ett inlägg redan 2012 - "Slunten satir". Kort text den gången, men något måste ha satt sig i långtidsminnet eftersom det handlade om satiriska formuleringar även då.


Inga kommentarer: