Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 26 juni 2022

Expressens tilltagande inkompetens


https://www.expressen.se/kultur/victor-malm/
bestar-hela-sverige-av-gladjedodande-sossar/

 

Jag ser en blänkare på Expressens framsida av intresse för den här bloggen. Underrubriken utlovar en text om aktiehandel som "sann svensk kultur". 

Är det något från Sverigehoroskopet som är osunt och bestickande är det "tursamma femte huset" som på ytlig nivå handlar om lek och spekulation och på ett djupare plan GOD KARMA som entiteten tagit med sig in i denna sträcka av sin eviga (?) existens. Gäller den senare hussignifikationen även nationer eller kan bara besjälade individer ha "karma"?

Det ser i vilket fall ut att finnas mycket "inkommande" god karma för Sverige med hela tre planeter i femte huset och tankarna går direkt till socialdemokratins arbete för allmän välfärd under 1900-talet (ett arbete som faller under det gamla nationalhoroskopet från 1809). Att sedan dessa planeter förstör det inkommande goda arvet genom sin "verksamt onda" natur har avhandlats tillräckligt, och är naturligtvis en perfekt beskrivning av Sverige under nyliberalismen...

Detta är det första av Victor Malm jag läser sedan han blev Expressens nya kulturredaktör, men uppenbarligen har han gjort det lätt för sig. Hela texten tycks bygga på en akademisk essä han läst med additionen av en och annan fyndig formulering, t.ex. svensken som "glad börsgamäng". 

Efter läsning visar sig rubriken på Ettan, som lyfter fram "glädjedödande sossar" till det presenta motsägas av texten själv. Läsaren informeras om att de trista sossarna bytte sida redan på 80-90-talet och blev högersossar med ögon tindrande av nyliberala tankar om krympt statlig reglering. 

Till och med underrubriken är uppåt väggarna fel. Vad Malm säger är att den aktiehandlande svensken, som under en kort tid av nyliberalistiskt rus (vanvett) jagade stora och lätta pengar, också tycks tillhöra gårdagen och alltså inte alls är "svenskarnas sanna kultur" som rubriksättaren - uppenbarligen helt utan läsförståelse - fått det till.

"Man ska nog inte underskatta hur fort saker kan gå upp i rök och en annan tid börja" avslutar framtidssiaren Malm förnumstigt och tar för denna urvattnade prognos hjälp av ännu en text han ändå har ärligheten att nämna.

Inte mycket substans i den profetian alltså förutom att "saker och ting förändras". Men gudars vilket genomuselt jobb den människa gjorde som satte rubrik och underrubrik - båda helt missvisande.

Av denna krönika tror jag inte Expressens kultursidor heller i framtiden behöver ägnas mer intresse än de 12 år då Karin Olsson höll i årorna. Hon var prydlig och extremt slätstruket borgerlig i sina tankar och Malm verkar producera mer av samma vara. Intrycket från 2020, då jag senast läste en text av honom står sig.

*****

Eftersom hela hans text bygger på någon annans tankemöda och han fördelaktigt nämner de nyliberala ekonomerna Hayek och Friedman kanske jag får föreslå ett motgift från 2017 och den här bloggen: Nyliberalismens horoskop så sjukt korkat. Några år tidigare var Hayek också aktuell och den gången i en för f.d. statsminister Stefan Löfven föga smickrande jämförelse som visade att båda drevs av överemotionalitet som ger fanatisk hängivenhet. 

Ibland ger Eld/Vatten-krig mord på norska homosexuella eller USA-vapen till Ukraina (för att ta två aktuella exempel). Ibland resulterar Eld/Vatten i typen som tror på "Marknadens" begåvning (och påföljande självlögn att marknadskrafterna har någon som helst förmåga att rädda urspårade situationer - tvärtom skapar en fri marknad själv kriserna). Ibland vet ingen vad som kommer ur människan, som när utmärkte agitatören Daniel Suhonen (röd socialdemokrat) plötsligt börjar agitera för NATO-medlemskap (där säkrade den sluga rackaren sin framtid inom Socialdemokraternas makttopp...)

Ibland, som hos Victor Malm, händelsevis, representeras sensationalismen av nybörjaren och/eller linslusen Mars-i-Väduren och dess attack på Sol-Krabban. Den senare blir hyperaktiv och dess trygghetsbehov blir patologiskt. Då får man en ideologisk fanatiker som verkligen motsätter sig den "hotfulla" arbetaren (Mars i Väduren kan också ses som en revolutionär som kommer med det Nya). Det här Eld/Vatten-kriget är ingen vidare grundval för en kulturredaktör som borde stå över ögonblickets larm och ståhej.


Malm måste akta sig så att hans jakt på senaste sensationen inte bränner ut honom och reducerar namnet/varumärket hans. Fast med psyket orienterat mot pengar (Oxen/2a huset) kanske självbevarelsedriften finns där och med det motsvarande temperering gränsande till menlöshet... Allt utifrån den "naturliga zodiaken" som säger minst om individen och egentligen bara listar vilka dispositioner som är aktiva på himmelen den dagen utan att rangordna dem i betydelse.

*****

För att läsa några astrologiska tankar om ekonomen Milton Friedman måste man backa till bloggens tidigaste år, 2011, och en jämförelse Friedman och kolsvarta moderaten och ekonomen Anders Borg. Den senares inre mörker har åter visat sig i terminationen av ett fåårigt äktenskap med en av pionjärerna i internet-koppleri, ganska harmlöst jämfört med den köttmarknad redan degraderade människor i sjuka samhällen lurats in i via IT-tjänster som Tinder. Det är också del av det helvete nyliberalismen givit människorna och det skrämmande är att befolkningen i stort inte märker hur de flyttas allt närmare helvetets lägsta zoner.

Som de försiktiga kändisartiklarna framställer Borgs senaste nederlag berodde det på den mimande Army of Lovers-sångerskans kaotiska klädhögar. SKENBAR oordning fick rigida mörkermänniskan Borg att gå upp i limningen. Definitiva plus-poäng till Dominika Peczynski där, vem gillar inte hennes avslappnade förhållande till hemtrivseln?

En bohemisk sida är det enda som nästan ursäktar borgarens existens. Men i kombination med fascistisk estetik går den sorten tvärbort. Typen kommer inte att vara företrädd på nästa Jord som följer efter Naturens "justering" av den nuvarande världen. Så ser en amper framtidsprognos ut, Malm.


Inga kommentarer: