Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 6 maj 2022

Vi blir alla sorgsna kapitalister när vi slutat leverera

 


Såg en trist film med Reese Witherspoon i en tv-tablå, funderade 2 sekunder, valde bort, men började sedan googla...

Franska astrotheme.fr har en icke-verifierad födelsetid för aktrisen och numera kapitalisten Reese Witherspoon. Hennes karriärhöjdpunkt måste ha varit "Legally Blonde" 2001, tio år efter en tidig karriärstart. Astrotheme säger att födelsetiden förekommit på flera andra sajter, av vilka ingen längre finns kvar på nätet. Det här är så misstänkt dålig data att jag normalt skulle ignorera uppgiften. 

Men jag beslöt mig granska tidpunkten 14.00 och dess personlighetstyp efter att ha noterat hur få framgångar som aktris hon haft jämfört med antalet sågade filmer. Och hur hon 2021 likväl lyckades sälja sitt produktionsbolag till riskkapitalisten Blackstone för 500 miljoner dollar (vissa källor uppger 900 miljoner dollar men är värderingen och Witherspoon sålde inte hela bolaget).

Blackstone är representativ för USA:s rovkapitalism och namnet dök upp i Sverige när den Svarta Stenen (sannerligen inte Kaba!) började köpa fastigheter att renovera och driva upp marknadspriserna. Vår tids fula saga om hur den Rike Mannen tvingar folk från hus och hem om de inte kan betala för sig den Rikes behov att fylla sina fickor utan ände. 

Kapitalismen är drömmen om den oändliga expansionen, eller rikedomsplaneten Jupiter, och då naturligtvis en dekadent version (sådan som syns i Sverigehoroskopets "solsida", det 5e huset för de lyckligt lottade). Vi bjuder in monstren i landet helt utan hämningar. Vad har Sverige för långsiktig målsättning att bli? Världens mini-me alltid hack i häl stora och fula USA?

https://www.expressen.se/debatt/vinstmaximerande-bolag-forstor-vara-hem/

Att Reese Witherspoon har noll medvetenhet om sitt lands värsta sidor och t.o.m. gärna sätter sig i de ogudaktigas råd, är således uppenbart. Men hon spelar feministkortet och förklarar att Blackstone inte enbart gör henne stormrik som producent. (Hennes ungdomliga charm är nu ett minne blott och manusen i de filmer hon deltar i numera blir nästan alltid totalsågade och personkemin i rullarna visar minusgrader - förklaring följer strax). De Stora Pengarna, säger hon som förevändning, ska hjälpa henne att göra mer film med kvinnor i...

Faktum är att födelsetiden 14.00 ger en övertygande Persona i Krabbans tecken och en uselt placerad men med verkligen passande Saturnus i VATTEN i första huset. Hon är också kortvuxen, vanligt när Saturnus involverar sig med ascendenten. 

Svag Saturnus: Ingen kan väl se så sorgsen, surmulet misslynt eller sårad ut som Witherspoon, och det är troligen den "talangen" ut som lett henne till så många dystra filmer och lama  komedier. Hon fungerade bäst som barnskådespelare (filmdebut 1991 vid 13 eller 14).

Krabban är händelsevis Trygghetens och Hemmets tecken men det är naturligtvis en ren slump att Blackstone indirekt ägnar sig åt att kasta ut folk från deras hem, och likt sjukdomen cancer (Krabbans latinska namn) sprider sin sjuklighet genom allt den förvärvar (människor eller fastigheter).

Saturnus fungerar allmänt illa i jag-medvetna 1a huset fungerar, blir en humorfri  pedant och duktighetsivrare (tänk figuren Elle i "Legally Blonde" minus den unga charmen). I en av Witherspoons många floppar spelade hon ett par med Vince Vaughn, den pladdrigaste improvisatör jag sett i hans småkul äldre filmer (nu har han degraderats i Hollywood och får spela psykopatisk mördare i tonårsfilmer med låg budget!). 

Fatta bristen på kemi att sätta Saturnus-i-Vatten mot en sådan bullrig och infallsrik figur som Vince Vaughn. Hollywoodskvallret om en katastrofinspelning i samband med "Four Christmases" (2008) sipprade snart ut:

"Reese försökte tvinga Vince att mejsla ut deras scen i förväg medan Vince lika enträget förklarade att han gick på känsla och ville leka med scenen och se vart den hamnade."

Lägg till detta ett antal romantiska komedier som inte innehållit någon komedi överhuvudtaget. Men tvärtom lovprisades hon 2005 för rollen som den besvärliga countrysångaren Johnny Cashs hustru. Den rollen är exakt Saturnus humorbefriade och prudentliga VATTEN-Krabba. 

Trygghetsbehovet hos Krabban och materialismen hos Saturnus (bara i vissa tecken) driver fram det värsta hos båda komponenterna, även om en Kapitalist skulle applådera den resulterande tendensen att "se om sitt hus" in till förbannelse. De kan aldrig bli nog med pengar, nog av trygghet. Krabban föder vällevnadssjukdomen cancer.



Att de romantiska komedierna inte funkar för Reese Witherspoon har jag illustrerat med det humanistiska Luft-elementet ovanligt blekblått. Krabban står för det maximala personliga skyddsbehovet och som Kycklingmamma blir ofta den egna klanen också gränsen för hur långt tecknet kan se och bry sig. Allt utanför Familjen blir en risk och ett hot. Ascendenthärskaren Månen borde ha motverkat detta i den universalistiska Skytten (zodiakens tredje och mest expansiva akt), men se huset: 6e för faran eller olyckan. Skytten handikappas och kan inte bidra till någon personlig tillit till andra därifrån! 

Skyttsinnet är en verklig chanstagare och positiv till allt, förutom här i 6e olyckshuset. Men Månen i Skytten fungerar generellt illa med den petnoga och planerande Saturnus i 1a huset (definitivt delhärskare till personligheten). Detta är en märkligt hämmad och svårtydd förstahuspersonlighet, och de tre sociala Lufttecknen i svaga hus visar att hon är mycket mer bekväm med sig själv och sin karriär än med relationer. Gåtan är hur Hollywood fortsatte rollbesätta henne i romantiska komedier tills hon blev "för gammal". 

Inte ens i det stora genombrottet "Legally Blonde" handlar det egentligen om något annat än henne, henne, henne. Och se nu biljetten till publik framgång: Jupiter i det unga eller nya och ännu fräscha ansiktets Vädur i 10e karriärhuset. Zodiakens linslus. Här är hennes bejublade debut ("The Man in the Moon") som nybliven tonåring, början på en succésvit som kulminerar med sagda film om blondinens juridikstudier. "Legally Blonde 2", några år senare, sågas totalt för ett cyniskt försök att krama mer pengar ur biopubliken trots uselt manus.

Ser man på innehållet i ett zodiaktecken som en fortlöpande berättelse ger Witherspoons karriärhus olika besked. Man kan välja att läsa huset/tecknet från starten och framåt. Då börjar allt otroligt framgångsrikt med Jupiter, välplacerad i Väduren. Jupiter har bara en kort sträcka fram till Lyckopunkten som i princip låter som 1980-talets "satsa på dig själv"-egoism som spriddes från USA som en ny livsstil och som i en ny våg drabbas västvärlden som "bygg ditt eget varumärke". Reese Witherspoons är ett perfekt horoskop för att marknadsföra att en på miljonen faktiskt lyckas via egoism (och inte för att de är egoister utan för att de har tumme med Ödet).

Men historien i Väduren fortsätter bortom Lyckopunkten och nu kommer den: halshuggningens södra månnoden när produkten Reese slutar sälja och som en huvudlös Draksvans tappat direktivet (faktiskt, i ännu en av hennes misslyckade komedier det senast årtiondena spelar hon en amerikansk sportfåne som petas ur laget för att hon blivit för gammal! Hon har efter det deltagit i en dokumentär om onåden i Hollywood för kvinnliga skådisar som petas ut - precis som svenskar över 40 på vår USA-infiltrerade arbetsmarknad).

Tiondehuskarriären i Vädurens tecken är således instabil och husägaren Mars bekräftar det genom sin svaga placering i 12e huset för världsliga förluster.

Någonstans på resan insåg Witherspoons kloka och planerande Saturnus att hennes tid som en i raden av America's Sweetheart var begränsad, och startade 2016 ett produktionsbolag som en ny fas av sin karriär. Bolagets kassa fylldes med förtjänster från alla hennes mediokra (och några bra) filminsatser och hon började nu finansiera produktioner hon själv inte deltog i. 

Uppenbarligen ska man se försäljningen av aktiemajoriteten av produktionsbolaget Hello Sunshine som ett strategiskt sätt att bli verkligt förmögen, helt i linje med om- eller nystartens Jupiter i 10e. Stora och lätta pengar, och så Lyckopunkten en andra gång i livet. Frågan är vad som händer Witherspoon om ödet bara repeteras och hon når halshuggningen vid Draksvansen? Tiden får utvisa.

Men så här långt passar födelsetiden med kända fakta. En självupptagen karriärkvinna med dålig förmåga till social anpassning (LUFT) och många misslyckade romantiska komedier som söker gestalta den veka Lufttriangeln och hennes kroniska oförmåga att gestalta passion på ett trovärdigt sätt. 

Saturnus är nog den minst passionerade av alla planeter och att den i negativa härskartecknet Stenbocken ändå har en koppling till Passionens kvalitet ändrar inte det. För Stenbockens passion är för ordning och materiell ansamling. Den har inget med den känslosamma delen av människan att göra. Saturnus själv tillhör Mörkrets kvalitet och tecknar därigenom status quo i världen eller t.o.m. det Eviga (minns att Saturnus är den generiska symbolen för den Rationella Själen, den enda eviga komponenten i människovarelsen).

Vimsottari Dasa:

 Maha Dasas:

 Ket:  1971-04-21  -  1978-04-21
 Ven:  1978-04-21  -  1998-04-21
 Sun:  1998-04-21  -  2004-04-21
 Moo:  2004-04-21  -  2014-04-21
 Mar:  2014-04-21  -  2021-04-21
 Rah:  2021-04-21  -  2039-04-22
 Jup:  2039-04-22  -  2055-04-22
 Sat:  2055-04-22  -  2074-04-22
 Mer:  2074-04-22  -  2091-04-22


Hennes tonårsroller faller alla in under den unga kvinnan Venus men hennes "livs roll" i Legally 1 (2001) tillhör Solens cykel. Eftersom Solen i Fiskarna har Jupiter som disponent eller fundament är det inte mycket att orda om! Solen i 9e huset "det bästa huset" har en prominent placerad Jupiter i karriären som fundament. Är inte detta den ibland egolösa och förvirrade Fiskarnas stora framgång genom att spela ego, vet inte jag! Så här ska det se ut om man vill "bygga varumärke" oavsett personliga kvaliteter eller talanger, astrologin antyder att USA:s ytlighet är vägen till lycka för denna födelsetid.

Försäljningen av produktionsbolaget tillkännagavs den 2 augusti 2021 och sorterar under girighetens demon Rahu som just huggit klorna i Reese! Den ordinära myten om den sublunära demonens strävan att kunna mäta sig med gudarna passar perfekt med hur hon säljer vid denna tid.

Hungriga demonen Rahu ligger i 4e huset som förvirrande nog också handlar om ekonomi i den indiska traditionen. Ekonomihuset anses normalt vara det 2a men det anknyter till 1a husets kroppsliga behov och sägs röra lösöre. Men stora tillgångarna som ligger investerade i kapitalvaror och fastigheter tecknas av 4e. Här går 4e huset i LUFT men det passar bra med "immateriella tillgångar" som är vad produktionsbolaget handlar om: rätten att sända dess produktioner (bio, streaming osv).

I fjärde huset ligger också Witherspoons personliga Daimon (hennes rationella själ) som syns ha mycket att göra med ANDRAS PENGAR eftersom daimonen baserar sig på Venus i åttonde döds- och arvshuset. I samband med dödsfall har alltså Witherspoon pengar att se fram emot och vad är försäljningen av bolaget om inte en död av något slag, en död som enligt kretsloppets lagar utlöser något annat istället.

Och se vem som kalkylerar och manövrerar så att pengar ska komma ur dödshuset: ego-placerade Saturnus som i den obotliga närighetens tecken Krabban ÄGER Venus i 8e. Bakom denna rätt söta tjej/nu kvinna har alltid dolt sig en klassisk kallhamrad kapitalist! Hon har lidit sig genom otaliga trista filmroller eftersom disciplinerat samlat varje gage på hög för att bli rik. De minsta själarna är de som syns på vita duken och också vanärade Googlandet avslöjade att även Will Smith hade - före skandalen på Oscarsgalan - sålt sitt bolag för hela niosiffrigt! Sådant är A-laget som förklarats vara de västerländska samhällenas nya kungligheter och aristokrati.

Materialism och astrologi är väl det bloggaren studerat minst, och detta är min bästa efterhandskonstruktion av Witherspoons medfödda Rahus beteende när den gick igång som dasha-härskare.

Som sista test av den franska astrologisajtens kopierade födelsetid måste Witherspoons försäljning av aktiemajoriteten till Blackstone kontrolleras mot såväl hennes ödescykler (dasha-perioderna) såväl som det årets transiter.

Affärsalliansen mellan Witherspoon och Blackstone skedde troligen inte samma dygn nyheten meddelades, men transiterna kanske ändå kan ge en uppfattning om vad som triggade Rahu i hennes födelsehoroskop:


Blackstones huvudkontor i Satans hemstad New York får tjäna som utgångspunkt och dagen för nyheten står girighetens demon Rahu typiskt nog på pass i öster, tillsammans med näringsupptagandets Måne (mest som en lustifikation: begärsfulla Månen står i tydlig kontakt med Satansstjärnan Algol i Oxens 3e grad).

Den oerhört intensiva konjunktionen mellan Mars och Venus i Lejonet passerar passande nog Witherspoons 2a ekonomihus. I avyttrandet av merparten av sin intellektuella egendom - LUFTBOLAG - i 4e gynnas här istället konkreta pengars 2a (ägd av Solen som har så god tumme med stora pengars Jupiter i prominenta 10e). Kan det vara en logisk tolkning?

Före den här spaningen över morgonkaffet som drog iväg flera timmar, var Reese Witherspoon bara en av många skådisar jag inte har någon större respekt för men inte kunnat undgå eftersom hon dyker upp i repris efter repris på tv.  Här visar hon sig vara föga mer än en tursam, osocial och extremt om-sig-och-kring-sig typ som till del för tankarna till den i grunden introverte trygghetsnarkomanen DN-Wolodarski. Jag vet inte varför det namnet kom i huvudet just nu, särskilt som Månens placering är osäker, Tvillingarna gäller ända fram till 11.30 varefter Krabban tar vid.


Men jag tänker på att framgångar via Eld/Vatten-kopplingar brukar vara billiga, och uttrycker "sensationalism". Braskande rubriker som gör mycket väsen för just ingenting, artiklar så lättsmälta att de borde höra hemma i en gratistidning som insomnade Metro. Eller enkla produkter gjorda för att tilltala den förmodat enkla publik kapitalismen först avlat fram som konsumenter till dess många skräpprodukter.

Witherspoons Fisk-Vädur-kombination: visuellt fluff för stunden, skräpmat för den som inte orkar läsa en bok istället. Man kan dock ge Eld/Vatten det erkännandet att de ofta är som en frisk fläkt (med mindre Saturnus - fabrikationen - ställer sig i 1a huset och får dramat att verka konstlat). 


PS. Witherspoon är bra på att spela handlingsförlamad och mentalt konfys: det finns en Vatten/Luft-dissociation mellan Saturnus i 1a och dess tillfälliga ägarskap av Lufttecknet i 9e. På samma sätt har Wolo-da-Risk en klar tendens att verka lite borttappad ibland. Se dissociationen mellan en "fallen" Merkurius i Vatten och Jupiter i Luft. Detta är en ömsesidig reception och tvingar samman Luft och Vatten som inte är värst effektiva tillsammans och i svåra fall helt oförmögna till samverkan (orealistiska dagdrömmare).


Inga kommentarer: