Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 21 maj 2022

Stickprov: svensk diplomat, rådgivare och konfliktlösare

Efter att ha konstaterat vilken elefant i porslinsbutiken Ann Linde kan vara, ser jag  i frågan Erdogan/Turkiet att en svensk diplomat - s-märkt hon också - uttalat sig om det snåriga problemet med NATO-Turkiets krav på Sverige.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dnWjeo/annika-soder-turkiets-krav-ett-problem-for-nato

Tillägg: Expressen inkommer sent med samma uppgift som gick att läsa flera dagar tidigare i annan tidning. Här står olika uppgifter mot varandra: Linde hopplös i diplomatiska sammanhang? Eller klassisk väst-vinkling som tvärtom söker göra turkiska utrikesministern till åtlöje? 

https://www.expressen.se/nyheter/turkiske-ministerns-ilska-mot-ann-linde-i-berlin/

Som jämförelse till betongstöveln Linde (för hennes horoskop bekräftar den turkiska diplomatens version om den svenska konfrontationsstilen mot Finlands mer balanserade) kollar jag upp Annika Söders karta och ser - naturligtvis en helt annan flexibilitet, rätt person för rätt sysslor.


Tidsherren och försiktighetsprincipen i Saturnus först. Den står perfekt i diplomatens tecken Vågen (balanserar intressena hos olika parter). Men enbart den här placeringen garanterar i princip ingenting. Astrologin bygger på att flera omen instämmer och ger en "aning" eller en intuition, en fantombild (som bäst när man bara har hela dygnets himmel att utgå från).

Men månascendenten (sinnelaget) instämmer helt på denna högre intellektuella nivå, Månen är hemma i Krabban och utmärker sig för att vara "allas vän". Som protektionismens och säkerhetens princip är Månen/Krabban aversiv mot ett enda förfluget ord som kan skapa risker för Hemmet, det Privata och allt annat dessa symboler står för. Har själv noterat i flera bekanta genom livet hur Månen  i Krabban visserligen gömmer sig bakom vänlighet så att man måste vara på mycket god fot för att få en aning om vad de själva står för (ibland ingenting  utöver principen att hålla det tryggt och lugnt och mättade magar inom egna reviret - det är också den renodlade modersprincipen).

Men det är definitivt en placering som indirekt stöder superdiplomaten Saturnus (den Rättrådiga) i Vågens (rättvisans) tecken. Och därtill är det inte vilken Måne som helst utan uppenbarligen symbolen för Överhetens välbärgade eller åtminstone emotionellt välgörande hemmiljö: Månen med Stora Välgöraren Jupiter, skapar inte bara en exceptionell lyhördhet för risker men också en välmenande läggning.

Denna konjunktion uppväger och gottgör för Saturnus-Vågens problem. att den inte drar jämnt med sitt fundament Venus. Venus är visserligen stark även den men står i sitt negativa hemmatecken Oxen, och det är en himmelsvid skillnad mellan en materialistisk och pragmatisk Jord-Venus syn på rättvisa och den absoluta himmelska Venus (via Luft-Vågen) som representerar Rättvisa och Balans som den ideala formen (tänk Platons idévärld). Söders Ox-Venus är i den meningen en kompromiss eftersom Jordelementet alltid skapar defekta eller halvdana kopior av Idévärldens perfekta förlagor.

Men även denna disjunktion (150° eller "6-8"-relationen som antyder allt från främlingskap mellan de två skilda positionerna till ren fiendskap och kamp mellan dem) passar bra in i en medlares eller diplomats karta!

Nu är detta kanske att göra saken lite lätt för sig, för det handlar faktiskt om en disjunktion eller avvikelse mellan Saturnus som har att UTVERKA ett balanserat resultat i LUFT - tankar som alla kan enas om som acceptabla - medan dessa i praktiken inte alls behöver stämma med Venus nere i det Jord-konkreta! 

Diplomati är liksom Krämaren konsten att dupera och manipulera folks tankesätt kring en given realitet som vissa uppskattar som den är (Oxen är extremt fixerad och obenägen till förändring) medan andra är av annan åsikt. Men reservationen att det faktiskt är ett problem mellan planet och dess underliggande disponent leder tillbaka till utgångspunkten: det är just denna spänning mellan tankebyggnationen (Luft) och det faktiska (Jord) där medlare och diplomater verkar!

Till sist är heller inte Solen (egna identiteten) i självuppoffringens 12e sektor något problem i vissa yrken. Detta är visserligen bara ett sinnelagshoroskop men det tycks ha förverkligat sig väl i "det yttre livet" och till en diplomats eller förhandlares viktigaste gåvor hör att hålla den egna Solen ute ur ekvationen!


Inga kommentarer: