Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 26 maj 2022

Merkurius i samma tecken som Solen bättre än i ett angränsande?

På forat Quora.com finns gott om hinduiska astrologer och åsikter, en del av dem helt motstridiga. 

På temat konjunktioner med Solen som förment dåliga hävdar en kommentar att Saturnus med Solen ger en betydligt högre intelligens än normalt, vilket jag sett någon annanstans, uttryckt som att det är Saturnus som är den egentliga intelligensen. Det rimmar också med nyplatonisk filosofi vars rötter är mycket äldre än romaren Plotinos. 

Vissa nyplatoniker var astrologiskt intresserade och bloggen har flera gånger argumenterat för att Saturnus är "tecknet" i vår värld för det gudomliga förnuftet (Nous). Mycket i den hinduiska definitionen talar för detta, som inte minst dess essentiella väsen (Luft) och position som sjunde himmelens herre. (Som Tidens herre avslöjas Saturnus essentiellt stå ovanför Tiden men den synliga planeten är samtidigt verksam inom tiden, men här ska man snarare tänka sig den andra Saturnus, den som härskar över Jord-elementet, över Stenbocken.

Solen, i vissa horoskop, verkar snarast beskriva "kognitiv kapacitet", vilken psykologer i väst kanske eller kanske inte misstagit för intelligens. Hög kognitiv kapacitet är snarare som vidöppna ögon som tar in högupplösta vyer om omvärlden. Men utan intelligens dumstirrar man bara utan förståelse och förmår som människan med fotografiskt sinne återge häpnadsväckande mycket information från ett gjort synintryck. Här kommer den organiserande Saturnus in. Men kan också säga att båda behövs och de står också organiserade i den högre, supralunära verklighetens Eld och Luft som härskare över Lejonet och Vattenbäraren.

Så anmäler sig astrologen Shri Gopal Soni som inte skriver under på något sådant som "dåliga konjunktioner". Ofta ger omaka planeter de mest intressanta effekterna, menar han och tar som ett exempel "diktatorssignaturen" Solen konjunkt Saturnus. Putin och moderata höken Gunnar Hökmark har den, bland många andra.

Säger astrologen: Denna konjunktion indikerar en individ står står inför omständigheter bortom hans/hennes kontroll. Emellertid indikerar konjunktionen mellan Solen och Saturnus en intelligent och begåvad människa, som dock kan ha haft en ganska svår barndom eller en far som varit tyngd av problem.

Detta är intressant, just beträffande Putin. Föga anade han väl hur många länder i världen USA lyckats droga med den sockrade och beroendeframkallande kapitalismen. Omvärldens pro-ukrainska reaktion på USA:s framgångsrika provokation av Ryssen var knappast vad Putin räknat med. "En individ inför omständigheter bortom hans kontroll" - så sant i Putins fall.

*****

Jag ser vidare på Quora någon som frågat vilka resultat konjunktionen av Solen och Merkurius får. Solen signifierar ofta "intelligens" (även hos indier, och då är det individens begåvning som avses och inte själen, som också betecknas av Solen) medan Merkurius sägs beskriva "intellektet" (vilket avgjort är en hjälpande fakultet till intelligensen, precis som Merkurius beskrivs som en kommunikatör eller gudarnas budbärare. Snacksaliga säljartyper är inte nödvändigtvis intelligenta, de har bara fått Merkurius-som-handelsmannen som gåva.

Någon kommentar ger den gängse beskrivningen av Merkurius: Den betecknar buddhi, intellekt (buddhi ÄR intellekt på pali, så en ogenomtänkt upprepning där). Planeten står också för idéer, kommunikation, tal (ännu en upprepning), idiom (undergrupp till tal eller språk och en tredje tautologi). Tydligen inte bara i Sverige läs- och skrivfärdigheterna rasat i botten...

Flera gånger diskuteras konjunktioner i hinduisk definition (västastrologer verkar vara i distinkt minoritet på detta forum) och "comubst" eller Solens brända konjunktion med andra planeter anges typiskt till ±12° (mer än i västtraditionen).  Den brända konjunktionen sägs försvaga planeten (medan den förblir aktiv "i solen" - i själen. 

En general kan ha kriget i sitt hjärta och även om han inte personligen drar svärd och deltar verkar Mars som en förhöjande vitalitet inuti Solen, fast den är osynliggjord till följd av solens starkare ljus. Astrologin bjuder på en härlig mix av lärosatser som blandar psykologiska insikter men blotta ytskenet - hur det ter sig visuellt på himlen! (Jyotish = "vetenskapen om de synliga ljusen", ger en antydan om att skenet eller fenomenet är viktigt för den hinduiska grenen.)

Men i hinduisk betraktelse återstår fortfarande 18° av ett tecken eftersom en konjunktion anses sträcka sig över hela tecknet (vissa kallar de glesare konjunktionerna "kombination", dock ingen i det här ämnet på Quora).

Lägg till denna generösa definition av konjunktionen en annan hinduisk tes, nämligen att planeter i intilliggande tecken är isolerade från varandra och utan kontakt. Om nu konjunktionen mellan Solen och Merkurius är en förening av intelligens och hjälpredan intellektet, då är många människor begåvade, förmodligen fler än det finns kvalificerade arbeten för i ett land som Sverige där rollerna dummas ner så att lönerna kan hållas låga.

*****

Dessa lärosatser gav mig idén till ett litet test. De med Solen och Merkurius i samma tecken, vanligt förekommande som kombinationen är, borde visa sig bland de begåvade Nobelpristagarna. Åter tar jag gruppen med hårda vetenskaper till hjälp, 566 pristagare i kategorierna kemi, fysik, medicin (pristagarna har inte uppdaterats sedan 2015 men antalet räcker gott för en småstudie).

Jag gör en negativ sökning på alla som INTE har Solen och Merkurius i konjunktion (inställt i astrologiprogrammet som att betyda ett helt zodiaktecken).

270 Nobelpristagare hade Merkurius i ett angränsande tecken till sitt soltecken. Det betyder 296 med konjunktionen (bränt intensiv eller den lösare "kombinationen").

Enklaste sättet att avgöra om Nobelpristagare uppfyller lärosatsen om att intelligensen eller Solen gynnas av att inte ha Merkurius avhängd och okontaktbar i tecknet före eller efter soltecknet är att ta 566 slumpdatum och se om det ligger någon "mätbar sanning" i de astrologiska spelreglerna. 

Obs. Om Nobelpristagarna visar en överbetoning vet man fortfarande inte om det är "dissociationen" mellan två intilliggande tecken man ser eller den extra styrkan i Sol och Merkurius på "samma spelplan". (För att inte komplicera ytterligare undviker jag frågan om dissociation gäller även när en planet har sin disponent i föregående eller nästföljande tecken - bonusspaningen nedan tar upp ett sådant förhållande.)

Bland slumpfödslarna hittas 286 med Merkurius i annat tecken än soltecknet och därmed 280 med den påstått gynnsamma konjunktionen. Som synes kvittar det lika för vanligt folk (slumpvärdena), medan  begåvningen tycks något högre hos de Nobelprisbelönade, men skillnaden är väldigt liten, 2% fler Nobelpristagare har konjunktionen. Så vad gjorde de andra pristagarna så begåvade? Den här typen av test begår faktiskt våld på astrologin som lär ut att det måste till flera omen som pekar i samma riktning för tydliga resultat.

Trots vagheten förefaller hinduisk doktrin stämma i tesen om konjunktionen (med med minsta möjliga marginal). Men planeternas signaler kräver egentligen en jordisk tidpunkt, så att konjunktionen kan placeras i ett hus eller livsområde. Solen ensam i kreativa 5e huset är förmodligen bättre än Solen konjunkt Merkurius i 6e där man mest brottas med "olyckor och fiender". 

Gissningsvis är Nobelprisgynnade födelsetider sådana som placerar Solen och Merkurius i 3e intellektshuset (Merkurius hus) eller kanske ännu hellre i Solens 5e hus eftersom detta också är lyckobringande. Men varför gissa? Jag ser ett knippe om 103 Nobelpristagare samlade under rubriken "med tid". Dessa är gissningsvis namn från både de hårda vetenskaperna och några författare (ekonomer och fredspristagare ignorerar jag - dessa är politiska priser).

Resultatet är minst sagt överraskande, snittet är 8,6 per hus men se vilka hus som tar ledningen:

Solen i...

H1    6
H2    6
H3    8
H4    5
H5    6
H6    10
H7    8
H8    9
H9    13
H10    9
H11    8
H12    15

Och de har förstås ett gemensamt, hus 9 ägs av utvecklingens Jupiter och jag har knutit huset till "förutsättningslös grundforskning" (som kanske kan komma mänskligheten till gagn).

Men Jupiter når högsta placeringen i 12e huset som också är kopplat till Jupiter som Fiskarnas ägare. För att fatta hur "världsliga förlusters" hus kan ge en övervikt av skarpa snillen räcker det med att minnas hur 12e även står för frivilliga försakelser, som en munk/nunna som viger sitt liv åt studier och bön i ett avskilt kloster. Där är i princip modellen för en avskild forskare som arbetar med sin uppgift år efter år, inte för sin skull utan för mänsklighetens bästa. 

Det är möjligt att de många medicinpristagarna kan ha att göra med det 12e husets oväntade toppnotering. I vår tid är kloster närmast utraderade men huset sår också för sjukhus och andra institutioner lite bortom vardagslivet. Och i vår tid finns det istället för kloster desto fler universitetssjukhus och deras forskningsavdelningar.

Varför bloggaren skriver på denna blogg efter alla år för en marginell läsekrets trots att han har Solen och Merkurius i 5e har förstås med KONTEXTEN att göra. Bara en mycket omedveten människa startar en astrologiblogg utan att först ta reda på om landet eller dess själ har några förutsättningar att ta till sig ämnet. Är landet en teknokrati höjs genast varningsflagg. Kanske har landet Ateism som outtalad världsåskådning, kanske tar landet evolutionsläran på en galen människas sätt och tror framsteg automatiskt eliminerar äldre sanningar och äldre världsbilder. (Var världsbild är sann utifrån dess egna villkor.)

Tyvärr saknar de flesta Nobelpristagarnas födelsedata känt klockslag, och även om ett sådant test kunnat göras börjar jag nu luta åt att astrologin verkligen representerar en högre verklighetsbeskrivningen än Räknenissens oerhörda förenkling av tillvaron till "mätbarhet". 

Med den förenklingen har visserligen förunderliga framsteg gjorts men till priset av en så fattig och snedvriden världsbild att ingen frisk människa borde vilja följa Statens milda piskrapp och utbilda sig till något "yrke som klassas lönsamt" - dvs skaffa sig kunskaper som snabbt kan omsättas i exporterbara vapen från SAAB eller Bofors och allt annat den fallna mänskligheten tycks föredra att ägna sig åt.

*****

Extraspaning - bloggarens erfarenhet av husdissociationen

Både hinduerna och egyptiern Ptolemaios menade att granntecken saknade kommunikation med varandra. Som anekdotiskt exempel vill bloggaren välja sitt eget horoskop och involvera "skrönan" om den italienska byggmästaren som sköts till döds i det fascistiska Italien, tydligen avslöjad för att ha hyst kommunistiska sympatier. Det "sidojaget"har diskuterats i äldre inlägg och det var ett par drömmar och en hel del nätforskning som ledde fram till en växande övertygelse om att detta var bloggarens närmast föregående jordeliv, i början av 1900-talet. 

Drömmarna dök upp tätt inpå varandra hösten 2002 eller tidigt 2003, inte långt efter att IT-bubblan spruckit och jag våren 2001 förlorat vad jag trodde var sista karriärbytet. Det var en snabb omskolning till IT efter att ha fattat att Sverige är ett fattigt land som inte i det här historiska skedet efterfrågade en enda religions- och filosofihistoriker. Landet handlade enbart om nyttomentalitet och lönsamhet. Hur kunde jag ha missat det? (Svar: vissa själar drivs inifrån, andra ser sig först omkring och överväger vilken väg de kan tjäna bäst på att följa.)

Det viktiga för frågan om grannhusens dissociation dyker upp i dröm nummer två där den italienska byggmästaren eller arkitektens partisympatier avslöjats och han med liten familj (fru och dotter) skjuts till döds av en fascistpöbel.

2003 förstod jag inte det som 2022 börjar klarna: drömmarna summerar på ett sätt mitt och mångas misslyckande när den första IT-bubblan kollapsade. Mitt tunga jobb med att utan skolning ändå lyckas programmera rätt och väl var detta livets försök att gottgöra för italienarens och arbetslagets misslyckande med att på Mussolinis order att räta upp tornet i Pisa (han såg den som en omanlig symbol för Italien - en obskyr historisk detalj jag hittade nätforskningen). I den första drömmen hittade jag en blåkarta över tornet i Pisa i en bostad men förstod inte de sidor med matematik som låg tillsammans med arkitektritningen.

Men helt klart i denna rekonstruktion av en "karma" som flödar mellan två sammanhängande liv, kan restaurationsfiaskot i Pisa förklara att jag föddes med svår diskalkyli och blev blockerad i huvudet bara jag såg en siffra. Först i tredje klass släppte problemet. En annan effekt tycks ha varit att drömmen visar upp dödstraumat, att själv skjutas efter att sekunder tidigare ha sett enda barnet träffas av en fascists kula, och hur detta påverkat relationer i detta liv. 

I relationer har jag backat ur varje gång det blivit tal om att bilda familj och barn. Faktiskt, redan runt 7-8 försökte jag hålla en odräglig och påträngande flicka på skolgården borta genom att förklara mig för en mördare man skulle akta sig för! Jag påstod jag haft en andra syster som jag skjutit till döds av misstag. Varifrån kom denna bisarra fantasi? Italiendrömmarna årtionden senare ger en indikation. Den åttaåriga dottern och nu blivit en syster. Det var ett redan vurpat minne som tittade fram, vanställt av att den italienska fadern som sista upplevelse i livet registrerade sin skult till att barnet dog - hans politiska sympati var ytterst förklaringen till att familjen fick fascistmobben efter sig.

Denna konflikterade situation i det omedvetna ledde till att bloggaren valde bort relationer för att inte såra fler kvinnor och bara lura dem på "investerad tid" i relationen. Inget av detta fattade jag tidigare, men det står direkt skrivet i horoskopet som en dissociation mellan 7e äktenskapshuset och dess härskare i intilliggande Olyckans och Fiendens 6e hus. 


I allianshuset ligger den försiktiga och dröjsamma Saturnus och här har den också rollen av Karma-planet utan motstycke! Den är i princip en blockering mot allianser eftersom dess fundament står i Olyckans sektor. Och vem går självmant ut i ett kärr? 

Man kan lätt tänka sig att symboliken kunde uttrycka kvinnohat, sexualskräck (det är Skorpionen i 6e huset) eller motstånd mot allianser överhuvudtaget, men kärnproblemet var det traumatiska slutet på en allians i ett tidigare liv som obearbetat följde med in i nästa inkarnation och försvagar 7e huset. 

I samband med Saturnus ägarskap över 9e filosofihuset förvandlas denna Eld/Vatten-konflikt till något helt annat, till en preferens för dualistiska kosmologier, vilket förklarar den här bloggens betoning av Platons (och andras) 2-själslära, den sublunära tillvaron och den givande supralunära tillvaron. 

Saturnus är primärt "utsänd" från bloggarens 9e hus i LUFT (saturniska Vattenbäraren) men illustrerar i 7e problemet att finna sig tillrätta i ett samhälle vara underliggande norm är djurets instinkter - det är allt som svenska folket matas med, vart man än vänder blicken. 

Så de klassiska filosoferna och t.o.m. arkaiska religioner fick bli partners i detta liv. En god lösning på 7e husets krav på att välja väl, den himmelska 9e hus-vägen eller 6e husets direktbiljett till dödsaspekten av den naturnära och mundana människans typ av liv.

Notera den rätt depressiva ordningsföljden: 9e husets filosofi tecknas av Vattenbäraren som ytterst sett är LUFT som den himmelska människan, dess representant Saturnus frigör sig och parkerar sig i sitt världsliga starkaste läge i väster, i 7e huset, och i denna utmärkta position för att saluföra niondehusämnen introduceras så pseudoexistens dissonanta bas: framgång i det som redan är dött för de Levande. Som filosofen Hans Jonas sade i sin en gång monumentala The Gnostic Religion som påverkade mig starkt runt 22:

Ett av de konstanta och mest utbredda ordbruken [inom gnosticismen] är troligen det om "sömnen". Själen sover i materien. Adam, artens "huvud" [ledare] och på samma gång mänsklighetens symbol [Vattenbäraren!] ligger i djup slummer. Denne Adam är annat slag än den bibliske Adam: folk i gemen befinner sig i sömn i denna värld. Metaforen beskriver människan totalt utlämnad till världen. ... dessutom älskar de sömnen såväl som till "druckenhet" [jfr Skorpionen som den drivkraft som håller naturens kretslopp snurrande och också toxiska tillstånd till följd av t.ex. alkoholberusning]. ... Sömn som metafor kan också tjäna för att diskvalificera förnimmelserna av "liv här", de är blotta illusioner och drömmar, låt vara av nattmarans slag, skeenden vi är oförmögna att kontrollera [medan drömmar tvärtom kan ge antydningar om det verkliga Livet]... (sidan 70)

Helt klart hade österlandets läror i rikt mått nått Medelhavsområdet i början av vår tideräkning. Samsara, kretsloppet, och bortre Asiens tal om världen som ett "skuggspel" dominerade gnostikerna. Och inte gillade de astrologin heller - ytterligare ett trick från den onde Världsskaparen (Djävulen) att kollra bort mänskligheten! Men den här bloggen har försökt gå ett steg längre och visa att astrologin faktiskt är ett system medvetet om världens bedräglighet och många skiftande ödeslotter. Men den används av dårar som söker världslig lycka och dess djupare undertoner går osedda förbi.

Och här är är då frågan. Är 6e och 7e husen verkligen dissocierade från varandra så att Saturnus dröjsamhet i 7e i Skytten är helt omedveten om sitt fundament, Skyttens Jupiter i 6e? Ja, att först efter sextio fatta horoskopets symbolik och se att det återknyter till en dröm från 40-årsåldern, tyder på ett FETT GLAPP mellan Saturnus och Jupiter, mellan Restriktion och Expansion. Det bor en fruktan för Olyckan bakom denna Saturnus i 7e och stämmer perfekt med det tidigare liv som inte är det första där ett barn förlorats men väl det senaste.

Men samtidigt... se Eld & Vatten-kriget, utmärkt på sedvanligt sätt. Eftersom en planet normalt samverkar eller har störningar med sin disponent och disponenten antar en yttre klädnad av sin miljö (Luft, Eld, Vatten, Jord) kolliderar två astrologiska teser med varandra. Dels doktrinen att tecknen/husen inte förnimmer varandra men likväl på en djupare, för-kosmisk nivå har en kontakt i det att planetens härskare antar något av sitt värdtecken och komplicerar frågan om hur Saturnus i detta fall ställer sig till "allianser i denna världen" . Stämmer båda synsätten? Att planeten famlar för att fundamentet är oåtkomligt (som i förträngda minnen av traumatisk tidigare död) men samtidigt har ett fundament (här av negativa slag) och som åtminstone känslo- eller attitydmässigt avgör frågor?

Detta är bara ett exempel och andra huskombinationer och planeter kommer att ge den intresserade många mysterier att reda ut. I stickprovet på en svensk diplomat noterade jag t.ex. att diplomati var ett utmärkt sätt för sinnelaget att lösa problemet med den undanskymda Solen i 12e huset. Var då detta lunära sinne ens medvetet om hur skickligt det löst frånvaron av en tydlig egen identitet (Solen) genom yrkesbanan?

För ett svar på den frågan behövs kanske ett klockslag. Solens exakta position på himmelen kan avgöra individens självkännedom via externa medel - såsom Solen i 7e kan indikerar en individ som behöver se sig i medierna för att uppleva som identitet - som en reflektion. Eller hittar sin identitet bara i relationen med en annan. 

Distinkt motsats till den situationen är förstås Solen i 5e huset, själens dvs. Solens eget hus och ibland en typisk ledarskapsposition även om de flesta passar och låter barnen (också Solen) bli sitt mest framträdande kreativa uttryck. 

Som jämförelse är Solen motsatt 5e, i 11e, en "idealiserad Sol" eller en identitet man drömmer eller strävar efter. Det kan uttrycka sig som en gruppsträvan men en bekant med denna Sol i härskarläge i hyperindividualisten Lejonet blev transa i vuxen ålder och förklarade sig alltid ha känt sig som kvinna. Med Solen i härskarläge finns ingen disponent som kan stötta den. Solen i Lejonet är en "what you see is what you get"-position och här berövas Solen dess naturliga hemvist i 5e och blir "bara" ett ideal om manlig individualitet. För män kan det alltså innebära ett ett macho-underskott att ha Solen i Lejonet i 11e.

Det fallet tycktes bli klarare av den indiska astrologins tanke som Solen och 5e huset som platser för själen. Solen i 11e kanske ännu inte är "förverkligad" utan bara ett tankeprojekt (11e är naturligen ett Luft-hus)? 

Å andra sidan har jag ett kvinnligt fall av virrig bisexualitet ("man tar vad som står till pass") där Solen faktiskt stod i 5e. Antingen får man anta att denna kvinna var besatt av mer än en ande eller att Solen i Fiskarna inte hjälper i 5e själsliga identitetshuset. Fiskarna är ett ego-löst tecken och tycks mest flyta runt i rollspel. Att kvinnan fötts under fullmånen där Månen-i-Jungfrun desperat sökte identifiera och urskilja, hjälpte förstås inte heller. Det fallet bekräftade fullt ut axeln Jungfrun/Fiskarna som "ett övergångsliv", eller instabilt liv med ständigt nya frågeställningar och krav på anpassning eller lösning.

 

4 kommentarer:

Susanne sa...

Det här var en statistisk studie som tilltalade mig! Jag har ju själv solen/merkurius i 12:e :-)

Det där med det föregående livet... har du undrat över dottern och frun, vad det blev av dem i nästa liv? Det sägs ju att karmiska band gör att man ofta har kontakt över flera liv...

Seaward sa...

Det är bara att invänta en ny skörd av 100 vinnare med klockslag för att se om den tydliga övervikten på 12e husets djuptänkande introverter håller i sig!

Men om dagens Astro.com är lika intresserad av Nobelpristagares födelsetid som grundaren Lois Rodden är tveksamt...

Det var två Italiendrömmar och i slutet på dröm 2, just innan jag vaknar "i chock" över att just bli skjuten, ser jag en dåvarande kvinnlig bekantskap (som jag var förtjust i) resa sig ur det ihjälskjutna flickebarnet. Mellan dröm och vaka tänker jag upplyst "ah, så den du blev" - en slags lättnad. Drömmen kom som en bekräftelse på varför vi varit nära att bli ihop innan händelser konspirerade mot relationen. Gäller incestförbudet även mellan två separata liv? :-)

(I ett äldre italienskt liv som bonde var jag gift med min mor i detta liv, så kanske finns det någon slags preskriptionstid...)

Vem som var 1900-talshustrun var har jag inte tänkt kring eftersom en kvinnlig bekant "konverterade" till lesbianism vilket chockade mig medan drömmarna var aktuella .Trodde jag drömt att jag var italiensk kvinna (eftersom drömjaget gick hemma och skrotade = association till hustrun) för att "prova tanken" på könsbyten mellan liv. Men det stämmer inte. Barndomens låsning inför siffror och likväl dragning till byggnadskonst, senare "miniatyrbyggnation" i formen av några år som dataprogrammerare. Och inte minst nuvarande politiska preferenser - allt tyder på att jag var byggingenjören som smög med vänstersympatier i det livet...

Det som övertygat mig är kringmaterialet från drömmarna, ämnen jag aldrig läst om. Inte minst (även detta beskrivet tidigare) när gatuadressen poppade upp i huvudet och jag redan före googling visste vad som väntade: det är en lång väg som sträcker sig fram till Pisa.

Jag tog en skärmdump på en italiensk resereklam från 2006: "Come Arrivarci: partendo da Pisa prendera la strada Emilia per Collesalvette". Vid sökning flera år senare via Googles gatuvyer hittar jag ett gammalt hus med åldrad vägskylt på där vägen istället kallas "Via Emilia" så gissningsvis användes båda orden.

Susanne sa...

Fascinerande. Ja det där med adressen minns jag att du skrivit om förr.
Kanske det är såna som dött en våldsam död i förtid som har lättare att få minnesbilder. Robert Hahn stupade i strid i sitt förrförra liv (och även förra) och forskade i det, och träffade t o m efterlevande släktingar till den tyska soldat han då var.

Seaward sa...

Också nämnt på bloggen - flera gånger - är barnläkaren Ian Stevensons 30 år av arbete i Sydostasien med barn som mindes tidigare liv. (Buddhistiska föräldrar tar barn med minnen bättre än amerikanska som i värsta fall tror ungarna fått Djävulen i sig!)

Stevensons fynd tydde på att dramatisk död gav en "tunnare hinna" mellan två åtföljande liv, även om han också mötte mer egendomliga fall, som flickan som såg spikrakt två liv bakåt som barn (och kunde skilja existenserna åt).

Stevenson lade grunden för universitet i Virginias fortsatta pionjärarbete:
https://med.virginia.edu/perceptual-studies/our-research/children-who-report-memories-of-previous-lives/fifty-years-of-research/