Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 31 maj 2022

Den panikrädda psykiatern

 

"Som blivande psykiater väntar jag med spänning på mer forskning om psykoaktiva substanser." (DN)


Forskning om psykoaktiva substanser har funnits i ett halvt århundrade och i årtusenden om man bevärdigar sig lyssna till och lära av naturfolk! Hur länge måste blivande psykiatern Anna Grönlund vänta för att känna sig trygg i sin åsikt? Uppenbarligen har hon redan bestämt sig.

Hennes replik i DN på Anita Goldmans uppfriskande och läsvärda text (gömdes snabbt bak betaldörren) är smått pinsam. Den andas samma unkna svenska skräck som givit tummen upp för aromatiska giftet alkohol men betraktar andra kulturers rekreationsmedel med misstanke och inte så lite överlägset arrogant. "Det ligger inte i vår svenska tradition", brukar ett helt ovidkommande argument lyda (Grönlund besparar åtminstone läsaren den klyschan men hon har - som alla andra svenskar - skrivit en deckare, en varningsflagg om något).

Repliken innehåller dessutom rena felaktigheter. Det är inte förvånande att hon hamnade i Machiarinis hemska "forskning" (men valde att visselblåsa - bra gry där). Texten är en mix av osjälvständigt "svenskt tänkande" i frågan om rekreationsdroger blandat med erkännandet att hon är rädd för att få sina förutfattade ramar rubbade genom drogupplevelser. Den avbryts på flera ställen av fåniga kommentarer för författarjaget. Om Goldmans positivitet: "Det är ganska tröttsamt, faktiskt".

Grönlund röjer en ytlig kunskap om den judisk-kristna gnosticismen från åtminstone första århundradet fvt och några århundraden fram. Till följd av sin enda (namngivna) källa saknar hon den elementära insikten att både Jesus och den senare judisk-kristna missionären Paulus skolades i och lärde ut mystik praktik. Paulus alluderar till två nivåer i läran i ett av sina brev till en nystartad församling: föda lagom för små barn och vuxennäring.

Vetenskapen känner inte till huruvida gnostikerna använde droger utöver meditation på stavelser (hinduistisk stil) och bön för sinnesvidgande upplevelser, så Grönlund producerar tillbakadaterad fiktion: "gnosis som är dosberoende [drogbaserad] ... Jag vet inte".

Hon kallar Carl Jung "episkt flummig" och det säger det mesta om att Grönlund kanske borde lämna ambitionen att bli psykiater. Mannens kunskaper var utan motstycke i västerländsk psykologi och han lärde sig dessutom av sina egna sinnessjuka år! Det är tydligt att Grönlund valt Etablissemangets åsikter, exakt som en lågt utvecklad piller-baserad kultur som den svenska värderat t.ex. Jung negativt i jämförelse med Freud (bara för att avfärda båda och istället erbjuda fördunklande psykofarmaka). 

I hennes vård väntar bara psykförlamande medikamenter i linje med Sveriges sjuka syn på psyke, dess rot i det andliga och psykiatrins förnekande av alternativa verkligheter. 

Jag ser att att Aftonslöddrets bakom sin betaldörr lagt en berättelse om en kvinna med diagnosen paranoid schizofreni - hon såg en andevarelse för första gången vid åtta. Nu är hon institutionaliserad till följd av mördaren Sverige som inte hade en enda shaman till hands att fostra denna unga naturbegåvning. Mycket psykisk sjukdom, tror jag, är förspillda chanser för ett psyke redo för något större men som behöver vägledning.

Grönlund, den räddhågsna fegisen, betackar sig för Indienresenärer som kommer tillbaka och har fått perspektiv på  Sveriges litenhet: "Hemska tanke." Men hon medger ändå mot slutet att hon är "livrädd att trilla över kanten", och kommer således att bli en usel psykiater, helt utan shamanens förmåga att se förstå och vägleda ungdom som råkat ut för en snedtripp.

Hur kunde denna flitiga skribent i DN välja fel väl en andra gång (om man räknar Machiarinis team som första felaktiga valet)?

T.o.m. horoskopet för hela dygnet ger vissa ledtrådar:

 

Här tecknas ett sinne med en extrem framgångshunger - Månen och Jupiter i expansiva Skytten. Redan detta kan leda till fruktan för att sinnet ska tappa sin gränser och gå bortom sig självt (svindel). 

Åtminstone för dem som har intellektet och livskraften (Merkurius och Solen) i jupiteriska Fiskarna, så att den inre Elden hotar att föröda Vattnet (koka bort den psykiska nivån). Här är således Moses inför den brinnande busken som säger till Moses: ingen kan se Mig och leva! Ja, Eld är det gudomliga elementet och det ska bryta ned Vattnet eller det djuriska psyket för att realisera det fulla medvetandet. 

Psykiatern har uppenbarligen inte läst en enda hjälpsam bok i ämnet!

Det som gör henne som rädd är nu inte bara Måne och Sol i ett Eld/Vatten-krig ("snedtripp"?) utan den hinduiska "6-8-relationen". Den är ibland knappt märkbar i ett horoskop men i andra fall höggradigt problematisk. Den alluderar till planeter i en position analog till ascendentens förhållande till 6e olycks- & fiendehuset samt ascendentens möte med döden i 8e steget genom zodiaken.

Den västerländska traditionen kallar detta en icke-aspekt, eller en disjunktion och menar att de två zodiaktecknen aktiveras av gästande planeter, men bara för att belysa hur lite de två tecknen har gemensamt. Prövar man nu den västerländska läsningen blir det uppenbart att Gröngölingen saknar synergi mellan Gränsdragaren och det stabila Ankaret Saturnus i sin mentala luftslottsvärld (Vågen/Luft) och den kognitiva erfarenhetens Sol och de tankar/Merkurius som föds av att simma i sublunära, blott psykiska Vatten.

När inte Saturnus (Döden som läromästaren som till och med toppar det Guru/Jupiter har att lära ut) finns tillhands med korrekta insikter om vad som är verkligt (Luft, andevärlden) och var som "bara" är fenomen (Eld, sinnlig erfarenhet), då blir den psykiska Elden via Månen/Jupiter i Skytten något farligt, något som skrämmer skiten ut en Merkurius som dessutom klassas som "fallen" i Fiskarnas tecken. (Som bekant hade Einsteins positionen och var något av en autist, och hade ingen hand med familjelivet - bättre på den vetenskap han bedrev.)

Även om Luft/rationalitet/tankekonstruktioner I SIG är dissocierade från Vatten och den psykiska eller empatiskt kännande djurnaturen, blir 6-8-relationen ett flagrant problem. Rädslan för psykets inre och mer gudomliga (Eld) uttryck kommer effektivt att hindra människan från att bli en duglig psykiater. Att testa droger borde vara ett sätt att ta udden ur fruktan men sanningen är att sådana här himlar med delar som inte samverkar kan vara just sådana personlighetstyper som INTE bör använda droger. De behöver många års terapi om de inte redan vuxit ur födelsehoroskopets "ingångsvärden". Men Grönlunds DN-text stinker av horoskopets ännu inte sammanlänkade block.

Kartan visar vilken himmelsvid skillnad det är mellan Grönlunds läsefrukter och verkliga livet: Saturnus-i-Luft och Venus-i-Luft är en human "ömsesidig reception" - definitivt litterärt lagd. Månen med Jupiter måste också ses som viljan att hjälpa, och även Solen i Fiskarna är jupiterisk. Fiskarna (och tydliga 12e-husmänniskor) är faktiskt mer empatiska än Mån/Jupiter-Skytten. Kentauren är exakt den hejdlösa drogtestare Grönlund betackar sig för - hon är alltså i krig med delar av sin egen natur! 

(Den vise kentauren Keiron är ett undantag och nyligen var röjaren Basshunter i blåsväder igen, Sol och Månen i Skytten visar hur destruktiv Eldens optimism kan vara.)

Men här står LUFT för boklärdom som saknar koppling till VATTEN/ELD-delen i dess djupare bemärkelse, medvetenhet som blott sublunära ting (som kemi) och den supralunära, gudomliga världen (som den sublunära världen söker imitera via sina system, biokemiska och andra).

LUFT kan fyllas av låg kunskap baserad på materialism  men den står också för sublim insikt från andevärlden kommunicerad bland människor, i den nivå där människor tänker i ord och meningar. Ordet är i sig ande men människor i genommaterialistiska kulturer, som den svenska, har förlorat förståelse för vad kommunikationen kan uttrycka. När man tappat bort sig, så skriver man kanske en lam DN-replik eller en deckare som man hoppas bli berömd för. Grönlund gör sig dryg över backbackers som menar sig ha sett världen, men hon faller själv in i den mest utnötta inhemska klichén, svensken som skriver en deckare.

 

Bonusspaning

Horoskopet för Aftonbladets intervjuade schizofreniker kan vara det första på bloggen där demonen Rahu är längst fortskriden på himmelen och blir atma karaka - själens signfikator. (Termen betyder naturligtvis inget för en diabolisk pillerkultur som bara ser själen som en poetisk metafor för biokemiska processer). 

Upptäckten att Rahu/Drakhuvudet har denna nyckelroll är intressant givet sammanhanget. Jag ske senare söka skrapa ihop några fler horoskop av samma typ och se om norra månnoden - strävan att bli något mer än ett kortlivat djur - dyker upp hos fler. 

För visst finns det också något nobelt över Rahu, den är inte alltid en hybrisdemon. Allt hänger som vanligt på horoskopet som helhet och framför allt på teckenhärskaren - i detta fall Tvillingarnas Merkurius, intellektets planet!


Först det goda: samma Månen i Skytten som den livrädda blivande psykiatern. Här finns ingen fruktan och tvärtom en seende (Eld) människans kontakt med den osynliga andevärlden: Månens disponent ligger i Luft-Vågen. Detta är en "supralunär" rörelse, en vars sinne befinner sig på "vägen upp".

Glöm för ett ögonblick alla de tiotusentals andra barn som föddes samma dygn. Just det här barnet kommer i sitt liv att få uppleva den Svenska psykiatrins sätt att hantera barn som uppivsar en högre andlig nivå än de själva har instruktioner om i sina manauler. 

Således: Myndighetssverige, fordom rasbiologen och alltfort psyktuktaren framträder som en energisk och överkritisk gränsdragare i den diskriminerande Jungfrun, Saturnus drar sin psykvårdsgräns för flickans unikt klarsynta psyke. Saturnus kastar sin 270-gradersaspekt framåt och illvilliga Mars (Olyckan) pekar ur hennes högt utvecklade hermetiska gåvor (Hermes/Merkurius) som något Sverige måste sätta stopp för. Rahu är den överambitiösa planeten och kommunicerar flickan på en högre nivå än Sverige klarar att hantera. 

Ser man till Merkurius finns inga problem alls med intellektet. Starkt i Stenbocken och väl uppbackat av Saturnus i samma element (ofta en tillgång så man slipper element i krig). 

Däremot attackerar Mars sinnelaget så att man får en attack från de som vill begränsa och döda med "realistisk Jord" det illuminerade sinne som faktiskt har kontakt med andevärlden. Det är en fascinerande Måne detta, så frisk "uppåt" och så hämmad av låga Jordelementet, representativt för svensk psykiatrisk "mäta och väga"-mentalitet (uppmätta "doser" av själsdödande psykofarmaka som är den inkompetenta och desperata "expertisens" enda verktyg).

I en annan kultur hade samma Saturnus/Mars aspekt (som här aggressivt söker begränsa) Rahu kanske inneburit att man stoppade men formade hennes synskhet i konstruktiv riktning, så att hon fick blomma ut som höggradigt psykisk, en shaman. Vissa kommer från gudarna och sänds till människorna. Istället slaktade Sverige ännu en medborgare som inte passade vår säreget efterblivna psykologiska kartritning.

Det var just därför amerikanska barnläkaren Ian Stevenson tillbringade 30 år i Sydostasien med barn som mindes tidigare liv. I USA förstör samhället och föräldrarna ungarna på rekordtid genom att ifrågasätta deras upplevelser och undertrycka dem. Det enda sättet att forska i fenomenet var för Stevenson att välja ett land med en vettig kultur, en där reinkarnationstanken ingick i kulturerna och således vara helt odramatisk.


PS. Eftersom klockslag saknas går det inte att komma det här fallet tillräckligt nära. Sjätte sjukdomshuset och 3e intellektshuset - och framför allt 1a huset som den kroppsliga organismen - är platser där en känd födelsetid skulle kunna placera något ofördelaktigt. Man kan tänka sig att södra månnoden, Ketu, är en del av problemet OM den permanent undertrycker Månen/psyket så att individen berövas ett stadigt inflöde av psykisk information från "luftens andar" - psykofarmaka skulle kunna vara ett uttryck för Ketu - psykiatrins sätt att halshugga eller eliminera kvinnans fantastiska psykiska "höjd".

Kommentaren bygger på hur lätt det är att identifiera en synsk klarhet (Eld + Luft) och sedan svensk expertis som dödar Rahu-storheten i denna själ. Ämnet har som synes en hel del att göra med den invanda svenska rädslan för psykoaktiva medel och fritt tänkande - svenska hämningar som den blivande mainstreampsyikatern Grönlund lärt in till punkt och pricka.


Inga kommentarer: