Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 30 maj 2022

Lena Ph och Översjälens långsamma färd mot genombrottet

Reprisen av Lördagsintervjun med folkkära Lena Philipsson pågick som bakgrundsskval i radion. Gradvis började bloggaren lyssna och efter trekvart stod det helt klart: med den orörliga Saturnus som dominant och referens i det egna horoskopet stod det helt klart: i intervjun hade Lena Ph bytt sinnelag flera gånger, och det helt utan några provokativa frågor. Detta var intressant nog att undersökas astrologiskt.

Temat var förstås den beramade inåtvändheten som avhandlas i aktuella självbiografin och vars marknadsföring Public Service skamlöst deltar i – allt för att bistå Sveriges ekonomi och bidra till Elitens fortsatt växande välstånd (och till Eliten hör definitivt det lilla antal svenska artister som oavbrutet används i radio- och tv-underhållning).

Radiointervjun gav inblickar i det horoskop tar Månen som substitut för den verkliga men okända ascendenten. Samtidigt undrar jag ibland om inte månkartan är ännu mer avslöjande eftersom den klär av den fysiska ascendenten och det objektiva livsödet, kryper under skinnet och ser på världen inifrån psyket eller fantasiförmågan hos horoskopinnehavaren.

Två udda faktorer är markerade i kartan och dessa ska utredas.


Lena Ph har en sinnelagsascendent som direkt adresserar frågan hur betydelsefull egentligen en planets disponent är. Här saknar Månen i Skytten förnummen grund i sin disponent, den expansiva och lyckobringande Jupiter. Bristen på samverkan mellan inre sinne och dess bas en naturlig följd av inkonjunkt-aspekten som hinduerna inte har men löjligt nog ändå räknar med via doktrinen om planeters relativa förhållanden till varandra.

Detta är strikt talat inte en fråga om att planeterna ”tittar” på varande (aspekterar) utan en funktion av planeternas positioner i hus av skilda kvaliteter. Med månascendenten i Skytten hamnar Oxen i 6e fiende- eller olyckshuset och Lena Ph återkommer flera gånger i intervjun till något hon beskriver som att nya nervbanor öppnats upp i hjärnan under livets gång och den tilltagande personliga mognaden. Bättre kan man knappast beskriva något slags nedärvd kognitiv blindfläck som inte bara handlar om en barndomsfamilj (Månen=barndomen) som på vanligt svenskt sätt saknade ord för känslor eller förmågan att uttrycka känslor, människa till människa.

Man kan se i skenet av den haltande Månen i dess oförmåga att nå källan till Skyttens expansivitet se en kompensatorisk rörelse i  Lena Ph:s tilltagande intresse för showen som helhet, inte bara klädsömnad utan hennes roll som arkitekt eller regissör till sina egna framträdanden och senare hela produktioner.

Bloggen snuddade i bortglömda och tidiga inlägg vid Solens och Månens relativa lägen i zodiaken och ibland kan ett helt livsöde beskrivas som en livsväg som regredierar, i den händelse Månen ligger i ett mer komplext zodiaktecken än Solen. Det behöver inte betyda något personligt förfall utan bara att familjen representerar värden som barnet själv inte är intresserad av.

I artistens fall tar den drivande Solen utmaningen och går ett steg längre än den oexpansiva Månen Även den kommunikativa Merkurius lider av samma problem och den ökänt svårpratade yngre Lena Ph måste verkligen ha jobbat för att få igång denna Merkurius utan fundamentet Jupiter!

Solen i Stenbocken med sex appeal-kombinationen Mars+Venus (förhöjd libido) är naturligtvis förklaringen till att ett land av enkla bonnläppar såg unga Lena som en sexsymbol. Sverigehoroskopet visar trots allt samma Venus-Stenbock och den svenska kvinnans självförytligande till bara en tom yta, tänkt att behaga mannen eller Patriarken Stenbocken.
 
Lena Ph är dock intressant, för hon är själv Patriarken till följd av Solens (själens) udda val i Stenbocken av sin fiende Saturnus som fundament. En vild gissning är att denna själ tillhör dem som bytt kön och nu jobbar övertid med utmaningen att bli Kvinna, att lära sig det kvinnliga väsendet och rollspelet. (Motsatsen är en vek själ som kollapsar inför utmaningen och väljer homosexualitet, eller ”senast kända rolltolkning”.)

Lena Ph är därför en typisk småländska entreprenörstyp, inga höga filosofiska tankar men desto mer av praktisk ”gripa till verket”-mentalitet.

Men bakom Solens praktiska orientering i ett Jord-tecken döljer sig Saturnus i sitt bästa läge: det positivt polariserade hemmaläget i Vattenbäraren. Därmed matchar Saturnus essentiella Luftnatur tecknets Luft och detta är inget annat än en ren symbol för Arkitekter och Regissörer. Att därför ha Solen i Stenbocken egentligen ingen konflikt även om de är planetära fiender, för Solen viker ned sig och arbetar utifrån Regissörens diktat.

Under radiointervjun hörde man tydligt Lena Ph skifta mellan olika nivåer – extremt tydligt dessutom för den som har tillgång till födelsedygnets horoskop. Hon medgav även en myckenhet av ”prat med sig själv” och i vissa formuleringar var det Överjaget som BEORDRADE (Saturnus, diktator) den lägre Lena att fröjda sig över något.

Månhoroskopet är alltså pinsamt avslöjande i detta fel: sinnelaget har inte fått med sig någon nämnvärd expansionskraft eftersom Expansion t.o.m. kan ses som en Olycka (hus 6) eller något oönskat. Intervju visade Lena Ph i ett rejält patologiskt tillstånd när hon tillgrep de mest krystade omskrivningar för att slippa tala om sitt unga jag som sexig. 

Varför? Därför att hennes Översjäl (atmans/Solens disponent Saturnus) tillhör den himmelska världen där fenomenet sex inte existerar! Möjligen kan hon ha återfötts med lite för mycket ”himmel” för att lyckas riktigt väl i mänskliga relationer. Men för det krävs födelsetid som ger korrekt omen för 7e relationshuset. Men en separativ eller olycksbringande tendens finns även i Mars och Venus konjunktion (de hinduiska gränsvärdena är mer toleranta så 12 graders avvikelse är alltjämt en konjunktion).

Även utan tidpunkt och en ”äkta” ascendent blir horoskopets atma karaka orubblig eftersom ingen annan planet kan toppa den 30e och sista graden. Som själens signifikator blir därför precis den planet som inte skänker förväntat stöd och gör en kärvänlig och omfamnande Mån-Skytt till ytterst missvisande i detta fall. 

Månen i Skytten blir i oförenligheten med Jupiter-Oxen bortkopplad (eller nästintill) och detta lämnar fältet fritt för Sol-Stenbocken att ”gneta sig fram” till mognad och erfarenhet. Man kan säga att det är ett solärt drivet horoskop. Det är denna hårt saturniskt tillkämpande landvinning på livslinjen som gjorde Lena Ph till en överraskande intressant människa (för undertecknad) under delar av radiointervjun medan glappen som ses i horoskopet fullt ut bekräftade den ojämna personliga närvaron. Det var helt enkelt ett flertal olika Lena Ph lyssnarna fick höra, även om kanske inte alla hörde det.

Vad händer då om horoskopets atma karaka är ”utslagen” (åtminstone på sinnelagets nivå)? Ja, om man ser själen som Solen, dvs själen/atman involerad i konsten av leva, så finns ändå en högre instans än solär livsaptit och det är Översjälen eller personens Daimon. Givet de olika traditioner som finns för att säkra den personliga daimonen/Översjälen kan det tyckas vanvettigt att ens nämna saken, men även utan födelsetid (som krävs för den tradition som avhandlar Daimonens Lott), blir den essentiella (generiska) daimonen  intressant i just detta fall. Daimonen tar över där psyket inte räcker till. Mirakulöst, skulle man kunna säga!

Den naturliga zodiaken i hellenistisk tid placerar den goda daimonen i 11e, sektorn som motsvarar Vattenbäraren och – händelsevis Saturnus som människans högsta medvetandetillstånd. Att höra lördagsintervjun och se Lena Ph:s horoskop kort efter att ha kommenterat en läsarkommentar ...

https://siderisk.blogspot.com/2022/05/tjana-oss-val-mer-om-socialdemokratins.html#comments

...och där fört på tal Saturnus som sjunde himmelen eller energisätet ovan hjässan (kronchakrat), det är en Fet synkronicitet.

 

*****

PS. Bloggen spekulerade ett ögonblick om en atma karaka som blockeras från genomslag på den psykiska nivån istället lämnar över till planeten med det nästhögtsta gradtalet. Hinduerna har en tendens till den typen av rankning. Men i just fallet atma karaka har jag aldrig sett någon indisk astrolog nämna detta. 

Det skulle i så fall göra Lena Ph:s själsliga åstundan till en krigare - Mars - en av grabbarna!  Hennes överanvändning av ordet "jag" under intervjun skulle visserligen kunna tyda på den egocentriska Mars som själens drivkraft (naturlig signifikator för 1a egohuset), men även Saturnus är i så fall den ultimata egoisten - diktatorn och universums herre! 

Att Solens disponent - daimonen själv - klivit in och tagit över det här värdfordonet är förstås bara spekulation men... bloggarens salig mor var en vidsynt allkonstnär som skickligt illustrerade och altsedan unddomen sydde egendesignade plagg. Även där Sol-Stenbocken med Saturnus i Vattenbäraren och mejslade, närmast romerska ansiktsdrag tyvärr bara ett av fyra barn ärvde. Innan Alzheimer berövade hennes Månen som medlare mellan Översjälen och världen kunde hon ibland producera sällsamt överblickande insikter - just sådana som tycker på att Arkitekten är i huset.

PS2. "I händelse av min död" kallade hon självbiografin vilket naturligtvis direkt påminner om Saturnus, den som härskar över jordisk tid och via Stenbocken satsar på evig ära i denna värld. Det är "tusenårsrikets härskare" som tar evigheten som det naturliga tillståndet även i det jordiska och Lena Ph:s död som föga mer än en tankens hypotes. Till och med boktiteln pekar därför mot den genuint eviga Saturnus-i-Luft - mot det bloggen tidigt kallade "andesjälen" för att understryka att Solen och livet i denna världen inte är den högsta själen... Men en andesjäl som filtreras genom Stenbocken utom då den bryter sig fri och kan höras i sitt fulla majestät.

PS3. Efter avslutat inlägg ser jag Expressen i samma ämne. Se kärnan i den texten och fråga: handlar inte allt detta om en Måne (känslor) som saknar sin bas, sitt fundament? Eftersom inkonjunktvinkeln är så vanligt har jag tonat ner dess betydelse, men här är alltså både Måne och intellekts-Merkurius involverad.


2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Jag minns när Lena Ph och Sven Wollter blev framröstade till Sveriges sexigaste 1987 och det gjordes en grej av detta i tv-programmet Jacobs stege, där en 21-årig Lena, sjungandes April Stevens "Teach Me Tiger", fick kräla på golvet framför en 53-årig Wollter som satt i en fåtölj. Söker på Youtube och hittar en snutt av detta där Lena kommenterar händelsen i Så mycket bättre:

https://youtu.be/nv1R0ddXaKo

Hon säger också att det upprepades på skoj när Wollter medverkade i Här är ditt liv 2009:

https://youtu.be/UkFDltkx4Iw

Jämför nu Ph:s och Wollters kartor! Bortsett från Wollters Måne är det samma totala fokus på Skytten-Stenbocken-Vattenbäraren (båda har där 2+3+1 planet) och båda har Jupiter i sista graden i ett jordtecken och båda har månnoderna i Jord-Vatten. Venus och Saturnus byter plats i respektive karta, men eftersom det handlar om Stenbocken och Vattenbäraren så har bådas Venus Saturnus som fundament. Skönheten och Åldermannen.

Seaward sa...

"båda har Jupiter i sista graden i ett jordtecken"

"Framgång via det fysiska" är kanske vad du avsåg säga, och det blir ännu mer intressant med den subtila hinduiska Avashta-läran (sista "tweaken" av tolkningen).

I negativa tecken (Jord och Vatten) sker planetens mognad (i färden genom tecknet) baklänges. Kanske för att vår sublunära värld är en sataniskt bakvänd kopia av verkligheten (för att kombinera alla möjliga världsåskådningar som den sanning de alla söker nå).

Ta Saturnus som utgångspunkt och bli ett med Tidens herre i Luften, därifrån ser man "bakvända världen" som i synnerhet Sverige fallit handlöst ned i (Saturnus i Sverigehoroskopet är tekniskt en välgörare men den kopplar till problematiska Ketu...)

Det innebär att både Wollter, som besvärades av att röstas fram som "sexig" (måste vara långt under en kommunists värdighet) och Lena Ph som fortfarande inte kan diskutera sin egen kropp på ett naturligt sätt, är NYBÖRJARE på temat "framgång i det kroppsliga".

Just det kan vara Lena Ph:s räddning i detta liv och vad som låter Saturnus träda fram när inte den naiva sinnesintrycksnivån riktigt tagit skruv.

Hon är trots Mars+Venus-konjunktionen närmast asexuell - likt en andevarelse - och tar Jord enbart som det arbetsmaterial det är. Däri ligger en del av förklaringen till att bloggaren tycks sig höra artificialitet under moment av intervjun. Hon konstruerade anpassade svar...Det problemet hörs inte hos t.ex. rena Vatten-varelser som ÄR sina fantasier och t.o.m. tror på dem själva.