Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 12 maj 2022

Saturnus entré i Vattenbäraren: Vintergatans egen Lieman på bild

DN (och alla andra som inte vill framstå som medeltida mörkerman) meddelar ett fotoförevigande av Vintergatans svarta hål.

Läsare av sideriska sätter så klart det i samband med Saturnus som Skördemannen, en svart planet (jämte Mars) vad de astrologiska kvaliteterna beträffar, och av många astrologer associerade med gravitationen (motpolen Jupiter så centripetalkraft eller "levitation")

Eftersom Finland samma dag meddelar sitt inträde i NATO behövs snart inte den här bloggen längre. Det är sin och andras undergång av något slag Finland undertecknar och som Sveriges snart kommer att följa med i.

Det är visserligen månader för tidigt, men kanske kungörelsen från ägaren till ett privatiserat teleskop (tänk då man ännu kunde säga NASA rätt och slätt) trots allt att göra med Lilla Döden som bloggen dramatiserande kallad de år då Sveriges passerar en cykel för Saturnus dominans i "den svenska upplevelsen".

Galaxens centrum placeras i Skytten ("gudens hus" enligt de grekisk-romerska astrologerna men en ointressant detalj för DN). Bågspännarens pil sägs symboliskt peka mot vårt A och O, det här systemets start och slut. Enligt DN säger nu astronomer att Vintergatans slutpunkt eller svarta hål inte har den duala funktionen: den är inte någon Brahma eller kvasar som sprutar ut ett nytt universum. 

Vår galax sysslar inte med recycling, det är bara ett förtärande slukhål. Har Indiens shaiviter rätt bland alla filosofiska riktningar? I begynnelsen var Shiva, världarnas förstörare.... Eller har shaiviterna rätt, som ser sin favoritgud som  större än så. I så fall liknar den här riktningen det greken Hesiodos skrev om den Första gyllene tidsåldern över vilken Kronos eller Saturnus härskade.

Såg det israeliska geniet och raketforskaren Itzhak Bentovs fel under sina kroppslösa resor i universum? Missförstod hans andesjäl vad den erfor under de viljestyrda ut-ur-kroppen-upplevelserna?

Bentovs förslag till de eviga, självförnyande modulerna
i universum (Stalking the Wild Pendulum, 1977)

Naiv men dock tanke: Eller kan det vara så att observatören (Jorden) redan är så nära det svarta hålet att det skymmer den omgivande halon, tecknet på att man från andra hållet ser en kvasar? Att vår värld befinner sig det kosmiska döendets skede? Är tillvaron egentligen något annat än ett enda stort Omen?

https://siderisk.blogspot.com/2020/10/visionar-sammanhang-och-slutsats.html

 

PS. Det är kanske inte mycket att orda om, vi är ju i Sverige nu. Men lite pinsamt är det ändå att en DN-artikelns expert, en lärare på KTH, talar om "jetstrålar". Det är en svensk bonnläppstautologi, "jet" på engelska betyder just "stråle"...


Tillägg, efter tillkännagivandet

Precisionsjobb av de samordnade teamen att samla in data och skapa en genomsnittlig bild - gasmoln rusade runt hålet på bara minuter och skapade dåliga förhållanden att fånga fenomenet.

https://eventhorizontelescope.org/blog/astronomers-reveal-first-image-black-hole-heart-our-galaxy




Inga kommentarer: