Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 17 november 2020

Stortrigonen

Marie Antoinette - extremt offer för en negativ stortrigon
(i detta inlägg uttryckt som alla tecken av samma element befolkade)


Efter inlägget om StoryTels produkt, Knutbyflickan, insåg jag att bloggen aldrig synat hållbarheten i Charles Carters varning att triangeln kan dra samman horoskopsägarens liv och öde på ett kuriöst, kanske skadligt sätt med andras. Kanske till följd av bristande gränsdragning mellan individerna. Jag noterade i förbigående att det kanske var Carters egen beröringsskräck som drev honom till en överdrift. Carters Jungfruascendent skyggar ibland för att beblanda sig och han hade en stark betoning av likaledes distanserade Stenbocken. (Astrologen ärvde pengar och tillbringade sitt liv, gift förvisso, men i hemmet petande med en astrologisk tidskrift och sina böcker.)

****

Just trianglar (som i hinduisk astrologi enbart kan formas med full styrka av Jupiter) i Vatten verkade mest bekymmersamma, medan jag spekulerade i att Jord som vanligt är hårdhudad och därför mer säker mot emotionell manipulering från andra. 

För Eld som är naturligt extrovert kan man kanske befara någon som bränner ut sig i sina försök att bli "global" eller bara synas av simpla egoistiska skäl (exhibitionism). Även Eld borde likt Vatten saknar känsla för gränsdragning men istället för att som Vatten präglas av sin omgivning ger överdriven Eld en blindhet, man märker inte att man trampar på andras territorier eller tar över showen. 

Luft relaterar direkt till tankar och ideologi och kan resultera suddiga gränser på olika sätt, elementet kan ju beteckna alla de kategorier en tänkande människa kan komma upp med. Luft kan förstås också representera åskådningar som hos Knutbysekten men det tidigare inlägget visar tydligt att perverterat Vatten var det som gällde där så att Knutbyflickan "naturligt" passar in med det elementet.

 *****

Jag har bara 1895 kartor med känd födelsetid, men just därför borde en sökning på vardera elementet ge få träffar. För att verkligen knyta Elementet stenhårt till individen räcker det inte med någon planet  och definitivt både tungt vägande Sol och Måne i tecknen av samma element. Till sökkriteriet adderades också att triangeln måste involvera individen själv, dvs. även ascendenten måste tillhöra samma element.

Eller i programvaran ZET:s skriptspråk (möjligen något tillkrånglat, frågan kan formuleras på olika sätt):

P = me-sa,kn,sn;
A = CAN,SCO,PIS;

h1.A & so.CAN,SCO,PIS & mo.CAN,SCO,PIS & P.CAN &
P.SCO & P.PIS


Första sökningen, på Vatten, gav en enda men remarkabelt "arketypisk" (klockren) träff:

Raoul Wallenberg, hjälte-diplomat, Krabbascendent med Sol och Venus i 1a. Diplomaten som uppvisar perfekt Krabbans moderliga och skyddande sida!

Eld-setet

ARI, LEO, SAG

...gav 1 träff:

Maurice White, grundaren av soulfunkbanket Earth Wind and Fire, Skyttascendent med nymåne och Merkurius i 1a. Bandets intensiva och livsglada stompa-stompa-musik passar perfekt in på livsglädjens utlevande element.

Missa inte den medeltida (eller än äldre) beskrivningen av Eld som glädjens element medan Raoul Wallenbergs Vatten får bära sorgen eller livets baksida (påminnelsen att efter några års livsglädje kommer Moder Natur åter att börja upplösa sina kreationer.)

Luft-setet

GEM, LIB, AQU

...gav hela 3 träffar:

Marie Antoinette auf Östereich, kunglighet, Tvillingascendent, Mars 1a

Elisabeth Kübler-Ross, schweizisk läkare, nära döden-forskare, Vattenbärarasc, Jupiter 1a

Anonym, konsult, barn av borgerlig krämarfamilj i flera led, Tvillingascendent, nymåne, Mer, Mars 1a (subtilt narcissistisk)

I den lilla gruppen horoskop med känd tid ligger alla ca 300 anonyma jag räknat ut när intresset var på topp. Det förvånar inte att en fd. bekant dyker upp under Luft eftersom bloggarens egen karta är tydligt Luft-dominerad ("lika barn leker bäst")

Till sist Jord

TAU, VIR, CAP

En träff, en fd sjuksköterska som brände ut sig och började förakta vårdtagarna. Hon hade omdömet att själv byta yrke, och gick även i terapi för att få distans till en svår uppväxt i familj. Jungfruascendent, Månen och Rahu i 1a.

Med Månen och demonen Rahu i 1a förefaller det troligt att hon fått stryk i barndomshemmet och att grogrunden till växande avsky mot sjuka och svaga ligger redan där.

Man kan också spekulera i att överdriven Jord kan bli just så tjock och ogenomtränglig att genuin empati kan vara svår att uppbringa. Jordelementets kända lugn och stabilitet kan i olyckliga fall slö över i avtrubbning och okänslighet.

*****

De här få fallen får mig att inse att brittiske astrologen Carter var för närsynt som såg bara såg en risk med "stortrigonen". Elisabeth Kübler-Ross påminner om att läkaryrket med nödvändighet flätar samman med patientgruppen men i hennes fall framför allt via den forskning om nära döden-upplevelser hon blev känd för. 

För vad är Luftelementet om inte den immateriella och i vår mening gränslösa andevärldens symbol? Och där kan man verkligen tala om att inga kroppar som sätter gränser existerar. Snarare kan andra andar flyta samman som ett kollektiv som trotsar den materiella människans förstånd! Själar som befinner sig "innanför" varandra. Sker detta i den materiella världen handlar det om "besatthet", eller om att flera själar konstituerar en människa och i patologiska tillstånd ger multipel personlighetsstörning. 

(Denna störning kan handla om fabricerade sidopersonligheter eller verkliga tidigare liv som lagras som delförmågor inom en människa. Jag har nämnt boken flera gånger, men i psykologiska tegelstenen "Irreducible Mind" - Kelly & Kelly et al. - diskuterar kapitel 5 "Automatism and secondary centers of consciousness" med utgångspunkt från skrämmande märkliga fall ur psykiatrins annaler, människor som uppvisat "multi tasking" på nivåer som borde få den amerikaniserade västerlänningen att skämmas för sitt lättvindiga och falska bruk av den termen. Det antika ordet "besatthet" av flera andar är i vissa fall den bästa beskrivningen för dessa fenomen.)

Marie Antoinettes bortgifte till en fransk kung var snarare Luft på det lägre jordmänskliga planet. Det var förstås ett olyckligt drag att sälla sig till den franska överheten. Varken älskad av folket eller sina jämbördiga i sitt nya land och ett gruvligt slut. Här stämmer Carters varning för sammanblandning med den stora massan bättre.

Även Wallenbergs Vatten-emotionella engagemang med att rädda judar undan Förintelsen, måste ses som en god sammanblandning av gränser, även om hans stigande Sol/Venus-aktivism i slutändan kostade honom livet.

Musikerns Whites utåtriktade eld har jag svårt att kommentera, för vissa är det kanske en extatisk illusion av frihet eller t.o.m. maktberusning att spela så publiken inför ens ögon övergår i ett vilt partajande folkhav. En stor dos Eld är vanlig i horoskop för diktatorer. Musikern som piskar upp publiken med sin marschtakt är definitivt en avlägsen släkting till krigsherrar och våldets män som anger takten.

Musikgenren disco kanske har särskild betydelse här, eftersom jag har massor av musiker med känd tidpunkt sparade, och ingen av dem hittades vid kriteriet "stortrigon". Det kan i sig förklaras av datainsamlandet, som viss del styrts av egen musiksmak. Och jag hatade disco som ung just för dess uppenbara koppling till den fascistoida mentaliteten. 

(Det perfekta exemplet borde ha varit Max Martin som producerar fascistisk dansmusik men hör hemma i Luft-tecknet Vattenbäraren. Man får dock inte missa Solens disponent som är taktpinnens Saturnus illa placerad i krigiska Väduren. Denna Saturnus kopplar sedan ett 270-graders grepp om musikens musa Venus i Stenbocken så att den värsta formen av Eld/Jord-friktion uppstår, hård och insensitiv musik för folk som inget har emot att prygla eller binda varandra som ersättning den sexualitet som tappat kalibreringen (pga. tidigare liv eller miserabel social miljö i detta).

Faktiskt utgör Earth Wind & Fire-grundaren en välgörande kontrast här, gruppens Eld-hetta var inte att ta miste på. Låten "Boogie Wonderland" har väl aldrig överträffats i sitt eldigt insisterande högtryck. Med Max Martins överplanerade musik handlar det om något annat, något mycket otäckare, om hur kapitalismen låter om man sätter toner till den!)

I vilket fall kan man svagt uppfatta hur Eld-triangeln också yttrar sig som ett gränsöverskridande i musikern White - som alltså var svart.

Den f.d. bekanten med Luft-triangel bröt jag med pga, en besvärande narcissism och en politisk ideologi vars själviska ynklighet tecknades av den fallna Saturnus (som hos Max Martin) i egocentriska Väduren i 11e idealhuset. Härifrån förvärrade Saturnus ytterligare trångsyntheten (via sextil-aspekten) hos den redan narcissistiska soluppgången i Tvillingarna.

Ibland, som med Raoul Wallenberg, föds hjältar i soluppgången (och det är vad solen symboliserar), men ofta blir det bara egenkära pösmunkar som behandlar sina vänner som ett entourage, uppfyllda av sin egen betydelse. Solen i ego-huset är inte samma som Solen i sitt eget 5e hus, vilket för indisk astrologi ringar in individen som verksam från en djupare nivå än 1a husets personliga perspektiv. Men det finns många sätt som en Sol i 5e (eller annat hus) kan gå snett och jag har mött Solen i 1a som både varit narcissister och samtidigt gjort goda gärningar.

Intressant nog stämmer Carters varning in på individens yrkesliv, där han underordnade sig Sveriges slaveriliknande arbetsmarknad och arbetade som uthyrd och ofta korttidsplacerad (några månader) av ett eller annat rekryteringsbolag. För mycket människor, för mycket arbetsplatser och ändå kunde han inte se att det var hans älskade kapitalism som gav honom så låg livskvalitet dagarna igenom. 


Notabelt om Marie Antoinettes horoskop

Drottningen är väl det tydligaste exemplet bland träffarna på Carters varning, men det som förvärrar är de två horribla disponenterna.
 
Hennes Tvillingkropps Merkurius har placerat sig illa i 6e huset för Olyckan och Fienden. Behöver knappast kommenteras givet hennes slut på schavotten och de blodtörstande franska borgarnas låga mentalitet.
 
Men även halvhuggaren Ketu tycks ha ett spel med i ett annat hörn av triangeln, den södra månnodens värsta sidor visar sig genom disponenten Saturnus - Liemannan! - som här dessutom befinner sig i dödens eller den dåliga karmans 8e hus. I termer av "samvete" (9e huset) är detta ett närmast kriminellt avtrubbat  sådant
 
Horoskopet ger fog för hennes sanslösa naivitet i berättelsen där hon uppmärksammats på att folket på Paris gator svalt, varpå hon kommenterade att de väl fick börja ta för sig av sina efterrätter. Se 5e huset för de privilegierade (bokstavligen kungligheter vid denna tid och plats) och hur Solen med njutningsvarelsen Venus i Vågen ger för mycket av den rosenkindade och naiva typen av Vågen, en estet utan någon koll på läget alls. 
 
Sol och Måne i Vågen visar att hela hennes liv kretsade kring verklighetsfrämmande estetiska val - precis som den slaktboskap som länge flyttat in i Sverigehoroskopets "stockholmsdel", det luftblå 5e huset, med fantasier om det goda livet. Vårt lands egen myt avknoppad från den falska amerikanska drömmen. Kombinationen av fattigdom och okunskap om de verkliga förhållandena är en dödlig mix.

Ett inlägg om drottningen publicerades redan 2011, och jag kan tänka mig att jag vid den tiden ännu inte fattat hur demoniska Rahu och Ketu kan bete sig.


OBS. "Stortrigon" är en term i västerländsk astrologi eftersom vilken som helst planet där kan skapa 120-gradersvinklar. Här avsåg jag jag alltså istället planeter i samtliga trigonalt placerade tecken. Förfarandet tycks ha givit utdelning, t.o.m. så att man kan förnimma att elementen vittnar om sina egenskaper, där exemplet med Jord-elementet sannolikt handlade om den vård av mycket sjuka som i mycket handlar om att hålla döende kroppar sanitära. Jämför Platons tredelade själ där Jord faller utanför själen och enbart är "ting" - just det sjuksköterskan i sin utbrändhet började betrakta de vårdkrävande patienterna som.

8 kommentarer:

Havsörnen sa...

Sheena Easton
1959-04-27
Bellshill, Scotland
15:40 (AA)

Jag hade kartan utan tid, men kollade Astro.com och där fanns klockslaget!

AC i Lejonet
Solen/Horoskophärskaren i Väduren
Månen + Saturnus i Skytten

En liten rödtott på 1,54 m.

For Your EYES Only. "The only singer to appear in the opening credits of a Bond film."

Undertecknad har soldisponent, Måne, Jupiter i härskarläge som stortrigon, men det sket sig med ascendenten i vatten. Om jag hade varit född två timmar senare hade jag haft AC i Skytten och Månen i femte i stället för sjätte. Men det är som att säga att det var nära vinst med två klöversymboler på trisslotten. :-)

Läste en rolig anekdot om när David Foster (sedermera superproducenten, nyss fyllda 71, som nu väntar barn med sin 36-åriga fru Katherine McPhee) medverkade på EW&F-albumet I AM, den med "Boogie Wonderland". Det var och är David Fosters favoritband. Det började dock svajigt när Foster sade till grabbarna i den till fullo afroamerikanska blåssektionen: "All right, boys, let's take it from the top." Han möttes av rynkade pannor och en av dem drog vapen och muttrade "Motherfucker!" Maurice White fick ta den skärrade och generade Foster åt sidan och instruerade honom att aldrig använda ordet "boy" igen.

EW&F föraktade disco ("trite, pedestrian, boring, sterile, monotone, generic, uncreative and overexposed") och Jon Lind och Allee Willis (båda vita) som skrev låten fick övertala Maurice White att ta med den på I AM. Han producerade vid tillfället en okänd grupp vid namn Curtis Brothers och tänkte ge låten till dem. EW&F åkte ändå med i backlashen mot disco och efter I AM blev det inga fler dubbelplatina och bara en stor singelhit till, trots tre fina album på raken 80-83 före fiaskot med "Electric Universe", också 1983. När Michael Jackson bröt rasbarriären på MTV var det redan för sent för EW&F och deras positivism passade inte in i 80-talets nyliberalism. De senaste 30 åren har de som många andra gamla kolosser levt gott på att turnéra med sin makalösa backkatalog. White slutade turnéra 1995 p g a Parkinsons.

Angående diktatorsfasoner så var EW&F på 70-talet mer av verkstad med kreativ input från flera i bandet, även om Maurice var bandets självklare ledare. Sedan började det knarra lite när "Reese" började utöva ett allt mer kontrollerande ledarskap.

White var oerhört intresserad av egyptologi, astrologi och andlighet och inspirerades av texter av Kahlil Gibran och Jethro Kloss. Jag har Whites självbiografi, som kom ut några månader efter hans död. "We are immortal, and not to be afraid", står det i slutet av boken.

Seaward sa...

Ja man man inte dra turlotten alla liv (om finjustering av positionerna).

Måste påpeka att Sheena är inte ett "äkta" fall eftersom här krävde något aktivt (en planet) i varje hörn och ascendenten är bara en passiv ventil för stortrigonen.

Felet är mitt, jag slarvade och valde t.o.m. fel rubrik. Trigonen är bara en tredjedels sträcka och stortrigonen (360 grader) kan inte slutas enligt hinduiskt synsätt där Jupiter sköter 120 + 240. Det lämnar en trigon kvar. Jag har skrivit fel i många år utan att tänka på det.

Det var inte aspekten jag var ute efter horoskop med alla hörnen aktiverade för en extra boost av elementet ifråga. Och ascendenten krävdes för att garanterat få kanalen (kroppen) som illustrerade. Någon kanske föds med treställigheten i hus som inte alls påverkar individen speciellt mycket.

Ljuvlig anekdot och lätt besläktad med den Leonard Cohen drog om hur producenten Phil Spector jagat honom runt studion med dragen pistol under den jobbiga inspelningen av "Death of a Ladies Man" (med samma retrosound som Spector redan kört på John Lennon).

Havsörnen sa...

Sheena har Pluto i Lejonet. :-)

OK, jag missade att det måste vara planeter i varje del av treenigheten. White klarar sig då Rahu räknas som en planet.

Du körde med beteckningen stortriangel förut.

Seaward sa...

"Stortrianeln" - modeväxlingar på bloggen?

Rahu = superstark och jag fattade inte hur jag kunde ignorera noderna så många år.

Ketu-effekten kan också vara förödande (se Marie Antoinette). Av okänd anledning accepterar hinduerna inte den som "atma karaka", men har inte hittat någon förklaring, båda noderna är ju "matematiska" punkter.

Möjligen, om man ska spekulera, för att draksvansen, allt som blir kvar när huvudet avskilts, inte kan beteckna själen.

(Platon betraktade huvudet som själens säte, och så tallösa längder med kungar från den tid de betraktades som folkets "huvud" eller själ.)

Havsörnen sa...

Off topic. Gränsfallstips.

Tucker Carlson, Fox News-ankare.
1969-05-16
San Francisco, CA
10:07 (AA)

Sol och Måne vid Algol, men AC i Kräftan enligt Hindu/Lahiri, i Tvillingarna enligt Fagan/Bradley.

Seaward sa...

Faller utanför, men mycket intressant och väl värd en snabbtolkning.

Okänd för mig (söker minimera intaget av rävgift från Fox). Kartan är mest intressant ur perspektiv av mannens konservatism.

En nymåne i konservativa Oxen i 11 ideologihuset och detta orörliga stycke baserad på en eroderande grund (Oxens Venus del av Vatten-triangeln). En perfekt beskrivning av den konservativas ständigt okreativa gnällande över alltings urartning. (Och ytterst att personen är född att förlora i position eller anseende pga. historiens gång).

Triangeln blir här garanterat spridandet av gift i den vanliga sinnesbudna och hårt ekonomiberoende (icke-intellektuella) människan via Fox nyheter. (Se info-planeten Merkurius påverkad av omoralens Mars, visserligen stark här och därför en iskall lögnare som håller masken.)

Det ser ut att vara religiöst i 9e huset, men en osund eller hycklande religiositet - Rahu är en demon i 9e och skjuter över målet. Allmänt rörigt här i 3-9-axeln om rätten att babbla och samvetsfrågan (9) om det man säger är sant....

Allt stämmer på de bilder som målats av Trump och hens fejkreligion (apropå KD och kopplingen till Livets Ord/USA)

Att få Mars i attack mot både Sol, Måne och Merkurius-nyheterna är aldrig bra, även om den är en "välgörare" för Krabban. Men det gör inte Mars till en moralist utan den är alltjämt lömsk och driver sitt dolda spel (här med lyckosam position - 5e - att göra det).

Allt det betyder (i min läsning) är att mannens öde är att verka på Vatten/näringslivets nivå och där uppleva sagda erosion av det stabila underlaget. Han kanske, likt Trump, söker vända arbetarna till sin sida, medan den han jobbar för - Saturnus i 10e makthuset är på nivå med Adolf Hitler (se också blogginlägget om 1980-talets horoskop).

Intressant, fast ensidig karta och en bra bekräftelse på hur lågt USA sjunkit. Detta är om jag förstått rätt en mycket viktig nyhetsförmedlare (Merkurius) för en stor del av amerikanerna.

Det intressanta med Satan (Algol konj. Solen) är att han gärna förkläder sig i leende och skenbart harmlösa figurer (jag noterar fotot)! :-)

Havsörnen sa...

Hans standardmin är den här:

https://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2019/11/28/10/tucker-carlson-fox.jpg

Den Bortkomne Anklagaren? :-)

Jämför med USA:s nytillsatte försvarsminister, med allvar i blicken, mer lik den amerikanska vithövdade havsörnen:

https://media.defense.gov/2020/Nov/16/2002535946/-1/-1/0/201112-A-UG256-0002.JPG

Kartan nedan, klockslag okänt. Sol-Jungfru med Venus/Mars/Ketu i tät konjunktion i Skorpionen, under kontroll av Saturnus i Vattumannen.

https://postimg.cc/QVYJpMHp

Det kanske går att lista ut Månens placering med tanke på karriären?

- Officer 1983-2013, veteran från Afghanistan och Irak.
- BA in History at George Washington University
- Master’s degree in National Security Studies from the Naval War College
- Director of the National Counterterrorism Center
- Deputy assistant secretary of defense of special operations forces in counterterrorism
- Senior director of counterterrorism and transnational threats at the National Security Council

Seaward sa...

Tror nu inte den okände författaren till Jobs bok kom på tanken att sätta Satan i samband med zodiaken, men jag minns svagt någon åsikt, kanske litterär, om att Djävulen skulle vara korkad! Det skulle förklara varför hans fresteler är så banala (Jesus lovas världens alla kungariken under sin 40-dagars ökenfasta - symbolik, symbolik).

Så ofta gnssingarna blir fel borde jag tiga om Miller. Men känner på avstånd en med samma data och som bråkar och t.o.m. hotat andra i samma bransch, som om det var krig. Precis som det är om marknadspositioner... Där förhörde jag mig och Månen visade sig Rahu-inflammerad i Oxen, dvs lite av en "bully" som kämpade för att hålla konkurensen borta (Oxen gillar lugn och ro). Huvudformen var klotrund medan försvarsministern är byggd som Ingvar "Sulan" Carlsson, sannolikt tecken på en annan själstyp med högre högre takhöjd.

Gissar därför på Månen + intelligenshöjande Jupiter för försvarsministern. Det bygger en triangel i Luft. Noterar att Miller är son till en polischef, och Merkurius, Saturnus och Jupiter i triangel fungerar knyts då till Månen så att pojken fick lära sig Ansvar och Frihet redan i hemmet/Månen. (Jup = lag, Sat = lagen exekverad)