Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 2 november 2020

Depps domslut

Satan som förvirrare fick mig att skriva in fel dag för USA:s val i föregående inlägg. Men horoskopet passade istället väl med ett terrorattentat i Kabul. Och strax därpå också nyheten att Johnny Depp förlorat i "århundradets kändisrättegång" (The Guardian) mot skvallertidningen The Sun. I artikeln anges att rätten postat domslutet på nätet 10.00.


Obs. Knappast någon astrologisk djupanalys!

Eftersom Depp föddes under en framträdande Satansstjärna i sitt 11e idealhus som inte så lite för tankarna till hans piratroll Jack Sparrow, blir det därför en syn att vila på, denna Satan och hur domslutet knyter an till hans inte alltför utvecklade äktenskapliga talanger (Venus)!

Zodiakens organisation (både östlig och västlig) innehåller några intressanta och inte särskilt intuitiva lärosatser. Som t.ex. att Johnny Depps uppvisade Krabbpersonlighet (sluten, bär gärna masker) resulterar i att den harmlösa Venus (kvinnor) likväl blir ett problem, Venus som "verksam illgörare".

Kärvt förklarat tycks detta innebära att Krabban bakom skalet är så sårbar (protektionismens princip!) att den inte kan unna sig ens Venus känsla av jämvikt med en annan, med något yttre. Krabban är hårt sluten mot de yttre och visar omsorg bara om de inre (i Hemmet). Först måste det skyddande skalet på och detta i sin tur betyder att Venus inte fungerar fullt ut.

Men eftersom Venus är smörjmedlet i den yttre världen - för bildandet av allianser t.ex. - blir därför ämnet "Venus" ett problem för Krabbascendenten. Och addera sedan sprattmakaren Algol och stackars Depp vet varken ut eller in, inte en suck om sina kända modellpartners som också bara är yta, precis som hans eget Krabbskal.

Jag har i en liten hög horoskop över manliga bekanta, i nutid eller från förr, två Krabbascendenter. Båda med god tid kvar till pensionen och nu gifta för fjärde gången. Dålig hållbarhet för Venus för själva det tecken som står för principlös sensationalism och ständigt behov av ny föda? Vissa är kanske inte födda till äktenskap, de lever under miniminivån för den rationella människan. Det kristna/västerländska äktenskapsidealet är helt enkelt mer än vad vissa klarar, de har alltför mycket energi i den lägsta delen av själen!

Å andra sidan är "trohet intill döden" (Saturnus/Stenbocken) en fullständigt passionslös ytterlighet. Och det är typiskt astrologin, den bjuder en uppsättning symboler som i sig egentligen alla är ytterligheter som måste fattas förståndigt, som dynamiska (eller väldigt statiska) komponenter i personligheten. Ibland släcker två ytterligheter ut varandra, eller verkar inom olika livsområden. (Minns dubbelnaturen Kapten Klänning, polis och sexförbrytare. Det var ett intressant horoskop med både Sol, Mån och libidos Mars i passionerade tecken.)

 

PS. Hur kunde han ha husfrid (Månen) så länge på hemmafronten med den tidigare fransyskan då? Dels vet man inte allt. Dels kan man misstänka att tiden med Amber (som sammanfaller med hans missbruksproblem) utspelat sig under en senare och sämre planetär cykel. De här dasha-cyklerna verkar ofta sammanfalla, ibland skrämmande tydligt, med "väderomslag" i ödet. Hinduisk astrologi har två nivåer. Cykeln och efter det de mer exakta tidpunkterna som ges av transiter.

 

Inga kommentarer: