Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 13 november 2020

Nakshatras och navamsha. Ett återbesök.

Den är bloggen startade eftersom den sideriska zodiaken tycktes mer riktig på ett psykologiskt plan, än den västerländska, tropiska. Den senare har på 2.000 år hunnit komma rejält i osynk med de traditioner om zodiaktecknen som skrevs ned för länge sedan och sedan traderats som minnesbakterier ("memes") i Väst, utan att någon verkligen granskat människorna kritiskt och frågat sig om tecknet verkligen stämmer. Att det finns en måne och en ascendent och ytterligare faktorer försvårar. Vad är det egentligen i horoskopinnehållet man ser?

Jag trodde den hinduiska astrologin var förskonad från alla osäkerhetsmoment, men såg snart nog att det var tio resor värre där. Dels existerar ett flertal system som är fullständigt inkompatibla med varandra men där jag och många andra likväl rört ihop systemen. I det här fallet är det lånet från Jaimini-systemet av en enstaka signifikator, atma karaka, som därmed ersätter Solen som själens (atma) naturliga markör. Det saknas inte magisterstyper på nätet som säger fy åt artblandningen, men också de som experimentellt infogar Jaiminis doktriner in den andra huvudlinjen, Parasharis system:

https://www.keplercollege.org/index.php/articles-opinions/using-astrology/855-the-use-of-jaimini-astrology-to-determine-spiritual-tendencies-in-a-chart

Detta är en avancerad länk för en avancerad metod som enbart passar för avancerade horoskop ("gamla själar" som det västerländska idiomet är). Texten är på god engelska, det låter fördomsfullt men är tyvärr sant, att ju sämre engelska, desto troligare att det är en fjärderangens indisk astrolog som slängt upp en hemsida i hopp om att tjäna pengar på en konsultation. Det finns undantag, men är engelskan är skolad märker jag ofta att tankeinnehållet i artiklarna är överlägset bottenskrapet, som ofta bara kopierar samma texter.

Över hela nätet hittar man t.ex. samma metafor som förklarar hinduismens Navamsha-horoskop. (niondedelningen av födelsehoroskopet, i vilket alla placeringar stuvats om). Navamsha används som ett slags "andra utlåtande". Nu har jag surfat en stund och flera gånger stötta på samma trötta bild, att födelsehoroskopet (Rashi) är som trädet och niondedelningen är som trädets frukter. Trädet kan se bra ut men frukten smakar inget vidare - och vice versa.

Andra röster säger att det omvända inte gäller, Navamsha kan aldrig bli viktigare än födelsehoroskopet, ett ruttet träd kan inte producera välsmakande frukt. Mer korrekt eller åtminstone logisk är Wikipedias artikel som redan i ingressen förklarar att Navamsha kanske inte lever upp till löftet i Rashi, och att det är därför skenbart bra horoskop inte lyckas så väl i livet. 

En betydligt bättre liknelse än den om trädet, producerar eller återger den här hinduiska kvinnan som skriver ypperlig engelska och tänker tydligt. Många bra tips i den texten.

Hennes metafor är födelsehoroskopet som en radioapparat som kan vara modern och välbyggd som helst, men ändå inte ger bra resultat om Navamsha - radiosignalen - är brusig och svag. En intressant sinnebild som snabbt dyker upp efter att jag tyckte det var så dålig "förbindelse" med en samtalspartner i en dröm häromnatten (se drömmen i Shakespeare-kännarens dramatik).

Hon formulerar väl vad hinduernas många kartor täcker in:

"Födelsehoroskopet/Rashi är din fysiska existens, omständigheterna, tingen du gör. Månkartan visar din mentala värld, hur du ser på saker och hur du reagerar."

"Navamsha är den dolda kraften, Ödets osynliga han som avgör vilka resultat dina ansträngningar leder till."

Så naturligtvis tar jag det egna, välkända horoskopet för att än en gång reda ut om det finns några skriande "kvalitetsbrister" på "insidan". Att Navamsha länkar till själens öde över flera liv, antyds både här och där på nätet.

Det är ett litet bestyr att räkna om födelsehoroskopet men gratis programmet Jagannatha Hora (PC enbart) gör beräkningen överlägset bättre än ukrainska gratisprogrammet ZET 9 Lite vars rörighet är värre än version 8 Lite (åttan kunde inte vediska horoskop men som i övrigt varit kapabelt, och när 9an inte ändrar ascendenten Navamsha-kartan är det helt klart trasigt, åtminstone i den version jag testat). 

Jag hade hoppats skifta till ZET 9 för runda kartor men nu blir det den sydindiska modellen. Den känns ovan eftersom det psykologiskt intuitiva startläget (åtminstone för en västerlänning) - i övre vänstra hörnet hålls av Fiskarna och inte Väduren och löper sedan medsols i kvadraten. Om detta bara är konvention vet jag inte, men det känns nästan som en tanke: hinduismens mål är moksha - själens befrielse från världen - och här är då Fiskarnas tecken fastnålat, i en naturlig zodiak motsvarigheten till 12e moksha-huset. 

Kort sagt: zodiaktecknen ligger stilla och de 12 jordiska husen vandrar runt medsols och räknas från där ascendentgraden befinner sig. Bloggarens stigande tecken är Tvillingarna som också rymmer Månen (i opposition till Saturnus). Det gör kartan lätt att mentalt "översätta" från den västerländska presentationen:


I just det här exemplet vänds Tvillingascendenten till sin motsats och allmänt lyhörda Måne i "yttre" horoskopet  blir istället en krigare Mars i Navamsha lagna (Skytten)! Saturnus , återigen i opposition till ascendenten har ultimat kontroll.

Hur ska man få något vettigt ur en balansering av dessa kartor? Den yttre människans lunära receptivitet kanske bara är en mask som döljer en stark otålighet på insidan? Det är förvisso sant att "vrede" varit en beståndsdel i skrämmande många av mina åtskilliga tidigare liv-drömmar och Navamsha sägs ha mycket med själen i längre perspektiv att göra. 

Utvikning. Ingen ska förställa sig att man blir briljant uppfinnare eller gudfruktig på bara ett liv. Själen har en helt annan rörelsehastighet men tycks trots en huvudlinje ändå kapabel att inhämta vitt främmande upplevelser. Vad är ett liv i svårt handikapp om inte ett medel för själen att kanske utan något intellekt alls lära sig ett och annat på så grundläggande nivåer att vuxna för länge sedan slutat fundera på vilka de är och hur de är sammansatta. 

DNA-propagandan har för övrigt slagit ut viljan att fundera, alla matas dagligen av biotech-prästerskapets världsbild och gör den till sin exklusiva och allt annat uteslutande sanning. Dessa moderna magiker kan t.o.m. manipulera materiens egenskaper. Och materia, det tror folk definitivt på! Det är denna världens centrala upplevelse och varför själarna kommit hit. Vägen upp eller ur materien talas det mindre om. Frågan anses "irrelevant" i en världsbild där inget utöver materia finns.

Exemplets födelsehoroskopet med Solen som naturlig själssignifikator döljer dock Mars i sitt eget sken, Mars är "bränd". Detta sägs betyda att Solen inte underordnar sig krigsherren men väl har den i sin hand som ett verktyg. Mars i aspekt mot Solen skulle t.ex. betyda angrepp från yttre fiender men den här Solen har redan assimilerat krigsherren. Kungen viker sig inte för en illojal general i landet utan slukar (dödar) honom och tar hans "kraft". (Låter som ett modernt dataspel där allt stulits från gamla myter.)

Det "brända" ominat stämmer med att jag var vapenvägrare och valde fängelse före landets lagstiftning och psykologiska fixering vid sin stormakts dagar. INSUBORDINATION mot staten: jag tog på mig att vara min egen ledare Sol (själ) som redan gjort denna mognadsfas (i tidigare liv). S.k. samvetsskäl.

Nu ger alltså Navamsha stöd från insidan för att det finns en inre skrinlagd krigare som hålls tillbaka eller horoskopägaren själv vill hålla tillbaka (till exempel insikten om Sveriges dåliga argument för att hålla sig med ett försvar - rysskräcken som vandrar vidare som landets dåliga samvete för vad de själva gjort genom historien). I Navamsha är det således Saturnus som tränar Mars snarare än som (i det yttre horoskopet) sparrar sinnets Måne.

Exemplets födelsehoroskop har Solen/Mars i Vågen i 5e huset, ett lyckligt lottat hus med lek och kreativitet och ledarskap som viktiga områden. I Navamsha händer sig det att Vågen/5e åter befolkas men nu av en lycklig konjunktion bestående av både Lilla och Stora Välgöraren, Venus och Jupiter. Här bekräftar det inre horoskopet faktiskt ett liv av drömmar som antytt troligen fler avverkade liv i gräddfilen än andra varit med om (så här långt). Jag har svårt att tolka Navamshas övertydliga 5e hus (den goda karmans hus) på annat sätt. 

Aspekten mellan en verksamt god Jupiter i 5e ledarhuset och i harmoni med en verksamt god Mars i 1a huset omvittnar i så fall tidigare liv som befälhavare av ett eller annat slag (eller väldigt rik) som hållit högre kaliber än de halvdana svenska politiker och inskränkta kvartalskapitalister jag raljerade över under bloggens första tio år. Väl att sent omsider ha lett det i "bevis"! :-) Det förklarar också varför "utsidan" är så fattig i detta liv. Själen har gjort den trippen och återvänder nu till den breda massan.

Men i det yttre horoskopet är varken Solen eller Mars välgörande för en neutral rapportör som Tvillingascendenten nu betecknar. Det är tvärtom ett omen om dåligt ledarskap! Dock neutraliseras det i hög grad av att ascendenthärskaren Merkurius står i samma tecken, men har kommit längre i tecknet. Merkurius/intellektet håller sig förhållandevis sval jämfört med Solen och dess, förvisso, kontroll över Mars.

I Navamsha är dock konjunktionen mellan de naturliga välgörarna i femte inte helt självklar, Jupiter är en lycko- och segerbringare och stöttar verkligen framfartens Mars på ascendenten. Men Venus i Vågen, i sig en stark härskarplacering, är en "verksam illgörare" för Skytten i 1a. Detta är lätt att förstå. Mars (och expansiva Skytten) skulle tappa styrka och fart framåt och den stannar i varje steg och kontrollerar om den har balansen. 

Att nu Jupiter får även Venus att tillväxa innebär därför både välsignelser och förbannelser. Horoskopägaren har både en framåt och direkt sida men också en väldig tendens att bli stående i steget och överväga! Klassisk Våg signaleras alltså från Navamsha, trots att Mars-ascendenten kunde tyda på något annat. Intressant är att Niondedelningen antyder en VÄLDIG BALANSERING (Jupiter+Venus) före Mars-attacken.

Detta omen påminner starkt om ett tidigare arbete som datautvecklare (yttre kartan har intellektets Merkurius i 5e kreativitetshuset). Vid programutveckling måste ibland våldsamt många ting samverka logiskt för att ge rätt resultat. Dessutom innehåll vissa programspråk (högnivåspråk) själva felaktigheter så att man måste överlista språkets tillkortakommanden samtidigt som man höll sikte på den resulterande "appens" funktionalitet. 

Både ett yttre horoskop och det inre med fördelar i 5e huset kanske inte är vardagsmat och kan lätt utlösa (i Sverige) jantelag och avund. Men bloggarens avstängda 10e karriärhus med halshuggna Ketu avslöjar - som tröst! - att frukterna varit få i detta liv. Hade inte karriären varit så på av pga. landets vedervärdiga arbetsmarknadspolitik hade ett kontinuerligt trälande på "arbetslinjen" förmodligen lett till ett bortkastat liv, ett liv utan studier och därmed okunskap om att Nakshatra utlovade goda ting vilka det yttre ödes-/födelsehoroskopet inte möjliggjorde genom tid och plats för födelsen. Det finns en välsignelse i allt.

Men vad säga när varken det yttre eller det inte innehåller speciellt många glädjeämnen? Till att börja med läser troligen innehavaren av ett sådant horoskop inte sådana här texter. Ämnet har för hög tröskel. Men till någon med båda kartorna svaga fokuserar man det som ändå fungerar. Jag har från den tid jag gjorde ett eller annat uppdrag bara upplevt missnöje från folk som fått mer sanning än de kunde hantera. Man låter helt enkelt bli att ge helhetsbilden i klartext. En människa som inte kan hantera sanningen har det säkert inte alltför roligt till att börja med.


*****

Nakshatras/de 27 månpalatsen har aldrig använts på bloggen

Wikipedia har till att börja med en begriplig förklaring till varför det ursprungligen var 28 måntecken i både Kinas och Indiens "månzodiak". Hinduerna (men inte kineserna) ryckte bort ett måntecken för bättre symmetri mellan nakshatras och den solära zodiaken. En resolut skrota ett helt tecken är en bra påminnelse om att astrologin bara är en modell och där många hinduiska lärosatser inte ens passar i ett modernt i-land, som den hinduiska planetkombination som varnar för inälvsmask.

Eftersom "fallna" (debila) planeter tycks kunna tappa all kraft om inte heller Navamsha skänker stöd, har bloggarens eget exempel intresse även här. För nu visar det sig att enkelt folk i Indien sällan känner till sin födelsetid. Allt de har är månpalatsen att orientera sig efter, mest av hävd. Föräldrar, läser jag, har för vana att smyga in en stavelse från månpalatsnamnet i barnets namn. Pga.denna tradition har villfarelsen uppstått att det bara är känslosidan som påverkas av Nakshatras.

I själva verket är de palats som huserar födelsehoroskopets ascendent/lagna samt Solen ytterligt viktiga. Jag läste en rationalisering som sade att månpalatset genomlöps snabbare av månen än ett zodiaktecken. Men inte så värst mycket snabbare! Dock kan det vara en poäng för den som inte känner sitt födelseklockslag att titta mer på månpalatset. I en och annan av bloggens studier av månascendenter där t.o.m. månens tecken är oklart kunde det kanske varit smartare att studera månpalatset! Ingen idé att gråta över spillt mjölk...

Nu visar sig horoskopexemplet med den fallna Solen i Vågen under några dagar få stöd av en nakshatra som kompenserar fallet, Chittra (23°20' Jungfrun - 6°40' Vågen). Man kan börja undra om inte hinduismen bjuder på så många metoder att rundgång uppstår! "Ja, Solen har fallit och är kraftlös som ledartyp i Vågen (samarbetstecknet) men se här, för vissa Sol-Vågar vilar individualitetens och själens symbol i perfekt i Chittra istället":

"Chitra Nakshatra manliga karaktäristika: född härunder blir han extremt intelligent och älskar att vistas i en fridfull omgivning. Men ser han möjligheten att vinna personliga fördelar, tar han alltid chansen. Hen är intuitiv och före sin tid, så att hans förslag ofta låter som rappakalja. Senare förstår folk att det är hans idéer som kommer att bli de rådande. Han skulle bli en skarp astrolog till följd av sin starka intuition."
Stycket är hämtat från korta summeringar av alla nakshatras men män och kvinnor visar sig skiljas åt. Chittra anses t.ex. sämre för kvinnor. Här spelar garanterat hinduiska värderingar och könsroller in, så lesbianer i ett sekulärt västland som vill vara och även agerar som män kanske ska läsa beskrivningen som gäller män?

https://www.ganeshaspeaks.com/astrology/nakshatras-constellations/

Smickrande som det om intelligensen lät, känns det ändå som en veckotidningsbeskrivning som man kan ha eller mista. Men när jag tittar på egna födelsehoroskopets Saturnus (karmaplaneten!) som intressent nog äger 9e filosofihuset och opponerar (informerar) 1a jag-huset, då ligger den i Moola nakshatra. Den här texten är en tydlig del av mitt jag i detta liv:

"Mannen i Moola Nakshatra har en tillgänglig natur och föredrar fridfull atmosfär (här också). Han har sin egen uppsättning värderingar och lever strikt genom dem. ... Han bror sig inte om morgondagen och nöjd med att leva i nuet."

Det här med egna värderingar stämmer naturligtvis inte helt, eftersom födelsehoroskopet binder till den universella morallagen (Dharma) i 9e huset, en lag som andra kulturer förstår men Sverige unikt har kastat på soptippen. I många länder hade bloggaren passat in, men här verkar det som hans värderingar är avvikande. 

Samtidigt finns en lätthet i beskrivningen som förstås inte tar hänsyn till vilken planet som ligger där. Allvarliga Saturnus lever för att organisera för en hållbar framtid och lever sannerligen inte vind för våg, för dagen! Förklaringen till denna lätthet är att Skyttens tecken verkar spilla över på Moola nakshatras karaktär (00-13:20 Skytten).

Den som noterat bloggarens Saturnusdisponent, den dystert placerade Jupiter i Skorpionen i 6e olycks- och fiendehuset inser snabbt Nakshatras inte tillför något mer. Det som gällt i mitt liv förklaras bättre av grundhoroskopet än av Moola nakshatra. 

"Vägen upp och Vägen ned" markerade
i födelsehoroskopet. Saturnus (Luft), i Eld,
människans rationella själskomponent.

Saturnus i Skytten går en annan väg än dess bas som är Jupiter i Skorpionen. Saturnus, representanten för 9e filosofihuset, betackar sig för den västerländska och förfallna mentaliteten som faktiskt beskrivs perfekt av lyckan i Skorpionens paranoida värld, ständigt på jakt efter den gäckande fysiska eller psykiska perfektionen. 

Se misären i dagens Sverige och den skyltdockekultur som unga människor har att förhålla sig till - föräldrarnas svek är gränslöst som låtit sina barn födas i ytlighetens helvete. Föräldrarna pekar förstås resignerat mot den allenarådande marknadsliberalismen eller förstår inte ens vad som är problemet. Det är det självförvållade straffet för sekulär materialism: människorna slutar fungera på den intelligenta nivån.

Fram till fyrtio levde jag i perioder av relation och perioder singel, men till sist tog det 9e huset alltmer över - Saturnus i 7e partnerhuset är emblem för nionde och har sin hemvist där. Underlaget eller fundamentet Jupiter i Vatten är väldigt annorlunda. Man kan säga att symboliken indikerar en Luft-Saturnus som aldrig riktigt gått ner sig i den sublunära världen, i synnerhet inte den toxiska Skorpionens upplevelsehorisont som i grunden bara handlar om att hålla sig eller arten vid liv. Som bäst gick den på vattenytan av döds-och-återfödelsecykeln. 

(Detta var en av bloggens tidiga försök tänka sig att miraklet med Jesus som gick på vattnet kanske illustrera ett tänkande i de fyra elementen. Jesus representerade då ett LOGOS (ande eller Luft) som stigit ner i världen, men ändå inte riktigt. Till skillnad från vanliga dödliga trampade han aldrig genom vattenytan och blev en del av "alstringens cirkel" som de gamla grekerna kallade den sista delen av själens syndafall. Tanken finns i gnostisk-kristna texter men där inte kopplat till elementen som symboler för metafysiska verklighetsnivåer.)

Denna dissociation mellan Dharma-herren (i detta horoskop Saturnus) och det substrat den har att verka på eller i, yttrar sig som att jag t.o.m. är milt positiv till de tänkare i antiken som företrädde dualismen. Även Platon lånar sig ibland till en mild form i sin mer grundläggande modell av den tvådelade själen, en irrationell lägre halva och en evig och rationell själ. Ett typiskt uttryck för Saturnus i Eld som bryter med sitt fundament som lovar Lycka via Skorpionens förgiftade Vatten.

Den här genomgången visar att grundhoroskopet ger all information man kan behöva för en god insikt. Helt klart måste man djupare in hinduisk astrologi för att få utdelning av Nakshatra-systemet:

https://www.jyotishstar.com/art-nakshatra-analysis-october-2014.html

Tilläggas bör, att horoskop som väver in Dharma så tydligt som när 9e-husherren lägger sig i ett hörn, kanske inte är så vanliga. Det som här beskrivits är närmast ett av många specialfall, men kanske skymtar ändå principerna för all tolkning i beskrivningen.

*****

En tvärtombild 

Igår avlidne (när detta skrivs) nationalidolen Sten Wollter var (ovanligt mycket) "människa" enligt samstämmiga efterord, och hans horoskop indikerar just "årets sexigaste man", en kropp och en själ som drevs av Vattenelementets lidelser och gestaltade den irrationella själen ända ut i köttet. Fel sida av Platons perfekta idealmänniska. Här är vad Sverige lyfter till skyarna, en snygg och väl fungerande biologisk maskin. 

Hans sista års hårda texter mot den sjukliga kapitalismen ärades inte med ett ord på radion (men fördömdes av någon röst via hans engagemang i yngre dagar för något kommunistparti). Det var naturligtvis en jordisk människa som talade genom viljan till en bättre värld (Wollter var ateist), men knappast den del svenskarna tagit till sitt hjärta. 

Bristen på kända svenskar med känd födelsetid är ett avbräck. Det hade varit spännande att se vilken Wollters Navamsha var. Kanske fanns där en "andlig" förklaring till att han inte bara var teaterapa utan också verkade för en bättre situation för alla dem som inte sliter ut sig för att andra ska kunna glida ovanpå?

Men i termer av "bara människa" är Wollters dygn extraordinärt (kommenterat tidigare på bloggen), den såriga röst alla pratade om för att slippa nämna mannens tankar, se i den svåra konflikten mellan eldig utlevelse och det jordiska substratet - särskilt som sinnelagsacendenten placerar den enorma kraften i Stenbocken i det tredje kommunikationshuset (kan förstås innefatta både "omodern" muntlig kommunikation och it-fascismens påfund för att förminska och kontrollera människan):


3 kommentarer:

Havsörnen sa...

Jag har precis testat flera Navamsha-beräknare på nätet och alla ger AC i ursprungstecknet. (Om jag förstått inlägget rätt var det felaktigt).

Min D9-karta som fyrkantig respektive västerländsk, med mer detaljerad information:

https://i.postimg.cc/c42sxPdP/IMG-20201113-155814.png

https://i.postimg.cc/wMv86jCD/Havs-D9-2.png

Seaward sa...

Jag kan tänka mig beräkningar där ascendenen råkar bli samma i båda horoskopen, men mer troligt är att någon slags fusk- eller förenklad tradition slagit rot i det allamäna Jyotish-mevetandet. För det är ett tidsödande besvär att manuellt räkna ut alla D9-positioner, INKL. den inre ascendenten. På Quuora finns det mycket avancerade och hjälpsamma vediska astrologer:

https://www.quora.com/How-can-I-find-out-the-ascendant-of-my-D9-chart

Seaward sa...

PS. Jag ser att din ena bild är från https://www.prokerala.com/astrology/birth-chart/navamsa-chart.php

Listan under D9-kartan är inte D9-positionerna utan D1 (med vanliga ascendenten)! Även i Jaghannata Hora-pc-proframmet måste man särskilt ställa in speciellt för att se D9-listans exakta värden. Den finessen saknas på sajten.

Provar födelse med rätt svensk stad får alla placeringar i kartan exakt som i Jagannatha Hora.