Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 12 november 2020

Peter Stormares hat och kärlek till hörselupplevelsen

Rubriken där Peter Stormare deklarerar någon form av synskhet är oemotståndlig när den efter några veckor letar sig ut på Expressens allmänning (daterad 31 oktober). Särskilt som aktören använder samma metod som bloggaren. Där religiösa ber till Gud om vägledning har jag alltid uppfattat det som höjden av mänsklig hybris men ett mindre antal gånger ändå bett något diffust och opersonligt (ibland det daoistiska begreppet Vägen) om att drömma ett svar i någon fråga som intresserat eller upptagit mig.

Jag har begränsat mängden frågor som ofta handlat om tidigare liv, om vilken relation tidigare haft med den presumtiv flickvän och liknande. Medveten om den triviala nivån på dessa frågor jag har bara sällan använt "metoden", men den har givit svar i dröm eller i hörselupplevelser. Kanske formades tanken om återhållsamhet av det judisk-kristna budordet om att inte åkalla Guds namn i "fåfänglighet", dvs exakt motsvarigheten sill sekulära människor som hojtar "Oh, God!" om precis allt. Dessa bygger på det sättet murar mot sin själ och slutar som de eländiga pseudoamerikaner de var födda till, helt utan djupare förnimmelser.

Stormare antyder också en tro på själavandring, när han likt ett barn som menar sig ha fått fel kropp (pojke/flicka) säger sig ha varit livstrött redan som fem över att ha kommit till jorden ännu en gång. Intressant är hur man kan samtidigt med denna tanke "vetat om" att det är i Amerika kan hör hemma. Kanske kom den insikten senare i livet när han likt alla svenskar i grunden indoktrinerats att vi bara är ett bihang till USA.

Om man tar USA-horoskopet och strör ut Stormares stjärnhimmel över nationalkartan har han dock rätt. I den mån han vill karriär och skapa sig en identitet inför en allmänhet är det perfekt att flytta till USA. Exhibitionisten och scenmänniskan Lejonet - Stormares soltecken - hamnar då i USA:s 10e offentlighetshus. Samtidigt är hans mjuka och impressionabla sida, Månen i Vatten och Merkurius i Vatten väl placerade i USA-horoskopet. Här är därför väl rustad för att förlora sig in i den amerikanska drömmen, särskilt som realismens Saturnus är svag i horoskopet.

Varför inte Stormare kände sig tillfreds under de tidiga åren ser man faktiskt om man vrider hans karta till en månascendent. Då hamnar Solen (själen, allmän identitetssymbol) i Olyckans sjätte hus. Samtidigt lägger sig strukturens och organisationens Saturnus i 8e dödshuset där dess kraft att hålla ihop sina koncepter försvagas. Stormare är alltså extremt Vatten-drömsk som har både Merkurius i det instinktiva elementet och ett sinnelag där Luftens andar eller strukturer upplevs komma från den andra sidan.

Många gånger har jag tänkt att min självsuggestion om att motta en förklarande dröm vid sänggåendet var en form av psykologisk dissociation, en förmåga att dela upp sitt medvetande i två fakulteter där en del frågar och den andra svarar. I princip skulle både min och Stormares "inre dialog" vara den kliniska  diagnosen schizofreni. Så låg har läkarvetenskapen i väst fallit, att den sätter sjukdomsetiketter på de mest finslipade av förmågor.

(Jag tror det är en glidande skala där förmågorna kan övergå från att vara funktionella tills dysfunktionella om de blandar sig med mer personliga problem - skit i radiomottagningen kan störa människans kontakt med andevärlden.)

För den hör bloggen döpte jag blandningen av suggestibelt Vatten och den aktiva andemänniskans Luft till "dissociation" (ena handen vet inte vad den andra gör). Här visar Stormares Saturnus just den mixen, den verkar i andevärldens Luft, men fundamentet till viss del styrningen kommer från den lägre sublunära Vattenregionen. 

Stormare har kontakt med andarnas värld och kan via sitt eget lägre sinne iscensätta dessa inre dialoger med "änglar", som mycket väl kan vara av avspjälkning av något som är ens egen ande! Men denna andra minglar förstås med andra andar på sin nivå. 

Kristendomens metafysik var fattig och "den stilla inre rösten" som varje människa sägs född med, får där samlingsnamnet "anden" (att skilja från kristna teologers "den Helige ande"). Men den där "anden" visar sig vid närmare påseende upplösa sig i hela andevärlden! Katolska kyrkans helgonkultur är ett exempel på hur man t.o.m. kan visualisera en viss helgonförklarad människa och tycka sig få svar från denna. 

Grekiske 200-talsfilosofen Plotinus trodde på varje enskild människas överlevnad i någon form av evighet (således inte bara själens högsta rationella del). Kanske bidrog han med tankar till den ännu späda kristendomen (som bevisligen tagit för sig slevar av den "hedniska" grekiska filosofin för att kunna förklara sin tro för romarrikets många välutbildade). 

(De första generationerna kristna var analfabeter och lågintellektuella och Rom fnyste på detta pack av "människo- och världshatande" utlänningar.
     De ursprungliga kristna föreställningarna var mer dualistiska och de första kristna trodde denna värld var Djävulens skapelse - tankarna skymtar även här och där i Nya testamentet. I den uppfattningen var de faktiskt eniga med flera grekiska filosofer från tiden för vår tideräkning. Det var först senare en fördummad version av Gud som enbart god segrade.
     Det är också möjligt att romarnas tidiga insikter om den nya läran var lite rörig så man misstog gnostiska och distinkt dualistiska lärare för kristendom. I bland ligger de gnostiska riktningarna så nära kristendomen att det nästan är egalt vad man kallar dem, om man ställer sig i en tid där ännu inte någon kristen renlärighet har klubbats inom av makthungriga män.)

Peter Stormares horoskop innehåller också en annan detalj som inte ska överdrivas men som jag på sistone kommenterat i flera horoskop. Han har förmågan i sina oftast bisarra små filmroller "over there" att "knäppa av" och se hur dum och loj ut som helst, som om han saknar väsentliga inre förbindelser i väsen och förstånd. Denna "förmåga" kan vara resultat av den "omfattande förståelsens" Saturnus som har ett glapp till sin disponent Venus i Vatten. Stormare är bara en del av sin inre psykologi i dessa lägen och "knäpper av" inför filmkameran.

Men en annan besläktad tendens ses också i inkonjunktläget mellan pingpong-spelarna Solen och Månen. Lejonet och Fiskarna är dock Eld och Vatten då här sker en spegling från Solen - givaren - i Eld till Vatten. Men 150-gradersvinkeln ger, så att säga ett brytningsfel. Artikeln berättar också om att han träffade sin japanska hustru i hennes hemland. Brytningsfelet: "Lost in translation." För detta möte med livspartnern kan man utan klockslag knappast avgöra om det är Luft/Vatten-distansen eller Eld/Vattnet i lätt glappande förbindelse som ger bästa illustrationen. De verkar samverka.

Så långt psykascendenten lämnar information från sig, ockuperar synes ovan både Sol och Saturnus två av de onda husen. Eftersom detta är sinnets subjektiva vy, ser man att instinkten att dramatisera (5e lek- och kreativitetshuset) faktiskt stimuleras av det som undanflyr, dvs ond eller dålig karma. Kan Stormare i tidigare liv varit lite av de skithögar han nu till följd av Hollywoods type-casting hänvisat honom till? Kan Saturnus i 8e ligga till grunden för tanken på tidigare liv?

Bloggaren har Tidens herre som härskare över både 8e döds och 9e huset för "världsalltets gång" hade fantasier om att ha varit kines redan som sexåring för att sedan rejält vakna upp för tankarna under gymnasieskolans religionsundervisning. Bara några senare åt påbörjades daglig meditation och snart nog började det undermedvetna röja dolda ting. 

Första visionen under meditation är oförglömlig eftersom den var verifierbar. Det började med en exakt repris från tre- kanske fyraårsåldern om hur den klåfingrige tippar en kastrull kokande vatten över sig. I meditationen såg subjektet ur samma ögonhöjd som ett litet barn, såg dörrhandtaget in till köket från rätt kroppshöjd. Visionen repriserade barnets synintryck ända fram till kastrullens vältande - där blir det svart. Detta minne av en brännskada hade jag aldrig upplevt eller tänkt på. Efter att den "proppen av smärta" var återupplevd och undanröjd väntade fler minnen - men inte från detta liv!

Att läsa om Stormares sensitiva läggning höjer honom i bloggarens anseende. Jag hade nyligen förtvivlat över den usla tv-reklam han gjort för något byggvaruhus där han i snickrandet säger sig uppskatta att få göra saker med sina händer och låta hjärnan vila. Den PS-nisse som skrev det kan inte ha varit överdrivit klipsk! "Hjärnan" arbetar naturligtvis inte mindre inför uppgiften att konstruera i det fysiska. Reklamen torgförde en falsk motsättning mellan "kroppsjobbare" och "skrivbordsarbetare". (Undantaget om monteringsarbetet är så trivialt och ofta utfört att man kan utföra det i sömnen.) I detta land vadar svenskarna runt i sin egenproducerade desinformation och betvivlar det säkra och tror på alla moderna myter.


Inga kommentarer: