Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 8 november 2020

Dubbelgångare på gatan förvandlad till ett omen

Hilary Swank i Million Dollar Baby, 2004

Tog en söndagspromenad och passerade en skrämmande lik dubbelgångare, en kvinna från ett tidigare arbete. Jag bär varken klocka eller smartphone - den tvivelaktiga människans verktyg för att kontrollera medborgaren/den arbetspliktige - och fick gå några minuter till en klocka på en byggnad.

Klockan togs nyligen i bruk efter att ha varit trasig flera månader, så förhoppningsvis var den exakt på minuten. Vacklade lite i uppskattningen om jag gått i 7 eller 8 minuter men oavsett vilket steg Skorpionens 29 grad över Stockholms östra horisont. Och det är förstås viktigt eftersom punkten markerar "vad som uppenbarar sig".

Men vidden av incidenten gick upp för mig först när jag lade gamla bekanten "L" ovanpå, som en partnerjämförelse:

 


Närmast osannolikt visar sig dubbelgångaren när den halshuggna demonen Ketu visar sig i östra horisonten (här nervriden till klockan 5 på urtavlan) i 28 graden Skorpionen i båda kartorna. Att ex-kollegan har Lejonascendenten i 28 graden Lejonet (Livets princip i rät konfliktvinkel med dödens princip Skorpionen).

Originalet till dubbelgångaren var juniormästare i värjfäktning eller åtminstone finalist (minnet sviker) och var i mycket en tuff och rakt-på-sak pojkflicka med en sträv sorts skönhet. Sekunderna efter trottoarincidenten kunde jag först inte bestämma om det var en look-alike till aktrisen Hilary Swank som spelade boxare i en film regisserad av Clintan. Exakt samma ansiktstyp, rå man och skön kvinna förenad i ett. Men jag skärskådade närminnet och fann att väninnan "L" var den första bilden som dykt upp.

Förutom att vara en trivial dubbelgångarupplevelse råkar det här siktandet också anknyta till föregående inlägg (publicerat midnatt före promenaden). Greven av Oxford var som all aristokrati också tränad fäktare (nämnt 2017) och när kvinnan "L" (av adlig börd) trädde in på arbetsplatsen så skedde det bara veckor efter en ung man som jag spontant och helt utan logik gav öknamnet Rocko. Han vred besvärat på sig och gillade inte tillnamnet, men på pin kiv använde jag det ibland. :-) Historien drogs i det länkade inlägget och även 2013, men det ber om att få bli omskrivet en tredje gång.

"Rocko" var en hejare på illustration, snabb i handrörelserna som få (vilket också visade sig när han senare gav sig på att illustrera direkt in i datorn - han lyckades skapa perfekta bilder med musen, för mig en fullständigt överlägsen handmotorik. (Det horoskopet innehåller Merkurius och Saturnus i konjunktion i den senares hemmatecken Saturnus och en merkurisk Tvillingascendent för de fysiska händerna.)

Inget av det här kopplade jag samman till efter nätforskningarna som följde på drömmen om greven. Jag har skrivit om det tidigare men det är värt att upprepas: den rike och självcentrerade unge Oxford kommer åter från ett dryga året lång tour av Europa med dess fokus på 10 månader i Italien. Med sig hem till England har han en italiensk fäktmästare som han introducerar för Londons societet och som blir ett efterfrågat namn (som lärare) där. Fäktmästarens namn, enligt de få historiska uppgifter som finns, var Rocco! 

Jag har sekundsnabbt givit nya möten smeknamn förr, men aldrig ett som i backspegeln snarast ser ut som ett översinnligt minne av människans namn i ett tidigare/parallellt liv! Och det är kvinnan "L", skicklig fäktare, som just anländer till samma arbetsplats och ger möjligheten till denna "triangulering". Livet är en berättelse som skriver sig själv, det är bara att hålla ögonen öppna.

*****

Dagens minneskick till följd av look-alike-figuren kan tas ännu ett steg: nyligen valde jag bort det amerikanska presidentvalet för att istället titta närmare på USA:s och Kinas planetära cykler. Identifierade vad som verkar vara åren då USA bryter samman, samtidigt som Kinas mångåriga omen talar om att Svärdets tid har kommit, tiden att dräpa hybrisdemonen som hindrar den långa vandringen mot framtiden. 

Suggestivt som det är i sig självt, verkar dagens åsyn av en kvinna med strävt ansikte på gatan åtföljd halshuggningens symbol Ketu, vara en påminnelse om just Ketu som en farlig planet för den onde, men en god planet för den som astrologiskt placerar sig på den goda sidan. (Värja eller svärd ryms i samma arketypiska bild.)

Men även om t.ex. Kina tillhör dem som till skillnad från USA och Sverige kommer att finna en hållbar framtid för hela Jordklotet åligger det ibland de goda att ta i med kraft och tajta till leden. Därför min misstanke om att Kinas agerande under perioden 2036-2043 inte kommer att falla alla världens länder i smaken. Om mer kan sias om den perioden så är det utifrån en djupare astrologisk kunskap än min. Blogginläggen får inte bli helt oläsbara för den flyktige läsaren (vilket de ibland blir ändå).

Tänk vad en sekundsnabb glimt av ansiktet på en förbipasserande kan trigga. Kinas framtida cykler började jag titta på för ganska exakt en vecka sedan. Och det är Svärdet som binder ihop allt det sagda, en metafor för Domen. Tittar efter något Kina-relaterat i medierna och ser att landet tvärnitat sedan coronasmittat griskött från Tyskland smittat en kinesisk köttstyckare. 


AB nålade fast nyheten överst i flödet och jag delar den tanken om dess betydelse (fastän synbart oansenlig bland all annan statistik). Kina kommer i morgon att ta steg och väljer ut vilka som får vara med i "Mänskligheten 3.0" (version 2.0 var kortlivad, sträckte sig bara från Europas kolonisering av andra länder, förslavandet av dem som mjölkkor, in genom industrialismen och fram till det dagens monstrum, den globala utsugarkapitalismen).

Sedan ser ännu av dessa kulturartiklar i AB som gör tidningen nästan acceptabel:

Hanteringen av covid-19 har påskyndat förflyttningen av världens tyngdpunkt. Ostasien och Kina har visat sig kunna bemästra farsoten. Antalet döda per miljon invånare var 4 november 241 gånger fler i USA (722) och 193 gånger fler i Sverige (593) än i Kina (3) enligt Coronavirus worldometer.

Kina är det enda land som hittills återhämtat sig ekonomiskt och socialt efter utbrottet. Medan USA i år väntas gå tillbaka med 4–5 procent och Västeuropa med 8–9, växer den kinesiska ekonomin 2020 med 2–3 procent och spås accelerera nästa år, enligt IMF.

*****

Men Hilary Swank, då? Tänk om beslutet fallit på henne som den dubbelgångaren frammanade? Swank, av årgång 1974, har inte ombetts eller behagat uppge sin födelsetid i något sammanhang, så här är ännu en månkarta. Hon är en typisk sportbrud, precis som kollegan "L" (som hade fler idrottsliga intressen utöver värjfäktningen). 


Här finns utomhusiga sporttecknet Skytten (Månen) som passar skildringen av Swank. Aktrisens Mars-Lejon skulle eventuellt kunna ge ett återsken av ex-kollegans Mån-Ascendent-Lejon. Men kartan fungerar inte som länk i kedjan där halshuggaren Ketu är central. 

Månnodsaxlen är faktiskt vriden ett halvt varv och bara fyra grader från positionen vid promenadincidenten. Men nära skjuter ingen hare och det var för övrigt inte det demoniska prestationskraften Rahu som var intressant här, utan punkten där Svärdet/Ketu tar huvudet av de tidens varelser som försöker bli mer än så.


Inga kommentarer: