Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 24 november 2020

Materialistens typer av fallenhet / Systembolaget som förtyck av löntagarna


Det här långa och lätt idéhistoriska inlägget sammanfaller med den gamla nyheten att svenska arbetsgivare påtvingar de anställda gym-träning med mindre de är beredda att förlora i lön. Fascism är det, lönsamhetsfascism! Jag lyssnade på radion med bara ett halvt öra, men kanske var det den här skandalen som återigen är på tapeten med ny arbetsgivare:

https://ka.se/2015/01/23/avsta-traning-kan-ge-avdrag-pa-lonen/

Paralleller till övermaga svenskt beteende i äldre tid saknas inte! En bokrecension i AB antyder hur Ivan Bratt, liberal moralist å andras vägnar, blev ensam profitör på ett alkoholrestriktionernas terrorvärde i Sverige. 

Den officiella historia jag var förtrogen med var bara en förljugen och förenklad sak om att "arbetarnas alkoholvanor" var sådana att det som kom att bli Systembolaget var absolut nödvändigt för deras egen skull. Men detta är förstås borgarens eller arbetsgivarens officiella synsätt. En bakfull slav producerar sämre och är till besvär för alla de städade och välkammade medborgarna!

Men hur långt borgerligheten var beredd att gå i trakasserandet av de landsmän som redan hade det sämst ställt, är häpnadsväckande: "en svetsare som föredrog dyr cognac i stället för billigt brännvin, riskerade bestraffningar...." och "De rika hade egna gräddfiler" vid tiden.

En synnerlig demonisk hjärna bakom denna fas i svensk historia var läkaren och rasbiologen Ivan Bratt, tillika "liberal" politiker. Men innan hans karta kommenteras måste jag påminna om den negativa eller passiva halvan av zodiaken, med enkla dikotomier bestående av Jord- och Vattentecken ställda mot varandra. 

Enligt den äldsta modellen för de fyra elementen i väst, Empedokles modell som skickligt rekonstruerats av klassicisten Peter Kingsley, var JORD det första elementet (jämför grekernas senare tankar om prima materia men då som någon slags formlös ur-princip). Empedokles bodde på Sicilien och dess vulkaniska mark och ångande källor blev helt modell för hans kosmogoni eller världstillblivelse. 

I jordens inre (Hades) bor "många eldar", men universum blev till så att JORD var det första och att ur denna trängdes VATTEN ut innan AITHER (luft) sköt ut med ELDEN. Den västerländska versionen av de fyra elementen tycks i princip uppbyggd efter ett vulkanutbrott, fantasifullt och med tillägget att klickar av eld blev kvar i himlatakets luft/aither som stjärnor (och våra planeter). Tala om geocentristisk världsbild!

Det här är i min tanke den klenaste fyraelementsläran jag sett. Sedan vänder jag sida och forskaren börjar diskutera att papyrustexter hittats som tydligt visar att folk redan före Platon tänkte i metaforer. Kingsley visar hur mytens råmaterial måg vara hämtat från Sicilien (och södra Italien) men att Empedokles tänkt i "flera dimensioner". 

Detta syns hos Platon ett århundrade senare som förmedlar traditionen vidare. Elementen har nu tydligt ryckts loss ur sina materiella skepnader och är nu Idéer i Guds medvetande ("de fyra Levande Tingen") och tjänar hos platonismens förnyare Plotinus också som allmänna symboler eller omen för människans intellekt, och kan fattas som medvetandetillstånd eller konkreta "predispositioner" här nere på jorden. Det var ungefär med den förståelsen jag började blogga 2009.

Men Empedokles geografiskt knutna modell levde ändå kvar som ett substrat, för zodiakens mest hedonistiska och materiellt fixerade axel, den mellan Oxen och Skorpionen, löper ju mellan 2a huset (hellenismens Hades port) och 8e huset (dödsriket som sådant). Sicilien är full av grottmynningar som symboliskt leder ner i underjorden. Med dessa "Hades portaler" blir, inte minst hos Platon, en metafor för ingången i värld. I Dödsriket flyter fyra floder vilka associerades med de fyra elementen, en metaforik som hittas först i senantik platonism men som mycket väl kan vara äldre. 

Förskjutningen av Hades är påfallande när Nya testamentets författare, för att nå en åhörare i den hellenistiska omvärlden, låter Jesus kalla vanligt folk "döda", då de identifierar sig med sina kroppar, och ber lärjungarna följa honom för att få höra den verkliga berättelsen om vad som utgör LIV. 

Oxens zodiaktecken korrelerar i den naturliga zodiaken med 2a huset eller Hades port (som huset kallades förr), och då Oxen fysiologiskt representerar munnen är grottmynningen och Underjorden en passande association. Det här helt klart att astrologin kom från längre österut men t.o.m. med i den sumeriska myten om Innans (Venus) nedstigande i Underjorden börjar det med en grottmynning (varvid Innana redan tidigt i dödsriket finner symbolen Oxen hängande på köttkrokar i formen av kreaturssidor). Allt romarna gjorde var att hitta en motsvarande plats för en lyckad överföring av mytens yttre och inre sida!

Oxen bildar således med opposita Skorpionen de andligt dödas axel i zodiaken - detta kan förstås förnärma de som föddes med den här signaturen i sina horoskop. Men det finns inga skäl, det finns sannolikt mer information på himlen och ofta sådan som väger tyngre. 

Axeln representerar fysiologiskt munnen (för intag av föda och annat) och Skorpionen för analöppningen. Ur ett annat perspektiv är Skorpionen allt giftigt eller tabubelagt (där en mild form av Skorpionens koppling till synden är att dem under tecknets inflytande tycks dragna till allt förbjudet och överhuvud till att vilja lösa mysterier och gåtor). 

Det här är en axel för vällevnadsmänniskor, vars mörka begär saknar gräns och tenderar att bara stoppa i sig på impuls. I samband med toxiska ämnen som alkohol kan axeln - om den starkt dominerar ett horoskop - bli förödande.

(Detta är nu sannerligen inte den enda astrologiska indikationen på överkonsumtion, hela Vattenelementet ligger i riskzonen och spelmissbrukande och allmänt excessiva Lejon måste också nämnas - hinduisk astrologi placerar just spel & dobbel och allmänna klippare och chanstagare i det 5e huset som motsvarar Lejonet i den naturliga zodiaken.)

Men mot denna gränslösa materialist som bara konsumerar och konsumerar tills kroppen spricker...


...står Jord/Vatten (materialism) i dess nästa skede. Den snobbistiska kulturmänniskan, borgaren som inte tycker arbetaren är förtjänt av fin likör. Ibland ser man verkliga puritaner och renlevnadsmänniskor i denna grupp. Citysnobbar som bara äter "organiskt" (eller använder uttrycket i tid och otid). Rasbiologer som i huvudsak ägnar sig att söka olikheter för att sedan rangordna eller kritisera dem - som gamla och nuvarande rasbiologiska Sverige:

Zodiaken är arrangerad som om den innehåller en fläkt av Empedokles gamla skapelseberättelse, inspirerad av vulkaniska Sicilien: JORD föregår alltid VATTEN, men tycks som i myten ge upphov till det till följd av det tryck Jord utöver på sin motpol - jordens inneboende tendens att kollapsa tränger så att säga Vatten upp över ytan, men vattnet ingår också den negativa halvan av denna verklighetsbeskrivning och faller själv strax ned igen som nederbörd.

Granskar man astrologins 12 hus tjänar VATTEN mest som upplösningen av den problematik som det motstående JORD-tecknet indikerar. Tecken/hus 2 fyller munnen, vilket nödvändiggör skithuset: Skorpionen/hus 8. Drastiskt uttryckt kommer den som ger sig in i konsumtionens sfär att få sona med döden (hus 8).  Hus 8 är "syndens lön". Och "synd" är enligt en etymologi att "missa målet" som för människans vidkommande knappast är att snurra runt i det låga materiella kretslopp som har tecknats. 

För att frigöra sig eller distansera sig från synden eller avvägen måste den högre verkligheten begrundas (zodiakens positiva hälft med Eld/Vatten, astrologins supralunära själstillstånd - men dessa innehåller också sina fällor som kan leda snett, inte minst sjukdomstillstånd som hybris och narcissism). För den själ som fötts till jorden är det kanske lite sent att påpeka det att den givit sig in i en kortvarig upplevelse med ett värddjur som snart är utslitet och dör. "Låt de döda begrava sina döda". Sverige med dess enahanda fixering vid det kroppsliga och förnekande av något annat är ur detta perspektiv ett stendött land.

Faktum är att JORD/VATTEN-diktotomins andra och mer kultiverade steg kategoriskt fortfarande tillhör underklassen. Om Oxen har "enkla jobb" (dragoxar) är Jungfrun jordbrukaren vilket är flera resor mer avancerat. Här har den intellektuella människan fötts och hon vet nu hur man sår för att skörda och mångfaldiga sin vinst. 

I kultivationen av jorden ser man därför nyttjandet av korn för att med hjälp av föregående landvinning brygga alkoholhaltiga drycker. Men trogen sin nya roll som kultiveraren och raffineraren av det naturgivna har Jungfrun börjat anta en borgerligt kräsen finsmakares beteendemönster. I Jungfrun finns nu också insikten om hur man kan rationalisera arbete och mångfaldiga födan genom sådd och skörd. Här kommer insikten smygande att jag nog är lite finare än du och förtjänar Cognac och inte bara brännvin.

Detta är en logisk utveckling i detta zodiaktecken och hinduerna kallar också 6e huset platsen där man skaffar sig fiender och naturligtvis drabbas av Olyckan. Det finns inte plats här att diskutera skillnaderna mellan föregående femtehusets Lycka och sjättes Olycka, men 6e är som sagt alltjämt ett barn av underklassen hur mycket man än flyttar från landet till stan, blir en borgare och lägger sig till med stadens mat och dryckesvanor. (Det är här Sverige alltjämt verkar befinna sig, tusentals år efter zodiakens skapande i Främre Orienten.)

Naturligtvis kan man skylla allt på den tredje materialistiska dikotomin, den som tycks styra arbetsfördelningen och göra vissa till bara arbetsoxar medan andra får kultivera naturen och skapa parfymer eller klippa med gensaxar och snygga till det naturgivna (eller ansa bort det som i de dödas ögon ser ut att vara mindre önskvärt). 

Jag insisterar på att rasbiologi och rasism sorterar under Jungfrun även om bloggens gamla tester inte givit tydliga utslag. Det räcker att se Jungfruns opposition till Fiskarna - "samhällets förlorare" för att se det utstötande i en bondes eller borgares beteendemönster. Som jag sade för många år sedan: vad värre för en jordbrukande människa än att se Fiskarna/översvämningar eller ett lass båtflyktingar översvämma de egna fälten? Från det människan blev bofast och började odla sin egen plätt mark, uppstod också småaktigheten och fiendskapen. (De vandrande samlarna hade inte detta problem.) Fiender sorterar helt logiskt under till Jungfrun korresponderande 6e huset.

Så längre det gäller djuravel är det ingen som hymlar om rasism men sedan får människan det lite svårt att svära sig fri från att även "jungfruns princip", urskillningens eller diskrimineringens princip ingår i mänsklighetens palett grundfärger. Alla tecken kan uttrycka sig olika väl och därför kan både en rädd främlingsfientlig samexistera med såväl häcksaxen som den högteknologiska gensaxen i Jungfruns tecken.

Det Platon kallade Underjorden syftade alltså på vår värld och de döda människorna som valt det materiellt goda före de andliga principerna. Detta förhållande kan lite grovhugget skildras av Överheten eller Stenbocken med sitt lagrade överflöd i ladorna, en bild som finansministern, själv född i Stenbocken, gärna använder. Under sig har Överheten i sina berglika slott de huttrande och hukande folkmassorna, inhysta i sina hålor till hem.

Dessa massor i det motsatta Vattentecknet Krabban blir ur Överhetens, statens (som sådan finns) och Arbetsgivarens perspektiv de "tärande". (Krabban står också för assimilation om man verkligen ska hårddra). Här är så den materialistiska härskartypens föreställning: massorna är tärande med mindre de först slavar för att sedan kunna konsumera vad de producerat åt den "närande", som arbetsgivaren i sin bisarra tvärtomföreställning kallar sig. 

Även Staten kan hamna i denna materialistiska vrångföreställning och börja tro att den är människornas "Beskyddare" (vilket är övertydligt i Sverige, så fort de folkvalda påbörjar sitt arbete glömmer de på vilkas uppdrag de arbetar och lägger sig i säng med den Rike Mannen).

Stenbocken/Krabban är kanske inte det sista steget i materialismen, det kanske är dess drivande centrum! Detta är axis mundi, världsaxeln som går genom genomsnittsmänniskans verklighet - arbete och vila. Det är därför klasstänkandet är ingrott i mänsklighetens erfarenhet och förnyas för varje generation. Stenbocken och Krabban tillhör Passionens kvalitet och den kvalitet är inte med minsta intresserad av annat än hålla arterna friska och upptagna av reproduktion och begreppsparet produktion/konsumtion. Den här materialistiska axeln är också den feminismen (den klartänkta typen) med rätta angriper. Patriarkatet och kapitalismen är samma sak. 

Ett vanligt problem för individer födda med denna axel är att de är så grundligt fostrade att de inte längre ser i vilken värld de lever. Detta är, kan man säga, en extremt borgerlig axel, en axel för små föräldrar som slutade tänka för tidigt och nu bara har ett liv som tänkande men dompterade djur att genomleva. Barnen blir likadana. Självförverkligande (själsinsikter) för den här "underarten" flyttas gissningsvis fram till en senare reinkarnation. Tiden har all tid i världen på sig att kickstarta de fallna själarna.

Det enda denna kulmination av undermänniskan i hennes materialism egentligen gör är att ta från skattkistorna med förfädernas stulna förmögenhet för att finansiera "arbetstillfällen", något som folket i 10-4-axeln lätt kunnat ordna själva om den hierarkiska strukturen som här syns i dess prydno, aldrig uppstått till att börja med. Men det har den nu gjort. Den är inskriven i zodiaken och antikens tänkare tycks ha uppfattat detta som en nödvändig upplevelse i själens "evolution".

Lyckligtvis tycks astrologin också förtrogen med Platons tanke att zodiaken också rullas ut över tidens gång, och mänskligheten genomgår cykler så att en kultur kan vara på botten av självisk materialism samtidigt som en annan följer samma "lagar" men befinner sig vid en mycket mer vidsynt position. 

Ytterst är astrologin pessimistisk eftersom den påminner om att inget någonsin kommer att bli perfekt inuti Tid och Rum. Dårskap och intelligens kommer att turas om tills vårt solsystem går under. Intelligenta själar snärjer sig därför måttligt i det världsligt goda och lägger många liv på att söka arbeta sig till insikt om världen som illusion.

Nu till en verkligt låg figur, där en läsning av skriften "Jupiter i Stenbocken" säger det rakt ut: Överherrarna berikar sig (Jupiter) på andras Olycka (6e huset). Detta är en lite skakig läsning, och behöver samläsas med kartans övriga budskap.


Ivan Bratt, alkoholprofitören


Inte förvånande att denna man lyckas göra sig en förmögenhet i det som ännu är ett Fattigsverige! I det här sinnelagshoroskopet (Månen) för en nykterist och rasbiolog ges den värsta sortens Jungfru när det kommer till Jord-elementets förmåga att torrlägga allt och göra livet trist och vardagligt! Se bara hur Solen är helt inbäddad i en pågående strid eller opposition mellan förbjudande Saturnus och hetlevrade Mars. Den axeln oppositionen utspelar sig över är den primitiva Ox/Skorpion-axeln. 

Man kan alltså säga så mycket utifrån enbart sinnelagsascendenten att rasbiologen ser allvarligt på kroppar och deras skiftande grad av "toxicitet"! Och Jungfrun ger som bekant en kritisk och negativ blick bra för en läkare, men är en som menar sig vara gud själv över svenskarna.

Horoskopet innehåller - mycket ovanligt! - två ömsesidiga receptioner. Den första och viktigaste är mellan Lejonet (som motsvarar Chefen och Lyckan) och Jungfrun (som motsvarar Arbetaren och Olyckan - det är lika bra att medge det: Oxen är inte ens en arbetare utan bara ett lastdjur - som matcyklisterna som far omkring i  Sveriges storstäder i vår generande tid).

Men den andra receptionen är omistlig, för de stora ödespenslarna Jupiter (Rikedom) och Saturnus (Armod) föder här möjligheten för en listig typ att ta monopol/Stenbocken på de rikedomar/Jupiter som finns att hämta ur regleringen av spirituosa. Fiskarna är västtraditionen nära knuten till apotekare och spritutskänkning. Faktum är att den senare receptionen innehåller alla de symboler som behövs för att frammana bilden av svenska statens kontroll över dryckesvanorna som "samhällets förlorare" (Fiskarna). 

Men som AB-recensionen påminner om, fanns ett alkoholproblem i den kriminellt utnyttjade svenska folkmassan och sinnelagshoroskopet plockar också upp detta med samma symboler, 6e ohälsohuset och 8e dödshuset - som dock kör dubbelt med Fiskarna/12e om spriten, bara att 8e betonar toxiska tillstånd och Fiskarna/12e möjligen bäst kan beskrivas som eskapism (via alkohol).

Den första receptionen knyter ihop entreprenöriella Solen med räknenissen Merkurius och visar hur Ivan Bratt själviskt positionerar sig som Lejonkung över rikets intäkter från spritförsäljning. I termer av husplaceringar är detta ett lågt sinne med oerhört begär att göra sig vinster på de "alkoholberoende".

Det var en självisk symbolik som låg till grund för den svenska alkoholpolitiken och moralismen man in i denna dag hör från alla tidningar som turas om att ligga i säng med den regering som för tillfället kontroller den svenska "arbetslinjen".

Missa inte att det här skedet i Sveriges alkoholpolitik låg under det gamla nationalhoroskopet (6/6 1809 kl. 00.00 i brist på annan tid).
Enligt Wikipedia för Bratt alkoholfrågan på tal 1908, och gamla nationalhoroskopet befann sig då i hungrande Rahus cykel (maj 1894 - maj 1912).

I gamla horoskopet ligger Rahus hunger i 10 officiella makthuset så det är ingen tvekan om att norra månnoden pekar på Sveriges nödår, når hunger (av olika slag) sysselsatte maktens män (hus 10) och där maktens män själva var fyllda av begär, som Bratt som hittade en ny födkrok i alkoholpolitiken.

Sverigehoroskopet under Bratts alkofobi och rasfylla. Rahu i 10e makthuset i Vågen (Venus) beter sig som Sveriges Elit vid den tiden: Venus infekterad av Satan i 5e privilegiehuset som i JORD naturligtvis är oerhört simplistiskt och materiellt. Nationens ledare (Solen) är helt Rahu-besatta av det enkla dragardjuret (arbetarens) och dennes livsnjutningar (Venus). Algol/Satan skapar ett lätt vansinne över hela Sveriges ledarskap.

 

Skeva perspektivets Satan höll Sveriges överhet i sitt grepp
till Regeringsformen 1974. Djävulen bytte då från sol-
till måntecknet och flög in i folkpsyket. (Månen disponerad
från det omedvetna 8e huset med Algol och Mars).
Skiftade Sverige mänskliga själar med något annat land?
 Det "gamla" svenska folket, vid sidan av den korrupta överheten,
ges goda betyg: Månen+Jupiter i Fiskarna. Folket förr gav och gav
till sina Herrar. Demokratiseringen av Sverige resulterade
i att landet fylldes av skygglappsförsedda medborgare
utan blick för en fungerande helhet. Det sämsta från gamla Sverige
"reinkarnerade" 1974 och med "nya" Sveriges  Rahu-cykel
2002-2020 dök det övermaga (hybris-) arvet upp i breda skikt.

"Civilisation" kanske är överskattat. Det är inte fråga om "vad fan får jag för mina skattepengar" utan svenska statens tafsande på medborgarnas livskvalitet å Kapitalistens vägnar, Man kan tycka att mikrostyrningen inte är så stor länge som under Bratts dagar, men vänta bara tills man hamnar i kontakt med någon svensk myndighet och får känna av den låga intelligens som Överklassen sett till att resten av landet opererar på.

Detta ser närmast ut som ett nytt och djävulskt sätt att säkra det privilegierade livet: omärkligt fördummar massorna via plojiga it-leksaker så att folket snart varken kan tänka eller skriva. IT-jättarna själva förbjuder sina barn att använda dessa fördumningsverktyg, det skrev t.o.m. svenska tidningar om för något år sedan. Tänkvärt. Sedan har det visat sig att svenska politiker bjuder in samma djävular till Sverige, med skattelättnader. Men måste gå till 1974 års Sverigehoroskop och studera Eliten i 5e huset och hur landets ledare nu inte längre är Jordbruna som gamla godsägare utan Luftblå som intellektuella ränksmidare, med en plan för allt de gör på svensk mark...


Inga kommentarer: