Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 18 november 2020

Horan och madonnan (annan infallsvinkel)

När jag läser i Expressen om någon brittisk såpakändis med uppblåsta ap-läppar och som säljer bilder på sin kropp bakom låsta internetdörrar, kom jag på ett litet experiment.

Vad SLAG AV KVINNA får man om man skapar en Venusascendent och därifrån lokaliserar Venus disponent? En planet i sig är ju inget, det är den underliggande disponenten som skapar djup åt den "yttre" placeringen.


Jo här är just en snygg bild: den depraverade horan! Venus anses "upphöjd" i Fiskarna och nog hade hon varit snygg rent ytligt, om det inte varit för ap-munnen. Men astrologin går djupare än så och menar att Venus "upphöjelse" ligger i dess osjälviska gärning (Fiskarna brukar vara stora djurvänner). Kort sagt, den vackraste kvinnan är hon som inte ständigt planerar för sin egen del utan ger av sitt hjärtas godhet. 

Det här är så gamla värderingar att kanske ingen i Sverige någonsin anammat dem. Vikingarna hunsade och slog ihjäl ina kvinnor som det lyste dem, så här är kvinnligheten vurpad sedan många hundra år, till följd av landets skeva utveckling på mansfronten.

Men hos engelskan baseras kvinnligheten inte på ett nobelt sentiment: den välvilliga Jupiter, som förklarar mycket av Venus i godhet i Fiskarna, står här i ett kalkylerande Lufttecken (Vågen) och dessutom i 8e sexualitets- och dödshuset. Bara ännu en halvsmart kvinna som listat ut att man kan sexualisera sin kropp och tjäna pengar på det. 

Det hjälper förstås inte att hela hennes förmåga att smida planer beskrivs som "den onda daimonen". Här är det Saturnus som spelar rollen av en låg, "under bältet" demon, och som till på köpet är hemma i sitt 12e hus och där äger lystna ögons Sol. Luftelementet stämmer med att hon säljer TANKAR OM HENNE SOM SEXOBJEKT. Det hela är väldigt immateriellt eller, som man säger numera, "digitalt".

*****

Den här okonventionella varianten på horoskop "slag av kvinna" gav sådan utdelning att jag genast försökte komma på någon berömd god kvinna av motsatta slaget. Det blev så klart den ikoniska sjuksköterskan Florence Nightingale (säger något om bloggarens dåliga pålästhet i kvinnohistoria). 

Skillnaden i karta är slående. Vilket slag av kvinna är nu detta?


Här är Venus inte längre i det sexuella Vattenelementet utan i intellektuell Luft och Tvillingarnas tecken, också detta ansett för att vara ett älskande tecken men på en mänsklig och medveten nivå och inte bara djurets fortplantningsimpulser.

Här visar sig Venus disponent Merkurius ligga i eldiga (modiga) Väduren, men se framäst huset: detta är den goda ängelns hus, 11e idealhuset!

Att också sjuksköterskan landar med Solen i den onda daimonens hus har därför inget med sexualitet eller sluga scheman för att tjäna på fantasin om sex. Jag läser på AstroTheme att kvinnan ådrar sig en så svår feber bara några år in i den militärsjukvård som odödliggjorde hennes namn, att hon invalidiserades för restan av sitt liv. Här kan man verkligen tala om den slags kvinna som offrar sig för andra.

Att hon bara hinner arbeta i yrket några få år innan hon skadas, kan man kanske se, inte av 12e som sjukhus och andra "förlustområden" utan av att hon mycket väl kan ha varit född under en tajt nymåne i början av Oxen. Då drabbas båda Ljusen av Satans stjärna Algol. Och den Onde sticker som bekant en käpp i hjulet för dem Gud önskar testa för att se om de är hans vän på riktigt. (Det är åtminstone den gamla judiska förklaringar till att oskyldiga råkar ut för ont.) 50 år levde Nightingale med sitt handikapp från febern (det framgår inte av texten vilket det var), så hon lär nog ha bevisat sig tillhöra de värdiga.

Okända människor som gör gott på ett världsligt sett har jag jag inte många i horoskopsamlingen, men det är lustigt att en nymåne-Oxe dyker upp så snart efter att jag sökte på kartor med Stortriogner och för en triangel i Jordelementet hittade just en sjuksköterska född i Oxen (som brände ut sig på sitt jobb).

*****

Jag tror inte det lönar sig att upprepa "slag av kvinna"-testet med fler kartor. Att horan och madonnan existerade, visste vi redan. Och det astrologiska utfallet var så talande det kan bli: basen i sexperversion kontra basen i den goda ängeln. Som de gamla kineserna sade om sin spådomskonst: "den som vill visa sig verkligt dum upprepar frågan till andarna en andra gång!" (Ji-jing kap. 4) Kort sagt: svaret ges bara en gång från högre intelligenser. Korkade människor har inte med den högre världen att göra, enligt kineserna. Den kontakten sköts bättre av schamaner än dem som bara söker distraktion.


Inga kommentarer: