Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 26 augusti 2020

Agneta Sjödins psykologiska rötter: Våldets väg

 

Inpå sistlidna nymåne med tydlig koppling till Sverigehoroskopet serverade Expressen/Hälsoliv ännu en lovsång till det mentala livets kollaps från kvinnan som en gång var involverad i stress- och tidmätarprogrammet Fångarna på fortet. En sjuk programidé som tilltalat de enklaste själarna som kanske inte varit på Jorden så många gånger och ännu kittlas av den rebus den mänskliga livsformen ställer gästerna inför.

Agneta Sjödin kämpar som vanligt mot sin dödsångest, nu genom neurotikerns typiska hetsträning. Se några inlägg från närmast föregående dagar för nymånen i Lejonet som direkt triggar Sverigehoroskopet. Polarbrödsbranden som nationell angelägenhet ersatte snabbt den mycket värre skandalen kring samma kosmiska milstolpe: regeringens krypande för IT-fascismen.

Expressen kategoriserar artikeln som det märkliga "hälsoliv" uppenbarligen en underavdelning till "ohälsoliv" som jag dock söker förgäves efter. Kanske hela tidningen illustrerar ett sådant liv? Nymånen i Lejonet indikerar projektstart och det illustreras väl av en leende Sjödin som startar om vid femtio och börjar bygga upp den förfallande kropp som Solen - naturens herre - en gång gav henne.

Solen i Lejonet må beskriva "själen" enligt hinduismen men nybörjarböckerna fumlar med begreppen, särskild som så många nivåer finns knutna till systemet. Visst kan Solen beteckna den immateriella själen men i lika hög grad (irriterande nog för alla som älskar entydiga scheman) står den för själen enbart i bemärkelsen "livssjäl" - Solen, elden som primitiv symbol för den hetta en motoriskt driven och levande kropp utvecklar. Men detta är bära värddjurets låga livsform - människokroppen som levande själ. Denna syn på symbolen Sol har inget med den eviga själen att göra.

Däremot kan man se Solen som vårt kosmos herre och dess entourage av planeter som en hovstat. Människans själ är på samma sätt en sammansättning av "förnuftsprinciper" (logos/logoi) vilkas grad av aktivitet och rangordning kan ses i det personliga horoskopet (kräver födelseklockslag). Vissa själar är just inte mycket mer än "livssjälar" - de far och flänger runt. Idrottsmän bör ha en starkt placerad Sol och för framgång gissningsvis i ett hörnhus för maximal exponering i den yttre eller lägre verkligheten. Men de segerrika kan ha Jupiter i något av hörnen - det finns flera sätt att modellera den som är destinerad att lyckas med "projekt livssjäl". Kanske Mars stigande i öster ger en energitopp som räcker för att excellera i sprinterlopp över korta diskanter? (Solen är mer uthållig än Mars.)

Ytterst är liv på dess basala nivå den fallna själens nivå. Människorna var före "fallet" intellektuella väsen, med en evig natur att producera tankar (logoi) som i ett senare skede förtätas till den grad att en materiell spegelbild uppstår. Inte alla själar behöver materialistiska ting att spegla sig i, men för de djupast fallna är det materiella substratet själens sista chans att aktivera sin djupare förståelse. De som lever och dör som pengakramare och pryldårar tycks gå ett ovisst öde till mötes - för de har ingen nytta av den återvändsgränd de byggt in sig i på "Andra sidan"! 

De högst utvecklade själarna behöver inte ens inkarnera på Jorden, kan hantera Himmelen på det sätt som den är: som ett transparent tankens palats. Där lever de rena själarna och blottlägger sina väsen för varandra (ingen kropp att mörka innehållet med) - ungefär som jordmänniskans horoskop är en bild av en bild till ledning för den själ som finner sig i människans gestaltning.

Väl fallna kan de mest udda kombinationer av drivkrafter ses i horoskopen. När jag såg Agneta Sjödins påstådda omstart att det kroppsvåld hon uppenbarligen stod för redan i Fångarna på fortet (någon slags djurisk-pennalistisk hetsmentalitet) var det som en synkronicitet som band henne till en fransk filosof jag just kikat på. 

Georges Sorel som ansåg att djurets våld var den rätta vägen för en ledare att forma samhället. Det var under min "tidigare liv"-spaning om Mussolinis styrke- och våldsdyrkande Italien jag upptäckte att diktatorn gillat Sorels tankar om våld. 

Georges Sorel
 

Det är den låga naturens symbol Vatten när den bildar en ohelig allians med mentaliseringens Luft som kan ge en ideologi som bygger på att en dyrkan av ett panikslaget djur som i skräck övergår i brutalitet. Både Sjödin, Mussolini och hans våldsfilosof Sorel tycks lyda under samma astrologiska sub-typ:

Sorel:


Pga. fel födelseår har det ursprungliga horoskopet rättats, vilket lett till en ändrad slutsats.
Men problemet mellan Vatten och Luft kvarstår med rätt karta, det är dåliga placeringar för Saturnus och Jupiter i båda dödshusen. Genom rättningen fick också våldet en definitiv skjuts framåt genom Mars nu helt dominanta roll. 

Solen labil i Vågen kan bli till vurpad kognition genom att sparras mot våldsförespråkaren Mars-i-härskarläge-i-Väduren, samtidigt som samma Mars också påverkar intellektet i martiala Skorpionen! Och ingen kan missa vad en Mars på makthöjd (10e huset) appellerar till: maktens män!

Sorels psyke/MÅnen är dramatiskt som Lejonet och svarar på den instabila och nu våldsfixerade Sol-Vågen.

Mussolini:


Mussolinis karta har figurerat flera gånger på bloggen och troligen har det mesta sagts. Att både han och Adolf Hitler har Vågascendent visar - liksom Sorels Våg-Sol att tecknen kan bete sig helt olika beroende på kontext... Den italienska diktatorn har ett lika uselt horoskop som USA, med fokus på 8e dödshuset (vilket psykologiskt kan yttra sig som en känslolåst natur som drivs av attityder snarare än intellekt). 

Solen och Merkurius i Krabban är försvarsinstinkten och heller inte intellektuella, lidelsen tar lätt över (Rajas guna). I 10e makthuset får man en livligt uppfattning av Mussolinis patetiska maktspråk, näsan i vädret och korslagda armar (som skyddar bröstet - krabbans skal). En i efterhand löjeväckande figur men definitiv en mördare som gav uttryck för det våld i samhället han lärt från Sorel.

Sjödin (den enda utan födelsetid):

Det kan tyckas magstarkt att inkludera en halvneurotisk svensk kändiskvinna med dessa två våldsförespråkare, men hon beskriver något jag varit inne på förr. När en människa inte längre har någon makt eller intellektuell förmåga, då börjar själen ANGRIPA sin egen värdkropp. Sjödin må följa samhällets dekadens och tro hon sysslar med fitness och välmående (ett praktexempel sådana som Staten gillar att se eftersom de slipper bekosta folkhälsokampanjer ju fler "influencers" som formar en egen inre tyrann), men det hon gestaltar är en organism i inbördeskrig.

Nu är den har kartan inte som den extrema våldsförespråkaren Sorel. Här är visserligen ett tredje fall av tre där BÅDE Vatten och Luft är samtidigt aktiverade via betydelsefulla planeter (Sorels intellektuella banor - Merkurius -  är inte att leka med, så mycket av våld och sensation som löper som en underström). Men hos Sjödin ingår Mars-Vågen inte i den besynnerliga mixen av element utan i ett annat komplex: ett visst linslusande och vilja att synas med de framgångsrika eller mäktiga (Venus i Lejonet). 

Att också hon söker i våldets djupa rötter för sitt senaste "Se mig!" beror på sinnelagets absoluta dödsskräck: ur Månens perspektiv ligger dess egen disponent Solen, livskraften, redan i dödens 8e hus. Här finns ingen återkoppling alls mellan Sol och Måne vilken kan förklara att t.o.m. blicken ibland ser helt borta ut, tom, När Sol och Måne aktivt signalerar icke-relation kan individer bli bipolära och kastas mellan ytterligheter. Särskilt Solen utan feedback kan bli manisk eller överspelande. (Finns klockslag och båda Ljusen är obskyrt placerade vad gäller husen, blir resultatet svårare att se för utomstående.)

Det här är förstås ett på många sätt tragiskt livsöde eftersom strama Saturnus står i 4e huset för inre upplevelse av lycka, och inifrån förhärdar individen så att fenomenet mest liknar Stockholmssyndromet - hur en hård slavdrivare ätit sig in och kontrollerar hela sinnelaget. Sjödin är som en som blivit besatt av folkhälsoidealen och de rider henne som maran.

Detta inslag har sannolikt även den i den osunda bindningen till rampljus och åmandet inför offentligheten. Den svajiga av-och-till-diktatorn Saturnus-i-Fiskarna baserar sig nämligen också på 8e dödshuset där Saturnus disponent Jupiter befinner sig. Och instängd i 8e ligger symbolerna för Liv och Framgång. Oj, vad hon ansträngd sig för att vara "aktuell" i sitt liv, denna Sjödin.

Men det är inte Sorels iskalla tänkande över våldets instrumentalisering som driver Sjödins kroppshets. Sol med sin vän Jupiter bildar en i grunden god själ, trots det dunkla 8e dödshuset, och det indirekt sinnelaget dess harmlösa ton, Eld och Vatten ger "sensationalism" och sagda "se mig, se mig". 

Men det är alltså inte sadism i roten utan bara den lägre naturens drivkrafter som verkar. Vatten i 8e som "driver" ett sinne/Månen i Eld ger "negativ sensationalism", ungefär: se mig, annars drunknar jag. Det är en högst personlig problematik (Krabban ingår i den första akten av personliga tecken, även om sinnelaget sprider ut sig tunt och bara ser "publik" och inte svarar på enskilda individer någon längre stund eller med något vidare fokus.) 

Sjödin är ett oskolat naturbarn och därför ett helt annat utfall av Vatten är de båda männen. Av någon anledning har hennes psyke hängt upp sig på naturens förfall och död i detta liv.

Att hon har merkantila Merkurius i rörliga Tvillingarna visar dock att hon inte är så korkad som jag kanske antytt. Hon säljer sig och sin "olyckspersona" ytterst medvetet till medierna! Och sensationalistiska läsare av kvälls- och veckopress slukar hennes "produkt" med hull och hår. Och jo, för sinnet i Skytten-i-hus-1 blir Venus en "verksam illgörare": kärleksgudinnan som prostituerad. Kortlivade relationer, instabil, opålitlig. Män av viss typ verkar dock gilla henne.

Bättre detta flackiga kärleksliv än skapa samhällssystem som bygger på repression och våld mot befolkningen, tankar som högern alltid leker med. Borgerlighet kan per definition knytas till revirinstinktens Krabba från den tid borgaren bokstavligen bodde inuti ett skal, innanför borgmurens skyddande omkrets. Därför kommer aldrig någon stor generositet att kunna växa bland folk som går in i rollen som stadsbor. (Lantisar som flyttar in i till storstan blir rekordfort arroganta - det tycks tillhör den första överreaktionen på inbillningen att tillhöra herrefolket) 

Stadsbon är inne på en väldigt enkel uppgift i detta liv: rudimentär pottkantsträning i saker som att vara om sig och kring sig och hålla kroppen vid liv. En nation avslöjar sin mognad genom vad därutöver erbjuder sina medborgare i formen av "lärdomsprojekt". 

Behöver det sägas att Sverige är värsta u-landet så fort man lyfter bort kroppen och födan ur ekvationen? Då famlar landets ledare i blindo och folket får själva försöka hitta någon slags mening.

Som uppmärksam läsare noterat, stämmer inte Sjödin riktigt in på tesen jag trodde jag hade tre exempel på när jag såg rubriken i Expressen. Men något kan kanske ur studien.

*****

Not 1. Georges Sorel var militant syndikalist, men Mussolini började som socialist för att sluta som en riktig Anders Borg, vars tidiga bekännelse också var någon slags anarkism (fast högerextrem). Som någon säkert minns hade också Borg problem med 8e dödshuset men valde till skillnad från Agneta Sjödin att rikta sin dödsinstinkt mot fackföreningar och arbetare snarare än mot den egna kroppen.

Not 2. Vad menas med rubrikens "Våld är vägen"? Krabban står ju för steget efter att våld drabbat, cellen bygger en skyddande hinna, borgaren bygger en mur kring staden Krabban och skalet. Men våld bor i Vatten enligt den gamla astrologin även om det tycks märkligt att en essentiell eldplanet som Mars ingår som härskare i Vatten-tripliciteten. 


Våld är en konstitutionell del av naturen, som t.o.m. har självdestruktion som sin ultimata destination. Naturens dolda struktur existerar bara så länge Solen (själen) är vänd mot Vatten, när Eld vänder mot Luft (mot Himmelen) faller den organiska verksamheten samman.

Det är filosofen Sorels vattensjuka Luft-tänkande som fick honom att se våld som just den piska en härskare behövde. Detta kan ses som en minispaning över själar som berövats kontakt med livets högre lagar och som därför hämtar information ur det psykiska slemmet. 

Grekerna kallade naturen physis detta liknar mest Vattenelementet (som också har med den moderna biologins värld att göra). Den som är helt född (enligt horoskopet) att verka inom Vatten bör nog göra det, det är svårt att mer än förädla det man från födelsen är menad att arbete med. I andra liv väntar andra utmaningar. Vatten är reaktivt med mindre Solen eller Merkurius är framhävd i kartan, och reagerar som lagstiftning - efter att det onda redan hänt. Därför den nära kopplingen mellan Vatten och sjukvård.

DAGENS LITANIA. Att verka med de redskap man blivit tilldelad är inte samma sak som den svenska arbetsmarknadens tilltagande oprofessionalitet. Där gäller åter det gamla "skomakare, förbli vid din läst". Denna nya form av yrkesförbud antyddes av Jan Björklunds befängda liberala idéer om snäva yrkesutbildningar för några år sedan. Men framför allt på det allt banalare tänkande it-stödets färdiga mallar givit upphov till, och med detta förbudet för rekryteringsbranschens anställda att använda sitt eget tänkande. Sverige blev en diktatur som låste fast medborgarna under datastyrda fack och robotiserade handläggare utan att någon märkte det. Att regeringen subventionerar de amerikanska IT-jättarna bara underströk vilka Löfven och anhang lämnat walkover till.

Det innebär en risk för hela landet att många har politiska ambitioner men är utrustade med klen intelligens. Se bara Stockholms lokalpolitiker och deras oförmåga att röja bort elsparkcykelhelvetet från trottoarerna. Det är anarki på huvudstadens trottoarer med cyklister och sparkcykelåkare som genar över trottoarer eller åker långa sträckor på dem (kryssar mellan gata och trottoar för att undvika rödljus).

Det är tillbud vare dag jag tar en 90-miunters inspektionspromenad för att se hur nära avgrunden Stockholms Stad AB lyckats föra utomhusklimatet genom sitt inkompetenta och bara alltför borgerliga styre. Många upprörda reaktioner från gamla, vilket också framkommit i pressen. Och det är inte småungar heller, ingen brist på 30-åriga män som far fram som det vore terrängtävling på mountain bike. (Jag talar inte om de nästan alltid mörkhyade slavar som i ilfart cyklar herrefolkets matlådor genom city - slavarna håller sig föredömligt till trafikreglerna. Det de som tror sig vara morgondagens svenska herrefolk som saknar omdöme.)

Det är som Mars fallen i Krabban letat sig in och stör stadens vitalitet, innanför borgmurarna och nu degraderar staden inifrån. Minns Kapten Klänning, feministpolisen, och hans horoskop! Eller titta på Stockholms kvinnliga pamp en gång till - samma ofärdighet och tveksamma realism där som i horoskopet för Kapten Klänning...

https://siderisk.blogspot.com/2020/07/finansborgarrad-i-stockholm-mitt-i.html


2 kommentarer:

Susanne sa...

Tyvärr har du föryngrat Sorel med 100 år och därmed fått fel horoskop.

Seaward sa...

Tack för påpekandet. Har med blixtens hastighet bytt ut horoskopet och några rader text. Det blev en verklig "hök" av Sorel med rätt årtal, dvs. ett annat "syndrom" än första versionens "flummigt tänkande". Detta är nu en ren våldsidealist, precis som tydligt som astrologin kan visa en böjelse...